Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 7

Peter Breuls

Als je van lekker veel ruimte om je heen houdt in de bioscoopzaal, dan doe je er goed aan de komende week nog even wat films te gaan zien. Vanaf eind volgende week gaat de anderhalve meter er weer af, zodat we onder andere de nieuwe Batman (over twee weken) weer bil aan bil kunnen gaan zien. Maar wat is er deze week zoal nieuw en interessant? Laten we eens kijken.

Nine Days

Will (Winston Duke) zit in een afgelegen huis op desolate plek waar hij via televisieschermen het leven van mensen volgt. Als er iemand overlijdt komt er een plek vrij voor een nieuw leven en de gegadigden, nog ongeboren zielen, komen langs in het huis om door Will ondervraagd te worden om daarmee kans te maken op het leven. De afvallers houden op te bestaan. Maar dan wordt Will zelf geconfronteerd met een existentieel dilemma, enerzijds veroorzaakt door het overlijden van iemand wat hem aan het denken zet en anderzijds door de komst van de vrije geest Emma (Zazie Beetz), die anders is dan alle andere kandidaten. Zij dwingt hem tot introspectie waardoor hij zijn eigen woelige verleden onder ogen moet komen. Dat wakkert een onverwachte kracht in hem aan die hem op een nieuw pad in zijn leven brengt. 

Hytti Nro 6

De Finse Laura ontvlucht de liefde en het leven in Moskou. Ze neemt de trein richting Moermansk en moet tijdens de lange reis haar wagon noodgedwongen delen met de Russische mijnwerker Ljoha met wie ze op het eerste gezicht niks gemeen lijkt te hebben. Maar terwijl de trein doordendert en de vreemdelingen hun schild langzaam laten zakken, blijken ze elkaar beter te begrijpen dan gedacht. Zo ontstaat er een onverwachte band, die ze een nieuw perspectief op het leven biedt.

The Alpinist

Marc-André Leclerc is een alpinist, een bergbeklimmer op rotsen, sneeuw en ijs. Op afgelegen berghellingen maakt de vrijgevochten 23-jarige de meest gewaagde solo-beklimmingen. En toch trekt hij weinig aandacht. Marc-André klimt alleen, ver weg van de schijnwerpers, zonder camera’s, zonder touw en zonder ruimte voor fouten. Beroemde klimmers staan versteld van zijn prestaties. In een clip aan het begin van de spannende, en aangrijpende documentaire The Alpinist antwoordt Alex Honnold (Free Solo) op de vraag wie hij het meest bewondert: “This kid, Marc-André Leclerc.” In The Alpinist volgt filmmaker Peter Mortimer (The Dawn Wall) de visionaire klimmer die zijn eigen passie volgt, ondanks alle mogelijke gevolgen. Dit blijkt nog niet de makkelijkste opgave. De ongrijpbare Canadese einzelgänger is publiciteitsschuw, heeft geen telefoon en praat niet graag over zijn visie op klimmen. Terwijl Peter moeite heeft om Marc-André met de camera bij te benen, worden zijn beklimmingen steeds groter en gewaagder. En dan begint Marc-André aan een historisch avontuur in Patagonië, dat de mogelijkheden binnen het solo-klimmen voorgoed zal herdefiniëren. Deze documentaire doet je op het puntje van de stoel zitten. De onvoorstelbare prestaties van de klimmer, de duizelingwekkende beelden van het ruige berglandschap en de intieme interviews met Marc-André, zijn moeder, vriendin en vrienden maken The Alpinist tot een absolute must-see film.

Ik Wist Het

Ik Wist Het is een magische en romantische speelfilm gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Chantal van Gastel. De film gaat over de eigenzinnige Mia die puur op intuïtie haar eigen bloemenwinkel opent en daar - letterlijk - de man van haar dromen ontmoet. Ze zet alles op alles om een succes van haar winkel te maken en te zorgen dat de man van haar dromen ook de man van haar leven wordt. Maar wat als je opeens vlinders krijgt van diegene die recht voor je staat…

Jackass Forever

Weer samen zijn met je beste vrienden, dat is net zo mooi als een perfect uitgevoerde trap in de ballen. De jongens van Jackass keren terug met opnieuw een hele lading hilarische, extreme, absurde en vaak levensgevaarlijke stunts. Hierbij krijgen zij hulp van een aantal interessante nieuwkomers. In Jackass Forever gaan Johnny en het team nog verder dan ooit.

Sword Art Online the Movie -Progressive- Aria of a Starless Night

Dit verhaal gaat over de tijd voor 'Lightning Flash' en 'The Black Swordsman' bekend waren onder die namen... De dag dat ze de NerveGear opzette, was Asuna Yuuki een derdejaars middelbare schoolliere die nog nooit met een online game had meegedaan. Op 6 november 2022 werd de eerste VRMMORPG, Sword Art Online ter wereld officieel gelanceerd. Maar de spelers, nog euforisch dat ze zijn ingelogd, komen er ineens achter dat ze vastzitten in de game, omdat de Game Master elke mogelijkheid om uit te loggen heeft uitgeschakeld. De Game Master geeft ze dan deze waarschuwing: ‘Dit is misschien wel een game, maar het is niets iets om te spelen.’ Als een speler in de game sterft, sterft hij of zij ook in de echte wereld. Zodra ze dit horen, raken de spelers in paniek, de chaos regeert. Een van die spelers, Asuna, gaat, hoewel ze de regels van deze wereld nog niet kent, op weg om het zwevende ijzeren kasteel, Aincrad, te veroveren. De top ervan is zo hoog dat je die niet kunt zien. Terwijl de dagen verstrijken in deze wereld waar de dood nooit ver weg is, heeft ze een noodlottige ontmoeting. En dan, een tweesprong… Ook al is ze overgeleverd aan de genade van de realiteit voor haar ogen, vecht Asuna door met alles wat ze in zich heeft tot er iemand voor haar verschijnt: de afstandelijke zwaardvechter Kirito…