FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 26 februari 2022

Oorlog in Oekraïne: Zware explosies in Kiev, EU gooit Rusland uit Swift -Liveblog 4

De Russische president Poetin heeft woensdag nacht in een onverwachte toespraak op de Russische staatstelevisie een militaire operatie in de Donbas-regio aangekondigd. "We hebben besloten een militaire operatie te beginnen", zei hij. En viel vervolgens Oekraïne binnen.

We houden een overzicht bij van verschillende berichtgeving over de oorlog in Oekraïne. Bepaalde nieuwsfeiten zullen daarnaast in een eigen artikel op FP nader worden toegelicht. Eerdere liveblogs vind je hier:

Rusland is grootschalige invasie Oekraïne begonnen- deel I

Rusland in oorlog met Oekraïne; hackers opgeroepen om infrastructuur te beschermen- Liveblog deel 2

Oorlog in Oekraïne: Russische raketten op Odessa- Liveblog deel 3

Met de laatste update is deze Liveblog gesloten. Indien de toestand in Oekraïne er om vraagt zal een nieuwe Liveblog worden geopend, totdan zal berichtgeving rondom Oekraïne per nieuwsfeit op de FP worden geplaatst.

Updates tot 23.59 uur:

 • 23:41 uur-Rusland sluit luchtruim voor meerdere EU-landen
  Rusland heeft zijn luchtruim gesloten voor vliegtuigen uit een aantal EU-landen. Volgens een verklaring van de Russische luchtvaartautoriteit mogen machines uit Letland, Estland, Litouwen en Slovenië niet meer naar Rusland vliegen, zo meldt het agentschap Tass. Het verbod geldt ook voor transitvluchten en overvluchten door het Russische luchtruim. Dit is een reactie op overeenkomstige stappen door deze toestanden.

 • 23.57 uur- Zware explosies in Kiev
  Correspondenten van internationale media in Kiev melden zware explosies in de Oekraïense hoofdstad. De lucht zou meerdere minuten volledig verlicht zijn na een explosie ten zuidwesten van het centrum, meldt onder meer CNN.

 • 23.58 uur- EU wil het Russische bankverkeer uit SWIFT
  De Europese Unie gaat een aantal Russische banken de toegang ontzeggen tot het internationale betalingssysteem Swift. Daarnaast worden ook financiële transacties van Russische oligarchen aan banden gelegd.


Updates tot 22.45 uur:

 • 21:20 uur-Oekraïne sluit controleposten aan grenzen met Rusland en Wit-Rusland
  Vanwege de aanhoudende Russische aanval sluit Oekraïne tijdelijk controleposten aan de grenzen met buurlanden Rusland en Wit-Rusland. "De regering heeft besloten om alle controleposten aan de staatsgrenzen met Rusland en Wit-Rusland tijdelijk te sluiten", zei premier Denys Schmyhal in een officiële verklaring. Oekraïense burgers die in een van beide landen zijn gebleven en willen terugkeren, kunnen dat echter blijven doen, benadrukte hij.
 • 21:38 uur-EU-landen gaan hun luchtruim sluiten voor Russische vliegtuigen
  De EU-landen sluiten hun luchtruim voor Russische vliegtuigen. Volgens ARD. De Baltische staten Estland, Letland en Litouwen hadden al eerder aangekondigd hun luchtruim te sluiten. Het vliegverbod van de Baltische staten zal vanaf zondag middernacht van toepassing zijn op vliegtuigen die worden geëxploiteerd door luchtvaartmaatschappijen met licenties die zijn afgegeven door de Russische Federatie. De sluiting van het luchtruim van de drie EU- en NAVO-landen zal gelijktijdig en voor onbepaalde tijd plaatsvinden, zo maakte het ministerie van Transport in Vilnius bekend. Er moeten uitzonderingen zijn voor noodlandingen en humanitaire vluchten. Polen, Tsjechië en Bulgarije hebben hun luchtruim al gesloten voor Russische vliegtuigen.
 • 22:35 uur-Frankrijk wil meer wapens en brandstof leveren aan Oekraïne
  Frankrijk wil meer militair materieel aan Oekraïne leveren en het land ondersteunen met brandstof. Dit werd aangekondigd door het Elysée nadat de Defensieraad bijeengeroepen was door president Emmanuel Macron. Hoeveel materieel en brandstof wordt geleverd is niet gespecificeerd. Frankrijk is ook van plan de economische en financiële sancties aan te scherpen in overleg met de Europeanen en de Amerikanen, met name op het niveau van het SWIFT-bankcommunicatienetwerk. Daarnaast moeten er nationale maatregelen worden genomen om de financiële tegoeden van Russische persoonlijkheden te bevriezen. Zoals het officiële hoofdkantoor zei, moeten er ook maatregelen worden genomen tegen de propaganda van Russische beïnvloeders en media op Europese bodem.
 • 22:41 uur-Meer dan 450 arrestaties tijdens protesten in Rusland
  Tientallen Russen gingen vandaag opnieuw de straat op om te protesteren tegen de invasie van Oekraïne. Minstens 460 mensen werden gearresteerd in 34 steden, meldde het burgerrechtenportaal Owd-Info, waarvan meer dan 200 in Moskou. Donderdag meldde Owd-Info ongeveer 1.800 arrestaties, op vrijdag meer dan 400. Een petitie tegen de Russische aanval op Oekraïne had zaterdag meer dan 780.000 ondertekenaars, meer dan bijna elke andere online petitie in Rusland in de afgelopen jaren.Updates tot 20.00 uur:

 • 18:28 uur-Bommeldingen bij treinstations en luchthavens in Moskou
  De Russische autoriteiten hebben volgens het agentschap Ria anonieme bommeldingen ontvangen tegen treinstations en luchthavens in Moskou. De bedreigingen worden momenteel beoordeeld, zei het. Daarnaast heeft de Russische ambassade in Londen contact met de Britse politie na bedreigingen in verband met de Russische inval in Oekraïne.
 • 19:10 uur-Duitsland levert antitankwapens en Stingers
  Duitsland levert nu wapens uit de Bundeswehr-voorraden aan Oekraïne. Zoals bondskanselier Olaf Scholz op Twitter aankondigde, worden de Oekraïense strijdkrachten ondersteund met 1.000 antitankwapens en 500 "Stinger" grond-luchtraketten.
 • 19.18 uur Nederland levert extra wapens aan Oekraïne
  Nederland gaat extra wapens naar Oekraïne sturen. Minister Ollongren meldt dat er 50 antitankwapens en 400 bijbehorende raketten aan het land geleverd zullen worden. Ook wordt de mogelijkheid onderzocht om in NAVO-verband samen met Duitsland een zogenoemde Patriot-luchtverdedigingseenheid te sturen naar Slowakije.

  De extra wapens komen boven op de leveringen van 200 Stinger-luchtdoelraketten, helmen, scherfvesten en scherpschuttersgeweren aan Oekraïne die eerder al door Nederland waren toegezegd. Volgens Ollongren heeft de levering van de extra wapens gevolgen voor de gereedheid van het Nederlandse leger, maar dit is volgens de minister acceptabel "gezien de huidige omstandigheden".

 • 19:38 uur-Baltische staten sluiten het luchtruim voor Russische luchtvaartmaatschappijen
  De Baltische staten Estland, Letland en Litouwen willen hun luchtruim sluiten voor Russische luchtvaartmaatschappijen. Dat hebben de transportministers van de drie landen bekendgemaakt. De maatregel zou nog steeds wettelijk worden geformuleerd. Het is dus nog onduidelijk wanneer deze in werking zal treden. De Litouwse minister van Transport, Marius Skuodis, zei dat het doel van de Baltische staten is om tegelijkertijd het verbod uit te vaardigen. Zijn Letse collega Talis Linkaits vertelde het lokale persbureau Leta dat het besluit om het luchtruim voor Russische luchtvaartmaatschappijen te sluiten in overleg met Estland, Litouwen en de EU zou worden genomen. De Estse premier Kaja Kallas tweette zaterdag dat het Westen Rusland economisch en politiek moet isoleren vanwege de invasie van Oekraïne. "Er is geen plaats voor agressor-staatsvliegtuigen in democratische luchten."
 • 19:56 uur-Zelenskyy verwelkomt bemiddelingsaanbiedingen uit Turkije en Azerbeidzjan
  De presidenten van Turkije en Azerbeidzjan hebben Oekraïne aangeboden om te bemiddelen bij gesprekken met Rusland. "Dat kunnen we alleen maar toejuichen", zei de Oekraïense president Volodymyr Zelenskyj in een videoboodschap, verwijzend naar het aanbod van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan en de Azerbeidzjaanse president Ilham Aliyev. Zelenskyy bood vrijdag onderhandelingen aan over een van de belangrijkste eisen van Moskou: dat Oekraïne zich neutraal verklaart en zijn ambities voor het NAVO-lidmaatschap opgeeft. Diplomatieke inspanningen om de Russische aanval op Oekraïne te beëindigen zijn echter tot dusver op niets uitgelopen

Updates tot 18.30 uur:

 • 16.14 uur-De website van het presidentiële kantoor van Poetin is offline
  De website van het Russische presidentieel bureau is niet meer toegankelijk. Bij het oproepen van het Kremlin-adres kremlin.ru verschijnt een foutmelding. Eerder berichtten de media over cyberaanvallen op verschillende websites van overheids- en staatsmedia.

  Ook het hackerscollectief Anonymous had via Twitter melding gemaakt van het niet beschikbaar zijn van sites als het Russische Ministerie van Defensie.

 • 16:15 uur-VS: Russische opmars verloopt langzamer dan ze hadden gepland
  Volgens de Verenigde Staten stuiten de Russische troepen in Oekraïne nog steeds op hardnekkig verzet. Een functionaris van het Amerikaanse ministerie van Defensie zegt dat Russische troepen niet zo snel oprukken als ze hadden gepland, vooral in het noorden. Het Oekraïense presidentiële bureau heeft de verklaring van de regering in Moskou afgewezen dat Rusland de opmars van de troepen had onderbroken. De Amerikaanse functionaris zegt dat de VS 250 lanceringen van Russische raketten heeft waargenomen. Rusland zette meer dan de helft van de troepen in die bij de invasie in de regio rond Oekraïne waren ingezet.

 • 17:29 uur-Wereldwijde demonstraties tegen de oorlog
  In veel landen over de hele wereld gaan mensen de straat op tegen de oorlog in Oekraïne. In een zee van blauwe en gele vlaggen in de nationale kleuren van Oekraïne dringen ze er bij hun regeringen op aan meer te doen om het land te steunen. In Tokio roepen de demonstranten op tot uitsluiting van Rusland uit de VN-Veiligheidsraad. Duizenden - waaronder veel Oekraïners die in het buitenland wonen - gaan ook de straat op in Londen, Athene, Helsinki, Madrid, Milaan, Bern, Berlijn en München. In Genève marcheren demonstranten voor het hoofdkwartier van de Verenigde Naties en eisen de onmiddellijke toelating van Oekraïne tot de NAVO.

 • 17:50 uur-Russische troepen blazen dam op
  Volgens eigen verklaringen heeft Rusland na acht jaar de watervoorziening van het geannexeerde Oekraïense schiereiland de Krim hersteld. Russische troepen bliezen een dam op die door Oekraïne was gebouwd en die sinds 2014 het vitale kanaal van de Noord-Krim van de rivier de Dnipro had afgesneden, meldde leger-tv-station Zvezda. Parachutisten veroverden het kanaal na een aanval op Oekraïne. Totdat het door Rusland werd geannexeerd, haalde de Krim tot 90 procent van zijn watervoorziening uit de structuur. Vanwege de blokkade had het hoofd van de Krimrepubliek, Sergei Aksjonov, opdracht gegeven om spaarzaam met water om te gaan. Het grondwaterpeil op het schiereiland zakte flink en grote gebieden droogden uit door een gebrek aan neerslag.

 • 18:17 uur-NAVO verplaatst snelle reactiemacht naar Roemenië
  Om de oostelijke flank te versterken, verplaatst de NAVO troepen van de NRF-macht voor snelle inzet naar Roemenië, dat grenst aan Oekraïne. De Belgische minister van Defensie Ludivine Dedonder kondigde de inzet aan van 300 soldaten die momenteel deel uitmaken van de zogenaamde NAVO-"speerpunt" VJTF. Dit is weer onderdeel van de NRF. Naast de Belgische troepen worden volgens informatie van het Duitse persbureau vooral Franse troepen naar Roemenië overgebracht. Dit jaar leidt Frankrijk de VJTF, die zo'n 5.000 soldaten telt. Duitsland levert momenteel ongeveer 750 troepen voor de snelste reactiemacht van de NAVO. Volgens een woordvoerder van het Federale Ministerie van Defensie zaterdagmiddag zijn ze echter nog niet gevraagd door de NAVO-opperbevelhebber voor de missie.

 • 18:24 uur-Russische troepen bezetten strategisch belangrijk voormalig vliegveld
  Russische troepen hebben een strategisch belangrijk voormalig vliegveld in het zuiden van het land ingenomen. Volgens het regionale bestuur van de stad Berdyansk staat er zwaar Russisch militair materieel op de luchthaven. Volgens berichten in de media is de stad omringd door Russische troepen, die van daaruit naar Mariupol zouden kunnen oprukken en de stad met een tang innemen. Mariupol, gelegen nabij de oostelijke Oekraïense separatistische gebieden, is de laatste grote door de overheid gecontroleerde haven aan de Zee van Azov. De autoriteiten hebben een avondklok ingesteld.


Updates tot 16.00 uur

 • 9:33 uur-Zelenskyy vraagt tot toelating tot de EU

  In het licht van de Russische aanval heeft de Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy opgeroepen tot toelating van zijn land tot de Europese Unie. "Het is een cruciaal moment om de langdurige discussie voor eens en voor altijd te beëindigen en te beslissen over het lidmaatschap van Oekraïne in de #EU", tweette Zelenskyy.

  Hij besprak "verdere effectieve hulp" en de "heldhaftige strijd van de Oekraïners voor hun vrije toekomst" met de voorzitter van de Europese Raad, Charles Michel.

  Het EU-lidmaatschap van Oekraïne werd tot nu toe als onmogelijk beschouwd. Een dergelijke stap zou volgens deskundigen ook een akkoord met Rusland onmogelijk maken.

 • 10:10 uur- Nederland levert 200 Stinger-raketten aan Oekraïne
  Nederland gaat 200 Stinger luchtafweerraketten leveren aan Oekraïne. De regering heeft de Tweede Kamer in Den Haag geïnformeerd. De regering reageert op een verzoek van Oekraïne. De zogenaamde Stinger-raketten kunnen bijvoorbeeld vliegtuigen en helikopters raken.

  Nederland had vorige week al ingestemd met de levering van wapens en militaire goederen. Dit omvatte 100 sluipschuttersgeweren met 30.000 stuks munitie, evenals radar- en mijndetectoren. Een deel ervan is zaterdag verzonden, de rest moet zo snel mogelijk volgen. Maar net als andere bondgenoten had Nederland "logistieke" problemen.

 • 10:28 uur- Russische mediatoezichthouder bedreigt onafhankelijke media
  De Russische mediawaakhond Roskomnadzor heeft de onafhankelijke media in het land gewaarschuwd om de Russische invasie van Oekraïne niet langer als een "oorlog" te bestempelen. Onder meer het radiostation Echo Moskvy en de krant "Novaya Gazeta" ontvingen een brief in die zin. Als ze zich niet aan de regels hielden, zouden hun pagina's worden geblokkeerd.

 • 10:37 uur-Nederland verhuist ambassade naar Polen
  Vanwege de onzekere situatie in Oekraïne verhuist Nederland zijn ambassade naar Polen. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag bekendgemaakt.

  De ambassade was eerder verplaatst van Kiev naar Lviv in het westen van het land. Maar zelfs daar "verslechtert de veiligheidssituatie", zei het ministerie. Ook het consulaat in Lviv zal gesloten zijn. Het is niet langer verantwoordelijk dat de diplomaten langer in het land blijven.

 • 10:49 uur-Meer dan 120.000 mensen ontvluchtten Oekraïne
  Volgens de VN zijn meer dan 120.000 mensen het land ontvlucht sinds de Russische aanval op Oekraïne donderdag begon. De situatie zal naar verwachting verslechteren, zei de plaatsvervangend hoge commissaris voor vluchtelingen van de VN, Kelly Clements, in een interview met de Amerikaanse televisiezender CNN.

  Meer dan 120.000 mensen zijn naar de buurlanden van Oekraïne gegaan, zei Clements. Ze zouden daar fantastisch ontvangen worden door de lokale gemeenschappen en autoriteiten. "Maar het is een dynamische situatie." De UNHCR maakt zich grote zorgen over wat komen gaat, zei de plaatsvervangend Hoge Commissaris. De meeste vluchtelingen zoeken hun toevlucht in Polen en Moldavië, anderen reizen naar Roemenië, Slowakije of Hongarije

 • 12:08 uur- Zelenskyy vraagt om SWIFT-uitsluiting van Rusland
  De Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy heeft Duitsland en Hongarije opgeroepen de uitsluiting van Moskou van het internationale betalingssysteem SWIFT te steunen met het oog op de Russische invasie van zijn land. "Er is al bijna volledige steun van EU-landen om Rusland los te koppelen van SWIFT", zei Zelenskyy in een videoboodschap die vandaag online is gepubliceerd. "Ik hoop dat Duitsland en Hongarije de moed zullen hebben om deze beslissing te steunen."

 • 12:47 uur-Frankrijk stopt Russisch koopvaardijschip in Engels Kanaal
  Een paar uur nadat de laatste sancties tegen Rusland van kracht werden, stopten de Franse autoriteiten een Russisch koopvaardijschip in het Engelse Kanaal. Het vermoeden bestaat dat de levering van auto's aan St. Petersburg een overtreding van de sancties is, aldus de verantwoordelijke prefectuur.

  De Russische ambassade in Parijs heeft de Franse autoriteiten om opheldering gevraagd, aldus een woordvoerder van de ambassade. Het koopvaardijschip verliet Rouen en werd vervolgens vergezeld door verschillende Franse boten naar Boulogne-sur-Mer. De Franse douane bepaalt of er daadwerkelijk sprake is van een overtreding van sancties.

 • 13:34 uur-Russen roepen op tot einde oorlog
  Steeds meer Russen verzoeken Kremlin-chef Vladimir Poetin om onmiddellijk een einde te maken aan de oorlog tegen Oekraïne. "Wij, Russische artsen, verpleegkundigen en paramedici, zijn resoluut tegen oorlogshandelingen door de Russische strijdkrachten op het grondgebied van Oekraïne", staat in een brief die door meer dan 300 mensen is ondertekend. Tientallen Russische hulporganisaties publiceerden een open brief aan Poetin met het verzoek de oorlog te beëindigen. "Oorlog is een humanitaire catastrofe die pijn en lijden vergroot. (...) We beschouwen gewelddadige methoden om politieke conflicten op te lossen als onmenselijk en roepen u op om het vuur te stoppen en onderhandelingen te starten."

 • 14:02 uur-Kremlin: Oekraïne verwerpt vredesbesprekingen
  Volgens het Kremlin heeft Oekraïne vredesbesprekingen met Rusland afgewezen. "Aangezien de Oekraïense kant in principe weigerde te onderhandelen, is de opmars van de belangrijkste Russische troepen vanmiddag hervat volgens het operationele plan", zei Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov volgens het agentschap Interfax. Aanvankelijk was er geen bevestiging van Oekraïense kant. Oekraïne heeft de Russische beweringen dat het weigert te onderhandelen over een staakt-het-vuren met Rusland afgewezen. Een adviseur van president Volodymyr Zelenskyy voegde er echter aan toe dat de regering niet bereid was ultimatums of onaanvaardbare voorwaarden te aanvaarden.

 • 14:48 uur-Meldingen van troepenbewegingen nabij de Poolse grens
  Op sociale media worden Russische troepenbewegingen nabij de Wit-Russische stad Brest gemeld. Dit is aan de Poolse grens.

 • 15:54 uur-25.000 automatische wapens uitgedeeld aan burgers in Kiev
  Om de verwachte grootschalige Russische aanval op de Oekraïense hoofdstad Kiev af te weren, hebben de autoriteiten naar eigen zeggen talrijke wapens aan de inwoners uitgedeeld. In totaal werden 25.000 automatische wapens en tien miljoen patronen uitgegeven, zei minister van Binnenlandse Zaken Denys Monastyrskyj in een gepubliceerde video.

  Ook werden antitankwapens uitgedeeld. "Kiev zal zichzelf verdedigen", zei Monastyrskyj. Hij zei trots te zijn toen hij mensen hun steden, dorpen, wegen en huizen zag verdedigen. "Ze organiseren zich, er is geen plundering of overval."


Updates tot 9.00 uur:

  • 6.06 uur Facebook staat geen advertenties Russische staatsmedia meer toe
   Facebook-bedrijf Meta neemt verdere stappen in reactie op de Russische inval in Oekraïne. Facebook-beveiligingschef Nathaniel Gleicher legde uit dat Russische staatsmedia wordt verhinderd om wereldwijd advertenties op het sociale netwerk te plaatsen of daar geld te verdienen: "We houden de situatie in Oekraïne nauwlettend in de gaten en zullen onze stappen ondernemen om mensen op ons platform te beschermen blijven communiceren Als reactie op het conflict in Oekraïne is een speciaal operatiecentrum met experts opgericht om zo snel mogelijk te kunnen reageren.

   Rusland had Facebook de dag ervoor gedeeltelijk beperkt. De communicatiesupervisor Roskomnadzor beschuldigde de groep van het schenden van "fundamentele mensenrechten en vrijheden" en "rechten en vrijheden van Russische burgers" door Russische media te blokkeren. 

  • 6.39 uur- Biden geeft goedkeuring voor militaire hulp aan Oekraïne
   De Amerikaanse president Joe Biden heeft toestemming gegeven voor $ 350 miljoen aan militaire hulp aan Oekraïne. Biden instrueerde het ministerie van Buitenlandse Zaken in een memorandum om fondsen vrij te geven die beschikbaar waren gesteld in het kader van de Foreign Assistance Act

  • 7.09 uur Zelenskyy wil niet uit Kiev weg
   Volgens Amerikaanse informatie heeft de Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy een verzoek om hem in veiligheid te brengen afgewezen. Dat meldt het persbureau AP. Zelenskyy verwierp het aanbod met de woorden: "Het gevecht is hier; ik heb munitie nodig, geen lift", aldus bronnen bij de Amerikaanse inlichtingendiensten. 

  • 8.08 uur Rusland meldt verovering Melitopol
   Volgens het ministerie van Defensie in Moskou hebben Russische troepen de controle over de kleine Oekraïense stad Melitopol in het zuidoosten van het land overgenomen. Soldaten namen daarom alle maatregelen om de veiligheid van de bevolking te waarborgen en "provocaties door de Oekraïense geheime diensten en nationalisten uit te sluiten".

   De Oekraïense zijde zei vrijdagavond dat de stad was omsingeld en dat kleine groepen Russische soldaten de stad waren binnengetrokken.

   De stad ligt in de buurt van de Zee van Azov, tussen het geannexeerde schiereiland de Krim van Rusland en de separatistische gebieden van Donbass. 

  • 8.17 uur Zelenskyy spreekt het volk weer toe 'ik ben hier'
   De Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy sprak de burgers van Oekraïne 's ochtends toe in een videoboodschap. "Ik ben hier. We zullen onze wapens niet neerleggen", zei Zelenskyy in de video, die op sociale media werd gepubliceerd.

   "We zullen onze staat verdedigen", voegde hij eraan toe en verwierp geruchten dat hij zich had overgegeven of gevlucht als vals. De president droeg saaie militaire kleding. "Er is veel valse informatie opgedoken op het internet, waarin wordt beweerd dat ik ons leger heb opgeroepen de wapens neer te leggen", zei hij. "Onze waarheid is dat dit ons land is, ons land, onze kinderen, en we zullen dit allemaal beschermen." 

  • 8:37 uur- Rusland: Meer dan 800 Oekraïense militaire objecten "buiten werking gesteld"
   Volgens Rusland zijn sinds het begin van de oorlog tegen Oekraïne op donderdag in totaal meer dan 800 Oekraïense militaire objecten "buiten werking gesteld". Dat maakte de woordvoerder van het ministerie van Defensie Igor Konashenkov in Moskou bekend. Deze informatie kan niet onafhankelijk worden geverifieerd.

   Volgens Konashenkov werden 14 militaire vliegvelden, 19 commandoposten, 24 S-300 luchtafweerraketsystemen en 48 radarstations vernietigd. Daarnaast werden acht Oekraïense marineboten geraakt.

    
  • 8:46 uur-Wolkenkrabber getroffen in Kiev - oproep van Kuleba
   Een hoog flatgebouw in Kiev is getroffen door zware aanvallen van Russische troepen in Oekraïne. Foto's van de wolkenkrabber toonden duidelijk een impact op de bovenste verdiepingen.

   Minstens vier verdiepingen aan één kant van het huis werden verwoest. Het is nog onduidelijk wat er precies is gebeurd en of er slachtoffers zijn.

   De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Kuleba plaatste op Twitter een foto van de ingeslagen hoogbouw. “Kiev, onze mooie, vredige stad, heeft weer een nacht van aanvallen van Russische grondtroepen en raketten overleefd”, schreef hij. "Ik dring er bij de wereld op aan: isoleer Rusland volledig, verdrijf ambassadeurs, olie-embargo's, vernietig de Russische economie", schreef Kuleba. "Stop Russische oorlogsmisdadigers!"

 Updates vanaf 0.00 tot 2.40 uur:
   • 0.12 uur-Zelenskyy verwacht vannacht een zware aanval op Kiev 
    De Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy verwacht dat het Russische leger zaterdagavond Kiev zal aanvallen. In een verklaring laat vrijdagavond laat riep hij de bevolking op om de hoofdstad resoluut te verdedigen. "Over het lot van het land wordt nu beslist", zei hij in een videoboodschap op zijn Telegram-kanaal. 'De vijand zal al zijn kracht gebruiken om ons verzet te breken,' zei Zelenskyj. 'Die nacht bereiden ze zich voor om Kiev te bestormen.'

    Hij riep alle Oekraïners op om "de vijand waar mogelijk tegen te houden". De bevolking moet alle speciale borden verwijderen die saboteurs op straten en huizen plaatsen. "Verbrand de vijandelijke militaire technologie met alles tot je beschikking!" Als de aanvallers zich ook richten op kleuterscholen, moet worden voorkomen dat ze dat doen, vervolgde Zelenskyj. "Alle gebeden zijn met onze soldaten. We geloven in hen. Zorg voor hen!" 

   • 0.12 uur-Resolutie tegen invasie niet aangenomen door Russisch veto in VN-Veiligheidsraad
    Een resolutie tegen de Russische invasie van Oekraïne is gefaald in de VN-Veiligheidsraad. Zoals verwacht sprak Moskou zijn veto uit over de tekst tijdens de stemming in het machtigste orgaan van de Verenigde Naties in New York - China onthield zich van stemming. 

   • 0.19 uur-Polen, Tsjechië en Bulgarije blokkeren het luchtruim voor Russische vliegtuigen 
    Polen, Tsjechië en Bulgarije hebben vannacht hun luchtruim gesloten voor Russische luchtvaartmaatschappijen vanwege de Russische aanval op Oekraïne. De Poolse regering zei dat het verbod om middernacht van kracht zou worden. De Tsjechische minister van Verkeer, Martin Kupka, zei dat er na middernacht geen Russisch vliegtuig meer door zijn land zou mogen. Russische vliegtuigen "mogen niet langer in het soevereine luchtruim van Bulgarije vliegen, zelfs niet boven de soevereine wateren", zei het ministerie van Transport in Sofia. De maatregel ging ook om middernacht in. 

   • 0.54 uur- Zelenskyy vraagt Israël om te bemiddelen in het conflict met Rusland
    De Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy vraagt de Israëlische premier Naftali Bennett om te bemiddelen tussen in het conflict met Rusland. Israël is de enige democratische staat die uitstekende betrekkingen onderhoudt met beide landen, zegt de Oekraïense ambassadeur in Israël, Yevgen Kornijchuk. Kiev praat al zeker een jaar met Israël over een mogelijke bemiddelende rol. 

   • 0.59 uur- Oekraïne-Russisch vliegtuig met parachutisten neergeschoten
    Oekraïense troepen beweren dat ze een Russisch Ilyushin Il-76 militair transportvliegtuig hebben neergeschoten. Er waren Russische parachutisten aan boord, schreef de Oekraïense stafchef Valeriy Saluschnyi vannacht op Twitter. Hij noemde de stad Wassylkiv ten zuiden van de hoofdstad Kiev als de crashlocatie. De informatie was niet onafhankelijk verifieerbaar. Het Oekraïense luchtmachtcommando maakte bekend dat het Russische leger probeerde parachutisten te droppen in Vasylkiv. Er zijn zware gevechten gaande.

   • 0.59 uur- Rusland arresteert honderden demonstranten bij protest tegen invasie in Oekraïne
    Volgens burgerrechtenactivisten zijn vrijdag in Rusland opnieuw honderden mensen gearresteerd tijdens protesten tegen de invasie van Oekraïne. Het burgerrechtenportaal Owd-Info telde 437 arrestaties, de meeste in Moskou en St. Petersburg. Maar ook in 24 andere steden werden demonstranten weggevoerd. Volgens berichten in de media heeft de politie in Moskou ook gewone voorbijgangers gearresteerd. De protesten op vrijdag waren kleiner dan die op donderdagavond, toen duizenden in het hele land de straat op gingen. 

   • 1.11 uur- Tsjetsjenië biedt Moskou 15.000 soldaten aan
    De Russische republiek Tsjetsjenië heeft Moskou zijn steun aangeboden voor het militaire offensief in Oekraïne. Republikeinse leider Ramzan Kadyrov liet 15.000 soldaten in het centrum van de hoofdstad Grozny inzetten om te controleren of ze klaar waren voor de strijd, meldden lokale media. Ze staan klaar om deel te nemen aan elke speciale operatie als dat nodig is, zei Kadyrov. Hij riep ook de Oekraïense president Zelenskyy op om zijn excuses aan te bieden aan de Russische president Poetin.

   • 1.16 uur- Amerikaanse regering vraagt congres om $6,4 miljard voor Oekraïne 
    De Amerikaanse regering vraagt het Congres om $ 6,4 miljard vrij te maken. Het geld is bestemd voor humanitaire en militaire hulp aan Oekraïne, zegt een congresfunctionaris.

   • 1.22 uur- Oekraïne vraagt financiële noodhulp aan bij het IMF 
    Oekraïne heeft om aanvullende steun gevraagd bij het Internationaal Monetair Fonds vanwege de Russische invasie. De regering in Kiev heeft naast het huidige hulpprogramma van $ 2,2 miljard om aanvullende noodhulp gevraagd, zei IMF-baas Kristalina Georgieva. Het IMF zal "Oekraïne op elke mogelijke manier steunen", voegde ze eraan toe. Het huidige leenprogramma loopt zoals gepland in juni af. Maar het fonds heeft "een aantal instrumenten in zijn gereedschapskist" om hulp te bieden, zei Georgieva. Ze beschreef het conflict in Oekraïne als "extreem zorgwekkend", mede vanwege de mogelijk verstrekkende gevolgen voor het wereldwijde economische herstel van de coronapandemie.

   • 1.35 uur- Twitter blokkeert advertenties in Oekraïne en Rusland
    Twitter blokkeert tot nader order advertenties in Rusland en Oekraïne. Op deze manier wil men ervoor zorgen dat belangrijke informatie over de openbare veiligheid in de twee landen duidelijker naar voren komt, zei de groep op zijn nieuwsdienst. Reclame zou afleiden van dergelijke informatie. De dag ervoor had Rusland het sociale netwerk Facebook gedeeltelijk ingeperkt. De communicatiesupervisor Roskomnadzor in Moskou had de Facebook-groep Meta ervan beschuldigd "fundamentele mensenrechten en vrijheden" en "rechten en vrijheden van Russische burgers" te hebben geschonden door Russische media op Facebook te blokkeren.

   • 1.50 uur- Guterres benoemt Amin Awad tot VN-crisiscoördinator
    De Soedanese diplomaat Amin Awad moet het werk van de Verenigde Naties in de oorlog in Oekraïne coördineren. VN-secretaris-generaal António Guterres heeft het voormalige hoofd van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR benoemd. Volgens de Verenigde Naties heeft Awad 30 jaar ervaring op het gebied van humanitaire hulp en strategische planning en ontwikkeling. 

   • 2.01 uur- CNN: Explosies in Kiev, gevechten ten zuiden van de stad
    Journalisten van CNN melden vannacht een nieuwe reeks explosies in de Oekraïense hoofdstad Kiev. Wat er ontploft en hoe ver deze ontploffingen van het stadscentrum van Kiev zijn is onduidelijk. Ten zuiden en westen van het centrum zijn ontploffingen te horen. Ook op livestreams van Oekraïense media zijn ontploffingen te horen. Volgens CNN vinden er ten zuiden van Kiev heftige gevechten plaats. Dat gebeurt in Vasylkiv, een stad op zo'n dertig kilometer van de Oekraïense hoofdstad, waar het leger eerder claimde een Russisch militair transportvliegtuig te hebben neergehaald. Dat kon niet worden bevestigd.

   • 2.39 uur- Hongarijebiedt zichzelf aan als gastheer voor onderhandelingen tussen Rusland en Oekraïne
    Hongarije heeft aangeboden de onderhandelingen tussen Oekraïne en Rusland te organiseren. Boedapest "kan dienen als een veilige plek voor de Russische en Oekraïense onderhandelingsdelegatie", zei minister van Buitenlandse Zaken Peter Szijjarto in een video die vrijdag werd vrijgegeven. Hij heeft al gesproken met de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergey Lavrov en de Oekraïense presidentieel adviseur Andriy Yermak. "Beiden weigerden niet, beiden waren dankbaar en denken erover na", aldus Szijjarto. "Ik hoop oprecht dat er binnen enkele uren of dagen overeenstemming zal zijn om onderhandelingen te starten." Onder premier Viktor Orban heeft Hongarije, lid van de NAVO en de EU, nauwe banden onderhouden met Rusland en president Vladimir Poetin. Orban veroordeelt echter de Russische invasie van Oekraïne.

CNN reporter spreekt vanaf deze webcam in Kiev

Meerdere webcams, vermoed dat ze iets achterlopen met beeld

Uitslag sc Cambuur Leeuwarden - Fortuna Sittard

Cambuur heeft vanavond met 2-1 thuis gewonnen van Fortuna Sittard. Man van de wedstrijd was Tom Boere die tweemaal scoorde voor de Friezen.

De eerste helft was vermakelijk. In de 20e minuut was het Fortuna dat op voorsprong kwam. Duarte kopte raak op aangeven van Tirpan. Het leek 0-2 te worden door Benschop maar de VAR besliste anders omdat er een overtreding zou zijn gemaakt. Boere maakte even later de gelijkmaker na een pass van Joosten,

Cambuur voerde de druk in de tweede helft op. Onder meer Maulun en Boere waren dicht bij een treffer toen Boere bij zijn tweede kans wel weer scoorde. In de slotfase kwam Fortuna nog bijna op 2-2 maar Schmidt redde op acrobatische wijze. Ver in blessuretijd, een paar minuten voor hij het veld inkwam als invaller, raakte Maxim Gullit zwaar geblesseerd aan zijn knie.

sc Cambuur Leeuwarden

2 - 1

Fortuna Sittard

 35' Boere
 74' Boere
   20' Duarte
 
 Gele kaart: , Rienstra, Tirpan, Gladon, (Fortuna Sittard)
 
Stadion: Cambuur Stadion, Leeuwarden
Toeschouwers: 9.780
Arbiter: v.d. Laan
 
Opstelling:   Opstelling:
tevens
Schmidt (Gullit/ 90 4)
Mac-Intosch
Schouten (Tol/56)
Bangura
Jacobs (Paulissen/68)
Hoedemakers
Maulun
Joosten (Sambissa/ 75)
Boere (v.d.Meer/90 4)
Kallon
  v.Osch
Tirpan (Botaka/ 80)
Angha
Samaris
Siovas
Cox
Rienstra (Gladon/80)
Flemming
Duarte
Benschop
Seuntjens

Uitslag FC Groningen - Willem II

FC Groningen heeft de thuiswedstrijd tegen Willem II winnend afgesloten. In de Euroborg won het met 1-0 dankzij een treffer van de pas 18-jarige Bjorn Meijer.

FC Groningen kwam in eigen huis al in de dertiende minuut op voorsprong via Bjorn Meijer. De pas 18-jarige linksback kopte een voorzet van Bart van Hintum binnen. Na de 1-0 kreeg Groningen kansen om de scoren te verdubbelen maar steeds stond de doelman van Willem II in de weg.

Dankzij Timon Wellenreuther mocht Willem II nog hopen op een goed resultaat in Groningen kreeg via Driess Saddiki een kans op de gelijkmaker. Daarna probeerde Willem II het nog in een slotoffensief, maar de thuisploeg hield stand tegen de Tilburgers.

Door de zege stijgt FC Groningen naar de tiende plaats in de eredivisie, terwijl de zorgen van Willem II groter worden. De Tilburgers staan nog op een veilige plek vijftien, maar Fortuna Sittard zou dit weekend al voorbij Willem II komen.

FC Groningen

1 - 0

Willem II

 13' Meijer    
 
 Gele kaart: Suslov, (FC Groningen),
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: 17.977
Arbiter: Van der Kerkhof
 
Opstelling:   Opstelling:
Leeuwenburgh
Kasanwirjo
Te Wierik
v.Hintum (Dankerlui/69)
Meijer
Suslov (Bogarde/69)
De Leeuw (Irandust/68)
Duarte
El Hankouri (Ngonge/84)
Larsen
Abraham (Postema/ 84)
  Wellenreuther
Owusu
Dammers
Heerkens (Kampetsis/84)
Köhn
Crowley (Roemeratoe/81)
Meerveld (Saglam/65)
Saddiki
Nunnely (Kabangu/65)
Hornkamp
Svensson (Köhlert/81)

Uit Volt gezet Kamerlid ontkent grensoverschrijdend gedrag: "Smaad en laster"

Het Amsterdamse Tweede Kamerlid Nilüfer Gündogan is het er niet mee eens dat zij uit de fractie van Volt is gezet wegens grensoverschrijdend gedrag. Volgens haar heeft ze 'geen fatsoenlijke kans' gekregen om op de aanklachten te reageren. "De hele gang van zaken is niet anders te kwalificeren als het toebrengen van smaad en laster aan mijn persoon." Zo meldt AT5.

"Ik heb geen onoorbaar gedrag vertoond", schrijft Gündogan in een verklaring. Volt maakte vanochtend bekend dat het Kamerlid definitief uit de partij is gezet vanwege dertien meldingen 'uiteenlopend van handtastelijkheden en ongewenste seksuele avances tot intimidatie en misbruik van positie'.

Volgens Gündogan is haar niet medegedeeld wat de inhoud is van de meldingen. Ze schrijft ook geen eerlijke kans te hebben gehad om op de opzegging te reageren. "Als er sprake zou zijn geweest van seksueel grensoverschrijdend gedrag dan zou de weg naar het OM moeten worden bewandeld. Maar toetsing door een onafhankelijke rechter heeft niet plaatsgevonden. In plaats van de rechter die over mij mag oordelen, heeft Volt zelf rechter gespeeld en over mij geoordeeld. Dit past niet in een rechtsstaat."

Kort geding
Ze ontkent dat zij zou hebben geweigerd om mee te werken aan een onderzoek naar de beschuldigingen. "Volt heeft eenzijdig een onderzoeksbureau uitgekozen. Omdat ik beschik over concrete informatie dat dit onderzoeksbureau niet onafhankelijk is, heb ik aangegeven alleen te willen meewerken aan een werkelijk onafhankelijk onderzoek."

Gündogan spande eerder een kort geding aan tegen haar schorsing. Tot die zaak van aankomende dinsdag schrijft ze geen verdere inhoudelijke mededelingen te doen. "Na dinsdag zal ik de pers te woord staan."

Commandant der Strijdkrachten: "Nederlandse militairen naar meer landen in Europa"

Commandant der Strijdkrachten (CDS) Eichelsheim verwacht, volgens de NOS, dat Nederland de komende tijd militairen naar meer landen in Europa zal sturen: "Er is behoefte om ook de zuidoostflank af te dekken. Wij zijn aan het onderzoeken welke bijdrage Nederland daaraan kan leveren en ik verwacht dat Nederland in de komende periode op meerdere plekken in Europa eenheden zal hebben gestationeerd." Om welke eenheden het gaat heeft hij niet bekendgemaakt

De CDS gaf ook aan dat de situatie in Oekraïne verder is verslechterd, maar dat je het Oekraïense leger niet moet onderschatten. "Ze zijn goed uitgerust, goed getraind en ze zijn bereid om voor het land te vechten." De Russen zullen hun operatie volgens de CDS niet in korte tijd kunnen afronden. "De strijd is nog lang niet gestreden."

Update 19.25 uur:

Battlegroup
Nederland bekijkt de mogelijkheid om met Patriots en manschappen bij te dragen aan de nieuwe NAVO-battlegroup in Slowakije. Dat zou dan samen met Duitsland gebeuren. Ook Polen, Slovenië, Tsjechië en de Verenigde Staten zijn bij de battlegroup betrokken. Doel is om de collectieve afschrikking en verdedigingsfunctie van de NAVO aan de oostflank verder te versterken en de NAVO-bondgenoten in de regio gerust te stellen.

Nederland levert 200 Stinger luchtdoelraketten aan Oekraïne

Nederland doet een aanvullende bijdrage van militaire goederen aan Oekraïne. Dat land deed daar zeer recent een verzoek toe, dat Nederland inwilligt. Het gaat om 200 Stinger luchtdoelraketten. Dat meldt minister Kasja Ollongren vandaag aan de Tweede Kamer.

Het plan is dat de wapens -voor defensief gebruik- zo snel mogelijk naar Oekraïne gaan. De bedoeling is dat het land zich op die manier beter kan verdedigen tegen Rusland. Dat zette gisterochtend vroeg een grootschalige aanval in.

Voor dit verzoek heeft volgens de minister een zorgvuldige, maar gezien de uitzonderlijke omstandigheden verkorte, toetsing aan de wapenexportcriteria plaatsgevonden, zo schrijft ze aan de Kamer.

De Stinger is een draagbaar wapen, waarmee vanaf de schouder wordt gevuurd. Het is vooral bedoeld om grondobjecten en –troepen te beschermen tegen vliegtuigen en helikopters op een afstand van 500 meter tot 5 kilometer. De Stinger kan dankzij de infrarood geleide zoekkop zelfstandig een doel volgen na afvuren.

Eerste goederen onderweg
Gisteravond is het eerste deel van de eerder beschikbaar gestelde goederen naar Oekraïne verzonden. Nederland kampt net als andere landen met logistieke uitdagingen, die de bondgenoten samen proberen op te lossen. Onder de beschikbaar gestelde goederen zitten onder meer helmen, scherfvesten en scherpschuttersgeweren.

Verplaatsing oefening naar Roemenië
In verband met de situatie in Oekraïne, wordt een reeds geplande oefening van de landmacht verplaatst van Duitsland naar Roemenië. Deze oefening staat binnenkort op de agenda. Defensie draagt op die manier bij aan de vooruitgeschoven aanwezigheid van de NAVO in Roemenië. Dit is besloten na een oproep van de secretaris-generaal van de NAVO.

Militairen met een Stinger (Afbeelding: Archief Defensie)
Militairen met een Stinger (Afbeelding: Archief Defensie)

Update 19.22 uur: Sterke Van Vleuten klopt Vollering in de sprint en wint Omloop Het Nieuwsblad

Annemiek van Vleuten heeft de Omloop het Nieuwsblad op haar naam geschreven. De 39-jarige Nederlandse won in een lange sprint van haar landgenote Demi Vollering. Lorena Wiebes maakt het podium compleet in de Belgische klassieker.

De wedstrijd voor vrouwen ging over 128 kilometer. Nadat een zestal vroege vluchters was teruggepakt, reed er op de kasseienweg Haaghoek weg. Met daarbij Wereldkampioene tijdrijden Ellen van Dijk (Trek), vicewereldkampioene Marlen Reusser (SD Worx), Liane Lippert (DSM) en Anna Henderson (Jumbo-Visma). Een sterke kopgroep en de vier rensters namen een voorsprong van één minuut, maar door Movistar het team van Van Vleuten werd de voorsprong gehalveerd.

Op de Muur van Geraardsbergen versnelde Van Vleuten vanuit het peloton en snel had ze gat gedicht naar de sterke kopgroep samen met Demi Vollering. Op de laatste helling van de dag, de Bosberg, versnelde de 39-jarige Nederlandse nog eens en opnieuw kon alleen Vollering volgen op de kasseienklim.

De twee hadden een klein gaatje bovenop de Bosberg, waarna Van Vleuten het gaspedaal indrukte. Vollering nam niet over bij Van Vleuten, doordat met Lotte Kopecky een snelle ploeggenote in de groep daarachter zat. Van Vleuten moest in laatste twaalf kilometer alles alleen doen en de verwachting was dan ook dat Vollering het in de sprint eenvoudig zou afmaken. Maar met een lange sprint dacht Van Vleuten daar anders over en pakte de zege in Ninove voor haar veertienjarige jongere landgenote. In de sprint om de derde plaats maakte Wiebes het Nederlands podium compleet.

Uitslag Heracles Almelo - PEC Zwolle

PEC Zwolle heeft zijn sterke reeks sinds de winterstop geen vervolg kunnen geven. Heracles Almelo was met 2-0 te sterk voor de ploeg uit Zwolle.

Heracles kwam in de negentiende minuut op voorsprong. Doelman Lamprou kwam ver zij doel uit en De La Torre profiteerde daarvan en schoot de bal een leeg deel in. Tien minuten na rust verdubbelde Heracles de voorsprong. Bakis schoot vanaf de rand van het strafschopgebied de bal in het doel van PEC. Ook daarna had Heracles weinig te duchten van het mat spelende PEC waarmee het de de zevende thuiszege van dit seizoen pakte. 

Heracles Almelo

2 - 0

PEC Zwolle

 19' De La Torre
 55' Bakis
   
 
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 6.788
Arbiter: Lindhout
 
Opstelling:   Opstelling:
laswich
Fadiga
Rente
Knoester
Quagliata
Kiomourtzoglou
Ouahim (Hoogma/61)
De La Torre (Sierra/ 84)
Laursen
Bakis (Armenteros/75)
Basacikoglu (Hansson/61)
  Lamprou
v.Polen
Nakayama
Voet (v.d.Werff/46)
Reijnders (Kastaneer/71)
Saymak (Anderson/46)
v.d.Belt (De Waal/59)
Clement (Adzic/ 71)
Paal
Darfalou
Redan

Slag om Javazee herdacht: 'Deze les mogen we niet vergeten'

80 jaar geleden kwamen tijdens de Slag om de Javazee zo’n 2.000 marinemannen om, onder wie ruim 900 Nederlanders. Zij streden met Amerikanen, Australiërs en Britten tevergeefs tegen de Japanners om de verovering van Java te voorkomen. Vandaag werd hier in de Kloosterkerk in Den Haag bij stilgestaan.

“De moed en het doorzettingsvermogen van deze mannen vormen een monument in de Nederlandse historie”, zo sprak Commandant Zeestrijdkrachten viceadmiraal René Tas tijdens de herdenking. Hierbij waren onder anderen overlevenden en nabestaanden aanwezig, net als prinses Beatrix en Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim.

Tas haalde aan hoe de marinemannen, aangevoerd door schout-bij-nacht Karel Doorman, bij voorbaat kansloos waren. De bemanningen van Hr.Ms. Kortenaer, Hr.Ms. Java en Hr.Ms. De Ruyter gingen strijdend ten onder. “Ze vochten tegen een vijand die niet alleen numeriek sterker was, maar vooral beter bewapend, beter bepantserd en goed op elkaar ingespeeld.“

Krijgsgevangenen
Voor duizenden marinemannen die de slag overleefden, was het daarna nog niet voorbij. Veel van hen werden krijgsgevangen genomen of moesten de kampen in. “Hun strijd was nog niet voorbij”, aldus Tas.

“We herdenken mensen die net als militairen nu bereid zijn door te gaan waar anderen stoppen. Die bereid zijn te vechten voor onze waarden, voor vrijheid, voor democratie, voor ons welzijn en voor onze welvaart. Militairen die, net als de militairen nu, weten dat het volbrengen van de missie voor individuele veiligheid gaat, dat het team belangrijker is dan het individu. Laten we er samen voor zorgen dat deze les niet wordt vergeten. Dat we hen niet vergeten die gestreden hebben voor onze vrijheid.”

Artefacten tentoongesteld
Tijdens de herdenking waren ook 4 artefacten te zien, afkomstig uit de wraklocaties van de Nederlandse schepen. Het gaat om een granaathuls en een afsluiter uit de Kortenaer en een granaathuls en wijnfles van de Java. Dit was eenmalig. De objecten worden hierna tentoongesteld in het Marinemuseum in Den Helder.

Het had nog aardig wat voeten in de aarde om de artefacten naar Nederland te halen. In 2016 werd bij een expeditie van het Karel Doorman Fonds geconstateerd dat de scheepswrakken grotendeels waren verdwenen. De objecten zijn destijds geborgen en jaren later in overleg met Indonesië naar Nederland gehaald.

Schokkend: Truth Social censureert onwelgevallige meningen

Helemaal niet schokkend uiteraard maar juist precies wat iedereen verwachtte. Truth Social, het platform van Trump dat het vrije social media platform zou worden waar meningen niet zo gecensureerd zouden worden als op de grote platformen, censureert onwelgevallige meningen nog meer dan die grote platformen.

Dat stelt Engadget. Zo werd user Matt Ortega ervan af gegooid enkel en alleen vanwege de gebruikersnaam. Een twitter-account met dezelfde naam hield eerder Truth Social CEO Devin Nunes voor de gek.
Een vergelijking van gebruiksvoorwaarden laat ook zien dat Truth Social strikter is dan Twitter.

Nieuwe gebruikers hebben moeite zich te registreren, de wachtlijst is momenteel meer dan 500.000 potentiële gebruikers lang. De app heeft een score van 4.1 op de Amerikaanse Apple App Store, met 5 sterren scores van gebruikers die zich nog niet eens hebben kunnen registreren...

truth social logo
truth social logo

Indrukwekkende Van Aert wint Omloop het Nieuwsblad

De eerste voorjaarsklassieker is gewonnen door Wout van Aert. De Belgisch kampioen reed op vijftien kilometer op de Bosberg weg bij de rest en bouwde vervolgens zijn voorsprong uit. Europees kampioen Sonny Colbrelli won de sprint voor de tweede plaats, voor Greg van Avermaet.

Hoewel er al genoeg wedstrijden zijn geweest wordt door velen de Omloop het Nieuwsblad gezien als start van het seizoen. Bijna al klassiekerstoppers waren aanwezig in Gent. Vanuit de start kreeg een kopgroep van zeven renners de ruimte van het peloton. Geen belangrijke renners zaten in de kopgroep en die kregen dan ook de ruimte van het peloton. Het verschil liep op naar de acht minuten, waarna Jumbo-Visma in dienst Van Aert de controle nam in het peloton.

De Nederlandse ploeg zorgde ervoor dat het verschil hard terug liep. In de voorfinale reden Stefan Küng, Florian Vermeersch en Loïc Vliegen weg uit het peloton en zouden als eersten de kop van de wedstrijd terug zien. De drie namen met de andere leden van de voormalige kopgroep een voorsprong van één minuut op het peloton.

Daarna zette Van Aert zijn mannen op kop en op Berendries trok Tiesj Benoot hard door. De nieuwe meesterknecht van Van Aert reed met een versnelling het gat naar de kopgroep samen met Tom Pidcock, Jhonatan Narvaez en Sonny Colbrelli.

In aanloop naar de Muur van Geraardsbergen had Benoot opeens een kleine voorsprong, waarna de nieuwe aanwinst van Jumbo-Visma als eerste opdraaide op de bekende helling in Vlaanderen. Benoot zou weer gegrepen worden, waarna op de laatste helling, de Bosberg, de beslissing moest brengen.

Daar liet Van Aert zijn klasse zien. De Belgische kampioen reed op vijftien kilometer van de streep iedereen uit het wiel en zou vervolgens met een halve minuut winnen in Ninove. Colbrelli won de sprint voor de tweede plaats, voor Van Avermaet.

Blokkeert Pornhub de toegang voor Russen?

Volt gooit Gündoğan uit de Kamerfractie na 13 meldingen over ongewenst gedrag

Volt heeft Nilüfer Gündogan definitief uit hun fractie gezet. De partij heeft dertien meldingen ontvangen over ongewenst gedrag. "De meldingen komen uit alle lagen van de partij. Ze lopen uiteen van handtastelijkheden en ongewenste seksuele avances tot intimidatie en misbruik van positie", zegt de partij.

Gündogan heeft tot nu toe niet mee willen werken aan de onderzoeken door Volt.

Hieronder de Verklaring over Nilüfer op voltnederland.org:

"We zijn diep geraakt door alles wat er de afgelopen maand binnen Volt is gebeurd. Het door ons ingeschakelde integriteitsbureau heeft dertien meldingen ontvangen over grensoverschrijdend gedrag van Nilüfer Gündoğan en heeft in totaal met zestien personen gesproken. De meldingen komen uit alle lagen van de partij. Ze lopen uiteen van handtastelijkheden en ongewenste seksuele avances tot intimidatie en misbruik van positie.

Het integriteitsbureau wilde ook met Nilüfer spreken zodat zij haar kant van het verhaal kon doen en om de meldingen te bespreken. Het is op allerlei manieren geprobeerd, zowel door het bestuur, de fractie als het integriteitsbureau en zowel telefonisch, per mail als in gesprekken. Zij heeft meerdere keren laten weten hier niet op in te gaan.

Binnen onze partij dragen we integriteit en een veilige omgeving in het hart. We zijn dan ook geschrokken van deze meldingen en het feit dat Nilüfer heeft aangegeven niet mee te willen werken. Dit gedrag tolereren wij niet in onze partij. Na een laatste gesprek met Nilüfer bleek haar positie onhoudbaar en hebben we de moeilijke keuze gemaakt om haar fractielidmaatschap te beëindigen.

Deze pijnlijke gebeurtenissen maken duidelijk dat wij onszelf als partijleiding ook de spiegel moeten voorhouden. We vinden het verschrikkelijk dat er grensoverschrijdend gedrag binnen Volt heeft kunnen plaatsvinden en dat de betrokken personen zich niet veilig hebben gevoeld om zich eerder op deze schaal uit te spreken.

We beseffen dat we tekort zijn geschoten en bieden onze excuses aan de betrokkenen en iedereen die hierdoor is geraakt. We nemen maatregelen om dit soort situaties in de toekomst te voorkomen. We houden ons screeningsproces van kandidaten kritisch tegen het licht. Ook gaan we ons integriteitshuis versterken zodat duidelijker wordt waar je terecht kan met klachten. Binnen de partij gaan we de dialoog aan om te werken aan een cultuur van openheid en vertrouwen.

Bij Volt is het belangrijk dat iedereen erbij hoort en gehoord wordt. Daarom werken we actief aan een veilige omgeving en blijven we ons uitspreken. We treden op bij grensoverschrijdend gedrag."

Pogacar wint ook slotrit in UAE Tour en pakt ook eindwinst voor Yates

Tadej Pogacar heeft voor de tweede maal uit zijn carriere de UAE Tour gewonnen. In de slotrit met aankomst op de Jebel Hafeet was de Sloveen ook nog eens de sterkste bergop. Hij won voor Adam Yates, die in het eindklassement ook als tweede eindigde.

Vandaag stond in de UAE Tour de koninginnenrit op het programma met aankomst op de Jebel Hafeet. Vorig jaar was Pogacar daar al de sterkste en ook vandaag mocht hij nog eens juichen. De pas 23-jarige Sloveen was te sterk voor Yates.

De Engelsman van Ineos Grenadiers probeerde het wel op de slotbeklimming, maar Yates kreeg Pogacar er niet af, waarna hij in de sprint niet was opgewassen tegen de Sloveen. In het algemeen klassement moest Yates ook genoegen nemen met een tweede plaats achter Pogacar. Pello Bilbao legde zowel in de slotrit als in het eindklassement beslag op de derde plaats.

Minister Ollongren onthaalt F16-vliegers in Volkel

“Het ging heel goed, soepel.” Een van de beide F16-vliegers die gisteravond zijn teruggekomen van hun inzet boven Oost-Europa, wordt ontvangen door onder meer minister Kajsa Ollongren en de commandant van de Koninklijke Luchtmacht luitenant-generaal Dennis Luyt.

De vlieger stapt nog redelijk ontspannen uit zijn jachtvliegtuig na een intensieve dag patrouilleren in het NAVO-luchtruim: “We zijn op onze hoede, maar hier hebben we natuurlijk voor getraind. We zijn goed voorbereid op deze taak.”

Ollongren zag de beide toestellen in het donker landen op de vliegbasis na hun Air Policing-taak boven Polen. Terwijl de luchtmachtdelegatie Ollongren bijpraat over de huidige inzet in het nieuwe gebied, wordt het jachtvliegtuig de shelter in gesleept op de vliegbasis.

“Indrukwekkend om te zien. Zo zie je met eigen ogen hoe de Koninklijke Luchtmacht een belangrijke bijdrage levert aan onze veiligheid en toont Nederland zich solidair met onze oostelijke bondgenoten”, stelt de minister op dag 2 van de nieuwe missie. In de ochtend waren er al 2 F35’s vanuit Leeuwarden ingezet aan de oostkant van het NAVO-luchtruim.

Belangrijke taak
De Nederlandse jachtvliegtuigen krijgen net als andere NAVO-bondgenoten steeds een tijdsblok toegewezen voor de patrouilles, die 24/7 doorgaan. En dat is niet voor niets, benadrukt de minister. “Defensie heeft een belangrijke taak, nu Rusland Oekraïne heeft aangevallen.”

Ze noemt het buitengewoon ernstig wat er aan de hand is. “Het is belangrijk dat wij als Nederland nu laten zien dat wij er zijn als lid van de NAVO, dat we met onze krijgsmacht bereid zijn om Nederland te beschermen en het NAVO-grondgebied te verdedigen. “En”, refereert ze aan de vliegers, “dat is wat deze jongens hebben gedaan.”

De commandant van vliegbasis Volkel kolonel Marcel van Egmond woonde de landing van de beide jachtvliegtuigen eveneens bij. Ook hij noemt de missie bijzonder: “Air Policing hebben we vaker gedaan, maar niet op deze schaal en met continue aanwezigheid aan de oostgrens van het NAVO-bondgenootschap.”

Volgens Van Egmond wil iedereen op de vliegbasis graag een bijdrage leveren aan de nieuwe missie. “De moraal is hoog. De inzet wordt gevoeld als een wezenlijke bijdrage, waar iedereen graag extra voor terugkomt.” En dat is mede vanwege de nabijheid van het conflict. “Het is in onze eigen achtertuin waar het misgaat.”

Vrouw (85) overleden na aanrijding Gorinchem

Bij een aanrijding van een voetganger op de Nieuwe Hoven in Gorinchem is vrijdagavond een 85- jarige vrouw uit Gorinchem om het leven gekomen. De bestuurder van de betrokken auto, een 46-jarige man uit Gorinchem, is aangehouden.

Even na 21:00 uur stak de vrouw de voetgangersoversteekplaats over toen ze door de auto werd geschept. Hulpdiensten, waaronder een mobiel medisch team, waren er snel. Ondanks pogingen om haar te reanimeren, overleed de vrouw ter plekke.

Verkeersspecialisten doen onderzoek naar de toedracht van dit tragische ongeval en spreken graag met getuigen. Zij kunnen contact opnemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Nederlands trefpunt en consulaat in Lviv dicht vanwege veiligheid

Het Nederlandse trefpunt in het Oekraïense Lviv sluit vanwege de onvoorspelbare veiligheidssituatie in het land. Ook het Nederlandse consulaat in Lviv gaat noodgedwongen dicht. Om toch in contact te blijven met Nederland, kunnen Nederlanders in Oekraïne 24 uur per dag bellen met het contactcenter van het ministerie van Buitenlandse Zaken: +31 247 247 247.

Sinds de inval van Russische strijdkrachten is de veiligheidssituatie in heel Oekraïne onvoorspelbaar. Ook in Lviv, in het westen van het land, verslechtert de veiligheidssituatie.

Minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken heeft daarom besloten dat het niet langer verantwoord is dat ambassadeur Jennes de Mol en zijn team in Oekraïne blijven. Eerder waren zij vanuit Kyiv al uitgeweken naar het Nederlandse steunpunt in Lviv. Nu vertrekken ze naar Polen, waar ze hun werk voortzetten.

Trefpunt Lviv
Na sluiting van het steunpunt kan Nederland in Oekraïne zelf nog weinig voor Nederlanders betekenen. Nederland kijkt wat er mogelijk is om op korte termijn alternatieven te bieden, bijvoorbeeld voor mensen die reisdocumenten nodig hebben om het land te verlaten.

Op dit moment zijn er geen aanwijzingen dat er Nederlanders vastzitten in Oekraïne vanwege een gebrek aan reisdocumenten. Het trefpunt in Lviv was half februari ingericht om noodhulp te verlenen aan Nederlanders die het land wilden verlaten. De afgelopen dagen heeft zich een tiental Nederlanders in Lviv gemeld.

Geen evacuatie
Er is geen sprake van evacuatie door de Nederlandse overheid, niet voor Nederlanders en ook niet voor lokale medewerkers van de ambassade.

Contact
Om toch in contact te blijven met Nederland, kunnen Nederlanders 24 uur per dag bellen met het contactcenter Nederlandwereldwijd van het Ministerie van Buitenlandse Zaken: +31 247247247.

Eerste zwarte vrouw voorgedragen hooggerechtshof VS

Ketanji Brown Jackson (51) is door de Amerikaanse president voorgedragen om geïnstalleerd te worden als opvolger van Stephen Breyer (83), die zijn functie neerlegt.

Aangezien de posities in het hooggerechtshof politieke benoemingen zijn, moeten deze bekrachtigd worden door de Senaat. De democraten van Biden hebben daar momenteel de helft van alle zetels, wat de stem van Vicepresident Harris een doorslaggevende kan maken.

Met de benoeming van Jackson, zal de politieke balans tussen de conservatieven en progressieve niet veranderen. De vertrekkende Breyer was één van de drie mensen die als "progressief" gezien worden.

Volgens Biden is de keuze voor Jackson een goede, want ze is een zwarte vrouw. Dit waren, aldus de president, de kenmerken die belangrijk waren voor het vinden van een vervanger van Breyer. We zullen zien of dit soort discriminatie in dit geval goed, of slecht, uit gaat pakken.

Vier aanhoudingen na vernielingen bij station Breda

Bij het station aan de Gravinnen van Nassauboulevard in Breda werden in de nacht van vrijdag 25 op zaterdag 26 februari meerdere malen vernielingen gepleegd. In totaal hield de politie vier mannen (19, 22, 23 en 25 jaar) aan. Zij zitten vast voor verder onderzoek. Het beveiligingspersoneel deed in beide gevallen aangifte.

Het beveiligingspersoneel van het station maakte rond 01.30 uur een melding van de eerste gepleegde vernielingen aan de afgesloten zijdes van het station. De toegang is hier door middel van rolluiken afgesloten, zodat er geen toegang tot het station is. Twee mannen zouden de luiken aan het forceren zijn om toegang tot het station te krijgen. Het beveiligingspersoneel betrapte het tweetal en schakelde de politie in. Zij hield een 23-jarige man uit Dordrecht en een 25-jarige man uit Rotterdam aan. Beiden zitten vast voor verder onderzoek.

Meer aanhoudingen
De agenten ontvingen rond 04.00 uur wederom een melding dat er rolluiken bij het station waren ontzet. Ook nu betrapte het beveiligingspersoneel de mannen op heterdaad. De politie hield een 19-jarige man uit Zwijndrecht en een 22-jarige man uit Hendrik-Ido-Ambacht aan. Ook deze verdachten zitten vast.

Russische aanval op Oekraïne: ontwikkelingen in en rondom Oekraïne

Op 26 februari informeerde het kabinet de Tweede Kamer over de huidige situatie in Oekraïne, de Nederlandse standpunten, de Nederlandse steun aan Oekraïne en de sancties die er in EU-verband aan Rusland worden opgelegd. Dit zijn een aantal belangrijke punten uit de Kamerbrief.

Lees de hele Kamerbrief over de ontwikkelingen in en rondom Oekraïne.

De situatie in Oekraïne
De Russische krijgsmacht heeft doelen in heel Oekraïne gebombardeerd met raketten en vliegtuigen, waaronder in steden als Kharkiv en Odesa en de belangrijkste luchthaven van Kyiv. Vanuit Rusland, Belarus en de – illegaal door Rusland geannexeerde – Krim zijn de Russische strijdkrachten begonnen aan een grootschalig militair offensief.

Deze inval is een volgende stap in de escalatie die begon met een grote opbouw door Rusland van troepen en materieel aan de grenzen van Oekraïne.

Gevaar en onzekerheid voor de Oekraïense bevolking
Voor Oekraïners is een onzekere en gevaarlijke tijd aangebroken. Op het moment van verschijnen van de Kamerbrief zijn naar schatting 137 Oekraïense burgers omgekomen en 316 gewond geraakt. Oekraïners zoeken massaal een veilig heenkomen, in Oekraïne zelf, maar ook in het buitenland.

Standpunt van Nederland
Het kabinet veroordeelt de Russische invasie in Oekraïne in de sterkst mogelijke bewoordingen. Ondanks alle internationale oproepen om te de-escaleren en te kiezen voor diplomatie heeft Moskou willens en wetens gekozen voor een grootschalige militaire interventie. Rusland begaat hiermee een laffe daad van agressie tegen de Oekraïense bevolking, waarvan Moskou steeds stellig heeft beweerd dat het een broedervolk is.

Rusland is verantwoordelijk
Voor het kabinet staat als een paal boven water dat Rusland, en Rusland alleen, verantwoordelijk is voor deze invasie en voor de grote humanitaire, economische, politieke en maatschappelijke tol die dit van de Oekraïense bevolking eist. Er bestaat geen enkele rechtvaardiging voor dit geweldgebruik.

Het kabinet benadrukt dat deze invasie het werk is van de Russische overheid, niet de Russische bevolking. Het Kremlin heeft ook de Russische bevolking de afgelopen weken in de waan gelaten geen plannen te hebben om Oekraïne binnen te vallen. De Russische invasie is onaanvaardbaar en kan niet onbeantwoord blijven.

Het kabinet kijkt ook naar de faciliterende rol die Belarus speelt bij de agressie van Rusland. Deze steun is in strijd met het internationaal recht

Steun aan Oekraïne
Het kabinet herhaalt zijn steun voor de onafhankelijkheid en landsgrenzen van Oekraïne, die internationaal worden erkend. Nederland levert, ook in EU- en VN-verband politieke, financiële en humanitaire steun. Nederland levert ook militaire goederen aan Oekraïne.

Nederland staat achter een sterk en eensgezind antwoord, samen met de EU, de NAVO, partners, bondgenoten en andere gelijkgezinde landen, en in goed overleg met Oekraïne. Het antwoord moet Rusland en Belarus duidelijk maken dat er aan agressie een hoge prijs verbonden is.

Sancties
In reactie op de Russische inval nam de EU een stevig sanctiepakket aan. Er is afgesproken dat er vergaande financiële, economische en individuele sancties worden ingevoerd met grote gevolgen voor de Russische economie en voor de machthebbers in Rusland. Met deze sancties maakt de EU duidelijk dat de Russische agressie tegen Oekraïne onaanvaardbaar is.

Deze sancties zullen ook de handel tussen Nederland en Rusland raken. Het Nederlandse bedrijfsleven zal daardoor ook schade ondervinden. Daarnaast kunnen Russische tegenmaatregelen niet worden uitgesloten.

Ontuchtverdachte stichting Kanjer Wens langer in voorarrest

Een 54-jarige man uit Almere die verdacht wordt in een zedenzaak blijft langer vastzitten. Dat heeft de rechter-commissaris van de rechtbank Midden-Nederland vandaag bepaald. Het Openbaar Ministerie verdenkt de man van het plegen van ontucht met minderjarigen tijdens zijn werk. De man was directeur van de stichting Kanjer Wens.

Opnieuw aangehouden
Volgens het Openbaar Ministerie vond de ontucht twee jaar geleden plaats. In juni vorig jaar is de man aangehouden. Hij mocht onder strenge voorwaarden zijn proces in vrijheid afwachten, zijn voorlopige hechtenis was geschorst zoals dat juridisch heet. Eerder deze week is hij opnieuw aangehouden omdat hij zich niet aan de voorwaarden zou hebben gehouden. De officier van justitie heeft daarom vandaag de rechter-commissaris van de rechtbank Midden-Nederland gevraagd om die schorsing van de voorlopige hechtenis ongedaan te maken.

Schorsingsvoorwaarden overtreden
Eén van de opgelegde voorwaarden was dat de man geen enkel contact mocht hebben met minderjarigen. Dit heeft hij toch gehad. Het was slechts een contact bij een voetbalwedstrijd in het bijzijn van andere volwassenen, maar hiermee zijn de voorwaarden overtreden. Daarom heeft de rechter-commissaris besloten de schorsing van de voorlopige hechtenis op te heffen waardoor de man weer vast komt te zitten. Zijn voorlopige hechtenis loopt nu twee weken. Aan het einde van die termijn kan de officier van justitie de rechtbank verzoeken om hem langer vast te houden.

Tijdelijke ondersteuning voor behoud zorgmedewerkers met post-covidklachten

Het kabinet komt met tijdelijke ondersteuning voor zorgwerkgevers om medewerkers die twee jaar na hun covid-besmetting nog steeds klachten hebben langer in dienst te houden. Met een subsidieregeling worden werkgevers gestimuleerd om de re-integratie van hun medewerkers te continueren zodat de medewerker kan blijven werken aan herstel en re-integratie. Het doel is om de zorgmedewerkers te behouden voor de zorg. Dat schrijft minister Helder voor Langdurige Zorg en Sport in een brief aan de Tweede Kamer.

Sommige zorgmedewerkers die covid opliepen, zijn langdurig ziek geworden. Dat heeft gevolgen voor hun arbeidsmarktpositie. Na twee jaar loondoorbetaling bij ziekte valt in principe de loondoorbetaling bij ziekte weg. Dan kunnen mensen een WIA-uitkering aanvragen.

Het kabinet wil zorgmedewerkers die in de beginfase van de pandemie door COVID langdurig ziek zijn geworden voor de zorg behouden. In de zorg zijn immers de grootste risico’s gelopen in direct contact met besmette mensen. In de beginfase van de pandemie was er nog weinig kennis over het coronavirus en de verspreiding ervan, en hoe zorgmedewerkers goed te beschermen. Toch is er een beroep gedaan op zorgmedewerkers om door te blijven werken, terwijl er met covid-patiënten werd gewerkt, waarbij vaak geen anderhalve meter afstand kon worden gehouden. Daarnaast is, door de algehele druk op de zorg, en vanwege de algemene coronamaatregelen, aannemelijk dat werkgevers en werknemers in de zorg minder werk hebben kunnen maken van re-integratie. Daarom biedt het kabinet nu een tijdelijke ondersteuning aan zorgwerkgevers waarmee zij hun langdurig zieke zorgmedewerkers nog minimaal zes maanden langer in dienst houden, zodat de medewerker kan werken aan herstel en re-integratie.

Minister Helder: “Wij hebben als samenleving veel gevraagd van de mensen in de zorg, in de beginfase van de pandemie. Er was weinig kennis over het coronavirus. Tegelijkertijd stonden de mensen in de zorg er toen het nodig was. Omdat in de zorg destijds de grootste risico’s zijn gelopen op contact met besmette mensen, en omdat er door de hoge druk op de zorg minder ruimte was voor re-integratie, bieden we zorgwerkgevers tijdelijke ondersteuning aan om zorgmedewerkers met langdurige klachten na een covid-besmetting langer in dienst te houden. Zo kunnen we deze ontzettend belangrijke mensen behouden voor de zorg, een sector die kampt met grote tekorten aan personeel.”

Werking van de tijdelijke ondersteuning
De tijdelijke ondersteuning sluit aan bij het bestaande stelsel van ziekte en arbeidsongeschiktheid. Werkgever en werknemer maken, zoals gebruikelijk, afspraken over hun inzet bij het herstel- en re-integratieproces. Zij kunnen samen een aanvraag doen bij het UWV voor een vrijwillige verlenging van de loondoorbetalingsperiode om zo de werknemer ook na het tweede ziektejaar in dienst te houden van de werkgever.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport biedt een gedeeltelijke dekking van de kosten die gemoeid zijn met het herstel en de re-integratie voor werknemers die in de beginfase van de pandemie, tussen maart 2020 en december 2020, langdurig ziek zijn geworden. Van de werkgever wordt verwacht dat hij of zij het dienstverband na het tweede ziektejaar met minimaal zes maanden verlengt en de werknemer minimaal doorbetaalt op het niveau van het loon zoals dat was in het tweede ziektejaar.

Het UWV toetst na afloop van de vrijwillige loondoorbetaling de re-integratie-inspanningen op reguliere wijze. Minister Helder werkt nu aan de subsidieregeling om werkgevers op aanvraag de tijdelijke ondersteuning te kunnen bieden. Daarin zullen de precieze voorwaarden worden uitgewerkt.

Kabinet wil meer vrouwen in de top van (semi)publieke organisaties

Het kabinet gaat stevig inzetten op meer vrouwen in de top van organisaties in de (semi)publieke sector. In de (semi)publieke sector (overheden en organisaties die een publieke taak uitvoeren of publiek gefinancierd zijn) geldt dat er in veel organisaties op dit moment nog geen sprake is van een evenredige man-vrouwvertegenwoordiging in de top. Het kabinet komt met streefcijfers voor ministeries, uitvoeringsorganisaties, zelfstandige bestuursorganen en adviescolleges. Daarmee willen zij het goede voorbeeld geven en roepen zij de gehele (semi)publieke sector op om naar een 50/50 man-vrouwverdeling toe te werken.

Afgelopen januari is de wet voor meer vrouwen in de top van het bedrijfsleven in werking is getreden. Een noodzakelijke stap om de verdeling in het bedrijfsleven te verbeteren. Het kabinet kijkt echter ook naar zichzelf en de publieke sector en neemt daarom nu stappen om ook in deze sector de gelijke man-vrouwverdeling te versnellen.

Streefcijfers
Een divers werknemersbestand zorgt ervoor dat besluiten worden genomen die beter aansluiten bij wat er in de samenleving leeft en wat de samenleving nodig heeft. In de (semi)publieke sector is de genderverdeling al beter dan in het bedrijfsleven. Het kabinet ziet evenwel dat de overheid een voorbeeldfunctie heeft richting de maatschappij.

Binnen ministeries en hun uitvoeringsorganisaties is de ambitie aangepast en zal elke organisatie ernaar streven binnen vijf jaar te komen tot 45 à 55% vrouwen in de (sub)top. Bij nieuwe benoemingen wordt er gekeken of dit kan bijdragen aan dit streven. Daarnaast wordt het streven om bij benoemingen van zelfstandig bestuursorganen en adviescolleges 50% vrouwen aan te stellen.

Voor de gehele (semi)publieke sector komt er een wettelijke verplichting om een streefcijfer te formuleren voor de (sub)top van deze organisaties. Het kabinet roept de organisaties op om ook toe te werken naar 50% vrouwen in deze posities. In de, nog te ontwikkelen, wet wordt een minimum van 33% aangehouden, dat is gelijk aan het quotum in het bedrijfsleven.

Evaluatie
Het wettelijke streefcijfer wordt na drie en na vijf jaar geëvalueerd. Mocht daaruit naar voren komen dat er nog onvoldoende vooruitgang geboekt wordt in de (semi)publieke sector op het gebied van een evenredige man-vrouw verdeling, kan er besloten worden om een wettelijk quotum in te stellen voor de (semi)publieke sector.

Het kabinet wil dat de (semi)publieke sector een voorbeeld is voor de maatschappij. Ze is ervan overtuigd dat de maatregelen gaan zorgen voor een diverser denken binnen de (semi) publieke sector en daarmee ook zorgen voor een hogere kwaliteit van beleid.

16-jarige overvaller herkend en door vader naar politiebureau gebracht

Een 16-jarige jongen uit Utrecht die een gewapende overval pleegde op het Kruidvat is vrijdag  voorgeleid bij de Rechter Comissaris. De jongen blijft nog 14 dagen vastzitten. Hij werd herkend nadat beelden van de overval werden getoond in het regionale opsporingsprogramma Bureau Hengeveld.

Op 18 januari werd even na 08.30 uur, een gewapende overval gepleegd op de Kruidvat aan de Troosterhof in Utrecht Hierbij werd de caissière bedreigd met een groot keukenmes. Toen de verdachte de buit binnen had, vluchtte hij de winkel uit.

De beelden van de Kruidvat zijn gedeeld in het regionale opsporingsprogramma Bureau Hengeveld. Scholieren van de school waarop de verdachte zit, herkenden de jongen van de beelden. Ook medewerkers van de school herkenden hem en meldden zich bij de politie.

De vader van de dader, die hem ook van de beelden herkende, bracht hem naar het politiebureau en nam ook de door de jongen tijdens de overval gedragen kleding en het gebruikte mes mee.

Utrechtse gemeenten doen Rijk concreet aanbod voor opvang asielzoekers en huisvesting statushouders

Voor de opvang van asielzoekers en huisvesting van statushouders is er op dit moment te weinig plek. Ook ontbreekt het aan voldoende menskracht om bestaande plekken in te vullen en zijn er te weinig doorstroomwoningen voor mensen met een verblijfsstatus. Dit vergt volgens de Utrechtse gemeenten en provincie Utrecht een voortvarende, gezamenlijke aanpak. Het afgelopen jaar verkenden deze gemeenten samen met de provincie op eigen initiatief hoe het anders zou kunnen.

Zij komen het Rijk tegemoet met externe linkeen aanpak waarbij flexibiliteit voorop staat en waarin de opvang van asielzoekers en de huisvesting statushouders in Nederland kleinschaliger, dichter op de samenleving en met maatschappelijke meerwaarde kan worden georganiseerd. De gemeenten willen hierbij graag samenwerken met het Rijk en het COA, maar vragen ook ruimte voor eigen creatieve oplossingen op regionaal niveau. Naast meer ruimte in regelgeving vraagt dit ook structurele financiële ondersteuning van het Rijk.

Tijdens de bespreking van het bod is door diverse Utrechtse gemeenten aangegeven dat zij de bereidheid hebben om eventuele vluchtelingen uit Oekraïne op te vangen. Afgesproken is dat de coördinatie voor eventuele actie via de provinciale regie tafel zal verlopen.

Klussen op dakterras
Met de aanpak "De kunst van samenleven en samen werken" komt de regio met een antwoord op de vraag hoe de opvang van asielzoekers en de huisvesting statushouders beter geregeld kan worden in Nederland. Het gaat om oplossingen die aan veel landelijke en lokale maatschappelijke opgaven een bijdrage leveren en kleinschalig zijn. Het draait niet alleen om huisvesting, maar ook inburgering, begeleiding naar werk en huisvesting van doelgroepen die nu moeilijk een woning kunnen vinden.

Brede aanpak
“Het afgelopen jaar hebben we als regio’s en provincie laten zien dat het ons in korte tijd lukt samen een oplossing te vinden voor een belangrijke maatschappelijke opgave. Hierbij hebben we ook verder gekeken dan alleen de opvang van nieuwkomers in onze regio. We wilden ook kansen creëren voor andere woningzoekenden en een goed concept ontwikkelen dat bijdraagt aan een goede integratie”, aldus burgemeester Lucas Bolsius van gemeente Amersfoort. “Nederland heeft zich het afgelopen jaar opnieuw laten verrassen door deze zeer urgente kwestie, laten we van de aandacht op dit onderwerp gebruik maken om een toekomstbestendig model neer te zetten dat voor veel mensen voordelen heeft. We werken hierin graag samen met het COA en het Rijk maar willen ruimte om nieuwe wegen te verkennen en om het anders te doen.”

Toekomstbestendig en flexibele asielopvang
De Utrechtse gemeenten werkten samen aan het plan om zowel op korte en middellange termijn asielopvang en de versnelling van de huisvesting van statushouders te realiseren. Met de resultaten van deze verkenning wat iedere gemeente hieraan bij kan dragen, stappen zij naar het Rijk. De gesprekken hierover lopen, waarbij ook de nieuwe wet inburgering (gestart op 1 januari 2022) een rol heeft. Dat biedt kansen: met elkaar de asielopvang een ander gezicht geven en bouwen aan een toekomstbestendig en flexibel netwerk - ook met kleinschalige locaties.

Jan Overweg, wethouder Houten: “Locaties waar asielzoekers zo dicht mogelijk bij de gemeente worden opgevangen zijn voorwaardelijk voor het doorstromen van opvang naar huisvesting naar inburgering. Wij onderzoeken de mogelijkheden van tijdelijke kleinschalige opvang van maximaal 100 asielzoekers, in combinatie met huisvesting van maatschappelijke organisaties. Zo zorgen we voor meerwaarde voor de nieuwkomers én de maatschappelijke initiatieven. ”

Huisvesting statushouders
De verdubbelde taakstelling van het afgelopen jaar was een flinke uitdaging, zeker gezien de enorme druk op de woningmarkt in de dichtbevolkte Utrechtse regio. Toch zijn er flinke stappen genomen om op creatieve wijze te kijken naar locaties die mogelijk geschikt zouden zijn. Hiervoor is structurele financiële ondersteuning nodig, ruimte in regelgeving en meer kwaliteit in het matchen van statushouders en gemeenten.

FOK! Wat een weer: de rust keert terug

winterbanner

Het is vrijwel onbewolkt en op veel plaatsen komen mistbanken voor. De mistbanken lossen in de loop van de ochtend op, waarna de dag verder zonnig en droog zal verlopen. De maxima liggen rond 9°C bij een zwakke tot matige zuid- tot zuidoostenwind.

In de nacht naar zondag is het helder. De minima liggen tussen 2°C aan de kust en -3°C in het noordoosten. De wind komt uit zuidoost tot oost en is zwak tot matig.

Zondag overdag is het zonnig en het wordt ongeveer 10°C. De zuidoostenwind is matig. (Bron: KNMI)

Donkere wolken boven Amsterdam (Foto: DJMO)
Donkere wolken boven Amsterdam (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Kwart van jongeren in jeugdhulpinstelling maakt fysiek geweld mee

Ongeveer een kwart van de jongeren die verblijft in jeugdhulpinstellingen heeft fysiek geweld meegemaakt en bijna de helft verbaal geweld. Dat schrijft de staatssecretaris van Volksgezondheid Maarten van Ooijen vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer, op basis van onderzoek waarbij jongeren gevraagd is naar hun gevoel van veiligheid in de jeugdzorg. Er is daarbij niet uitgesplitst of het gaat om verbaal of lichamelijk geweld vanuit hulpverleners of door jongeren onderling.

In de jeugdzorg geeft 81 procent van de jongeren aan zich veilig te voelen bij hun begeleider en instelling, 23 procent geeft aan zich wel eens onveilig te voelen in de omgeving van zijn of haar huidige verblijfsplek. Dat de meeste jongeren zich veilig voelen terwijl een groot deel te maken heeft met geweld, heeft volgens het onderzoek te maken met hun perceptie van wat ‘normaal’ is. “Er waren jongeren die aangaven dat ze bepaalde zaken in de context waarin ze zaten normaal waren gaan vinden en zich pas bij de volgende instelling realiseerden dat dat niet normaal was”, aldus de staatssecretaris. Lees verder bij Skipr.

Jongens (14-18 jaar) voor de rechter voor poging moord

Maar liefst 14 jongens stonden de afgelopen week voor de kinderrechter. Ze worden verdacht van poging tot moord en/of van een gewelddadige beroving. De jongens zijn pas tussen de 14 en 18 jaar oud, maar zorgden toch al voor behoorlijk wat ellende in de Zoetermeerse wijk Meerzicht.

Het onderzoek naar de groep richtte zich op drie zware geweldsmisdrijven vorig jaar. Op 29 mei werd flink geschopt en geslagen bij een beroving op de Middelwaard. Op 5 juni werden twee jongens uit een andere wijk bijna doodgestoken op een basketbalveldje aan het Fonteinbos. En een maand later, op 6 juli, werd een jongen neergestoken op het Jonkerbos. De 14 jongens waren volgens het OM bij één of meerdere van deze misdrijven betrokken.

Vooral de steekpartij aan het Fonteinbos op 5 juni zorgde voor flink wat onrust in de wijk. Uit het dossier blijkt volgens het Openbaar Ministerie dat jongens uit Meerzicht toen een groepje jongens van een andere wijk van 'hun' basketbalveldje wilden jagen. Er werd opgeroepen om messen mee te nemen en twee slachtoffers werden ook daadwerkelijk levensgevaarlijk neergestoken. Voor deze vecht- en steekpartij worden twaalf van de veertien verdachten door het OM vervolgd. In ieder geval drie van hen zouden hebben gestoken.

Beroving en tweede steekpartij
Bij de beroving waren drie slachtoffers in de supermarkt afgeblaft door twee jongens. Toen ze daarna naar huis liepen werden ze door een groep van tien (onder wie die twee uit de supermarkt) belaagd. Ze werden geschopt en geslagen, ook met een ketting. De belagers gingen ervandoor met het schoudertasje van een van de slachtoffers.

En op 6 juli zouden twee broers een jongen hebben neergestoken omdat die het zou hebben aangelegd met het vriendinnetje van een van hen.

Parallelle wereld
Het gaat om heftig geweld, zei de officier van justitie op zitting. "Door jongens die soms nog niet eens de baard in de keel hebben, die nog naar papa en mama luisteren. Maar er op straat op los steken, en zogenaamd 'hun' territorium willen bewaken."

"Deze jongens denken kennelijk dat ze in een film of videoclip leven," zei de officier van justitie. "Dat ze een zogenaamd hard straatleven moeten leiden. Maar dit is Nederland. Je hebt kansen genoeg, dus stap uit die idiote parallelle wereld!"

Strafeisen
Sinds vorige week vrijdag stonden de verdachten stuk voor stuk voor de rechter. Tegen tien van hen eiste het Openbaar Ministerie straffen tussen de 10 en 16 maanden, deels voorwaardelijk; zij waren volgens het OM betrokken bij de steekpartij op het basketbalveldje en sommigen van hen ook bij de straatroof. Een verdachte die alleen bij de straatroof betrokken was, hoorde 6 weken cel tegen zich eisen. En van één verdachte is de zaak aangehouden, omdat eerst nog onderzoek naar zijn persoonlijkheid zal worden gedaan.

De twee broers hoorden ook celstraffen eisen: 16 en 19 maanden, deels voorwaardelijk. Ze waren volgens het OM betrokken bij de straatroof en bij de steekpartij op 6 juli.

De rechter doet op donderdag 24 maart uitspraak.

Laatste reviews en specials
special
AI Picture Gallery #115
special
Random Pics van de Dag #853
special
Weekend gifdump #104
review
Hogwarts Legacy
special
AI Picture Gallery #114
special
Random Pics van de Dag #852
©FOK.nl e.a.