Waarschuwing aan EU over mogelijke sancties tegen Chinese bedrijven

China heeft de Europese Unie gewaarschuwd voor het nemen van sancties tegen Chinese bedrijven in verband met de Russische oorlog tegen Oekraïne.

Als dergelijke strafmaatregelen worden genomen zullen de betrekkingen met de Europese Unie verslechteren, zei het ministerie van Buitenlandse Zaken in Peking. China zal dan beslissende maatregelen nemen om zijn belangen te beschermen.

Volgens een bericht in de Financial Times heeft de Europese Commissie voorgesteld om strafmaatregelen op te leggen tegen zeven Chinese bedrijven als onderdeel van een nieuw pakket sancties tegen Rusland. Het gaat om de export van goederen die ook gebruikt kunnen worden voor de vervaardiging van wapens.

Op de sanctie lijst staan twee Chinese bedrijven, 3HC Semiconductors en King-Pai Technology, evenals vijf Hongkongse bedrijven: Sinno Electronics, Sigma Technology, Asia Pacific Links, Tordan Industry en Alpha Trading Investments. Sommige van de bedrijven, zoals de fabrikant van elektronische componenten King-Pai, zijn al door de VS gesanctioneerd omdat ze een in China gevestigde leverancier zijn van verschillende bedrijven in het met elkaar verweven militair-industriële complex van Rusland.