Fly Formula: Verenigde Staten halen speciale babyvoeding uit Europa

Vanwege een ernstig tekort aan babyvoeding voor baby's met een koemelkallergie kwaliteit in de Verenigde Staten, is een vliegtuig met voorraden uit Europa geland in Indianapolis. Operatie 'Fly Formula' werd verzocht door de Amerikaanse president Joe Biden.

Een Amerikaans militair vliegtuig dat de eerste zending zuigelingenvoeding vanuit Duitsland bracht om het ernstige tekort in de Verenigde Staten aan te pakken, landde zondag in Indianapolis.

Het vrachtvliegtuig vertrok vanaf de Amerikaanse luchtmachtbasis in Ramstein, Duitsland, met meer dan 70.000 pond (35.380 kilogram) poedermelk, zei het Witte Huis.

Het is de eerste van een aantal vluchten die dit weekend worden verwacht onder Operation Fly Formula en die zullen helpen het steeds  nijpender tekort  aan babyvoeding te verhelpen.

In totaal worden deze week ongeveer 1,5 miljoen 8-ounce (237 ml) flessen met drie verschillende soorten babyvoeding verwacht.

Productieproblemen en een crisis in de toeleveringsketen hebben geleid tot een schaarste aan deze babyvoeding, wat tot ernstige problemen heeft geleid voor duizenden ouders wier baby's erop vertrouwen omdat ze allergisch zijn voor het eiwit in koemelk.

De grootste fabriek voor het maken van flesvoeding in de VS, in de staat Michigan, werd in februari gesloten uit bezorgdheid dat een bacteriële besmetting mogelijk de oorzaak is van de dood van twee baby's.

Robert Ford, chief executive van Abbott Nutrition, de grootste Amerikaanse leverancier van zuigelingenvoeding in poedervorm, verontschuldigde zich zondag voor het tekort en beloofde het op te lossen. Hij zei dat de fabriek in de eerste week van juni weer open zou gaan en dat het zes tot acht weken zou duren voordat de producten weer verkrijgbaar zijn. Ford zei dat een onderzoek door de Food and Drug Administration geen verband heeft gevonden tussen het productiegebied van de fabriek in Michigan en de sterfgevallen, maar wel bewijs van aanwezige bacteriën.

De in Europa geproduceerde babymelkpoeder werd naar Indianapolis gevlogen omdat het een hub is voor Nestle, een andere grote babyvoeding producent.

Het product zal op kwaliteit worden getest in een nabijgelegen laboratorium voordat het wordt gedistribueerd naar ziekenhuizen, apotheken en dokterspraktijken.