BobsleeŽrs sluiten World Cup-seizoen af op heilig Zwitsers ijs

De beste bobsleeërs ter wereld hebben het World Cup-seizoen alweer afgesloten. In het Zwitserse skioord St Moritz, en dan met name bij het roemruchte Celerina, werd gestreden op het heilige ijs van de sport, waar de glijsporten meer dan een eeuw geleden serieus de denkbeeldige hoogte in gingen.

Monobob vrouwen
Het leek een Amerikaanse strijd te gaan worden in Zwitserland: Kaillie Humphries was in de eerste run de snelste, haar landgenote Elana Meyers Taylor hield de schade beperkt tot 0,15 seconden. De Canadese Cynthia Appiah volgde op 0,36 seconden en de door de Duitse Laura Nolte (+0,51) en Mariama Jamanka (+0,63) aangevoerde rest stond al op forse afstand van Humphries.

Met een overtuigende tweede run wist Jamanka haar positie in run twee ruimschoots te verdedigen, waarna Nolte één honderdste tekort kwam. Het bleef spannend, want Appiah dook met welgeteld twee honderdsten onder Jamanka's tijd door. Meyers Taylor ging maar liefst 0,91 seconden harder en verzekerde zich daarmee van de World Series-titel. Alleen Humphries kwam er nog aan en met 0,04 seconden verschil pakte de Amerikaanse de dagzege.

Tweemansbob mannen
In de eerste run was Francesco Friedrich weer eens de beste, dit keer met topremmer Thorsten Margis achter zich. Hun Duitse landgenoten Johannes Lochner en Florian Bauer volgden op 0,25 seconden, één honderdste voor de Canadees Justin Kripps en remmer Cam Stones. Rostislav Gaitiukevich stond er met Mikhail Mordasov nog drie honderdsten verder achter, de rest, aangevoerd door Oskars Kibermanis en Matiss Miknis uit Letland, volgde al op meer dan vier tienden.

Kibermanis en Miknis pakten in de tweede run in elk geval een zekere vijfde plek, Gaitiukevich en Mordasov gingen een tiende harder. Kripps was met Stones nog eens 0,26 seconden sneller met een baanrecord, Lochner en Bauer kwamen 0,17 seconden tekort. De winst ging echter gewoon naar Friedrich en Margis, die nog eens 0,19 seconden sneller gingen dan de Canadese slee.

Tweemansbob vrouwen
Duitsland was ijzersterk, maar toch stond er een Amerikaanse slee op één: Kaillie Humphries en Sylvia Hoffman waren het snelst, één honderdste voor Mariama Jamanka en Kira Lipperheide. Hun Duitse landgenotes Kim Kalicki en Lisa Buckwitz volgden op negen honderdsten, net als Laura Nolte en Debora Levi. Christine de Bruin en Kristen Bujnowski uit Canada stonden al op 0,28 seconden en leken te strijden om plek vijf.

In de tweede run behield De Bruin haar positie, waar Nolte met 0,57 seconden flink onderdoor knalde. Kalicki was nog eens zeven honderdsten sneller dan haar landgenote en Jamanka kwam dan weer 0,04 seconden tekort, dus nestelde zich tussen haar landgenotes. Humphries mocht het afmaken, maar deed dat niet: ze leverde 0,09 seconden in en kwam dus zelfs op de vierde plek terecht. Duitsland pakte een 1-2-3'tje, de Amerikaanse Elana Mayers Taylor had aan plek vijf genoeg om het World Cup-klassement te winnen.

Viermansbob mannen
Na één run stond ietwat verrassend de Letse slee van Oskars Kibermanis bovenaan de tijdenlijst, vijftien honderdsten voor de slee van de Rus Rostislav Gaitiukevich. Op 0,19 seconden volgden de teams van de Duitsers Francesco Friedrich en Christoph Hafer, Justin Kripps uit Canada zat op 0,23 seconden en ook de Zwitser Michael vogt (+0,25) en de Duitser Johannes Lochner (+0,27) hadden nog kans op het podium.

Lochner wipte in de tweede run met acht honderdsten voorbij Vogt en zijn mannen en kwam op exact gelijke hoogte met Kripps. Hafer was acht honderdsten sneller dan de leiders, Friedrich en zijn superteam dook daar dan weer 0,14 seconden onderdoor. Gaitiukevich zat twaalf honderdsten achter de Duitse leiders, waarna het aan Kibermanis was. De Let hield stand en won met 0,16 seconden, die zo voor het eerst in vijf jaar weer eens een viermanswedstrijd won - Friedrich won voor het eerst in twee jaar níet een viermanswedstrijd.