FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 2 mei 2022

Random Pics van de Dag #613

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Demonstratie op Schiphol Plaza eind 2019 had niet verboden mogen worden

Burgemeester Schuurmans van Haarlemmermeer heeft Greenpeace-activisten eind 2019 onterecht 'beperkt' op Schiphol. Dat oordeelde de rechter vandaag. De demonstranten wilden op 14 en 15 december een 24-uurs 'Protestival' houden op Schiphol Plaza, maar Schuurmans verbood dat. Toen honderden demonstranten zich toch verzamelden, kondigde de burgemeester een noodbevel af. Zo meldt AT5

Greenpeace wilde in het weekend een zogeheten 'Protestival' houden om op die manier aandacht te vragen voor het klimaatprobleem. Zo willen zij dat het aantal vluchten krimpt, korteafstandsvluchten worden vervangen door de trein, er meer betaald gaat worden voor vliegtickets en dat Lelystad Airport niet voor vakantievluchten wordt geopend. 

Maar om met honderden mensen op Schiphol Plaza samen te komen was volgens Schuurmans geen goed idee. Het ging haar voornamelijk om de veiligheid: "Niet alleen de veiligheid van de Greenpeace-activisten moet worden gewaarborgd, maar ook die van de vele reizigers die er rondlopen", vertelde een woordvoerder van de gemeente tegen NH Nieuws. "Het zal er dan vanwege de kerstperiode ook veel drukker zijn. We hebben onze tolerantiegrenzen aangegeven, Schiphol Plaza hoort daar niet bij."

Van de gemeente mocht Greenpeace wel buiten Schiphol Plaza demonstreren, op het Jan Dellaertplein (bij de taxistandplaats) en voor het Sheraton Hotel.

Ondanks het verbod kwamen er toch honderden demonstranten naar Schiphol Plaza. De burgemeester kondigde daarop een noodbevel af, waarna de Koninklijke Marechaussee uren bezig was om de activisten aan te houden en weg te sturen. 

Met dat besluit gaat de rechtbank vandaag, zo'n 2,5 jaar later, niet mee. "Het is niet duidelijk waarom door dit protest de beheersing van bezoekersstromen in het gedrang zou komen."

De burgemeester heeft volgens de rechtbank de verplichting een betoging zoveel mogelijk te faciliteren en te beschermen. "Ze had daarom moeten onderzoeken of er een manier was waarop het protest op Schiphol Plaza wel door had kunnen gaan, wellicht met beperkingen."

Zowel het verbod op demonstratie op Schiphol Plaza én het noodbevel zijn onterecht verklaard. 

Politie Amsterdam schorst medewerker na lekken informatie over Lil Kleine

De politie heeft een medewerker geschorst nadat er informatie over Lil Kleine zou zijn gelekt aan een juicekanaal. Dat bevestigt een woordvoerder van de politie Amsterdam vanavond aan AT5/NH Amsterdam, na berichtgeving hierover bij Shownieuws. Zo meldt AT5

Eerder dit jaar werd Lil Kleine opgepakt nadat er beelden waren opgedoken waarop te zien is dat hij zijn toenmalige vriendin Jaimie Vaes zou mishandelen. 

Kort daarna deelde juicekanaal Reality FBI screenshots van een gesprek op Snapchat waarin een medewerker van de politie onthult hoe de rapper zich zou voelen in zijn cel. De Amsterdamse politie startte een onderzoek naar het lek.

"De informatie in de snapchat-conversatie is afkomstig van een Amsterdamse politiemedewerker", aldus de woordvoerder. Het onderzoek wordt uitgevoerd door de afdeling Veiligheid Integriteit en Klachten (VIK) en is nog bezig. Zolang dit onderzoek gaande is zal deze politiemedewerker niet werkzaam zijn in zijn huidige functie.

Door beschietingen geen evacuatie burgers Azovstal mogelijk , dinsdag nieuwe poging

Volgens de Verenigde Naties is in het belegerde Mariupol een evacuatieoperatie begonnen om de Oekraïense burgers te redden die vastzitten in de staalfabriek van Azov. VN-woordvoerder Jens Laerke zei in Genève dat er een operatie aan de gang is en wordt gecoördineerd met het Internationale Rode Kruis en de conflicterende partijen Rusland en Oekraïne.

Update 23.15 uur: Een geplande redding van meer burgers uit de belegerde Azovstal-fabriek is mislukt. "Vandaag hebben de Russische bezetters ons niet de kans gegeven om mensen eruit te krijgen", zei de gouverneur van de regio Donetsk, Pavlo Kyrylenko, 's avonds op de Oekraïense televisie. Eerder waren er berichten over zware bombardementen en beschietingen van het fabrieksterrein door scheepskanonnen en artillerie. Op de beelden was een dikke pluim zwarte rook te zien. Volgens Kyrylenko zijn 56 mensen vanuit Mariupol zelf naar het regeringsgebied gereden. In het weekend zijn meer dan 120 burgers ontsnapt uit het belegerde Azovstal. De gemeenteraad kondigde dinsdag opnieuw een evacuatiepoging aan.

Update 10.45 uur: Direct na de evacuatie van een groep burgers uit Azovstal hervatten Russische troepen de beschieting van de fabriek, volgens brigadegeneraal Denys Schlega van de Oekraïense Nationale Garde in een televisie-interview. Er is nog minstens één evacuatieactie nodig om iedereen uit de fabriek te krijgen. Volgens de plaatsvervangend commandant van het Azov-regiment wordt de Azovstal-faciliteit ook beschermd door een brigade van marine-infanterie en leden van de politie, grenswachten en kustwachten, vertelde Sviastoslav Palamar aan het persbureau AP. "Sommigen bewaken het territorium, sommigen dwarsbomen aanvallen, sommigen hebben de leiding over een staakt-het-vuren, sommigen helpen bij het opruimen van het puin dat onder vuur ligt."

De verdediging van de staalfabriek - het laatste deel van Mariupol dat niet onder Russische controle staat - wordt bemoeilijkt door de aanwezigheid van kinderen en burgers, zei Palamar. Ook zijn er veel gewonden ter plaatse. Het drinkwater is niet genoeg; de stank van ontbindende lijken hangt in de lucht. Maar het verzet zal voortduren zolang er geen bevel is om op te geven.

Update 2 mei 1.45 uur: De Oekraïense president Zelenskyy is verheugd met de succesvolle evacuatie van burgers uit de zwaarbevochten fabriek van Azovstal in de havenstad Mariupol. "Ik hoop dat morgen (maandag) aan alle noodzakelijke voorwaarden wordt voldaan om mensen uit Mariupol te blijven evacueren", zei hij zondagavond in zijn dagelijkse videoboodschap. "We zullen er alles aan blijven doen om onze mensen uit Azovstal en uit Mariupol als geheel te evacueren", zei Zelenskyy. De organisatie van dergelijke humanitaire corridors is een van de elementen van het lopende onderhandelingsproces.

Volgens de eerste berichten werden enkele tientallen burgers uit de staalfabriek gehaald in een konvooi van meerdere bussen. De hoop is gevestigd op het feit dat dit het begin zou kunnen zijn van een grotere actie. De Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy sprak van een "eerste groep van ongeveer 100 mensen" die was geëvacueerd. "Nu werken we samen met de VN om meer burgers uit de faciliteit te evacueren", schreef hij op Twitter.

Gedeelte Azovstal ingestort, zo'n 200 burgers zitten opgesloten in bunkers

Volgens het Oekraïense leger zitten ongeveer 200 burgers zijn ingesloten in ingestorte bunkers in de staalfabriek Azovstal in Mariupol.

Palamar de plaatsvervangend commandant van het Azov-regiment, dat zich in het enorme fabrieksterrein heeft verschanst, vertelt aan persbureau Reuters dat er kinderen, vrouwen en ouderen in de schuilkelder vast zitten. Zijn troepen hebben echter geen zwaar materieel tot hun beschikking om de ingestorte gangen vrij te maken van puin. De staalfabriek is het laatste bastion van Oekraïense troepen in de door het Russische leger bezette stad.

Kika van Es keert na zes jaar terug bij PSV

Kika van Es keert na zes jaar terug bij PSV. De dertigjarige international van de Oranje komt over van FC Twente en tekent in Eindhoven een contract voor één seizoen.

"Komend seizoen wordt alweer mijn vijftiende op het hoogste niveau. Dat betekent ook dat ik al vijftien jaar lang in een vast stramien leef en de tijd met familie en vrienden beperkt is", aldus Van Es. "Dat is het offer dat je doet voor topsport. De kans om weer bij PSV te spelen brengt me dichter bij familie en vrienden en dat geeft mij volop energie om ook volgend seizoen alles te kunnen geven."

Sinds haar vertrek bij PSV in 2016 speelde Van Es voor Achilles'29, FC Twente, Ajax en Everton. Ze verliet de Engelse club twee jaar geleden voor een terugkeer bij Twente, waarmee ze vorig seizoen kampioen werd. Ook dit seizoen maakt ze kans om met FC Twente kampioen te worden.  

Van Es werd werd in 2017 in eigen land Europees kampioen met Oranje en zat ook in de selectie tijdens het WK van 2019 (waar zilver werd gepakt) en de Olympische Spelen van vorig jaar. Ze kwam tot nu toe tot 76 interlands. Haar nieuwe club PSV staat achter Twente en Ajax derde in de Eredivisie, waarin nog drie speelrondes te gaan zijn. De Eindhovense ploeg maakt geen kans meer op de titel.

OekraÔne: internet in bezet Cherson onder Russisch beheer

Volgens Amerikaanse netwerkanalisten staat het internet in de Oekraïense havenstad Cherson nu onder Russisch beheer.

"Iemand moet een lijn van de Krim naar Cherson hebben geactiveerd", zegt Doug Madory, directeur internetanalyse bij Kentik. 24 uur eerder werd het internet afgesloten in Cherson. Madory beschreef de ontwikkeling als 'griezelig vergelijkbaar' met wat er gebeurde na de annexatie van het Oekraïense schiereiland de Krim door Rusland in 2014.

De in Londen gevestigde organisatie NetBlocks, die internetblokkering wereldwijd documenteert, meldde net als Madory dat het internetverkeer in de regio Cherson zondagavond na een eendaagse storing is omgeleid via het door de staat gecontroleerde Russische telecommunicatiebedrijf Rostelecom.

Rusland komend seizoen uitgesloten van alle Europese toernooien; Portugal is vervanger op EK

Rusland zal komend seizoen niet deelnemen aan één van de vele toernooien van de UEFA. Het betreft zowel het interlandvoetbal als het clubvoetbal.De UEFA zet het Russische voetbal buitenspel naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne.

Om te beginnen mogen clubs uit Rusland volgend seizoen niet meedoen aan de Champions League (zowel mannen als vrouwen), Europa League, Conference League, en Youth League. Normaal gesproken gaat de kampioen van Rusland, dit seizoen Zenit Sint-Petersburg, naar de groepsfase van de Champions League. Dat is nu dus niet het geval. Ook de overige vier tickets worden afgenomen. De Europese startbewijzen zijn herverdeeld. Zo profiteert de kampioen van Schotland dat nu rechtstreeks mag deelnemen aan de Champions League. Voor Nederland zit hier geen voordeel in.  

Daarnaast maakte de UEFA bekend dat de nationale ploeg van Rusland uit de Nations League wordt gehaald. Het land doet niet mee aan de komende editie en eindigt automatisch op de laatste plek in groep 2 van Divisie B. Rusland degradeert daardoor naar Divisie C.

Het Nederlands elftal staat komende zomer tijdens de groepsfase van het EK niet tegenover Rusland, maar treft Portugal. De Russische dames wonnen de play-offs voor het EK van Portugal, maar mag de vrijgekomen plek nu alsnog innemen. De andere twee groepsgenoten van Nederland zijn, zoals al bekend was, Zweden en Zwitserland. Met Portugal treft Oranje op papier een vergelijkbare tegenstander als Rusland. De Portugese ploeg staat op de wereldranglijst vier plaatsen lager dan Rusland: 29e om 25e.

Ook het Russische bid voor het EK van de mannen in 2028 of 2032 is afgeschoten. De Russen baarden opzien door tijdens de oorlog met Oekraïne kenbaar te maken een van de twee toernooien te willen organiseren. De UEFA maakt duidelijk dat dat geen optie is, omdat Rusland volgens de bond het voetbal in diskrediet brengt.

Ronnie O'Sullivan pakt zevende wereldtitel snooker en evenaart Hendry

Ronnie O'Sullivan heeft voor de zevende keer de wereldtitel snooker op zijn naam geschreven. Hij evenaart daarmee ook zevenvoudig wereldkampioen Stephen Hendry. O'Sullivan won in Sheffield met 18-13 van Judd Trump. 

Na drie sessies stond het 14-11 voor Rocket Ronnie. Met breaks van 81 en 88 werd het 16-11. Trump noteerde een 64 voor 16-12, waarna O'Sullivan 75 wegtikte voor de pauze. Trump mocht na de pauze nog één keer zijn talent laten zien en potte 109 weg. Het was tevens de 109e centurybreak dit WK, een nieuw record.

Het bleek het laatste kunstje van Trump. O'Sullivan maakte het in 31e frame af en trok de partij met 18-13 naar zich toe. 

O'Sullivan werd ook al eens wereldkampioen in 2001, 2004, 2008, 2012, 2013 en 2020. Rocket Ronnie heeft ook al zeven keer de UK Championship en zeven keerde Masters gewonnen. Met zijn wereldtitel is O'Sullivan de opvolger van Mark Selby, die vorig jaar voor de vierde keer in zijn loopbaan wereldkampioen werd. Selby werd ditmaal al in de tweede ronde uitgeschakeld. Trump stond voor de derde keer in de finale, die hij in 2019 één keer wist te winnen. 

CIA nodigt Russische klokkenluiders uit om gebruik te maken van het darkweb

De Amerikaanse buitenlandse inlichtingendienst CIA wil Russische tegenstanders van de oorlog in Oekraïne een veilige mogelijkheid tot contact bieden. De geheime dienst publiceerde instructies in het Engels en Russisch op haar socialemediakanalen over hoe ze het dark web van de CIA kunnen bereiken. Dit heeft als doel om een hoge mate van anonimiteit aan klokkenluiders te bieden.

Het darkweb is een 'verborgen' deel van het internet dat alleen toegankelijk is met behulp van bepaalde software. Het darkweb van de CIA heeft dezelfde functionaliteit als de reguliere startpagina, maar is alleen toegankelijk via de Tor-browser, die speciale versleutelingsmogelijkheden heeft.

De CIA hoopt dat Russen die in het buitenland woonachtig zijn de instructies zullen delen met contacten in Rusland zelf. Veel Russen lijken de oorlog in Oekraïne te steunen, maar sommige waarnemers zijn van mening dat er een krachtig tegengeluid is tegen de pro-oorlogshouding van president Vladimir Poetin.

Ongeacht de enorme mogelijkheden om communicatie af te tappen en satellietbeelden te gebruiken voor verkenning, blijft het cruciaal voor westerse inlichtingendiensten om daarnaast mensen te rekruteren die 'inside information' kunnen verschaffen over het Kremlin en de omstandigheden in Rusland. 

WK Snooker: Trump zorgt voor comeback en brengt spanning in beslissende sessie

Judd Trump heeft ervoor gezorgd dat de laatste sessie van het wereldkampioenschap snooker niet zomaar is afgelopen. Trump won maandagmiddag tegen Ronnie O'Sullivan zes van de acht frames. Hij verkleinde daarmee zijn achterstand van 12-5 naar 14-11. 

Trump won net zoals de eerste twee sessies het eerste frame van de dag. Ditmaal met een break van 107. Hij pakte vervolgens vier van de vijf volgende frames. O'Sullivan mocht nog een frame oppakken, waarna Trump de middag afsloot met een break van 105. 

De finale gaat maandagavond om 20.00 uur verder. De speler die als eerste achttien frames heeft gewonnen mag zich wereldkampioen noemen. 

EU: 'Apple misbruikt macht betaalfunctie NFC-chip in Apple apparaten'

Apple staat andere bedrijven niet toe gebruik te maken van de NFC betaalchip op iPhones en iPads en daarmee misbruikt het techbedrijf zijn dominante positie op de markt. Zo concludeert de Europese Commissie na een twee jaar durend onderzoek.

Dit leidt mogelijk tot een boete voor Apple door de Europese Unie, deze mag maximaal 10 procent van de jaaromzet zijn. Bij Apple zou dat dus kunnen oplopen tot vele miljarden. De hoogste boete die de Europese Commissie tot nu toe heeft uitgedeeld was 4 miljard euro voor Google. Het is het tweede onderzoek door de EU waarbij Apple in staat van beschuldiging is gesteld.

De NFC (Near Field Communication) - chip die in telefoons, tablets en smartwatches van Apple zit staat gebruikers toe om contactloos via Apple Pay te betalen bij pinautomaten. Apple staat echter niet toe dat bijvoorbeeld banken via hun eigen app gebruik kunnen maken van de NFC-chip in Apple-apparatuur. 

Gemeentelijke trouwceremonie 10,1% duurder dan voor de coronapandemie

Trouwen in het gemeentehuis is dit jaar opnieuw duurder geworden. Koppels betalen inmiddels 10,1% meer om doordeweeks het jawoord te geven dan in 2019 (voor de corona-uitbraak). Dit en meer blijkt uit onderzoek van ThePerfectWedding.nl naar de gemeentelijke trouwkosten in 2022.

In de provincie Flevoland is de sterkste stijging te zien (+22,7%). Ook in Friesland en in Groningen namen de kosten voor een bruiloft in het gemeentehuis sterk toe. De minst sterke toename was in Zeeland. Hier is trouwen in het gemeentehuis momenteel 4,9% duurder dan voor de coronacrisis.

In Utrecht betalen bruidsparen gemiddeld het meeste om het jawoord te geven: € 464,07 op maandag tot en met donderdag. In Friesland is dit gemiddelde tarief een stuk lager met € 315,87.

Verschil van bijna € 2.000 tussen duurste en goedkoopste ceremonie
Gemeenten hanteren een grote variatie aan tarieven. Zo kan een bruidspaar doordeweeks in het Zeeuwse Noord-Beveland het jawoord geven voor gemiddeld € 155, terwijl een Delfts bruidspaar dat op zondag wil trouwen € 2.139 moet afdragen aan de gemeente - bijna 14 keer zoveel.

Ondanks Kamervragen geen verandering in beleid
Sarah Glasbergen van ThePerfectWedding.nl vindt de verschillen opvallend: “Dat de ceremonietarieven zo van elkaar verschillen is eigenlijk best gek, want we hebben bij iedere gemeente alleen gekeken naar dezelfde ceremonie, met een uitgebreide toespraak van een trouwambtenaar. Een paar jaar geleden hebben we hier ook al onderzoek naar gedaan en zijn er zelfs Kamervragen over gesteld. Het verbaast mij dat hier nog steeds niets mee gedaan is.”

Top 3 goedkoopste ceremonies, doordeweeks:

  1. Noord-Beveland: € 155
  2. Emmen (maandag t/m donderdag): € 165,50
  3. Beek: € 167,30

Top 3 duurste ceremonies, op zondag:

  1. Delft: € 2.139
  2. Oegstgeest: € 1.841,15
  3. Pijnacker-Nootdorp: € 1.700

Huwelijksceremonie (Pixabay)
Huwelijksceremonie (Pixabay)

Bokssters Taylor en Serrano strijden in episch gevecht om vijf wereldtitels

Voor de boksliefhebbers keren we nog even terug naar het weekeinde, want er werd historie geschreven: voor het eerst in de rijke geschiedenis van Madison Square Garden werd de headline gevormd door een gevecht bij de vrouwen en wel tussen Katie Taylor (20-0) en Amanda Serrano (42-1).

Serrano heeft in maar liefst zeven verschillende gewichtsklasses wereldtitels gewonnen en is nog altijd dubbel wereldkampioene in het vedergewicht. Ze nam het in New York op tegen Katie Taylor, die het lichtgewicht (-61,2kg) al jaren domineert en haar wereldtitels bij de WBA, WBC, IBF, WBO en The Ring op het spel zette.

Het werd een werkelijk fenomenaal gevecht, waarin Serrano absoluut niet de mindere was. In de vijfde ronde van het gevecht wist de Ierse maar nét stand te houden tegen een rondenlange barrage van Serrano, maar dat was uiteindelijk net niet genoeg voor de vrouw uit Puerto Rico: één jurylid gaf het met 96-94 aan haar, de anderen gingen met 97-93 en 96-93 toch voor Taylor als winnares van wat gezien wordt als het grootste vrouwengevecht ooit in de bokssport.

In Las Vegas namen de ongeslagen Oscar Valdez (30-0) en Shakur Stevenson (17-0) het tegen elkaar op, met als inzet drie wereldtitels in het supervedergewicht (-59kg): Stevenson's WBO-titel, Valdez' WBC-titel en de vacante titel van The Ring. Het werd een gevecht waarin beide heren bij vlagen flink uitdeelden, maar Stevenson was uiteindelijk toch oppermachtig. Op één lastig moment na domineerde hij het gevecht en alle drie juryleden zagen dat ook zo.

Square Enix verkoopt Eidos en meer aan Embracer Group

Square Enix en Embracer Group maken bekend dat Embracer Group maar liefst drie ontwikkelingsstudio's overneemt van Square Enix. Het gaat hierbij om Eidos-Montréal, Crystal Dynamics en Square Enix Montréal.

Bij de deal zijn niet alleen de studio's zelf betrokken, maar ook enkele (grote) IP. Onder andere Tomb Raider, Deus Ex, Thief, Legacy of Kain en meer behoren tot de deal. De overname kost Embracer Group slechts driehonderd miljoen dollar (zo'n 285 miljoen euro) in cash.

Square Enix meldt dat de verkoop van de studio's voorkomt uit een motivatie om de ontwikkeling van haar games meer te focussen in haar Japanse studio's . Ook wil het bedrijf het geld dat wordt opgehaald met de verkoop investeren in blockchain, AI en de cloud.

square enix logo

Lavrov: 'volgens mij had Hitler ook joods bloed', IsraŽl is furieus en eist excuses

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov heeft in Israël flinke ophef veroorzaakt door een vergelijking van Zelenskyy met Hitler op de Italiaanse tv. Lavrov herhaalde de Russische rechtvaardiging voor de oorlog, namelijk dat er nazi's aan het werk waren in Oekraïne. Als tegenargument zei hij: "Hoe kan er sprake zijn van nazificatie als hij (de Oekraïense president Volodymyr Selenskyj) een Jood is? Ik kan me vergissen maar volgens mij had Adolf Hitler ook joods bloed. Dat betekent niets. De wijze Joden zeggen zelf dat de ijverigste antisemieten meestal Joden zijn." De regering in Jeruzalem eiste een verontschuldiging en heeft de Russische ambassadeur ontboden voor besprekingen.

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Jair Lapid sprak van een "onvergeeflijke, schandalige opmerking, een verschrikkelijke historische vergissing". Lapid zei: "We verwachten een verontschuldiging." Hij raadde Lavrov aan een geschiedenisboek in te kijken. "Oekraïners zijn geen nazi's. Alleen de nazi's waren nazi's. Alleen zij voerden de systematische uitroeiing van de Joden uit."

Gemeente Zaanstad zoekt 'zwartlakkers'

Gemeente Zaanstad zoekt administratieve ondersteuning van 'serieuze zwartlakkers' via een uitzendbureau:

"Zaanstad is een groeiende gemeente onder de rook van Amsterdam en heeft de ideale schaalgrootte. Groot genoeg voor een interessant en uitdagend takenpakket, maar compact genoeg om input te kunnen leveren en het verschil te maken. Onze cultuur is informeel en de lijnen zijn kort. Wij werken vanuit een open grondhouding: nieuwsgierigheid, luisteren, inleven en verbinden. Wij gaan met alle betrokken partijen, zowel intern als extern, een partnerschap aan, zodat wij op een gelijkwaardige manier met elkaar samenwerken.

Functieomschrijving

Voor de afhandeling van Wob-verzoeken is de Gemeente Zaanstad op zoek naar ondersteuning op administratief gebied. De werkzaamheden zijn het zwartlakken van documenten voordat documenten openbaar gemaakt kunnen worden.

Functie-eisen

Je kan per direct starten;
Je hebt een echte hands-on mentaliteit;
Je werkt nauwkeurig en snel
Goede beheersing van de Nederlandse taal in woord en geschrift;

Arbeidsvoorwaarden

Tijdelijk dienstverband t/m de zomer
Parttime dienstverband voor 2 of voor 4 dagen per week;
Een goed salaris tussen de 2700 en 4100 euro per maand o.b.v. 36 uur per week
Goede bereikbaarheid. Gemeente Zaanstad ligt naast het treinstation. Vanaf station Amsterdam Centraal ben je binnen 12 minuten op station Zaandam;
Mooie kans om kennis te maken met een baan bij de gemeente (Zaanstad)."


Foodwatch lanceert 'pink slime'- rechtszaak tegen de staat

Voedselwaakhond foodwatch lanceert een rechtszaak tegen de Nederlandse staat omtrent separatorvlees: ook wel bekend als ‘spuitvlees’ of ‘pink slime’.

Dit 'vlees' is het laatste overblijfsel van spiervezels en pezen die met behulp van hoge waterdruk van de botten worden verwijderd. Diepgravend onderzoek van foodwatch wijst uit dat de staat de voedselveiligheid met de voeten treedt. Omdat de staat niet duidelijk kan maken in welke producten separatorvlees precies zit (geen traceerbaarheid), de staat de Europese wet breekt, (geen handhaving en goede labelling) en de NVWA geen mensen en middelen heeft om toezicht te houden en in te grijpen als er iets grondig misgaat (geen capaciteit).

Dit illegale gedrag van de Nederlandse staat brengt ernstige risico's met zich mee voor de Nederlandse consument, omdat "pink slime" vatbaar is voor snelle bacteriegroei die ernstige darmziekten kan veroorzaken. Bovendien is er het risico van fraude, omdat de consument niet weet dat hij de goedkoopste vleesresten voorgeschoteld krijgt waarvoor hij veel te veel geld zou kunnen betalen. De staat kan ‘fout’ of onveilig separatorvlees niet stoppen, laat staat de boosdoeners uit de keten aanspreken. Volgens foodwatch breekt de staat daarmee de wet (General Food Law, EC Regulation 178/2002) om preventief op te treden tegen gezondheidsgevaren en misleiding op het gebied van voedsel.

Nicole van Gemert, directeur van foodwatch: "Nietsvermoedende consumenten eten regelmatig voedsel waar iets mis mee is. Zoals het meest recente voedselschandaal; Salmonella in Kinder Surprise eieren. Hoe kan het dat producent Ferrero weken tot maandenlang verdachte producten uit hun fabriek laten komen? Het is dan ook van groot belang transparante voedselketens te hebben. Zo ook voor separatorvlees, we kunnen eenvoudigweg geen beeld krijgen van de keten. Hoe kan de overheid dan tijdig actie ondernemen? Laat staan preventieve maatregelen nemen? De staat legt enorme risico's voor de gezondheid en de portemonnee neer bij de Nederlandse consument. Dat is niet alleen een gevaar voor de volksgezondheid, maar Nederland breekt ook structureel de Europese wet. Om al deze redenen stapt foodwatch nu naar de rechter."

De risico's van 'Pink Slime'
Separatorvlees is de amorfe roze of grijze vleesmassa, ook wel gekend als ‘spuitvlees’, ‘schraapvlees’ of ‘pink slime’, verkregen uit de karkassen van geslachte dieren. Vooral bij pluimvee, soms varkens. Separatorvlees brengt de nodige risico’s met zich mee. Ten eerste een gezondheidsrisico: bacteriën voelen zich goed thuis in separatorvlees omdat het zo fijngemalen is, waardoor ze sneller tot gevaarlijke aantallen kunnen uitgroeien. Ten tweede een frauderisico: separatorvlees kan (voor een duurdere prijs) als vers of kwaliteitsvlees verkocht worden, zonder vermelding op het etiket. Ten slotte weet je ook niet wat je eet: het zou kunnen dat kipnuggets naast kip ook ander vlees bevatten, wat mogelijk niet strookt met bepaalde overtuigingen of voorkeuren.

Een nieuwe opiniepeiling in opdracht van foodwatch wijst uit dat 74% van de consumenten niet weet in welke producten separatorvlees zit. 90% heeft het nog nooit op het etiket zien staan, terwijl 91% dit wel belangrijk vindt.

Falende staat
Het gebrek aan inzicht over separatorvlees ligt niet aan de consument: zelfs de NVWA en ministerie van Volksgezondheid kunnen foodwatch niet vertellen hoe het zit. De staat heeft simpelweg geen idee wie, waar, hoeveel separatorvlees produceert, verwerkt en distribueert en hoeveel separatorvlees in Nederland aanwezig is en wordt geconsumeerd.

  1. Geen traceerbaarheid: niemand weet in welke producten separatorvlees zit en waar het wordt geproduceerd, ook de staat niet.
  2. Geen handhaving: de staat handhaaft Europese voorschriften (omtrent de productie, hygiëne en etikettering van separatorvlees) niet of legt ze bewust naast zich neer.
  3. Geen capaciteit: het toezicht van de NVWA op separatorvlees en de vleesindustrie is ontoereikend, wat de voedselveiligheid in gevaar brengt.

Dit is problematisch. Hoe groter het risico is dat mensen ziek worden van een ingrediënt, hoe beter we moeten weten in welke producten het exact zit: zonder traceerbaarheid geen handhaving… en dus ook geen voedselveiligheid.

Nicole van Gemert: “We weten niet in welke producten separatorvlees zit, dus kunnen we het ook niet controleren. Het risico is hoger, maar de transparantie is lager. Dat is natuurlijk de omgekeerde wereld. En het is vragen om het volgende voedselschandaal.”

Consumentenrecht
Als consumentenorganisatie die zich inzet voor voedselveiligheid, roept foodwatch al jaren op tot betere preventie van voedselschandalen. Het eerste foodwatch-kantoor (in Duitsland) is in 2002 opgericht naar aanleiding van de gekkekoeienziekte, BSE. De gedupeerde consumenten hadden in dat voedingsschandaal geen schijn van kans; ze konden zich er niet tegen beschermen en konden zich ook niet direct op de boosdoeners verhalen. Het gebrek aan consumentenbescherming is voor alle daaropvolgende voedselschandalen nog steeds aan de orde. Met de rechtszaak wil foodwatch waarborgen dat de staat aan haar verplichtingen (General Food Law, EC Regulation 178/2002) voldoet om de gezondheid en het consumentenbelang te beschermen, door preventief op te treden.

Een opiniepeiling wijst uit dat 85% van de consumenten het belangrijk vindt dat foodwatch een rechtszaak kan beginnen tegen de staat als consumentenrechten worden overtreden, zoals het recht op veilig voedsel. De voedselwaakhond roept consumenten op om haar via een petitie bij te staan in de rechtszaak.


Woo regelt recht op overheidsinformatie

Op 1 mei is de Wet open overheid (Woo) officieel ingegaan. De Woo is de opvolger van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) en regelt het recht van burgers op informatie van de overheid. Zo krijgt iedereen meer inzicht in het handelen van de overheid. Het kabinet investeert de komende jaren ruim € 500 miljoen in de invoering van de wet, bovenop lopende verbeterplannen voor de informatiehuishouding van de overheid.

Passieve en actieve informatieverstrekking
Een belangrijk verschil met de Wob is dat de Woo naast informatieverstrekking op verzoek (passief) overheidsorganisaties ook verplicht zelf informatie gefaseerd openbaar te maken (actief). Mede hierdoor is de Woo een belangrijke stap naar een open overheid. Uitgangspunt hierbij is dat iedereen recht heeft op toegang tot publieke informatie en dat alle overheidsinformatie in beginsel openbaar is. Alleen in uitzonderingsgevallen wordt hiervan afgeweken.

Naast deze actieve informatieverstrekking, veranderen er ook zaken rond informatieverzoeken. Wob-verzoeken heten voortaan Woo-verzoeken. De termijn voor afhandeling van een Woo-verzoek blijft vier weken, maar kan bij een omvangrijk of complex verzoek met maximaal twee weken worden verlengd (in plaats van vier weken onder de Wob). Daarnaast kan bij meer publieke organisaties een Woo-verzoek worden ingediend. Dat geldt bijvoorbeeld voor de Eerste en Tweede Kamer, de Raad voor de Rechtspraak, de Raad van State en de Nationale ombudsman. Verder wijzen alle overheidsorganisaties een contactpersoon Woo aan. Deze helpt bij de beantwoording van vragen over de beschikbaarheid van publieke informatie door burgers en journalisten.

Platform en Adviescollege
De Woo verplicht alle bestuursorganen bepaalde informatie actief openbaar te gaan maken. In de Woo zijn verschillende categorieën informatie - bijvoorbeeld wetten, convenanten en onderzoeksrapporten – opgenomen die verplicht actief openbaar gemaakt moeten worden. De actieve openbaarmaking van al deze categorieën informatie is een omvangrijke operatie en zal daarom stap voor stap worden ingevoerd. Bestuursorganen moeten ervoor zorgen dat deze informatie voor iedereen op één digitale plek vindbaar en doorzoekbaar is. Dit is de website open.overheid.nl. Omdat er meer dan duizend organisaties moeten gaan aansluiten op het platform, moet dit aan hoge (technische) eisen voldoen. Voor de ontwikkeling van dit platform is daarom gekozen voor een gefaseerde aanpak, waarbij steeds meer informatie van de overheid te vinden zal zijn. Ook nu al kan iedereen terecht op de websites van de bestuursorganen voor overheidsinformatie. En op open.overheid.nl waar momenteel meer dan 200.000 documenten te vinden zijn, zoals de beslisnota’s en de agenda en besluitenlijsten van de minsterraad.

Met de Woo wordt er ook een nieuwe, onafhankelijke organisatie ingesteld, het Adviescollege openbaarheid en informatiehuishouding. Dit adviescollege zal gevraagd en ongevraagd adviseren over de uitvoering van de regels over openbaarmaking van publieke informatie. Daarnaast kunnen journalisten, wetenschappers en andere professionals er een klacht indienen wanneer men niet tevreden is over de wijze waarop een bestuursorgaan publieke informatie openbaar maakt. Het college gaat dan bemiddelen om tot een oplossing te komen. Overheidsorganisaties moeten daaraan meewerken. Naar verwachting is het klachtenloket van het Adviescollege per 1 september geopend.

Met de Woo en de voorgenomen maatregelen werken alle Nederlandse overheidsorganisaties gezamenlijk, stap voor stap, aan een open overheid.

Wakker Dier: 'Stop de onverdoofde slacht van vissen'

Wakker Dier wil dat er wetgeving komt die een einde maakt aan de onverdoofde slacht van vissen. Vanaf vandaag waarschuwt de dierenwelzijnsorganisatie met een radiocampagne voor het leed achter de onverdoofde slacht. Ook roept Wakker Dier iedereen op om een bericht te sturen naar het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), om de minister tot actie aan te sporen.

Roodgloeiend
Betrokken burgers kunnen via de website van Wakker Dier een sms-bericht versturen naar het ministerie van LNV. Vervolgens gaat bij het ministerie een telefoon af. Met roodgloeiende telefoons wil Wakker Dier het vissenleed hoog op de agenda van de minister zetten.

De noodkreet die bij het ministerie wordt afgeleverd: “Hoi minister, dit is een noodkreet! Voor de miljoenen vissen die jaarlijks onverdoofd worden geslacht. Zij kunnen niet gillen om hulp. Maar ik wel. Stop deze praktijken! Groet, [naam afzender].”

Barbaarse praktijken
Vissen worden in Nederland in de regel zonder verdoving gedood. Zij stikken langzaam op het droge, of worden bij bewustzijn opengesneden om te worden ontdaan van hun ingewanden. Deze pijnlijke doodsstrijd kan tot wel vier uur duren. “Deze barbaarse praktijken moeten zo snel mogelijk stoppen,” zegt Collin Molenaar van Wakker Dier.

Onverantwoord
Voor veel vissoorten is al onderzocht welke verdovingsmethoden effectief werken. De kweekvissector beloofde in 2008 alle paling, meerval en tilapia te verdoven voor de slacht, maar is deze belofte niet nagekomen. Ook het ministerie van LNV erkent dat het leed van vissen groot is. Maar ondanks herhaaldelijk aandringen van Wakker Dier hebben voorgaande ministers Dijksma en Schouten bijna niets gedaan om het toepassen van een verdoving naar de praktijk te brengen.

Alleen voor gekweekte paling geldt momenteel een wettelijke verplichting om het dier te verdoven. Wakker Dier wil dat deze regel voor álle vissen geldt, gekweekt en uit zee gevangen. Molenaar: “Elk jaar dat ministers treuzelen veroorzaakt een onverantwoorde hoeveelheid vissenleed.”

FOK! Wat een weer!: meeste zonuren zijn voor deze maandag

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Welkom!

Ik voelde mij gisteren een beetje René Le Blanc omdat ik meteen begon over mijn eigen avonturen, terwijl mijn collega's Ferdy en Monique toch bijna een maand aanwezig waren om mij te vervangen, ondanks hun drukke agenda. Bij deze wil ik ze dan ook nog hartelijk bedanken voor hun weerberichtjes! Top werk!

Laten we eens even terugblikken op de afgelopen maand april. Vrijwel al het weer werd in één week gepropt. De eerste dag begon al op veel plaatsen met een sneeuwdek. De dagen erna vielen er doodgewone regenbuien. Op een aantal plaatsen kwam daar ook onweer bij voor, maar het overgrote deel van de waarnemers konden de zoveelste onweersloze maand noteren. 

Uiteindelijk viel er met name in het oosten zo tussen de 70 en 90 mm. En dat allemaal in één week. In de rest van het land viel over het algemeen tussen de 30 en 50 mm. Daarna viel er vrijwel helemaal niets meer.

Dat de maand opnieuw zeer zonnig is geworden zal niemand verbazen. Het is geen record geworden, maar een Top-10-notering is ook niet verkeerd. In De Bilt scheen de zon ruim 229 uur. 

Het was ook een frisse maand. Met name de nachten waren behoorlijk koud. De minimumtemperaturen doken zeer regelmatig onder het vriespunt. In Deelen kwam het tot matige vorst, terwijl Maastricht de laagste maximumtemperatuur kon bijschrijven. Dan hebben we het over -6,3 vs +1,8 graden. Uiteindelijk kwam de gemiddelde temperatuur uit op  9,3 graden terwijl het gemiddelde 9,9 is. Temperaturen van 20 graden of meer vonden we alleen op 12 april met  20,6. Uiteraard was het dieper landinwaarts vaak wel wat warmer. 

De komende week blijft het gewoon vrijwel overal droog. Vandaag hebben we dan de meest zachte en zonnige dag met maxima tussen de 12 graden op de Wadden tot 18 graden in het zuiden. Ook de wind blijft noordelijk, maar is gelukkig niet al te sterk.

Misschien dat het vannacht nog aan de grond licht kan vriezen, maar mochten er toch wat wolkenvelden ontstaan of er verschijnen wat mistbanken dan blijft het wat zachter. 

Nou, 

Poppetje gezien... kastje dicht.  

Wolkjes in Haarlem (Foto: Stephan5)
Een leek zou zeggen dat er een bui aan zou komen. Ik wist helaas wel beter. Foto gisteren gemaakt. 

 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

O'Sullivan zet zeer grote stap richting zevende WK-titel

Ronnie O'Sullivan heeft een grote stap gezet richting zijn zevende wereldtitel snooker. Hij bouwde zijn 5-3 voorsprong tegen Judd Trump uit naar 12-5. 

Het was eerst Trump die op 5-4 kwam, maar moest toen zien hoe het tiende frame met een respotted black naar O'Sullivan ging. Rocket Ronnie liep vervolgens uit naar 8-4. In het dertiende frame leek naar Trump te gaan, maar een fout zorgde ervoor dat O'Sullivan ook dit frame kon pakken. 

Het werd 10-4, waarna Trump met een break van 80 er 10-5 van maakte. De twee laatste frames waren voor O'Sullivan. De speler die als eerste 18 frames wint, mag zich wereldkampioen noemen. O'Sullivan kan het mogelijk maandagmiddag al beslissen. Er worden dan acht frames gespeeld en hij heeft nog zes frames nodig. 

Bijna 80 automobilisten bekeurd wegens negeren rood kruis A15

De politie heeft op de A15 bij Rotterdam tientallen boetes uitgedeeld aan mensen wegens het negeren van een rood kruis. Dat meldt de verkeerspolitie eenheid Rotterdam. 

De rode kruizen waren aangegeven op de borden boven de A15 bij parkeerplaats Portland. Bijna 80 mensen negeerden dat rode kruis en zijn daarvoor bekeurd, volgens de politie. 

Het negeren van een rood kruis kan een boete opleveren van zeker 250 euro. Vorig jaar schreven weginspecteurs van Rijkswaterstaat 5824 keer een boete uit voor het negeren van een rood kruis.

Laatste reviews en specials
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1246
special
Random Pics van de Dag #1245
special
Random Pics van de Dag #1244
special
Random Pics van de Dag #1243
©FOK.nl e.a.