Demonstratie op Schiphol Plaza eind 2019 had niet verboden mogen worden

Jippie

Burgemeester Schuurmans van Haarlemmermeer heeft Greenpeace-activisten eind 2019 onterecht 'beperkt' op Schiphol. Dat oordeelde de rechter vandaag. De demonstranten wilden op 14 en 15 december een 24-uurs 'Protestival' houden op Schiphol Plaza, maar Schuurmans verbood dat. Toen honderden demonstranten zich toch verzamelden, kondigde de burgemeester een noodbevel af. Zo meldt AT5

Greenpeace wilde in het weekend een zogeheten 'Protestival' houden om op die manier aandacht te vragen voor het klimaatprobleem. Zo willen zij dat het aantal vluchten krimpt, korteafstandsvluchten worden vervangen door de trein, er meer betaald gaat worden voor vliegtickets en dat Lelystad Airport niet voor vakantievluchten wordt geopend. 

Maar om met honderden mensen op Schiphol Plaza samen te komen was volgens Schuurmans geen goed idee. Het ging haar voornamelijk om de veiligheid: "Niet alleen de veiligheid van de Greenpeace-activisten moet worden gewaarborgd, maar ook die van de vele reizigers die er rondlopen", vertelde een woordvoerder van de gemeente tegen NH Nieuws. "Het zal er dan vanwege de kerstperiode ook veel drukker zijn. We hebben onze tolerantiegrenzen aangegeven, Schiphol Plaza hoort daar niet bij."

Van de gemeente mocht Greenpeace wel buiten Schiphol Plaza demonstreren, op het Jan Dellaertplein (bij de taxistandplaats) en voor het Sheraton Hotel.

Ondanks het verbod kwamen er toch honderden demonstranten naar Schiphol Plaza. De burgemeester kondigde daarop een noodbevel af, waarna de Koninklijke Marechaussee uren bezig was om de activisten aan te houden en weg te sturen. 

Met dat besluit gaat de rechtbank vandaag, zo'n 2,5 jaar later, niet mee. "Het is niet duidelijk waarom door dit protest de beheersing van bezoekersstromen in het gedrang zou komen."

De burgemeester heeft volgens de rechtbank de verplichting een betoging zoveel mogelijk te faciliteren en te beschermen. "Ze had daarom moeten onderzoeken of er een manier was waarop het protest op Schiphol Plaza wel door had kunnen gaan, wellicht met beperkingen."

Zowel het verbod op demonstratie op Schiphol Plaza én het noodbevel zijn onterecht verklaard.