Fender Mustang van Kurt Cobain verkocht voor 5 miljoen dollar

De linkshandige blauwe Fender Mustang (1969) waarop Kurt Cobain speelde in de videoclip van 'Smells Like Teen Spirit' heeft op een veiling vijf miljoen dollar (omgerekend ruim 4,7 miljoen euro) opgeleverd. Dat is flink meer dan vooraf gedacht; er werd uitgegaan van een bedrag van zo'n 800.000 dollar.

De blauwe gitaar bleef in de familie van Kurt Cobain nadat de zanger in 1994 door zelfmoord stierf, maar was de afgelopen 12 jaar uitgeleend aan eenr tentoonstelling in het Museum of Pop Culture in Seattle, de geboorteplaats van Nirvana. 

De gitaar werd aangekocht door de steenrijke Jim Irsay voor zijn verzameling 'The Jim Irsay Collection' in Indianapolis. Er werd flink tegen elkaar opgeboden door verzamelaars en geinteresserden van over de hele wereld. Zowel live in de veiling in het Hard Rock Cafe® New York, online op juliensauctions.com en via de telefoon.

Ter ere van Mental Health Awareness Month doneert de familie Cobain een deel van de opbrengst van de legendarische gitaar en een aantal andere Kurt Cobain items aan Kicking The Stigma, het initiatief van de Irsays om mensen bewust te maken van psychische aandoeningen en het stigma dat ermee samenhangt weg te nemen.