FOK! Wat een weer!: meeste zonuren zijn voor deze maandag

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Welkom!

Ik voelde mij gisteren een beetje René Le Blanc omdat ik meteen begon over mijn eigen avonturen, terwijl mijn collega's Ferdy en Monique toch bijna een maand aanwezig waren om mij te vervangen, ondanks hun drukke agenda. Bij deze wil ik ze dan ook nog hartelijk bedanken voor hun weerberichtjes! Top werk!

Laten we eens even terugblikken op de afgelopen maand april. Vrijwel al het weer werd in één week gepropt. De eerste dag begon al op veel plaatsen met een sneeuwdek. De dagen erna vielen er doodgewone regenbuien. Op een aantal plaatsen kwam daar ook onweer bij voor, maar het overgrote deel van de waarnemers konden de zoveelste onweersloze maand noteren. 

Uiteindelijk viel er met name in het oosten zo tussen de 70 en 90 mm. En dat allemaal in één week. In de rest van het land viel over het algemeen tussen de 30 en 50 mm. Daarna viel er vrijwel helemaal niets meer.

Dat de maand opnieuw zeer zonnig is geworden zal niemand verbazen. Het is geen record geworden, maar een Top-10-notering is ook niet verkeerd. In De Bilt scheen de zon ruim 229 uur. 

Het was ook een frisse maand. Met name de nachten waren behoorlijk koud. De minimumtemperaturen doken zeer regelmatig onder het vriespunt. In Deelen kwam het tot matige vorst, terwijl Maastricht de laagste maximumtemperatuur kon bijschrijven. Dan hebben we het over -6,3 vs +1,8 graden. Uiteindelijk kwam de gemiddelde temperatuur uit op  9,3 graden terwijl het gemiddelde 9,9 is. Temperaturen van 20 graden of meer vonden we alleen op 12 april met  20,6. Uiteraard was het dieper landinwaarts vaak wel wat warmer. 

De komende week blijft het gewoon vrijwel overal droog. Vandaag hebben we dan de meest zachte en zonnige dag met maxima tussen de 12 graden op de Wadden tot 18 graden in het zuiden. Ook de wind blijft noordelijk, maar is gelukkig niet al te sterk.

Misschien dat het vannacht nog aan de grond licht kan vriezen, maar mochten er toch wat wolkenvelden ontstaan of er verschijnen wat mistbanken dan blijft het wat zachter. 

Nou, 

Poppetje gezien... kastje dicht.  

Wolkjes in Haarlem (Foto: Stephan5)
Een leek zou zeggen dat er een bui aan zou komen. Ik wist helaas wel beter. Foto gisteren gemaakt. 

 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!