Zweden voert patrouilles bij Oostzee op wegens toename Russische activiteiten

Zweden is geen lid van de NAVO en Moskou heeft categorisch geweigerd lid te worden. Stockholm reageert dan ook gealarmeerd op een toegenomen Russische militaire aanwezigheid in de Oostzee: gepantserde gevechtsvoertuigen patrouilleren in de havenstad Visby.

Met het oog op de toegenomen 'Russische activiteiten' in de Baltische Zee heeft Zweden verschillende gepantserde voertuigen de straten van het eiland Gotland opgestuurd en soldaten laten patrouilleren. Ongeveer tien gepantserde gevechtsvoertuigen en tientallen soldaten waren in het kleine havenstadje Visby, aldus het leger. Een paar dagen eerder waren drie schepen van de Russische marine de Oostzee binnengevaren via de Grote Belt zeestraat bij Denemarken.

"De strijdkrachten nemen de nodige maatregelen om de integriteit van Zweden te beschermen en om te laten zien dat we in staat zijn om Zweden en de Zweedse belangen te beschermen", zei minister van Defensie Peter Hultqvist. De verhoogde patrouilles op Gotland zijn een teken dat Zweden de situatie serieus neemt en "niet zal worden verrast", vertelde Hultqvist aan het persbureau TT. Het leger zei donderdagavond dat de eenheden zouden worden ingezet "om operaties op meerdere locaties te versterken" naarmate "Russische activiteiten in de Oostzee toenemen".

Het hoofd van de Zweedse strijdkrachten, Michael Claesson, ontkent ondertussen dat het om een opzettelijk Zweeds "machtsvertoon" gaat. Hij zei dat de eenheden deel uitmaakten van de strijdmacht die reeds op het eiland was gestationeerd. Het was een "logische reactie om de militaire aanwezigheid bij te sturen".

Hoewel Zweden geen NAVO-lid is, werkt het nauw samen met het Bondgenootschap. Rusland waarschuwde het land onlangs voor "ernstige gevolgen" als het zich bij de NAVO aansluit. Sinds de annexatie door Rusland van het Oekraïense schiereiland de Krim in 2014, heeft Stockholm zijn verdedigingsmiddelen opgevoerd. In 2017 werd de dienstplicht opnieuw ingevoerd.

"Een excuus creëren voor een militaire invasie"
Gezien de massale opbouw van Russische troepen aan de grens met Oekraïne vreest het Westen dat Rusland momenteel een invasie voorbereidt. Het Kremlin ontkent dit stelselmatig. Maar volgens de VS is Moskou al bezig met het creëren van een excuus om Oekraïne binnen te vallen. "We hebben informatie die erop wijst dat Rusland al een groep agenten heeft ingezet om onder een valse vlag een actie uit te voeren in Oost-Oekraïne," zei regeringswoordvoerster Jen Psaki.

"Rusland legt zo de basis om een excuus voor een invasie te verzinnen." Het doel is om Oekraïne dan vals te beschuldigen van "het voorbereiden van een op handen zijnde aanval op Russische troepen in Oost-Oekraïne". De Russische strijdkrachten zouden van plan zijn met deze activiteiten te beginnen enkele weken voor een militaire invasie die 'tussen half januari en half februari' zou kunnen beginnen.