Zeldzame Stradivarius kan $11 miljoen opleveren

Een zeldzame viool uit 1679, gemaakt door de beroemde Italiaanse vakman Antonio Stradivari, wordt volgende maand geveild, er wordt verwacht dat hij tot $ 11 miljoen kan opleveren.

De "Hellier" Stradivarius "is de mooiste ingelegde viool ooit gemaakt door Stradivari en een van de mooiste Stradivarius-instrumenten die er bestaan", aldus veilinghuis Christie's, dat het instrument als topkavel aanbiedt in zijn "The Exceptional Sale" van 7 juli. ".

Ingelegd met ivoor en afgewerkt met een gouden vernis, heeft de viool een geschatte prijs van 6-9 miljoen pond ($ 7,54-11,31 miljoen).

Stradivari bewaarde het instrument 55 jaar en verkocht het in 1734 voor 40 pond aan Samuel Hellier uit Wimbourne, Engeland.

"Ik verwacht veel belangstelling voor zo'n instrument omdat het zo zeldzaam is dat het uit een museum komt", vertelde vioolexpert en Christie's adviseur Florian Leonhard aan Reuters.

De violen van Stradivari staan bekend om hun voortreffelijke vakmanschap. Ze kosten tussen de $ 8 miljoen en $ 20 miljoen, volgens Leonhard.

"Van de ongeveer 1.100 instrumenten die Stradivari in de loop van zijn carrière heeft gemaakt, zijn er slechts ongeveer een dozijn versierd met decoraties, en dit exemplaar wordt door de Smithsonian-curatoren beschouwd als het best bewaarde bestaande exemplaar", zei Christie's in een verklaring.

Violist Braimah Kanneh-Mason bespeelde het instrument tijdens een preview en beschreef het als "prachtig".

"Dit soort violen worden vaak vergeleken met sportauto's, je moet er eerst mee leren rijden, maar als je eenmaal leert manoeuvreren, is het ongelooflijk de moeite waard", zei hij.