Digitale kinderlokker veroordeeld voor reeks zedenfeiten
Het gerechtshof Amsterdam heeft vandaag in hoger beroep een 57-jarige man veroordeeld tot een gevangenisstraf van 4 jaar, waarvan 1 jaar voorwaardelijk, voor een reeks zedendelicten met minderjarigen.
De feiten zijn gepleegd in de periode van 2004 tot en met 2013. Hij zocht contact met zijn slachtoffers via MSN of WhatsApp en lokte hen met steeds verder gaande chatgesprekken in zijn val.
Vriendinnetje van dochter
De aangifte door de moeder van een vriendinnetje van de veroordeelde man zijn dochter was de aanleiding voor het politieonderzoek. Hij had het vriendinnetje tijdens een logeerpartijtje bij hem thuis ontuchtig betast. Na deze aangifte bleek in de politiesystemen van een eerdere melding van twee minderjarigen. De man had hen, na het voeren van seksueel geladen chatgesprekken, opgezocht in hun woonplaats.
Chatgesprekken
Na de aangifte ontdekte de politie op de computers van de man een enorme hoeveelheid chatgesprekken met minderjarige meisjes. In die gesprekken ging de man volgens het hof strategisch te werk. Hij schepte een sfeer van vertrouwen en veiligheid, waarna hij de meisjes tot seksuele handelingen verleidde. Hij bewoog vijf meisjes tot ontuchtige handelingen via de webcam. Bij drie meisjes stuurde hij aan op het maken van een afspraak om seksuele handelingen te verrichten. Ook had de man met één meisje van 15 jaar meermalen seks. Dat gebeurde in zijn auto en in een kelderbox in ruil voor geld en softdrugs.
Hoger beroep
Volgens het hof heeft de man ernstig misbruik gemaakt van het overwicht dat hij als volwassen man op de minderjarige meisjes had. Het Openbaar Ministerie eiste een gevangenisstraf van 30 maanden waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Gelet op de ernst van de feiten legt het hof een hogere straf op. Om te voorkomen dat de man opnieuw in de fout gaat, legt het hof een jaar van de gevangenisstraf voorwaardelijk op. Daarbij heeft het hof een extra lange proeftijd van 5 jaar bepaald. Ook moet de man twee van zijn slachtoffers een schadevergoeding betalen. Het hof heeft in hoger beroep ook ernstige fouten in het politieonderzoek geconstateerd. Daaraan zijn geen voor de man gunstige gevolgen verbonden.