Alcaraz wint US Open en is jongste nummer één ooit

Tennisser Carlos Alcaraz heeft de US Open op zijn naam geschreven. De als derde geplaatste Spanjaard was in New York in de finale te sterk voor de Noorse nummer vijf van de plaatsingslijst, Casper Ruud.

In set één plaatste Alcaraz op 1-1 al een break die beslissend bleek, maar Ruud kwam beter in zijn spel en met een dubbele break in set twee wist hij de stand gelijk te trekken. In de derde set begon Alcaraz juist met een break, maar die leverde hij later weer in.

Met veel pijn en moeite hield de Spanjaard op 5-6 stand en trok hij er een tiebreak uit, waarin hij dan juist weer oppermachtig was. Op 3-2 in set vier plaatste Alcaraz een uiteindelijk beslissende break: hij serveerde het vervolgens op zijn tweede matchpoint uit en won met 6-4, 2-6, 7-6 (1), 6-3.

Alcaraz is met zijn 19 jaar en grofweg vier maanden de jongste Grand Slam-winnaar sinds Rafael Nadal in 2005 Roland Garros voor het eerst won. Hij is ook de eerste Grand Slam-winnaar die in de jaren 2000 is geboren én de jongste nummer één van de wereld ooit, waarmee hij Lleyton Hewitt aflost.

Overigens werd ook de finale in het vrouwendubbelspel gespeeld. Daarin ging de titel naar de Tsjechische nummers drie Barbora Krejcikova en Katerina Siniakova, die het Amerikaanse duo Caty McNally en Taylor Townsend met 3-6, 7-5, 6-1 versloegen.