Rolstoeltennisster De Groot schrijft historie met US Open-winst

Rolstoeltennisster Diede de Groot heeft de US Open op haar naam geschreven. Daarmee schreef de 25-jarige Woerdense gelijk tennisgeschiedenis: ze completeerde de Grand Slam, nadat ze ook de Australian Open, Roland Garros en Wimbledon won, en deed dat voor het tweede jaar op rij. In geen enkele tennisdiscipline kreeg iemand dat ooit voor elkaar.

Op weg naar de finale won de als eerste geplaatste De Groot van de Britse Lucy Shuker, de Japanse Momoko Ohtani en de Nederlandse Aniek van Koot (6-2, 6-1). In de finale trof ze de Japanse Yui Kamiji, die Jiske Griffioen uitschakelde in de halve finales. Het werd de zesde finale op rij tussen De Groot en Kamiji en het vijfde jaar op rij waarin de Nederlandse zegevierde: 3-6, 6-1, 6-1.

Ook in het dubbelspel ging de titel naar De Groot. Samen met Van Koot was ze met 6-2, 6-2 te sterk voor Kamiji en de Zuid-Afrikaanse Kgothatso Montjane. De Groot heeft nu zestien enkelspeltitels en vijftien dubbelspeltitels op Grand Slam-toernooien.

Bij de quads was er ook Nederlands succes: Niels Vink en Sam Schröder, als eerste en tweede geplaatst, speelden de enkelspelfinale. Daarin won Vink met 7-5, 6-3, zijn tweede enkelspeltitel was daarmee een feit. De twee wonnen samen de dubbelspeltitel door de Canadees Robert Shaw en de Amerikaan David Wagner met 6-1, 6-2 te verslaan.

Bij de junioren ging de enkelspeltitels bij de jongens naar de Spanjaard Martin Landaluce, die de Belg Gilles-Arnaud Bailly met 7-6 (3), 5-7, 6-2 versloeg. In het dubbelspel rekende het Amerikaanse titel Ozan Baris/Nishesh Basavareddy met twee keer 6-1 af met Dylan Dietrich uit Zwitserland en de Boliviaan Juan Carlos Prado Angelo.

De meidentitel in het enkelspel was voor de Filipijnse Alex Eala, die de Tsjechische Lucie Havlickova met 6-2, 6-4 versloeg. In het dubbelspel won Havlickova de titel samen met de Russische Diana Shnaider, die ze in het enkelspel nog had verslagen in de halve finales. Het duo won met 6-3, 6-2 van de Duitse speelsters Carolina Kuhl en Ella Seidel.