Skiester Gisin olympisch kampioene op combinatie, Zwitsers vieren dubbel feest

Het laatste individuele onderdeel van het alpineskiën op de Olympische Spelen van Beijing staat donderdag op het programma, de alpinecombinatie bij de vrouwen. Op de Rock-piste in Yanqing werd donderdagochtend de afdaling afgewerkt, vanaf 07.00 uur wordt de strijd beslist met de slalom.

De Oostenrijkse Christine Scheyer was de snelste op de afdaling, maar gezien haar weinig soepele slalombenen lijkt zij geen serieuze medaillekans te hebben. De Tsjechische Ester Ledecka volgt op één honderdste van een seconde, maar net als voor de Oostenrijkse Ramona Siebenhofer (+0,14) en de Française Romane Miradoli (+0,53) lijkt de voorsprong op de slalomspecialisten te klein om voor een medaille te gaan.

De grote favoriete is de Amerikaanse slalomkoningin Mikaela Shiffrin, die op 0,56 seconden de vijfde tijd noteerde en haar mislukte individuele slalom goed kan maken. De uitdaging komt misschien van de Italiaanse Federica Brignone (+0,69), maar vooral van een Zwitsers duo: Wendy Holdener staat op 0,99 seconden, Michelle Gisin moet nog één honderdste meer goedmaken, beiden niet onmogelijk.

Update 07.48 uur
Scheyer liet een degelijke slalomrun zien, waarna Ledecka er ruimschoots onderdoor dook. Siebenhofer kwam niet in de buurt, Miradoli finishte niet en vervolgens was het aan specialiste Shiffrin...die echter ook de finish niet haalde, en zo haar dramatische Spelen op 'passende' wijze afsloot.

Brignone was de eerstvolgende snelle slalomster die het parcours betrad en de Italiaanse deed dat sterk: ze was 0,80 seconden sneller dan Ledecka. Het wachten was op de Zwitserse aanval en die kwam er: tweevoudig wereldkampioene Holdener dook nog eens 0,80 seconden onder Brignone's tijd door, waarna Gisin maar liefst 1,05 seconden sneller ging dan haar landgenote.

Daarmee was de strijd gestreden: het goud ging naar Gisin, de vijfde Zwitserse gouden medaille in het alpineskiën in Yanqing. Holdener pakte zilver, Brignone brons.