'NAVO breidt militaire aanwezigheid in Oostzee uit met Zr. Ms. Rotterdam'

De NAVO heeft zijn militaire aanwezigheid in de Oostzee uitgebreid, meldt de Zweedse krant Aftonbladet. Sinds dit weekend is het Nederlandse marineschip Zr. Ms. Rotterdam in een gebied net ten zuiden van Zweden gestationeerd. Meer hierover bij het AD.

Het oorlogsschip van de Nederlandse marine is zaterdag door de Sont gevaren en ligt nu in het Oostzeegebied ten zuiden van het Deense Bornholm.

Zr. Ms. Rotterdam is het vlaggenschip van de militaire alliantie NAVO Standing NATO Maritime Group 1 en is gebouwd voor helikopteroperaties en het aanmeren van landingsvaartuigen.

Volgens de NAVO ligt het schip in de Oostzee om de situatie in het gebied in de gaten te houden. Het is een geplande inzet en ze zijn er om hun aanwezigheid en solidariteit met de hele alliantie te tonen.

De snelle reactiemacht is altijd beschikbaar om defensietaken uit te voeren, van oefeningen tot missies, zegt een woordvoerder van de NAVO tegen Aftonbladet.

Volgens Magnus Christiansson, onderzoeker militaire strategie aan het Zweedse Nationale Defensiecollege, is het niet ongebruikelijk dat de NAVO zich in het Oostzeegebied bevindt. Maar de timing van de inzet kan worden gekoppeld aan de gespannen veiligheidssituatie in Europa, waar Rusland zich heeft gemobiliseerd aan de grens met Oekraïne en heeft geëist dat de NAVO geen lidstaten meer toelaat.

Er zijn veel landen rond de Oostzee lid zijn van de NAVO. De alliantie heeft zich aangepast aan het vijandige en onberekenbare gedrag van Rusland en oefent in toenemende mate samen met Zweden en Finland in de Oostzee, zei Christiansson..

Woensdag voeren drie Russische landingsschepen via de Deense Straat de Oostzee binnen, waarna Zweden besloot zijn militaire aanwezigheid op Gotland op te voeren. Sinds afgelopen vrijdag patrouilleren militairen op verschillende plaatsen, onder meer in de haven en op het vliegveld in Visby.

Zie ook: Zweden voert patrouilles bij Oostzee op wegens toename Russische activiteiten