Schiphol vraagt maatschappijen vluchten te annuleren vanwege drukte

Het is vandaag zo druk op Schiphol, dat de luchthaven verschillende vliegmaatschappijen heeft gevraagd om vluchten te annuleren. Het gaat om vluchten tussen 16.00 uur en 23.00 uur. Zo meldt AT5

Op sociale media regent het vandaag klachten over de drukte. Reizigers staan, zoals tijdens de zomervakantie al veelvuldig gebeurde, al buiten de luchthaven in een enorme rij. "Krankzinnige wachtrij op Schiphol vandaag weer", twittert een van hen. "Dit moet ophouden."

"Het is vandaag erg druk op Schiphol", erkent de luchthaven. "De personeelsbezetting bij de beveiliging is tegenwoordig lager dan wat Schiphol van de beveiligingsbedrijven had gevraagd. Hierdoor is er een tekort aan beveiligingspersoneel en neemt het aantal wachtende reizigers toe, vooral in Vertrek 3."

Schiphol zegt dat de kans bestaat dat reizigers door de lange wachttijden hun vlucht missen. Reizigers kunnen dan een schadevergoeding aanvragen. 

Geen zomertoeslag
De lagere personeelsbezetting heeft volgens vakbond FNV te maken met het wegvallen van de zomertoeslag, waarmee beveiligers in de zomer 5,25 euro per uur extra verdienden. "Je hoorde veel van het personeel dat ze juist bleven vanwege die toeslag. Nu die er niet meer is vertrekken ze weer. Zeker met de huidige werkdruk", zegt FNV-campagneleider Joost van Doesburg tegen de NOS.