Behandeling 12-jarige comateuze jongen stopgezet

Straks, om 12:00 uur Nederlandse tijd, wordt de behandeling van de 12-jarige Archie Battersbee uit Groot-Brittannië stopgezet. Begin april werd de jongen bewusteloos aangetroffen. Hij bleek zwaar hersenletsel te hebben en ligt sindsdien in coma. Zijn moeder heeft het vermoeden dat de jongen het slachtoffer is geworden van 'the blackout challenge' op TikTok: bij deze uitdaging word je geacht je adem in te houden tot je flauwvalt. 

Zijn behandelend artsen zijn van mening dat de jongen hersendood is en dat herstel is uitgesloten. Ze wilden daarom de behandeling al eerder stopzetten. Archies ouders probeerden dit met meerdere rechtszaken te voorkomen. Gisteren vond de laatste zitting plaats; waarbij het Britse hooggerechtshof besloot dat het ziekenhuis de behandeling stop mag zetten. 

"De rechters hebben veel begrip en medeleven met het lot van Archies toegewijde ouders, die voor een situatie staan die voor iedere ouder een nachtmerrie zou zijn" aldus het hof in de uitspraak. Archies moeder is van mening dat het Britse rechtssysteem haar zoon in de steek heeft gelaten.