Skicrosster bestolen van brons, Näslund olympisch kampioene

Het skicross op de Olympische Spelen van Beijing is van start gegaan. Donderdag kwamen de vrouwen in actie, een onderdeel met misschien wel de minste bezetting van allemaal: van de 32 beschikbare startbewijzen werden er slechts 26 gebruikt, het veld is nou eenmaal niet breed genoeg voor 32 deelneemsters.

Aan de top van het veld was het natuurlijk wel gewoon een kwestie van strijden, met uiteindelijk vier finalistes: de absolute topfavoriete Sandra Näslund uit Zweden, de Duitse Daniela Maier, voormalig olympisch kampioene Marielle Thompson namens Canada en de Zwitserse Fanny Smith, net terug van een blessure en de enige die Näslund zo nu en dan kan bedreigen.

In de finale nam Näslund zoals gebruikelijk gelijk weer een voorsprong. Achter haar werd flink geknokt door Thompson en Smith, die enigszins in de buurt kwamen, maar de al ruime tijd dominante Zweedse niet van het goud af konden houden. De strijd om zilver werd gewonnen door Thompson, Smith finishte als derde en Maier was de ongelukkige vierde.

Na de finish werd er echter nog flink gediscussieerd en dat ging ten koste van Smith, die tot haar grote ongenoegen werd teruggezet naar plek vier; ze zou Maier in de weg hebben gezeten. Nota bene Maier, die zo het brons kreeg, was het niet met de beslissing eens en vond dat Smith gewoon derde moest worden, omdat het niet de fout van de Zwitserse was; Thompson sprong precies tussen haar ski's en zorgde er zo voor dat Smith haar balans verloor. De jury hield het er echter bij en dus stond Maier op het podium.