Warner Bros. legt Batgirl-film op de plank

DC-fans die naarstig uit zaten te kijken naar de eerste verschijning van Michael Keaton als Bruce Wayne/Batman sinds Batman Returns in 1992 hebben steeds meer pech: de eerstvolgende kans, Batgirl,is geannuleerd.

De film, over Barbara Gordon als een door Batman geïnspireerde superheld, was in productie voor een release op HBO Max later dit jaar, of mogelijk begin volgend jaar. De hoofdrol werd gespeeld door Leslie Grace, die een jaar geleden werd gecast en inmiddels de opnames al heeft afgerond onder leiding van Bad Boys For Life en Ms. Marvel-regisseurs Adil & Bilall. Warner Bros. heeft echter besloten om de film niet meer uit te brengen. Dat wil zeggen: niet in de bioscoop én niet op de streamingdienst HBO Max.

De opvallende keuze, om een film die naar alle waarschijnlijkheid al bijna af was gewoon op de plank te laten liggen, komt volgens Variety voort uit de wens om DC-films per definitie een grotere schaal te laten hebben. Een kleine film past niet in dat beeld. De keuze is verder opvallend in een reeks wijzigingen die de studio heeft gemaakt met hun DC-verfilmingen; diverse titels voor dit en komend jaar werden voor- of achteruit verschoven

Zo komt de eerste solofilm voor Ezra Millers Barry Allen/The Flash pas volgend jaar zomer uit, terwijl die eerder voor dit jaar gepland staat. De film, die voor het eerst de DC-versie van het multiversum laat zien, zou Michael Keatons Batman terugbrengen, die daarna in Batgirl en het vervolg op Aquaman zou verschijnen. In die laatste film wordt zijn rol nu vervangen door Ben Afflecks Batman, omdat zijn rol niet langer logisch is als de gebeurtenissen in The Flash nog niet hebben plaatsgevonden. Eenzelfde probleem diende zich overigens aan voor Batgirl, dat eerst later, en toen eerder dan The Flash zou verschijnen.

DC-verfilmingen hebben de laatste tijd sowieso last van annuleringen. TV-zender The CW, deels eigendom van Warner Bros. en het thuishonk voor het 'Arrowverse', annuleerde onlangs al Batwoman (niet te verwarren met Batgirl) en Legends of Tomorrow, en niet lang daarvoor ook Supergirl en Black Lightning,en kondigde aan dat de tv-serie The Flash na een ingekort negende seizoen zal stoppen.

De filmversie van The Flash levert momenteel ook hoofdbrekens op voor de studio, omdat hoofdrolspeler Ezra Miller zich in het dagelijks leven blijft misdragen, en dit negatief reflecteert op hun rol in de DC-film. Zo werd de acteur in Hawaii gearresteerd vanwege discutabel gedrag en zijn er beschuldigingen van het groomen van minderjarigen. Wat Warner Bros. hiermee zal doen is onzeker; hercasten lijkt geen optie, maar nóg een film op de plank leggen ook niet.

Leslie Grace als Batgirl
Leslie Grace als Batgirl