Geweldige World Superbikes-races Estoril leveren zeges op voor Rea en Bautista

Het World Superbikes-kampioenschap streek gedurende het weekeinde neer in Estoril. Op het Portugese asfalt stonden wederom drie races op het programma: twee reguliere races en tussendoor de superpolerace om de startopstelling voor race twee te bepalen.

Race één
Jonathan Rea had de poleposition te pakken, Toprak Razgatlioglu en Alvaro Bautista stonden naast hem op de eerste startrij en rij twee werd gevuld door Scott Redding, Andrea Locatelli en Michael Ruben Rinaldi. Razgatlioglu nam in ronde één de leiding, Rea volgde en Locatelli streed met Bautista om plek drie.

Het ging er voorin stevig aan toe, waarbij Rea het achterwiel van Razgatlioglu's Yamaha aantikte en maar nét overeind bleef. Dankzij een fout van Razgatlioglu kon Rea even later toch de leiding pakken, maar de Turk ging er al snel weer voorbij met een fraaie uitremactie.

Door al het onderlinge bakkeleien kon Bautista, die zich los had gewerkt van Locatelli, aansluiten bij de leiders en Rea zelfs passeren. De Spanjaard voerde de druk vol op en bij het uitkomen van de allerlaatste bocht zette hij zijn Ducati ernaast: Bautista won een ware klassieker, voor Razgatlioglu en de afgehaakte Rea.

Superpolerace
Rea, Razgatlioglu en Bautista vertrokken weer vanaf de eerste startrij, met Redding, Locatelli en Rinaldi achter hen. Razgatlioglu pakte bij de start de leiding, Rea en Bautista volgden, tot Rea op de Kawasaki binnendoor kwam.

Razgatlioglu sloeg een paar ronden later weer terug en pakte gelijk een voorsprong, tot hij die in de slotronde uit handen gaf: de Turk gleed bíjna onderuit, Rea kwam gelijk onderlangs en pakte de overwinning, voor Razgatlioglu en Bautista.

Race twee
Met Rea, Razgatlioglu en Bautista op rij één en Iker Lecuona, Locatelli en Alex Lowes op de tweede rij kon ook de slotrace van het weekeinde beginnen. In de openingsronde, waarin het een beetje begon te druppelen, bleef de top-3 ongewijzigd, terwijl Locatelli knokte met Lowes voor plek vijf.

Lowes won dat duel en zette zijn Kawasaki ook snel binnendoor bij Bautista voor plek drie. Razgatlioglu remde zich na een paar ronden weer langs Rea, waarna het stuivertje wisselen weer begon. Ook Bautista kwam zich weer in dat gevecht mengen, net als Lowes: een vierstrijd om de overwinning ontspon zich.

Met zes ronden te gaan haakte Lowes na een foutje af, verrassend genoeg moest Razgatlioglu de andere twee in de slotfase ook laten gaan. Bautista ging als leider de slotronde in, Rea probeerde alles om de druk op te voeren en dat leverde succes op: de Noord-Ier reed op de Kawasaki naar de winst, voor Bautista, die de leiding in het WK behoudt, Razgatlioglu en Lowes.