FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 4 mei 2022

Random Pics van de Dag #615

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Wandelaar filmt door wolven opgejaagde roedel herten

Een ochtendwandeling van dhr. Van Essen over de Veluwe heeft dinsdag een bijzondere wending gekregen. Hij dacht een grote groep edelherten te filmen, toen er opeens twee wolven in zijn beeld opdoken. “Ongelooflijk, wat indrukwekkend. Dit maak je normaal alleen op safari mee.”

Het was dinsdag rond 5.30 uur, toen Van Essen een stuk of veertig edelherten zag lopen. “Opeens renden ze recht op mij af. Ik dacht: wat is dat dan? Ik zag dat ze in gevaar waren, maar ik had nog niet gelijk gezien waarvoor.”

Verstappen: "Ik denk dat dit weekend te gek wordt!"

Na een voor Max Verstappen uiterst succesvolle grand prix in Imola staat dit weekend de Grand Prix van Miami voor de deur. Voor het eerst strijkt het Formule 1-circus neer in de stad in Florida en dat zorgt voor de nodige opwinding.

"Ik denk dat dit weekend te gek wordt! Ik kijk ernaar uit om in Miami te racen. Ik heb het circuit op de simulator gereden en we hebben zoveel mogelijk geoefend en ons voorbereid, zonder de baan in het echt te hebben kunnen bezoeken", aldus de Nederlander, zo lezen we op Verstappen.nl.

"Ik vind het gaaf om in Austin te racen, dus het is mooi dat we dit jaar ook naar een andere staat gaan om te racen. Het is super om te zien dat de Formule 1 flink groeit in de Verenigde Staten. Formule 1 en de teams werken er hard aan om de sport in de VS te promoten en we hebben daar steeds meer races, dus stap voor stap wordt het populairder. Ik denk ook dat het helpt nu de auto's elkaar makkelijker volgen en inhalen en meer teams strijden om overwinningen. Ik denk dat dat het belangrijkste is voor de fans", zo vult Verstappen aan.

De wereldkampioen steekt zijn enthousiasme over de aanstaande wedstrijd niet onder stoelen of banken. "Ik hoop dat het een spannend weekend wordt. Miami is een hele gave stad en ik vind het een hele interessante locatie om een Grand Prix te houden. Ik denk dat niet alleen de coureurs enthousiast zijn, maar ook de fans."

Nationale Militaire Dodenherdenking Militair Ereveld Grebbeberg

Universiteit Utrecht wrijft met 4 mei-lezing zout in wonden slachtoffers WOII

De Universiteit Utrecht wrijft met een 4 mei-lezing zout in de wonden van slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. De lezing verwijst namelijk naar (de Indonesische slachtoffers van) de dekolonisatieoorlog. Daarmee wordt afbreuk gedaan aan het leed van Nederlandse slachtoffers in voormalig Nederlands-Indië.

De lezing van Eveline Buchheim grijpt terug op het eenzijdige en partijdige Indië-onderzoek waarbij zij zelf ook is betrokken. Volgens dat onderzoek zou Nederland structureel extreem geweld hebben gebruikt tegen Indonesiërs tijdens de dekolonisatie van Nederlands-Indië; een episode die zij nu aan de hand van persoonlijke oorlogsverhalen wil belichten. Eerder vergeleek collega-onderzoeker Esther Captain, met een beroep op dagboekverslagen, Nederlandse militairen ook al met nazi’s.

Voor (Indisch-)Nederlandse slachtoffers en nabestaanden is de lezing op uitgerekend 4 mei extra pijnlijk, omdat zij tijdens de Tweede Wereldoorlog onder het motto “Azië voor Aziaten” werden vervolgd door Japan (toentertijd bondgenoot van Nazi-Duitsland) en samenspannende Indonesiërs. In totaal zouden er naar schatting 25.000 (Indische) Nederlanders in de beruchte jappenkampen of anderszins in gevangenschap zijn omgekomen. Het aantal Buitenkampers dat de oorlog niet heeft overleefd is onbekend.

Ook na de capitulatie van Japan zaaiden Indonesische (para-)militaire organisaties en bendes dood en verderf onder (Indische) Nederlanders vanwege hun Nederlandse en/of Europese afkomst. Ditmaal was het adagium “Indonesië voor Indonesiërs”. Het exacte aantal Nederlandse (burger)slachtoffers dat tijdens deze Bersiap-periode door Indonesiërs is vermoord is tot op de dag van vandaag onduidelijk. De schattingen variëren tussen de 5.000 en 30.000 doden en 15.000 vermisten.

Terugkijken: Stille tocht en dodenherdenking in Amsterdam

Elk jaar lopen in Amsterdam honderden mensen, samen met de burgemeester, in een stille tocht naar de Nationale Herdenking. Door corona is dat de afgelopen twee jaar niet mogelijk geweest, dit jaar gaat het weer zoals het voor corona ging.

De route gaat vanaf het Stadhuisplein door de oude Jodenbuurt naar de Dam.De Stille Tocht voert onder andere langs de Dokwerker, langs het Namenmonument en de Schaduwkade. Het Amsterdams 4 en 5 mei comité roept iedereen op zich aan te sluiten bij de Stille Tocht. Bij de start spreken burgemeester Femke Halsema en stadsdichter Marjolijn van Heemstra. Er is muziek van Koninklijk Zigeunerorkest Roma Mirando.

De Stille Tocht begint om 18:00 uur op het Stadhuisplein aan de Amstel 1 en zal hier live te volgen zijn. 

Stille tocht Amsterdam 4 mei 2022 (Foto: DJMO)
Stille tocht Amsterdam 4 mei 2022 (Foto: DJMO)

Sfeerimpressie voorafgaand aan stille tocht 4 mei 2022 (Foto: DJMO)
Sfeerimpressie voorafgaand aan stille tocht 4 mei 2022 (Foto: DJMO)

Kyiv: Rusland plant militaire parade op 9 mei in Mariupol

Volgens Kyiv plant Rusland op 9 mei een militaire parade in de Zuid-Oekraïense havenstad Mariupol, op de verjaardag van de overwinning op nazi-Duitsland. Het plaatsvervangend hoofd van de presidentiële regering van Moskou, Sergei Kiriyenko, is in Mariupol aangekomen om zich voor te bereiden op de vieringen, aldus de Oekraïense militaire inlichtingendienst.

Volgens de plannen van Moskou zou Mariupol op 9 mei het centrum van de "vieringen" moeten worden. De straten in het centrum van de stad worden momenteel "geruimd van puin, lichamen en niet-geëxplodeerde munitie". Mariupol staat grotendeels onder het beheer van Russische troepen, alleen op de plaats van de staalfabriek van Azov houden Oekraïense strijders stand.

Gerard Joling wil Johan Derksen terug op tv: 'Hij is een held'

Gerard Joling (62) heeft het dinsdagavond in het tv-programma 'Beau' opgenomen voor Johan Derksen (73), die vorige week vrijdag per direct is gestopt met zijn programma 'Vandaag Inside' na de beruchte 'kaars-gate'. De zanger vindt het onzin dat het programma niet meer op de kijkbuis te zien is.

Gerard, die zelf regelmatig bij Vandaag Inside aan tafel zat, vindt het een 'heerlijk' programma. "Kijk, Wilfred is een soort aangever en dan duiken ze er allebei in en dan gaat Johan soms nét een stapje te ver. Ja, ik word daar blij van."

Ondanks dat Geer het 'heerlijk' vindt, ziet hij ook wel dat het programma 'een snufje ordinair' is. "Daar deed ik zelf ook aan mee, maar ik vind absoluut dat hij terug moet komen, want ik vind hem een held als je zoveel durft te noemen en te zeggen."


Laatste F1-winnaar jaren vijftig overleden

Voormalig Formule 1-coureur Tony Brooks is dinsdag op 90-jarige leeftijd overleden. De Brit won in zijn loopbaan zes keer een voor het WK meetellende Grand Prix en was na het overlijden van de legendarische Stirling Moss in 2020 de laatste overgebleven coureur met zeges in de jaren vijftig.

Brooks debuteerde in de Grand Prix-racerij in 1955 en won dat jaar de Grand Prix van Syracuse op Sicilië. Een jaar later reed hij voor het eerst een voor het WK meetellende Grand Prix en in 1957 was er het eerste succes in het WK: tweede in Monaco en, samen met Moss, winst in de Britse Grand Prix op Aintree.

Er zouden meer successen volgen voor de 'racende tandarts': in 1958 won hij - wederom in een Vanwall - op Spa, de Nordschleife en Monza en werd hij derde in het WK, zeges op het bloedsnelle circuit van Reims en de legendarische AVUS bij Berlijn brachten Brooks met zijn Ferrari naar plek twee in de titelstrijd, achter Jack Brabham.

Oorlogsbegraafplaats Jonkersbos Nijmegen afgelopen nacht beklad

Afgelopen nacht zijn tientallen grafstenen en het poortgebouw op de oorlogsbegraafplaats Jonkersbos in Nijmegen beklad. Dit meldt De Gelderlander.

Op 'Jonkerbos War Cemetery' liggen 1643 geallieerde militairen begraven die tussen 3 september 1939 en 5 mei 1945 op Nederlands grondgebied zijn gesneuveld.

Op verschillende grafstenen zijn hakenkruizen en de tekst "Fuck Putin" en "Azov" aangebracht. Op het poortgebouw zijn Oekraïnse vlaggen en de leus "Slava Ukraine" aangebracht. De politie is een onderzoek gestart. De Marechaussee neemt later het onderzoek over omdat het een militaire begraafplaats betreft. 

Het is nog onbekend of de begraafplaats vanavond open is voor de herdenkingen. Wolff nog lang niet van plan te stoppen met F1

Wie vermoedde dat Toto Wolff de handdoek in de ring zou gooien na de slechtste seizoensstart van Mercedes sinds tijden heeft het helaas mis. De teambaas gaf aan simpelweg teveel plezier uit zijn werk te halen en richt zijn focus nu voornamelijk op het verbeteren van de W13.

"Aan stoppen heb ik niet gedacht. Het probleem is dat ik dan ongelukkig op de Malediven zou zitten als ik hier niet was. Het ontwikkelen, de activiteiten met het team, ik geniet er enorm van. Uiteraard verdient het goed en is dit mijn droombaan. Ik wilde dit al mijn hele leven doen. Ik heb mijzelf nooit de vraag gesteld of ik wilde stoppen", luidde de duidelijke conclusie van Wolff.

Gezien het feit dat het team uit Brackley acht keer op rij constructeurskampioen is geworden twijfelt de Oostenrijker niet aan de capaciteiten van zijn personeel en heeft hij er alle vertrouwen in dat het team de zwakten van de huidige W13 kan verhelpen: "Hoewel we op het circuit wat anders zien, kun je het als engineer niet zomaar verleren. We hebben de plank misgeslagen en dat moeten we accepteren. We moeten nederig blijven. We hebben het acht keer goed gedaan en nu één keer mis. Niemand is onfeilbaar. Het team is zeker in staat om het recht te zetten".

Wolff ziet zichzelf nog een tijd binnen de Formule 1 (Joerg Mitter / Red Bull Content Pool)
Wolff ziet zichzelf nog een tijd binnen de Formule 1 (Joerg Mitter / Red Bull Content Pool)

Vettel kritisch: "We moeten niet afhankelijk worden van DRS"

Sebastian Vettel waarschuwt de Formule 1 dat men niet te afhankelijk moet worden van DRS. Hoewel de Duitser positief is over de nieuwe generatie wagens, stelt hij dat de bolides nóg afhankelijker zijn geworden van het hulpmiddel door de verminderde drag.

Gevraagd over de nieuwe reglementen stelt de Aston Martin-coureur dat de gevechten weliswaar beter zijn geworden, maar het ook een keerzijde heeft: "We kunnen elkaar dichter volgen, maar de nieuwe regelementen hebben ook als gevolg dat er minder drag is. Hierdoor leunen we meer op DRS om in te halen dan in het verleden. DRS is ooit geïntroduceerd als hulpmiddel bij het inhalen, maar het voelt nu soms als de enige manier om iemand voorbij te steken".

Als het aan Vettel ligt streeft de F1 naar een toekomst zonder DRS: "Ik vind dat je voor een inhaalactie moeite moet doen en dat het niet bepaald moet worden of je je in de DRS-zone bevindt. Ik denk niet dat we dezelfde praktijken als in Jeddah willen waar de coureurs remden voor het DRS-meetpunt. Het ideaal is om te kunnen racen zonder DRS. Ik zou het erg interessant vinden om te kijken hoe het racen echt is als we het eraf halen".

Vettel ziet DRS het liefst verdwijnen (Getty Images / Red Bull Content Pool)
Vettel ziet DRS het liefst verdwijnen (Getty Images / Red Bull Content Pool)

FOK! Wat een weer!: meer zon

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Welkom iedereen!

Nee, nee. Wat een waardeloze dag weer. Althans als je boven de grote rivieren woonde. Gisteren had ik nog een beetje hoop dat het uiteindelijk nog wat zou gaan opklaren, maar dat ging maar heel erg moeizaam. Het trok wel iets open, maar veel zon kregen we beslist niet. In het zuiden en zuidoosten was het daarentegen juist heerlijk weer met veel zon en zeer aangename temperaturen. 

De bewolking trok maar heel langzaam naar het zuiden toe, maar wist met name Limburg nauwelijks te bereiken. Onder de bewolking was het uiteraard zeer fris. Om 17.00 was het niet eens 10 graden op de Wadden. Op dat moment was het ruim 18 graden in de zon. Grote verschillen dus.

Vannacht moet de bewolking dan overal dunner gaan worden en klaart het ook elders op. De minima liggen tussen de 1 en 6 graden. 

Vandaag is het overal vriendelijker weer dan vandaag. Op veel plaatsen schijnt de zon, maar een jas kun je in het noorden nog prima gebruiken. Daar doen we het met slechts 11 graden. Ook in het zuiden moet het kwik iets terrein prijs geven, maar 16 tot 17 graden is ook prima te doen. Later op de dag neemt de bewolking in het westen toe en heel misschien valt er langs de westkust een beetje lichte regen. De wind is zwak tot matig uit een noordwestelijke richting.

De echte neerslag vonden we vandaag in Spanje, Zuid-Frankrijk, het zuiden van Duitsland, de Alpen en ook in Turkije en Tunesie. Dat waren tamelijk forse onweersbuien. Bij ons is er donderdag en vrijdag een zeer lokale bui mogelijk. 

Fijne dag!  

Mooie omgeving van Vollenhove 1 (Foto: Charged)
Charged was vandaag in de omgeving van Vollenhove. Daar maakte hij diverse foto's, zoals deze. Heel erg mooi met dat stille water. (Foto: Charged.) 

 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Zorgondernemer keert zichzelf 2 miljoen euro dividend uit

De eigenaar van de failliete Groningse zorginstelling MartiniZorg heeft de afgelopen jaren ruim 2 miljoen euro dividend aan zichzelf uitgekeerd. RTV Noord meldt dat op basis van eigen onderzoek.

MartiniZorg leverde begeleiding aan mensen die hulp nodig hebben om zelfstandig te kunnen wonen, bijvoorbeeld aan mensen met een drank- of drugsverslaving. Naar aanleiding van een kritisch inspectierapport over de financiën en bedrijfsstructuur, ging het begin dit jaar failliet. Lees meer bij Skipr.

Leven in WW II: hoe ervaren hedendaagse kinderen het eten van tulpenbollen?

De leerlingen van de basisschool Lucas van Leyde kropen voor één dag in de huid van hun leeftijdsgenootjes die de bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt.

Ze eten net als hen tulpenbollen. "Ik zou het wel eten als ik echt niks anders heb', zegt een van de leerlingen tegen Omroep West. 'Ik kan het me nu beter voorstellen hoe het is om te leven in oorlogstijd."

UvA-studenten willen nieuw monument voor slachtoffers Tweede Wereldoorlog

Drie studenten van de Universiteit van Amsterdam (UvA) willen het namenmonument voor de gevallen UvA-studenten en -medewerkers tijdens de Tweede Wereldoorlog vernieuwen. Volgens de studenten is de tekst op het monument niet toepasselijk en is een update met namen die later bekend werden ook nodig. Zo meldt AT5

De bronzen gedenkplaat werd onthuld op 4 mei 1950 in de Oudemanhuispoort, dezelfde plek waar het monument nu nog steeds hangt. Op de gedenkplaat staan de namen van studenten en medewerkers van de universiteit die zijn omgekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog. 

"Sinds de onthulling in 1950 is de plaquette niet meer aangepast, terwijl er wel meer namen van slachtoffers bekend zijn geworden", vertelt mede-initiatiefnemer Navid Nail. "Andere universiteiten met zo'n monument hebben die extra namen er wel bijgezet, dat kan de UvA ook doen. Ook moet er meer aandacht komen voor de gedenkplaat. Heel veel studenten die ik gesproken heb wisten er niet eens van af."

Volgens Navid is er nog een probleem met de plaquette: de tekst die erop staat zou niet toepasselijk zijn. Nu staat er: 'De universitaire gemeenschap in geestelijke vrijheid herleefd, gedenkt haar leden, gevallen in de strijd voor het vaderland'. Dat moet volgens de studenten veranderen.

"Het lijkt nu net alsof alle slachtoffers hebben gevochten voor hun vaderland, maar waarschijnlijk waren dat er maar heel weinig. Velen zijn vermoord. Wij hebben daarom de tekst aangepast en naast de bestaande plaquette gehangen. De universiteit heeft die uiteindelijk zelfs achter het glas gehangen, wij hadden de sleutel namelijk niet." Dat deed hij samen met medestudenten Bonnie van Vugt en Alycia Danckaarts

Een ander idee wat het drietal heeft is om in plaats van het monument aan te passen, de bekende struikelstenen te plaatsen. "We willen die dan plaatsen voor de faculteiten waar de studenten hebben gestudeerd. Maar dan moeten we wel weten waar die faculteiten waren in die tijd. We kunnen namelijk niet struikelstenen plaatsen bij bijvoorbeeld het Science Park, dat bestond namelijk toen nog niet."

Navid werkt aan een onderzoek naar de struikelstenen. Hieruit moet blijken of de stenen een juiste oplossing zijn op het huidige namenmonument ter vervanging, of dat een aanpassing van de plaquette een betere oplossing is. 

Biden: 'We moeten opstaan ​​tegen dictators'

De Amerikaanse president Joe Biden heeft de Amerikaanse steun aan Oekraïne, in hun strijd tegen Rusland, verdedigd. "Omdat de geschiedenis ons heeft geleerd dat dictators altijd zullen terugkomen als je je niet tegen ze verzet", zei hij tijdens een bezoek aan een wapenfabriek in Troy, Alabama. De dorst naar macht blijft groeien.

"Of we steunen het Oekraïense volk bij de verdediging van hun land, of we staan erbij terwijl Rusland zijn gruweldaden en agressie voortzet", zei Biden.

Sinds het begin van de oorlog op 24 februari hebben de Verenigde Staten wapens en munitie beloofd of geleverd aan Oekraïne ter waarde van meer dan 3,7 miljard dollar (ongeveer 3,5 miljard euro). Biden heeft het Congres van de week om miljarden extra aan militaire hulp en humanitaire hulp gevraagd. "Zoals ik vanaf het begin al zei, zal deze strijd niet goedkoop zijn", zei Biden.

EU-sancties: minder olie, sancties tegen banken en verspreiders desinformatie

Volgens EU-hoofddiplomaat Josep Borrell zal het voorstel van de Europese Commissie en de Buitenlandse Dienst voor een nieuw pakket sancties tegen Rusland ook nieuwe strafmaatregelen bevatten tegen verspreiders van desinformatie. Naast de actie tegen olie-import uit Rusland is ook een uitsluiting van andere banken van het internationale communicatienetwerk Swift gepland, tweette Borrell. Details gaf hij echter niet.

De Europese Commissie is van plan haar voorstel voor een zesde pakket sancties dinsdagavond in te dienen bij de 27 lidstaten van de Europese Unie. De verwachting is dat het dan woensdagochtend publiekelijk zal worden gepresenteerd in het EU-parlement door Commissievoorzitter Ursula von der Leyen.

Volgens informatie uit EU-kringen moet de olie-import uit Rusland uiterlijk in de winter worden gestopt door een vergaand embargo. Er zouden echter uitzonderingen moeten zijn voor Slowakije en Hongarije. De twee landen kunnen hun invoer uit Rusland niet tijdig vervangen.

Ed Sheeran brengt met Antytilla nummer uit, opbrengsten voor Oekra´ense slachtoffers

De Oekraïense band Antytila en de Britse zanger Ed Sheeran hebben samen een nummer uitgebracht. Gisteren verscheen de clip van het nummer '2step' op YouTube. De video is inmiddels al 1,2 miljoen keer bekeken.

Ondanks de oorlog slaagde Antytila er toch in om een clip bij het nummer op te nemen. Er werd ook gefilmd bij Charkov, waar hevig is gevochten. "We zijn gewoon midden op de weg gestopt en gaan filmen, in de middle of nowhere", vertelt zanger Topolia aan de BBC. De band is nu tijdelijk gestopt met muziek maken, om mee te vechten aan het Oekraïense front.

De opbrengsten van het nummer gaan naar slachtoffers van de oorlog in Oekraïne.

Laatste reviews en specials
review
Mortal Kombat 1
special
VrijMiBabes #176 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1056
special
Random Pics van de Dag #1055
review
Starfield
special
Random Pics van de Dag #1053
©FOK.nl e.a.