Gemeentelijke trouwceremonie 10,1% duurder dan voor de coronapandemie

Trouwen in het gemeentehuis is dit jaar opnieuw duurder geworden. Koppels betalen inmiddels 10,1% meer om doordeweeks het jawoord te geven dan in 2019 (voor de corona-uitbraak). Dit en meer blijkt uit onderzoek van ThePerfectWedding.nl naar de gemeentelijke trouwkosten in 2022.

In de provincie Flevoland is de sterkste stijging te zien (+22,7%). Ook in Friesland en in Groningen namen de kosten voor een bruiloft in het gemeentehuis sterk toe. De minst sterke toename was in Zeeland. Hier is trouwen in het gemeentehuis momenteel 4,9% duurder dan voor de coronacrisis.

In Utrecht betalen bruidsparen gemiddeld het meeste om het jawoord te geven: € 464,07 op maandag tot en met donderdag. In Friesland is dit gemiddelde tarief een stuk lager met € 315,87.

Verschil van bijna € 2.000 tussen duurste en goedkoopste ceremonie
Gemeenten hanteren een grote variatie aan tarieven. Zo kan een bruidspaar doordeweeks in het Zeeuwse Noord-Beveland het jawoord geven voor gemiddeld € 155, terwijl een Delfts bruidspaar dat op zondag wil trouwen € 2.139 moet afdragen aan de gemeente - bijna 14 keer zoveel.

Ondanks Kamervragen geen verandering in beleid
Sarah Glasbergen van ThePerfectWedding.nl vindt de verschillen opvallend: “Dat de ceremonietarieven zo van elkaar verschillen is eigenlijk best gek, want we hebben bij iedere gemeente alleen gekeken naar dezelfde ceremonie, met een uitgebreide toespraak van een trouwambtenaar. Een paar jaar geleden hebben we hier ook al onderzoek naar gedaan en zijn er zelfs Kamervragen over gesteld. Het verbaast mij dat hier nog steeds niets mee gedaan is.”

Top 3 goedkoopste ceremonies, doordeweeks:

  1. Noord-Beveland: € 155
  2. Emmen (maandag t/m donderdag): € 165,50
  3. Beek: € 167,30

Top 3 duurste ceremonies, op zondag:

  1. Delft: € 2.139
  2. Oegstgeest: € 1.841,15
  3. Pijnacker-Nootdorp: € 1.700

Huwelijksceremonie (Pixabay)
Huwelijksceremonie (Pixabay)