Tienkamper Emmanuel wereldkampioen junioren, Tebogo razendsnel op 100m

heywoodu

In het Colombiaanse Cali wordt deze week het wereldkampioenschap atletiek voor junioren gehouden. Ook de Nederlandse atleten tot twintig jaar strijden mee om de medailles en dat leverde dinsdagnacht voor het eerst in twaalf jaar goud op.

Op de tienkamp begon Gabriel Emmanuel maandag al geweldig goed. Op de 100 meter verpulverde hij zijn persoonlijk record op de 100 meter: 10,98 werd 10,68 seconden. Bij het verspringen verbeterde hij zich van 7,22 naar 7,30 meter, het kogelstoten ging met 15,09 meter relatief iets minder - zijn PR staat op 15,97m.

Met 2,02 meter bleef Emmanuel bij het hoogspringen tien centimeter onder zijn PR, maar zijn voornaamste concurrent - Jacob Thelander uit Zweden - deed ook niet echt iets bijzonders. Emmanuel's meest bizarre prestatie kwam wellicht op het afsluitende onderdeel van dag één, de 400 meter: zijn PR van 51,61 seconden werd totaal aan gort gelopen en zette hij op 49,46 seconden, waarmee hij als leider de openingsdag afsloot.

De vorm was op dag twee niet weg, sterker nog, hij opende nóg eens met een gigantische verbetering: op de 110 meter horden ging de Nederlander van 14,34 naar een ongelooflijke 13,83 seconden. Met 47,46 meter bleef hij met het discuswerpen íets achter op zijn kunnen, maar Thelander leverde veel meer in en dus was er helemaal niks aan de hand.

Het polsstokhoogspringen is met afstand Emmanuel's zwakste punt, hoewel hij met 3,70 meter niet al te veel liet liggen op zijn eigen kunnen. Thelander sprong over 4,40 meter, maar had nog beduidend hoger moeten gaan om de Nederlander écht te bedreigen. Bij het speerwerpen bleef Emmanuel met 54,89 meter een paar meter onder zijn PR, maar ook hier deed Thelander niks wat het echt gevaarlijk maakte.

Op de afsluitende 1500 meter moest Emmanuel vervolgens zorgen dat hij binnen een seconde of achttien zou blijven van Thelander, die met een twaalf seconden sneller PR aan de start verscheen. De Nederlander bleef er keurig bij en liet hem in de laatste honderd meter pas gaan, geen probleem: hij finishte in 4:57,72 minuten, een seconde of vijf achter Thelander, en pakte met 7860 punten de wereldtitel, voor Thelander (7770) en diens landgenoot Elliot Duvert (7622) - Yoram Vriezen werd tiende (7404).

Het is de eerste Nederlandse juniorenwereldtitel in de atletiek sinds 2010, toen Dafne Schippers in het Canadese Moncton de wereldtitel op de zevenkamp pakte.

Op de 100 meter bij de mannen werd de finale afgewerkt en kregen we een ster-in-wording weer eens in beeld: Letsile Tebogo uit Botswana maakte zijn favorietenrol volledig waar en verdedige zijn titel in 9,91 seconden, een verbetering van zijn op het WK senioren gelopen wereldjuniorenrecord - terwijl hij de laatste dertig meter naar rechts kijkend afwerkte.