Jongens (14-18 jaar) voor de rechter voor poging moord

Maar liefst 14 jongens stonden de afgelopen week voor de kinderrechter. Ze worden verdacht van poging tot moord en/of van een gewelddadige beroving. De jongens zijn pas tussen de 14 en 18 jaar oud, maar zorgden toch al voor behoorlijk wat ellende in de Zoetermeerse wijk Meerzicht.

Het onderzoek naar de groep richtte zich op drie zware geweldsmisdrijven vorig jaar. Op 29 mei werd flink geschopt en geslagen bij een beroving op de Middelwaard. Op 5 juni werden twee jongens uit een andere wijk bijna doodgestoken op een basketbalveldje aan het Fonteinbos. En een maand later, op 6 juli, werd een jongen neergestoken op het Jonkerbos. De 14 jongens waren volgens het OM bij één of meerdere van deze misdrijven betrokken.

Vooral de steekpartij aan het Fonteinbos op 5 juni zorgde voor flink wat onrust in de wijk. Uit het dossier blijkt volgens het Openbaar Ministerie dat jongens uit Meerzicht toen een groepje jongens van een andere wijk van 'hun' basketbalveldje wilden jagen. Er werd opgeroepen om messen mee te nemen en twee slachtoffers werden ook daadwerkelijk levensgevaarlijk neergestoken. Voor deze vecht- en steekpartij worden twaalf van de veertien verdachten door het OM vervolgd. In ieder geval drie van hen zouden hebben gestoken.

Beroving en tweede steekpartij
Bij de beroving waren drie slachtoffers in de supermarkt afgeblaft door twee jongens. Toen ze daarna naar huis liepen werden ze door een groep van tien (onder wie die twee uit de supermarkt) belaagd. Ze werden geschopt en geslagen, ook met een ketting. De belagers gingen ervandoor met het schoudertasje van een van de slachtoffers.

En op 6 juli zouden twee broers een jongen hebben neergestoken omdat die het zou hebben aangelegd met het vriendinnetje van een van hen.

Parallelle wereld
Het gaat om heftig geweld, zei de officier van justitie op zitting. "Door jongens die soms nog niet eens de baard in de keel hebben, die nog naar papa en mama luisteren. Maar er op straat op los steken, en zogenaamd 'hun' territorium willen bewaken."

"Deze jongens denken kennelijk dat ze in een film of videoclip leven," zei de officier van justitie. "Dat ze een zogenaamd hard straatleven moeten leiden. Maar dit is Nederland. Je hebt kansen genoeg, dus stap uit die idiote parallelle wereld!"

Strafeisen
Sinds vorige week vrijdag stonden de verdachten stuk voor stuk voor de rechter. Tegen tien van hen eiste het Openbaar Ministerie straffen tussen de 10 en 16 maanden, deels voorwaardelijk; zij waren volgens het OM betrokken bij de steekpartij op het basketbalveldje en sommigen van hen ook bij de straatroof. Een verdachte die alleen bij de straatroof betrokken was, hoorde 6 weken cel tegen zich eisen. En van één verdachte is de zaak aangehouden, omdat eerst nog onderzoek naar zijn persoonlijkheid zal worden gedaan.

De twee broers hoorden ook celstraffen eisen: 16 en 19 maanden, deels voorwaardelijk. Ze waren volgens het OM betrokken bij de straatroof en bij de steekpartij op 6 juli.

De rechter doet op donderdag 24 maart uitspraak.