FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 31 maart 2023

Random Pics van de Dag #899

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Vampire Survivors krijgt tweede DLC

Vampire Survivors: Tides of the Foscari komt op 13 april uit. Dat heeft de ontwikkelaar van de populaire low-budget bullet-hell game. De nieuwe DLC gaat slechts twee euro kosten.

Tides of the Foscari heeft een sprookjes-thema en voegt uiteraard een nieuw speelgebied, acht nieuwe speelbare personages en dertien nieuwe wapens toe. Verder zijn er ook 21 nieuwe achievements te verdienen. Vampire Survivors kwam vorig jaar uit en werd snel een grote culthit dankzij de simpele en verslavende gameplay.

Infinity Strash: Dragon Quest The Adventure of Dai komt eind dit jaar uit

Infinity Strash: Dragon Quest The Adventure of Dai komt eind dit jaar uit voor PS5, PS4, Switch en pc. Dat heeft uitgever Square Enix aangekondigd. Het gaat hier om een actie-RPG gebaseerd op de populaire manga en anime. Die manga en anime zijn op hun beurt natuurlijk geinspireerd door de Dragon Quest-games. 

Infinity Strash heeft twee modi. In de verhaalmodus volg je natuurlijk de evenementen van de anime. De tweede modus is een soort roguelike waarin je een dungeon moet uitspelen die elke keer weer verandert.

Ex-president Trump aangeklaagd, wil dinsdag naar rechter

Een grand jury in Manhattan stemde voor een strafrechtelijke aanklacht tegen de voormalige Amerikaanse president Trump. Dat maakte zijn verdediging bekend. Nooit eerder in de Amerikaanse geschiedenis is een voormalige Amerikaanse president strafrechtelijk aangeklaagd.

Update 21.30 uur: De voormalige Amerikaanse president Trump wil in verband met zijn aanklacht volgende week dinsdag voor de bevoegde rechtbank in New York verschijnen. Dat maakte zijn advocaat bekend op de Amerikaanse televisie. De aanklager ging akkoord dat er geen handboeien gebruikt zouden worden tijdens de zitting.

Eerdere berichtgeving: Volgens de verdediging van Donald Trump heeft een grand jury in Manhattan voor gestemd om de voormalige Amerikaanse president strafrechtelijk aan te klagen.Trump-advocaat Susan Necheles bevestigde donderdagavond relevante berichten in de media. Joe Tacopina, een andere advocaat van Trump, vertelde de AP dat hem was verteld dat de jury had besloten over de eerste aanklacht tegen een voormalige president in de geschiedenis van de VS. De exacte omschrijving van de aanklacht is nog niet bekend.

De aanklacht, die tot nu toe achter slot en grendel is gehouden door het verantwoordelijke parket, zal waarschijnlijk in de komende dagen worden gepubliceerd, meldt de "New York Times", daarbij verwijzend naar verschillende mensen die bekend zijn met de zaak.

Trump betrokken bij zwijggeldaffaire
Een proces en een mogelijke veroordeling die de Republikein enkele jaren gevangenisstraf zou kunnen opleveren, zouden zijn plannen om opnieuw president te worden in gevaar kunnen brengen - als men kijkt naar de steun van zijn partij. Puur juridisch gezien zou Trump theoretisch ook als veroordeelde crimineel zich kandidaat kunnen stellen voor de presidentsverkiezingen van 2024, benadrukken juridische experts.Trump heeft elke beschuldiging ontkend en heeft het onderzoek ook in het openbaar afgekraakt. Een andere bron zei dat Trump zich  naar verwachting zelf in de komende week bij de autoriteiten zou aangeven, aldus het AP. Deze persoon wenste anoniem te blijven. 

De zonen van Trump spreken van politieke vervolging
Trumps zoon Eric zei op het online platform Truth Social dat de aanklacht gericht was tegen een "politieke tegenstander in een verkiezingsjaar". Ook de oudste zoon van Trump, Donald Trump Jr., schreef op Truth Social dat de regering actie onderneemt tegen haar "politieke vijanden".

De grand jury onderzoekt al maanden beschuldigingen van zwijggeldbetalingen door Trump aan pornoactrice Stormy Daniels en voormalig Playmate Karen McDougal. Volgens hun verklaringen hadden beiden seksuele ontmoetingen met Trump – wat hij ontkent. Het is bijvoorbeeld de vraag of de geldstromen in strijd waren met de wetgeving inzake campagnefinanciering.

Verstappen en Alonso bovenaan in Australische trainingen

In Albert Park in Melbourne zijn vrijdag de eerste twee vrije trainingen voor de Grand Prix van Australië verreden. De eerste training werd verreden in prima omstandigheden, bij de tweede training begon het te regenen - dat zette daarna vooral door naar de Formule 2-kwalificatie.

In de eerste training had Max Verstappen schakel- en remproblemen en maakte hij een uitstapje in het grind, maar hij was wél de snelste en met enige afstand ook: Lewis Hamilton volgde de Red Bull-coureur op 0,433 seconden, voor Verstappen's teamgenoot Sergio Perez (+0,503), terwijl ook Aston Martin-coureur Fernando Alonso (+0,527) en Charles Leclerc in de Ferrari (+0,588) er goed bij stonden. De sessie kende verder wel flink wat problemen, zo werkte de GPS niet lekker, waardoor posities op de baan niet goed doorgegeven konden worden en er veel bijna-botsingen waren.

De tweede training kende weer een drukke baan in het begin, want er zat regen aan te komen. Alonso noteerde een snelle tijd en dat was het moment waarop het begon te regenen, waardoor die tijd niet meer verbroken werd. Leclerc volgde op 0,445 seconden, Verstappen reed op 0,615 seconden de derde tijd.

Zaterdagochtend om 07.00 uur Nederlandse tijd wordt de kwalificatie verreden in Melbourne.

Taakstraf voor stickers met beledigende teksten zoals 'Stop white replacement'

Drie mannen van 24, 28 en 34 jaar zijn door de rechtbank Zeeland-West-Brabant veroordeeld voor onder andere het in bezit hebben ter openbaarmaking en verspreiding van stickers met beledigende teksten. Zij krijgen taakstraffen opgelegd van 36 tot 80 uur.

In oktober 2021 kwamen de 3 verdachten samen in Breda. Ze hielden een stickeractie. Twee van hen hadden stickers bij zich met onder andere de teksten “Nationaal socialisme, we zijn terug” en “Stop white replacement” en verwijzingen naar het Telegramaccount van White Lives Matter official. Deze stickers deelden zij uit en plakten ze op (lantaarn)palen in de stad. Toen een voorbijganger een sticker van de lantaarnpaal aftrok en verscheurde, werd hij samen met zijn vriendin door een van de verdachten uitgescholden voor ‘kankernegers’. Hierna werd hij door een andere verdachte met een gebalde vuist in zijn gezicht geslagen.

Beledigende teksten
De rechtbank is van oordeel dat de uitlatingen op de stickers beledigend zijn voor mensen met een donkere huidskleur en/of mensen van een bepaalde etnische afkomst. Het gaat om de volgende 3 teksten:

“Nationaal socialisme, we zijn terug”

Deze tekst heeft volgens de rechtbank geen andere bedoeling dan er op te wijzen dat de tijd waarin niet-Arische rassen als inferieur werden beschouwd en behandeld, zal herleven.

“Stop white replacement”

De rechtbank begrijpt deze uitlating zo, dat witte mensen niet mogen worden vervangen. Dit kan niet anders worden opgevat dan dat wordt bedoeld dat het vervangen van witte mensen gebeurt door niet-witte mensen en dat de uitbreiding van niet-witte mensen moet stoppen. Dit wordt versterkt door de associatie die wordt opgeroepen met de White Lives Matter beweging. Die beweging is van mening dat levens van witte mensen meer waard zijn en er meer toe doen dan levens van mensen met een donkere huidskleur en streven witte overheersing na. De boodschap van de Black Lives Matter beweging is dat de levens van mensen met een donkere huidskleur even waardevol zijn als die van andere mensen.

“To understand the situation white people are in one must study the overtaking of western civilization by a tiny racially aware tribe; read the culture of critique; white lives matter”

Deze tekst schetst volgens de rechtbank de situatie waarin witte mensen zouden verkeren en de overname (‘overtaking’) van de westerse beschaving door een ander ras. 

Vrijheid van meningsuiting
De verdachten hebben zich beroepen op de vrijheid van meningsuiting. De vrijheid van meningsuiting is een groot goed dat een fundamentele plaats inneemt in onze democratische samenleving. Ook bij zaken waarover een publiek debat kan worden gevoerd, is het belangrijk je te kunnen uitspreken. Maar volgens de rechtbank is dit recht niet onbeperkt. In dit geval hebben de verdachten met hun handelen de grens overschreden van wat toelaatbaar is. 

Straf
De rechtbank is van oordeel dat de 3 mannen zich schuldig hebben gemaakt aan het in voorraad hebben van stickers met daarop beledigende uitlatingen, met de bedoeling om de uitlatingen openbaar te maken en te verspreiden. Daarbij speelde een uitnodiging tot een publiek debat geen rol. De stickers waren een uitnodiging om actie te ondernemen. De 28-jarige verdachte heeft zich, door de voorbijgangers 'kankernegers' te noemen, ook schuldig gemaakt aan belediging. De 34-jarige verdachte maakte zich ook schuldig aan mishandeling.

De 24-jarige man wordt veroordeeld tot een taakstraf van 36 uur en een gevangenisstraf van 30 dagen waarvan 29 dagen voorwaardelijk.

De 28-jarige verdachte krijgt een taakstraf van 70 uur opgelegd. Ook moet hij voor de belediging een schadevergoeding van 250 euro betalen aan elk slachtoffer.

De 34-jarige verdachte krijgt een taakstraf van 80 uur opgelegd en een gevangenisstraf van 30 dagen waarvan 29 dagen voorwaardelijk. Ook hij moet aan het slachtoffer van de mishandeling een schadevergoeding betalen van 250 euro.

'SkiŽr graaft snowboarder eigenhandig uit de sneeuw'

Door een toevallige ontmoeting werd een snowboarder uit een hachelijke situatie gered. Francis Zuber kwam  tijdens zijn afdaling een snowboard tegen waar nog een snowboarder aan vast bleek te zitten in een hoge sneeuwlaag in het Mt. Baker Ski Area, in Washington, VS. De skiër moest zijn handen en een noodschop gebruiken om de man uit de dikke laag poedersneeuw te bevrijden.

Zuber heeft de beelden online geplaatst om mensen te wijzen op de risico's van sneeuw. 

Genshin Impact 3.6-update bekendgemaakt

Genshin Impact gaat op 14 april naar versie 3.6. De Chinese ontwikkelaar Mihoyo heeft vandaag de details van de patch bekendgemaakt. Deze update breidt wederom het woestijngebied van Sumeru uit, vermoedelijk is hiermee het Sumeru continent compleet.

De patch voegt verder twee nieuwe baasgevechten en twee nieuwe speelbare personages toe. In de eerste helft an de patch zijn Nahida en Nilou beschikbaar voor spelers met genoeg wensen. In de tweede helft zitten dus de nieuwe personages: Baizhu en Kaveh, die beide het Dendro-element gebruiken. Ten slotte bevat de patch zoals gebruikelijk allerlei tijdelijke evenementen. In een daarvan kun je een gratis Faruzan verdienen.

Forspoken DLC komt in mei

Forspoken krijgt op 26 mei een uitbreiding genaamd 'In Tanta We Trust'. Deze uitbreiding speelt zich 25 jaar voor de gebeurtenissen van het hoofdspel af. Frey gaat terug in de tijd en vecht mee in 'The Purge of the Rhedding', een belangrijk gevecht in de geschiedenis van Athia.

Volgens Square Enix bevat de DLC naast nieuwe verhaalmissies ook nieuwe magische vaardigheden voor Frey. Ze vecht ook mee met Tanta Cinta. Forpoken kwam eerder dit jaar uit voor PS5 en pc. De actie-RPG werd enigszins koeltjes ontvangen en de verkoopcijfers vielen tegen. Ontwikkelaar Luminous Productions wordt vanaf 1 mei opgeheven, maar het team wordt intern opgevangen door Square Enix.

Final Fantasy XVI is goud gegaan

Final Fantasy XVI is goud gegaan. Dat heeft Square Enix via Twitter bekendgemaakt. "Het hele team hoopt dat jullie uitkijken naar de release op 22 juni", aldus de uitgever. De actie-RPG is op dit moment alleen in de maak voor PS5.
 
Goud gaan betekent dat er een master-versie van de game klaarligt die je van begin tot eind kunt spelen. Het betekent ook dat de game niet meer uitgesteld gaat worden. Tegenwoordig blijven ontwikkelaars daarna nog wel lang aan de game werken om bijvoorbeeld performance te verbeteren.

Darter Clayton pakt eerste zege in Premier League-jaar na winst op Smith

De Premier League Darts streek donderdagavond neer op het Europese vasteland en wel in Berlijn. In de Mercedes-Benz Arena stond weer een minitoernooitje op het programma, alweer de negende van dit Premier League-jaar, met dit keer een nieuwe winnaar.

Kwartfinales
Dimitri van den Bergh en Michael Smith begonnen beiden niet echt lekker, maar de wereldkampioen duwde het gaspedaal ineens even in en liep weg naar een 4-1 voorsprong. Van den Bergh gooide teleurstellend, won nog wel twee legs doordat Smith's niveau weer wat inzakte, maar moest de overwinning met 6-3 toch aan de Engelsman laten.

Nathan Aspinall en Chris Dobey begonnen bijzonder sterk, vooral een tiendarter van Aspinall voor 2-1 tikte lekker aan. Het niveau zakte vervolgens een beetje in, hoewel het wel zeker degelijk bleef, en de heren verdeelden de legs naar 4-4. Aspinall kwam op 5-4 en met een strakke 87-finish in Dobey's leg maakte hij het af.

Michael van Gerwen en Jonny Clayton begonnen er niet echt geweldig aan, het kabbelde wat voort naar een 4-2 voorsprong voor Clayton. De Nederlande knokte zich terug naar 4-4 en pakte zelfs een voorsprong, maar Clayton trok er een beslissende leg uit. Daarin was de Welshman nét te sterk en met 6-5 boekte hij zijn eerste Premier League-zege in ruime tijd.

De laatste kwartfinale ging tussen Peter Wright en Gerwyn Price, waarbij Wright lekker begon en op 3-1 kwam. Daarna was het echter gedaan met de Schot en met vijf opeenvolgende legs maakte Price het op uitstekende wijze af: 6-3.

Halve finales
Smith begon heerlijk tegen Aspinall: hij mocht twee legs op rij aanleggen voor 141 en een negendarter, maar beide keren lukte het niet - de tweede poging strandde op de negende pijl, die nét naast de dubbel-12 landde. De wereldkampioen kwam wel op 4-2, liet op 5-3 de eerste twee matchdarts liggen, maar maakte het een leg later alsnog af: 6-4.

Clayton en Price verdeelden de eerste vier legs netjes onderling, maar daarna begon Clayton toch een beetje afstand te nemen en via een prima break kwam hij op 5-3. Price pakte vervolgens nog een leg, maar Clayton maakte het keurig af en schopte het tot de finale.

Finale
Smith en Clayton speelden om de dagzege, waarbij de Welshman vooral sterk begon en een 3-1 voorsprong pakte. Met onder meer een sterke 130-finish kwam Smith weer op gelijke hoogte, maar via 4-4 kwam Clayton met een prima 85-finish op 5-4 en met shanghai-20 maakte hij het gelijk af: Clayton's eerste dagzege van de Premier League 2023 was een feit.

Dreigbrief uit Brussel: Schiet op met stikstofbeleid

De Europese Commissie, onder leiding van Eurocommissaris voor Milieu Virginijus Sinkevicius, heeft het Nederlandse kabinet een dreigbrief gestuurd. Hierin wordt aangedrongen op een snelle aanpak van het stikstofbeleid en het nakomen van de afspraken over de vermindering van de stikstofuitstoot tot 2030.

De brief benadrukt dat de kritische depositiewaarde, de maximale stikstofneerslag die een natuurgebied kan verdragen, niet overschreden mag worden in Natura2000-gebieden. Sinkevicius waarschuwt ook voor 'ongeoorloofd' gebruik van uitkoopregelingen voor boeren en stelt dat nieuwe vergunningen de uitstoot niet mogen verhogen.

Ministers, zoals Minister van der Wal voor Stikstof, zijn geschrokken van de brief. Ze willen inhoudelijk weinig zeggen, maar geven toe dat de situatie hen zorgen baart. Ook D66-leider en vicepremier Kaag erkent dat het om moeilijke kwesties gaat die nuance en wederzijds begrip vereisen.

De uitkoopregelingen die het kabinet aan boeren wil aanbieden, liggen momenteel ter beoordeling bij de Europese Commissie. Zij moeten vaststellen of de regelingen vallen onder toegestane staatssteun of niet.

Het kabinet heeft onlangs vergaderd over het stikstofbeleid en de gevolgen van de uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen. In aanloop naar het Kamerdebat op dinsdag zal het kabinet hierover verder praten.


Afbeelding: Midjourney / FOK.nl
Afbeelding: Midjourney / FOK.nl

Don't bring a pogostick to a gunfight: vrouw in borst geschoten

Een vrouw is afgelopen woensdag in haar borst geschoten tijdens een gevecht, waarbij ze een andere vrouw aanviel met een springstok. Dit heeft de politie van Winston-Salem in de Amerikaanse staat North Carolina bekendgemaakt. Het incident vond plaats op het parkeerterrein van Glen Circle, waar meerdere mensen, waaronder het slachtoffer en de verdachte, bij een gevecht betrokken waren.

Volgens de politie bewapende het slachtoffer zich met een grote metalen springstok en viel hiermee de verdachte aan, die op haar beurt een vuurwapen bij zich droeg. Ter zelfverdediging schoot de verdachte één kogel af, die het slachtoffer in de borst trof.

De politie reageerde op meldingen van een schietpartij. Bij aankomst troffen ze de verdachte nog op de plaats delict aan, terwijl het slachtoffer al naar het ziekenhuis was gebracht. De agenten spraken met het slachtoffer in het ziekenhuis, die een schotwond in de borst had opgelopen.

Op basis van het eerste onderzoek naar het schietincident zullen er voorlopig geen aanklachten worden ingediend.

Vrouw vechtend met pogo stick (Afbeelding: Midjourney/FOK.nl LOL)
Vrouw vechtend met pogo stick (Afbeelding: Midjourney/FOK.nl LOL)

UNESCO roept op tot strenge ethische regels voor kunstmatige intelligentie

De culturele  organisatie van de Verenigde Naties roept op tot strikte ethische regels voor kunstmatige intelligentie. De ontwikkeling van AI-systemen moet grondwettelijke principes volgen, zei secretaris-generaal Azoulay van de UNESCO. Zelfregulering door de industrie is niet voldoende om mogelijke gevaren af te wenden, zei ze.

Met haar oproep reageert de VN-organisatie op de oproep van meer dan 1.000 experts gisteren, waaronder beroemdheden als Elon Musk, Steve Wozniak en Yuval Noah Harari. Zij roepen op tot een pauze van zes maanden bij de verdere ontwikkeling van AI-systemen. In een open brief waarschuwen de ondertekenaars voor programma's die menselijke interactie simuleren en teksten of beelden creëren op basis van enkele trefwoorden. Deze technologie is nu zo geavanceerd dat zelfs de ontwikkelaars hun programma's niet meer effectief kunnen controleren, zeiden ze. Critici daarentegen beschuldigen het initiatief ervan met de open brief angst aan te wakkeren. In plaats daarvan zouden de ontwikkelaars van AI verplicht moeten worden tot transparantie in hun werkzaamheden.

Ook Florida staat het 'verborgen' dragen van geladen wapens toe

Na het recente bloedbad op een school in Tennessee wordt de roep in de Verenigde Staten om strengere wapenwetten weer luider. In Florida gaat de wetgeving ondertussen een andere richting op. Als je daar in de toekomst een wapen wilt dragen, heb je geen vergunning meer nodig.

In de Amerikaanse staat Florida mogen burgers in de toekomst verborgen geladen wapens dragen zonder speciale vergunning. De senaat keurde een nieuwe wapenwet goed met de steun van de Republikeinse regering Ron DeSantis met een duidelijke meerderheid.

Voorheen waren voor het verborgen dragen van wapens in Florida een passende training en een aanvraag met passende verificatie van de aanvrager vereist. Wie in de toekomst in Florida een geladen wapen 'uit het zicht' wil dragen, heeft alleen een identificatiedocument zoals een rijbewijs nodig. Alleen mensen ouder dan 21 jaar mogen een wapen kopen en er is ook een zogenaamde 'achtergrondcontrole' vereist om de koper te verifiëren. Veroordeelde criminelen mogen ook geen wapen kopen.

27 senatoren stemden voor de wet in de Florida Senaat in de hoofdstad Tallahassee, 13 tegen. Gouverneur DeSantis, die naar verluidt een goede kans maakt om de Republikeinse presidentiële nominatie te winnen bij de verkiezingen van 2024, beloofde de wet snel te ondertekenen. Het verborgen dragen van wapens is momenteel toegestaan in 25 staten, zei DeSantis tijdens een boekpresentatie in een wapenwinkel in de staat Georgia, eraan toevoegend: "Met Florida maken er 26 van."

De nieuwe wapenwet in Florida is aangenomen, slechts drie dagen na een ander bloedbad waarbij zes doden vielen op een privéschool in de Amerikaanse staat Tennessee. Conservatieve kringen zien geen reden voor aanscherping van de wapenwet, maar proberen de transidentiteit van de dader te gebruiken om anti-transgenders op te hitsen.

Vegans boos: 'Havermelk wordt duurder, gewone melk niet'

Vanaf volgend jaar wordt de belasting op frisdranken (verbruiksbelasting) verhoogd van 17,30 naar 26,13 euro per 100 liter. Dit heeft als gevolg dat havermelk omhoog gaat in prijs, waar de prijs van melk en chocolademelk wordt gevrijwaard van verhoging door deze maatregel. Het kabinet doet dit, zo schrijft staatssecretaris Van Ooijen in Kamervragen, vooral om de staatskas te spekken. 

De verhoging is aangekondigd in het coalitieakkoord.  Naast het genereren van meer inkomsten streeft het kabinet ernaar om gezonde keuzes te stimuleren én ongezonde keuzes te ontmoedigen. Daarom wordt mineraalwater per 1 januari 2024 uitgezonderd van de verbruiksbelasting, tegelijkertijd met de verhoging van de belasting.

Volgens de Partij voor Dieren is melk niet gezonder dan plantaardige melkdranken en rijstdranken. En is het dus raar dat havermelk onder een limonadebelasting valt en koeienmelk niet. De partij diende daarom Kamervragen in. Van Ooijen reageerde op de vragen als volgt:

Zuivel is momenteel uitgezonderd van de verbruiksbelasting van alcoholvrije dranken. De voorganger van de huidige verbruiksbelasting was de Wet op de accijns van alcoholvrije dranken. Dit was een accijns op limonade en mineraalwater en werd ingevoerd op 1 januari 1972. Melk was van deze accijns uitgezonderd omdat het niet voldeed aan de definitie limonade of mineraalwater. Uit de parlementaire geschiedenis blijkt dat er in de jaren ‘80 wel is voorgesteld om de accijns van alcoholvrije dranken uit te breiden met melk. Dit is toen niet gebeurd met als reden dat er geen accijns moest worden geheven op melk als eerste levensbehoefte. De huidige verbruiksbelasting is ingevoerd op 1 januari 1993. Deze verbruiksbelasting wordt geheven op alcoholvrije dranken. Onder alcoholvrije dranken worden de volgende drie categorieën verstaan: vruchten- en groentesap, mineraalwater en limonade. De categorie limonade bevat alle alcoholvrije dranken die geen vruchten-en groentesap of mineraalwater zijn. De limonade moet bestemd zijn om onverwarmd te worden gedronken. Dierlijke zuiveldranken en sojadranken die wat vet- en eiwitgehalte betreft overeenkomen met melkproducten kunnen volgens de parlementaire geschiedenis niet worden aangemerkt als limonade. Deze dranken zijn daarom uitgezonderd van de verbruiksbelasting.

Het voedingsbeleid vanuit het kabinet is gebaseerd op de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Deze is gebaseerd op de Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad. Het kabinet houdt de Schijf van Vijf aan als referentie voor een voedingspatroon dat goed is voor mens en planeet. In 2015 heeft de Gezondheidsraad de Richtlijnen Goede Voeding uitgebracht. Een van de richtlijnen is: Neem enkele porties zuivel per dag, waaronder melk of yoghurt. “De commissie concludeert dat het aannemelijk is dat de consumptie van zuivel samenhangt met een lager risico op darmkanker en de consumptie van yoghurt met een lager risico op diabetes”. Ongezoete dierlijke zuiveldranken met een laag verzadigd vetgehalte vallen binnen de Schijf van Vijf vanwege deze gezondheidsvoordelen en de goede voedingsstoffen die erin zitten. Zuivel is onder andere een belangrijke bron van eiwit, calcium, vitamine B2 en B12. En 60% van de calciuminname in Nederland komt voort uit het drinken van zuiveldranken.

Rijstdranken en de meeste plantaardige dranken worden voor de verbruiksbelasting aangemerkt als limonade. De verhoging van de verbruiksbelasting geldt in dat geval ook voor die producten. Er bestaan verschillende plantaardige zuivelalternatieven zoals sojadrink, amandeldrink, rijstdrink, haverdrink en kokosdrink. Deze alternatieven hebben een andere voedingskundige samenstelling dan dierlijke zuiveldranken. De (lange termijn) gezondheidseffecten van plantaardige zuivelalternatieven zijn tot op heden onvoldoende onderzocht om hier uitspraken over te doen. Als in deze alternatieven voldoende eiwit zit en er voldoende calcium en vitamine B12 aan is toegevoegd, leveren ze een aantal van de belangrijke voedingsstoffen die ook in dierlijke zuiveldranken zitten. Een ongezoete sojadrink met toegevoegd calcium en vitamine B12 staat in de Schijf van Vijf. Volgens het Voedingscentrum voldoen alleen soja- en erwtendranken momenteel aan de voorwaarden van het eiwitgehalte om een vervanger van een dierlijke zuiveldrank te zijn. In de praktijk bevatten andere plantaardige alternatieven te weinig eiwitten.

Vrouw verleidt en bedreigt 13-jarige om hij haar 'geil' maakte

Kaitlyn Skar, een 27-jarige vrouw uit Wisconsin, is aangeklaagd voor herhaaldelijke seksuele mishandeling en kinderlokken van een 13-jarige jongen. De aanklacht volgde nadat de moeder van het slachtoffer de politie op de hoogte had gesteld van de situatie. Skar hangt een gevangenisstraf van minstens 40 jaar boven het hoofd.

De ontmoeting tussen Skar en de jongen vond plaats in de buurt van het huis van de tante van de jongen. Skar bood de jongen koekjes en een trekje van haar e-sigaret aan, waarna ze telefoonnummers uitwisselden. Vervolgens stuurde Skar seksueel getinte video's naar de minderjarige en nodigde hem uit voor seksuele ontmoetingen en vertelde ze hem dat ze 'geil' van hem werd.

Na één van de drie seksuele ontmoetingen raakte Skar van streek omdat de jongen niet reageerde op een videoboodschap die ze hem had gestuurd. Uiteindelijk antwoordde de 13-jarige dat hij haar 'bedrogen' had. Hierop begon de vrouw diverse bedreigingen te uiten.

Tijdens een politieverhoor gaf Skar toe seks te hebben gehad met de 13-jarige en beweerde ze dat ze dacht dat hij 16 jaar oud was. In Wisconsin is de minimumleeftijd voor seksuele meerderjarigheid echter 18 jaar. Skar wordt nu geconfronteerd met maximaal 40 jaar voor seksuele mishandeling en 25 jaar voor kinderlokken.

De moeder van het slachtoffer beweerde dat haar zoon van streek was door de bedreigingen van Skar, die onder andere inhielden dat ze iemand op hem af zou sturen om hem in elkaar te slaan. De klacht bij de politie vermeldde de bedreigingen en voegde eraan toe dat Skar de volgende dag haar excuses aanbood. Ook zei ze dat ze "niet probeerde in de gevangenis terecht te komen."

Kaitlyn Skar (Foto: Facebook)

Gelekte 'Vulkan files' leggen Russische cyberoorlogplannen bloot

Een internationale groep media, waaronder Der Spiegel en The Washington Post, heeft meer dan 5000 pagina's vertrouwelijke bedrijfsdocumenten in handen gekregen van de Moskou-gebaseerde onderneming Vulkan. De documenten bieden een uniek inzicht in de manier waarop Rusland cyberaanvallen uitvoert, desinformatie verspreidt en het internet monitort.

De zogenaamde Vulkan Files onthullen strategieën en het digitale wapenarsenaal dat gebruikt wordt in de Russische cyberoorlog tegen doelwitten zoals vliegvelden, energiecentrales en overheden.

De documenten kwamen in handen van de media dankzij een anonieme persoon die ze deelde uit verontwaardiging over de Russische invasie in Oekraïne. De media hebben ruim een jaar de tijd genomen om de documenten van het software- en cyberbeveiligingsbedrijf te analyseren.

De Vulkan Files bevatten informatie over computerprogramma's en databases die Russische inlichtingendiensten en hackgroepen in staat stellen om kwetsbaarheden te vinden, aanvallen te coördineren en online activiteiten te controleren.

Rusland is niet het enige land dat zich met deze praktijken bezighoudt. Eerdere onthullingen door klokkenluider Edward Snowden maakten duidelijk dat de Verenigde Staten vrijwel al het internet- en telefoonverkeer continu monitoren. Ook China is bekend om zijn desinformatie- en surveillancetactieken, en het is aannemelijk dat de Europese Unie vergelijkbare activiteiten onderneemt.

Russische surveillance en cyberaanvallen (afbeelding: Midjourney/FOK.nl)
Russische surveillance en cyberaanvallen (afbeelding: Midjourney/FOK.nl)

Groningen vraagt pakket 30 miljard voor inlossen ereschuld gaswinning

Groningen wil de gesprekken met het Rijk over het vervolg op het enquêterapport naar de gaswinning voeren aan de hand van een pakket concrete voorstellen, met de titel 'Ereschuld: herstel en perspectief voor Groningen. Met dit pakket is, naast de kosten voor schadeherstel en versterken, een bedrag gemoeid van minimaal 30 miljard euro.

Nederland heeft een ereschuld aan Groningen, stelde de parlementaire enquêtecommissie naar de gaswinning in Groningen. Niet alleen werden de belangen van de inwoners van Groningen jarenlang genegeerd. Daarna faalde het systeem om de gevolgen van de gaswinning en aardbevingen op te lossen. De gevolgen voor mensen, huizen, gemeenschappen en de regio zijn rampzalig.

Het oplossen van de problemen in Groningen begint bij schadeherstel en veiligheid. Het moet milder, makkelijker en menselijker. Maar er moet ook gewerkt worden aan perspectief. Dit is onlosmakelijk verbonden aan investeringen in de toekomst van Groningen. In mensen, huizen en gemeenschappen, in dorpen en wijken en in gezondheid, werk en kinderen. Zodat huidige en toekomstige generaties kunnen wonen, werken en gezond ouder worden in Groningen.

Integraal pakket om de ereschuld in te lossen
Het integrale pakket bestaat uit vier delen die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn: schadeherstel en versterking, leefbaarheid en voorzieningen, Groningen aardgasvrij en tot slot investeren in een nieuw perspectief voor Groningen. De colleges van gemeenten en provincie en de Dagelijks Besturen van de waterschappen in Groningen stelden het pakket deze week vast.

Als het gaat om schadeherstel en versterking, moeten inwoners - wat het ook kost - zonder aarzelen en juridische barrières worden geholpen. Niet meer volgens de lijn van de aansprakelijkheid van de NAM, maar met als enige inzet een goed resultaat voor de inwoner.

Er zijn investeringen nodig in leefbaarheid: sociale cohesie en voorzieningen in dorpen en wijken, mentale gezondheid van inwoners, het vergroten van kansen voor de volgende generatie en het doorbreken intergenerationele armoede. Verder moet er gewerkt worden aan het aardgasvrij maken van Groningen in 2035.

Tot slot wil de regio afspraken met het Rijk over een nieuw perspectief voor het gebied. Dan gaat het over duurzame energie, de toekomst van het landelijk gebied en het gezond en gelukkig ouder worden. Daar horen investeringen bij in innovatie, onderwijs en arbeidsmarkt en infrastructuur en bereikbaarheid.

Vertrekpunt
Commissaris van de Koning René Paas: "Kort na de presentatie van de parlementaire enquêtecommissie gaven wij op hoofdlijnen aan wat wij van het Rijk verwachten. Het pakket dat wij nu op tafel leggen is een eerste concrete stap naar het invullen van de ereschuld aan Groningen. Het moet ervoor zorgen dat het werk van de commissie niet in de la belandt, maar het begin is van echte oplossingen voor Groningen."

Samen met Groningen
Met 'Ereschuld: herstel en perspectief voor Groningen' geeft de regio antwoord op de uitkomst van de parlementaire enquête. Tegelijk is dit het vertrekpunt om, zoals aanbeveling 11 van de enquêtecommissie luidt, verder de dialoog met volksvertegenwoordigers en inwoners van Groningen aan te gaan. Dit gesprek gaat vanaf nu dan ook verder: samen met volksvertegenwoordiging en Groningers vullen de Groningse overheden de plannen verder in. Dit gesprek is structureel en langjarig.

Het pakket is het resultaat van de gesprekken die de provincie, de waterschappen en de gemeenten afgelopen periode hebben gevoerd met inwoners, maatschappelijke organisaties en andere partijen. Het nadenken over een passend antwoord op de problemen in Groningen was al gaande voordat de parlementaire enquêtecommissie haar rapport 'Groningers Boven Gas' presenteerde.

Inflatie in maart 4,4 procent bij snelle raming

Bij de snelle raming was de inflatie in maart 4,4 procent, meldt het CBS. Deze snelle raming is berekend op basis van nog onvolledige brongegevens. In februari waren consumentengoederen en -diensten 8,0 procent duurder dan een jaar eerder. Op 13 april worden de reguliere cijfers van de consumentenprijsindex (CPI) gepubliceerd.

Een inflatie van 4,4 procent in maart 2023 betekent dat de prijzen van consumentenproducten 4,4 procent hoger zijn dan in maart 2022. De inflatie van 4,4 procent in maart komt dus niet bovenop de inflatie van 8,0 procent in februari.

Prijsontwikkeling productgroepen
Bij de snelle raming maakt het CBS naast het inflatiecijfer ook de prijsontwikkeling van een aantal productgroepen bekend. Deze productgroepen zijn samentellingen van bestedingscategorieën op een bepaald thema, zoals alle diensten. Op 13 april wordt van alle categorieën in de CPI de prijsontwikkeling gepubliceerd.

Nieuwe meetmethode energieprijzen
Vanaf verslagmaand juni 2023, waarvan op 30 juni de snelle raming wordt gepubliceerd, gebruikt het CBS een nieuwe methode om energieprijzen te meten in de CPI. Bij de huidige methode wordt de prijsontwikkeling gemeten op basis van nieuwe contracten. Bij de nieuwe methode worden transactiedata van energieleveranciers gebruikt, zodat er ook rekening kan worden gehouden met de tarieven van al langer lopende energiecontracten. Dit zorgt voor een nauwkeuriger inflatiecijfer. Het CBS publiceerde op 2 maart een update van het onderzoek naar de nieuwe methode om energieprijzen te meten.

Snelle raming HICP
Het CBS publiceert sinds 1996 twee verschillende cijfers voor inflatie. Een op basis van de consumentenprijsindex (CPI), en een op basis van de Europees geharmoniseerde consumentenprijsindex (HICP). De snelle raming van de inflatie in Nederland volgens de HICP was in maart 4,5 procent. In februari was de inflatie 8,9 procent.

Om de inflatie tussen landen te kunnen vergelijken, berekenen de lidstaten van de Europese Unie (EU) een consumentenprijsindex volgens internationaal afgesproken definities en methoden. Eurostat berekent op basis van de HICP-cijfers van alle EU-landen de inflatie voor de eurozone en de Europese Unie. De Europese Centrale Bank gebruikt de HICP voor het monetaire beleid in de eurozone. Daarnaast maken de meeste landen nog een eigen, nationale prijsindex.

Het belangrijkste verschil tussen de CPI en de HICP voor Nederland is dat de HICP, in tegenstelling tot de CPI, geen rekening houdt met de kosten van het wonen in de eigen woning. In de CPI worden deze kosten berekend aan de hand van de ontwikkeling van woninghuren. Dit is echter niet het enige verschil. In een publicatie worden deze verschillen verder toegelicht.

AI op kinderporno-jacht: wordt de EU het nieuwe China?

De Europese Commissie heeft plannen om met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) de communicatie van privépersonen en instellingen te controleren op kinderporno. Eurocommissaris Ylva Johansson voor Binnenlandse Zaken wil hiervoor de CSA Regulation invoeren. Het voorstel zou, indien goedgekeurd door de EU-landen, invloed hebben op de privacy van alle 447 miljoen inwoners van de Europese Unie.

De AI-software zou niet alleen taalpatronen die verband houden met kinderlokkerij scannen, maar ook alle foto's op computers, telefoons, cloud-bestanden en e-mails doorzoeken op vermeende en mogelijke aanwezigheid van kinderporno.

Hoewel Johansson stelt dat dit de enige manier is om de online veiligheid voor kinderen te waarborgen, zijn privacy-experts kritisch. Thomas Spaas, een advocaat, merkt op dat de AI-software nog niet perfect is en moeite heeft met het onderscheiden van volwassenen en kinderen, en van onschuldige naaktfoto's en kindermisbruikmateriaal.

Daarnaast blijkt uit onderzoek dat kinderen zich minder veilig voelen om hun seksualiteit te ontdekken of politiek actief te worden wanneer hun communicatie wordt gescand. Er zijn ook zorgen over het mogelijke misbruik van de AI-software voor andere doeleinden, zoals het censureren van materiaal tijdens sociale conflicten. Ook is het, gezien de function-creep die bij andere vormen van surveillance optreedt, niet ondenkbaar dat naast kinderporno ook kan worden gezocht naar politieke voorkeur, medische informatie en andere persoonsgebonden zaken die de overheid niets aangaan.

Critici, waaronder de Data Protection Supervisor van de Europese Unie, waarschuwen dat de CSA Regulation bijna alle internetgebruikers in gevaar brengt zonder voldoende bewijs dat het effectief de verspreiding van kinderporno kan stoppen.

Ella Jakubowska van European Digital Rights (EDRi) pleit voor meer investeringen in kinderbescherming, preventie, opsporing, onderwijs, voorlichting en meldpunten voor online misstanden, in plaats van privacy-schendende wetgeving.

Eurochinese vlag (afbeelding: Midjourney)
Eurochinese vlag (afbeelding: Midjourney)

Only Murders seizoen 3 krijgt lijst nieuwe acteurs

Het derde seizoen van de populaire Disney+-serie Only Murders in the Building is momenteel in productie. Fans kunnen uitkijken naar de terugkeer van vertrouwde gezichten, zoals Selena Gomez, Steve Martin en Martin Short, maar ook een aantal opvallende nieuwkomers.

Eén van de grootste verrassingen is de toevoeging van niemand minder dan Meryl Streep aan de cast. Aan het einde van seizoen 2 werd tevens onthuld dat Marvel-acteur Paul Rudd de rol van het meest recente moordslachtoffer op zich zal nemen. Naast deze grote namen zijn er ook enkele andere nieuwkomers aangekondigd.

Jeremy Shamos (The Gilded Age, Better Call Saul), Linda Emond (Lodge 49, Death and Other Details) en Wesley Taylor (Spongebob Squarepants: The Musical, Difficult People) zijn toegevoegd aan de cast. Deadline meldt dat Don Darryl Rivera (Let the Right One In), Allison Guinn (The Marvelous Mrs. Maisel) en Gerald Caesarto (Dear Evan Hansen) eveneens hun opwachting zullen maken in het derde seizoen.

Hoewel de personages van de nieuwe acteurs nog niet bekend zijn, zullen ze ongetwijfeld een interessante bijdrage leveren aan het verhaal. Fans zullen nog even geduld moeten hebben; de releasedatum van seizoen 3 van Only Murders in the Building is nog niet bekendgemaakt.

Weetje dat... De bierbuik een seksistische term is?

De bierbuik, een fenomeen dat voornamelijk voorkomt bij mannen, is een dikke, naar voren uitpuilende buik, terwijl de rest van het lichaam niet per se dik hoeft te zijn. Hoewel de naam suggereert dat het gevolg van veel bier drinken is, is de bierbuik eerder het resultaat van genetische aanleg en eetgewoonten. De term 'bierbuik' is dan ook een seksistische term.

Wanneer mannen aan overgewicht lijden, hoopt het vet zich voornamelijk op in de buikstreek. Bij vrouwen is dit anders; vet hoopt zich op bij de heupen, bovenbenen, bovenarmen en soms op de buik. Hoewel sommige biersoorten meer suikers bevatten dan andere alcoholische dranken zoals wijn en jenever, is het niet de belangrijkste oorzaak van de 'bierbuik'.

De eet- en leefgewoonten die vaak samengaan met veel bier drinken, zijn de voornaamste boosdoeners. Zware bierdrinkers consumeren dikwijls ook meer calorierijke voedingsmiddelen zoals patat, hamburgers, gefrituurde snacks, salami en kaas. Bovendien bewegen zij doorgaans minder. Hierdoor is de kans dat zij meer calorieën binnen krijgen dan ze verbranden groter, waardoor de 'bierbuik' kan ontstaan.

Een andere factor is dat bier de eetlust aanscherpt, wat kan leiden tot het nuttigen van grotere hoeveelheden voedsel. Kortom, de bierbuik is niet zozeer het directe gevolg van het drinken van bier, maar eerder van de leefstijl die hier vaak mee gepaard gaat en de bijbehorende overtollige calorieën die men tot zich neemt. Overtollige calorieën worden door het lichaam omgezet in vetreserves.

Om de bierbuik te verminderen of te voorkomen, is het belangrijk om bewust te zijn van eetgewoonten en lichaamsbeweging. Matiging in het nuttigen van bier en het maken van gezondere voedingskeuzes kunnen een positieve invloed hebben op het uiterlijk en de algehele gezondheid.

Afbeelding: Midjourney
Afbeelding: Midjourney

Finale Big Brother dit weekend, zicht op nieuw seizoen?

De finale van het derde seizoen van 'Big Brother' staat komend weekend voor de deur, maar wat betekent dit voor de toekomst van de populaire realityshow? Producent EndemolShine lijkt fans een sprankje hoop te bieden, aangezien er al voorbereidingen gaande zijn voor een mogelijk nieuw seizoen.

Volgens een recente vacature is EndemolShine op zoek naar stagiairs die vanaf september 2023 het productieteam van Big Brother willen versterken. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden om hun kans te wagen bij de productie van de show.

Echter, Showbizznetwork plaatst een belangrijke kanttekening bij deze ontwikkeling. Een woordvoerder laat aan de site weten dat voorbereidingen in deze fase niet per definitie betekenen dat er daadwerkelijk een nieuw seizoen in de maak is. Bij grote shows met een lange productietijd worden  altijd voorbereidingen getroffen. Dat betekent niet altijd dat er daadwerkelijk een nieuw seizoen komt.

Hoewel de toekomst van Big Brother onzeker blijft, kunnen fans zich in ieder geval verheugen op de spannende finale van het derde seizoen komend weekend.

Meeleven kan natuurlijk in ons Big Brotherforum.

Verhaal en gameplay van Sword Art Online Last Recollection getoond

Bandai Namco heeft een nieuwe trailer voor Sword Art Online Last Recollection online gezet waarin we iets van de gevechten en sfeer zien.

Alles lijkt somber en hopeloos voor Kirito en zijn vrienden, maar ze geven niet op. En deze trailer toont de Vuurgodin Ignia en de Windgodin Aeria, respectievelijk belichaamd door Lisbeth en Silica, die zich bij de Godinnen Stacia, Solus en Terraria voegen in de strijd tegen Vecta, de God van de Duisternis. De gevechten worden intenser dan ooit door samenwerking: spelers kunnen hun teamleden het commando geven om aan te vallen, te ontwijken, een speciale vaardigheid te gebruiken, geen rust te laten en de vijand te omsingelen.

Sword Art Online Last Recollection komt op 6 oktober uit voor PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X|S en pc.

Rulers of England Pack voor Civilization VI beschikbaar

Het laatste DLC-pakket voor Civilization VI: Leader Pass - Rulers of England Pack - is nu beschikbaar. Met Rulers of England Pack verschijnen Elizabeth I (Engeland), de Varangiaanse Harald Hardrada (Noorwegen) en Victoria - Age of Steam (Engeland) in de game.

Met Elizabeth krijg je als speler de nieuwe vaardigheid Drake's Legacy:

  • De handelsroutecapaciteit van Engeland wordt met 2 verhoogd na het verwerven van je eerste grote admiraal.
  • Handelsroutes naar stadstaten leveren +3 goud op voor elke speciale wijk in de stad van herkomst.
  • +100% Opbrengsten van het plunderen van Handelsroutes.

Harald Hardrada geeft je de nieuwe vaardigheid Varangian Guard:

  • (Basisspel) 75% Korting op het heffen van eenheden, en alle eenheden betalen 2 minder onderhoud.
  • (Rise and Fall & Gathering Storm DLC's) 75% Korting op het heffen van eenheden, en geheven eenheden ontvangen Cultuur, Geloof en Wetenschap van doden gelijk aan 50% van de gevechtssterkte van de tegenstander.

Met Victoria heb je de nieuwe vaardigheid Age of Steam:

  • +10% Productie in steden voor elk Industrieel Zone gebouw in die stad.
  • +2 Productie naar alle Strategische Middelen.

Met de release van het Rulers of England DLC-pakket is de Civilization VI: Leader Pass nu compleet en beschikbaar op Windows pc via Steam, Epic en Windows Store, MacOS via Steam en de Mac App Store, en iOS via de App Store. Civilization VI: Leader Pass voegt 18 nieuwe speelbare leiders toe aan Civilization VI.

MotoGP 23 aangekondigd

Milestone en Dorna Sports S.L. maken bekend dat MotoGP 23 op 8 juni 2023 verschijnt voor PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X|S, Xbox One, Nintendo Switch en pc via Steam. De motorracegame bevat alle officiële coureurs en tracks van het 2023-seizoen voor de categorieën MotoGP, Moto2, Moto3 en MotoE.

MotoGP 23 bevat vele vernieuwingen, waaronder de nieuwe career-mode, die spelers vrijheid biedt om hun eigen weg naar het kampioenschap te vinden. De nieuwe ‘turning points’ kunnen de carrière een nieuwe wending kunnen geven op basis van de prestaties en keuzes van spelers.

Dankzij de introductie van Dynamic Weather, kan een droge race nu razendsnel veranderen in een waterballet, waarbij het nóg meer aankomt op skills en strategie. Een race kan ook worden uitgeroepen tot een Flag-to-Flag-race, alleen niet op Switch, met de mogelijkheid om terug te keren naar de pitlane en van motor te wisselen voor een strategisch voordeel. Daarnaast zorgt de verbeterde AI ervoor dat het gedrag van coureurs op het circuit beter aansluit bij hun echte racestijl, waarbij elke coureur een unieke persoonlijkheid heeft die zijn acties tijdens de race zal bepalen.

Er zijn nieuwe racehulp-opties voor remmen, acceleratie en sturen. Daarnaast is de MotoGP Academy terug die spelers met specifieke trainingssessies helpt de basis te leren, of hun stijl te perfectioneren.

MotoGP 23 biedt ook diverse multiplayer-opties, zowel online als offline. Voor het eerst kunnen spelers via cross-play tegen elkaar racen, al werkt dat niet voor Switch en pc. Daarnaast bieden de nieuwe Ranked Races races tussen spelers van hetzelfde niveau. Ook is de lokale splitscreenstand voor 2 spelers terug, behalve op Switch, zodat vrienden die naast elkaar op de bank zitten tegen elkaar kunnen strijden.

Tenslotte kunnen spelers in hun eigen stijl door MotoGP racen, dankzij de graphic editors voor helmen, stickers, racenummers en buttpatches.

Live a Live komt naar PlayStation en pc

Square Enix maakt bekend dat Live a Live, op 27 april 2023 verschijnt voor PlayStation 5, PlayStation 4 en pc via Steam. De game verscheen vorig jaar als HD-2D remake voor Nintendo Switch.

Live a Live biedt spelers de vrijheid om acht verschillende verhalen te beleven met acht verschillende personage, elk in een ander tijdperk, uiteenlopend van de prehistorie tot het Wilde Westen, en meer. Elk hoofdstuk daagt spelers uit met een andere soort gameplay, zoals stealth, suspense en het plaatsen van valstrikken, allemaal gebaseerd op een turn-based gevechtssysteem. Spelers kunnen zelf kiezen in welke volgorde ze de hoofdstukken van begin tot eind willen voltooien, of om juist steeds tussen de hoofdstukken te wisselen.

Deze verhaalgedreven HD-2D RPG is ontwikkeld door Team Asano, bekend van Octopath Traveler, Bravely Default II en Triangle Strategy.

Gameplay van EA SPorts PGA Tour getoond

EA heeft een gameplay-video uitgebracht voor de komende EA Sports PGA Tour, die op vrijdag 7 april wordt uitgebracht op Xbox Series X|S, PlayStation 5 en pc.

In de video, met de maker van sportgames, TheApexHound, worden veel van de gameplay-functies getoond. Spelers krijgen een voorproefje van de beroemde Pebble Beach- en Bay Hill-banen, terwijl producer Ben Ramsour. een online multiplayer-wedstrijd speelt  De playthrough toont de graphics en de course mapping-technologie van de aankomende game.

Pakje peuken zaterdag naar bijna § 9,50

Vanaf zaterdag 1 april stijgen de prijzen van sigaretten en andere tabaksproducten opnieuw flink. De accijnsverhoging, bedoeld om het aantal rokers te laten dalen, zorgt voor een prijsstijging van 1,22 euro per pakje met twintig sigaretten, waardoor de prijs uitkomt op 9,42 euro. Volgend jaar komt hier nog eens 1,22 euro bovenop.

De prijsstijging is niet meteen merkbaar voor alle rokers, omdat leveranciers tot uiterlijk 1 juni hun oude voorraad tegen de huidige prijs aan tabakswinkels mogen verkopen.

De overheid hoopt met de accijnsverhoging de staatskas flink te spekken het aantal rokers verder terug te dringen. Staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) benadrukt dat 80 procent van de rokers wil stoppen en dat de overheid hen hierin zoveel mogelijk wil steunen.

Naast de prijsverhoging zijn er ook steeds minder plekken waar sigaretten gekocht of gerookt mogen worden. Het kabinet heeft als doel om in 2040 een rookvrije generatie te bereiken, wat betekent dat geen enkele jongere dan nog begint met roken.

De maatregelen lijken hun vruchten af te werpen; vorig jaar rookte 18,9 procent van de achttienplussers, terwijl dit een jaar eerder nog 20,6 procent was.

Waarom er niet meteen 100 euro per pakje op de prijs wordt gedaan om het doel al direct te halen is onduidelijk.

FOK! Wat een weer: een natte dag

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goede morgen!

Regen, vrijwel overal momenteel en waar het droog is gaat het en heeft het geregend. En dit gaan we de hele dag krijgen. Dus veel zal ik er niet over zeggen. De middagtempeatuur komt uit op 11 graden bij een matige tot vrij krachtige zuiderwind. Pas morgenavond wordt het weer droog. Maar dan.. komt de zon weer om de hoek kijken! Helaas moeten we eerst door deze regeperiode heen. Succes allen, tot morgen!

regen, regen en nog eens regen (Foto: Buienradar)
Regen, regen en nog eens regen (Foto: Buienradar)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          

PlayStation Plus-games van april bekendgemaakt

Sony heeft de PlayStation Plus-games van april bekendgemaakt. De meest opvallende game is misschien wel Sackboy: A Big Adventure. Deze aardige 3D-platformer was een van de PS5 launchgames. De games zijn van 4 april tot en met 1 mei beschikbaar.

Naast Sackboy is er ook Meet Your Maker. Dit is een multiplayer FPS-game die zich in een post-apocalyptische wereld afspeelt. Ten slotte is er not Tails of Iron, een hack & slash-game met handgetekende graphics. Het gaat hier nog enkel om de 'essential' games. Later in april worden de 'extra' en 'premium' games aangekondigd.

E3 van 2023 is officieel geannuleerd

De E3 van 2023 gaat nier door. Dat hebben ESA en ReedPop, organisators van de grote gamebeurs in Los Angeles, vandaag bekendgemaakt. Het evenement zou eigenlijk van 13 tot en met 16 juni zijn geweest.

Dit nieuws hing al een tijdje in de lucht. Eerder deze maand zeiden grote uitgevers zoals Microsoft, Nintendo, Ubisoft en Sega niet op E3 aanwezig te zullen zijn. Wat precies de redenen daarvoor zijn is niet bekend. "Het was een moeilijk om deze beslissing te nemen, maar uiteindelijk moesten we doen was juist was voor de industrie en voor E3", aldus ESA. Dit is volgens de organisators niet het einde van E3, ze willen het in de toekomst weer proberen.

40 maanden geŽist voor gooien mortierbom bij Johan Cruyff Arena

Een zee van geweld noemde de officier van justitie het agressief gedrag van een grote groep mensen voorafgaand aan de wedstrijd Ajax-Benfica op 15 maart 2022. Vijf ME-ers liepen blijvende gehoorschade op, nadat een mortierbom in hun richting was geslingerd en tot ontploffing kwam.

Voor het duel van Ajax tegen Benfica in de Johan Cruyff Arena heeft de groep zich vreselijk misdragen door met metalen staven, brandende fakkels, zwaar knal vuurwerk, glazen flessen en blikjes te gooien. Met fors geweld probeerden ze een nooddeur van ingang Zuid H van het stadion te forceren om zonder kaartje naar binnen te komen. Achter deze deur stonden een sectie ME-ers van de politie, stewards en beveiligers van de Johan Cruyff Arena.

Een 24-jarige Amsterdammer heeft volgens de officier van justitie het zwaarste geweld gebruikt. Hij stak een shell vuurwerkbom aan en slingerde die onderhands richting de ME-ers, steward en beveiligers. De shell, die volgens het NFI krachtiger is dan een Cobra, ontplofte tot tweemaal toe midden in de ruimte waar de politiemensen, stewards en beveiligers stonden.

'Totale chaos'
Het is niet duidelijk hoeveel stewards en beveiligers gehoorschade hebben opgelopen, omdat die uit angst geen aangifte hebben willen doen. Volgens de officier van justitie is de kans groot dat ook een aantal van hen blijvend letsel heeft opgelopen. De verdachte heeft bekend de mortierbom te hebben aangestoken en te hebben gegooid. Voor de officier van justitie staat vast dat de verdachte dit met opzet heeft gedaan.

De impact van de ontploffing op de betrokken politieagenten is groot. De officier van justitie in zijn requisitoir: “Totale chaos, een aanslag op mijn leven, een zee van geweld, oorlog, het zijn een paar gemene delers uit de verklaringen van de betrokken politieagenten. Ze hebben, terwijl zij hun werk deden, met gevaar voor eigen leven de ingang van Zuid H en de aanwezige stewards en beveiligingspersoneel beschermd, terwijl er een orkaan van geweld op hen afkwam.”

Krachtig signaal
De 24-jarige Amsterdammer hoorde vandaag 40 maanden tegen zich eisen. Van de forse strafeis moet een krachtig signaal uitgaan. “Een explosie van geweld als deze, tegen agenten en de stewards van je eigen club mag en kan, nooit, nooit, maar dan ook nooit meer voorkomen.” aldus de officier van justitie. “Als je zo ver over de grens gaat dan past maar één straf en dat is een lange onvoorwaardelijke gevangenisstraf.”

De rechtbank doet op 12 april uitspraak.

Man de cel in voor 3 supermarktovervallen

De rechtbank veroordeelt een 20-jarige man uit Ochten tot een gevangenisstraf van 30 maanden, waarvan 8 maanden voorwaardelijk met bijzondere voorwaarden. De man pleegde in 2022 3 overvallen op supermarkten in Nijmegen en Ochten.

De man pleegde in januari en september 2022 een overval in de Aldi in Ochten en in september 2022 in een Aldi in Nijmegen. Vermomd met gezichtsbedekkende kleding liep hij de supermarkten binnen, waarna hij met een mes in zijn hand de supermarktmedewerkers bedreigde. Zij moesten geld in zijn tas stoppen, waarna hij vervolgens met die tas de supermarkt verliet.

DNA
De man bekende de overval in Nijmegen. Bij de andere 2 overvallen werd een mes op de vluchtroute van de dader gevonden waarop het DNA van de man zat. Op basis van het DNA, getuigenverklaringen en camerabeelden concludeert de rechtbank dat de man de overvallen pleegde.

Verminderd toerekeningsvatbaar
De man is door een psycholoog onderzocht. Uit dat onderzoek blijkt dat de man een verstandelijke beperking en een kwetsbare persoonlijkheid heeft die een directe invloed hadden op zijn gedragskeuzes en zijn gedrag. Volgens de rechtbank is de man dan ook verminderd toerekeningsvatbaar en ze vindt het van groot belang dat hij wordt behandeld. De rechtbank legt een gevangenisstraf op van 30 maanden, waarvan 8 maanden voorwaardelijk met bijzondere voorwaarden. De man komt dan onder reclasseringstoezicht te staan en moet begeleid gaan worden. Daarnaast mag hij geen drugs gebruiken en moet hij meewerken aan drugscontroles. 

Schadevergoeding
Tot slot moet de man aan 2 kassamedewerkers die hij bedreigde met het mes 750 euro aan smartengeld betalen.

Finland komt in NAVO na instemming Turkije

Na Hongarije heeft nu ook Turkije ingestemd met de toetreding van Finland tot de NAVO. De meerderheid van de Turkse parlementariërs stemde 's avonds voor opname van de Scandinaviërs in de defensiealliantie, aldus het staatspersbureau Anadolu. Alle lidstaten hebben nu ingestemd en Finland kan de toetreding  tot de NAVO voltooien.

Finland had samen met Zweden het lidmaatschap aangevraagd. De beslissing op de Zweedse aanvraag is nog hangende. Zowel Turkije als Hongarije hebben nog geen overeenstemming bereikt over de toetreding van Zweden.

Met name Turkije blokkeert het lidmaatschap van Zweden en eist een harder optreden van de regering in Stockholm tegen Koerdische activisten in het land, die Ankara omschrijft als terroristen. Zweden hoopt vóór de NAVO-top in Vilnius in juli toe te kunnen treden tot de alliantie. De verwachting is dat Turkije pas na de parlements- en presidentsverkiezingen van 14 mei zal stemmen over de toetreding van Zweden tot de NAVO.

Laatste reviews en specials
review
Undead Inc.
review
Doctor Who - Boom: suspense en maatschappijkritiek vormen samen een boeiend geheel
special
VrijMiBabes #210 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1278
special
Random Pics van de Dag #1277
special
Random Pics van de Dag #1276
©FOK.nl e.a.