Biden: 'VS zijn bereid geweld te gebruiken om Taiwan te verdedigen'

De VS is bereid om Taiwan militair bij te staan als China het eiland aanvalt. Tijdens zijn bezoek in Japan antwoordde de Amerikaanse president Biden ronduit 'ja' toen hem werd gevraagd of hij in zo'n geval het Amerikaanse leger zou inzetten.

"We staan nog altijd achter de Eén-China-politiek, maar dat betekent niet dat China zomaar Taiwan mag overnemen", gaf Biden aan. "Het idee dat het met geweld kan worden overgenomen, is gewoon niet gepast."

Bidens antwoord is opmerkelijk omdat de VS in het verleden zich altijd diplomatiek opstelde op de vraag of zij Taiwan te hulp zou schieten in een conflict, om China niet te schofferen. Taiwan wordt door China als een afvallige provincie beschouwd en elke opmerking over mogelijke zelfstandigheid ligt extreem gevoelig.

Washington volgt al jaren het Eén-China-beleid, dat stelt dat China en Taiwan bij elkaar horen en de regering in Peking ook de wettige vertegenwoordiging is van Taiwan. Daarnaast heeft VS echter net als veel andere landen onofficiële relaties met Taiwan. Bovendien is het land bij wet verplicht om Taiwan materieel te leveren om zichzelf te kunnen beschermen. Meer hierover bij de NOS