FOK! Wat een weer: tweedeling

Stephan (Stephan5)

winterbanner

Welkom!  

Gisteravond gebeurde er iets heel bijzonders. Mensen met een barometer zagen dat de luchtdruk rond een uur of 8 plotsklaps 1,5 Hpa steeg, en snel daarna 3 Hpa daalde. De oorzaak was een schokgolf en die was weer afkomstig van de gigantische vulkaanuitbarsting op het eiland Tonga. Helaas komen nu ook de eerste berichten binnen over slachtoffers. Op de satellietbeelden is deze uitbarsting spectaculair geregistreerd. Ik moet eerlijk zeggen dat ik daar verder niet zo veel over kan vertellen, omdat mijn kennis daar niet toereikend voor is.

Wat ik wel weet is dat het vandaag grotendeels bewolkt was. Een gebiedje met wat regen trok over het land, echter zonder grote hoeveelheden. Gisteren had ik het over 1 tot 4 mm, maar slechts op een enkele plaats viel er 2 mm. Hier bleef het zelfs volledig droog. In de loop van de middag klaarde het in het zuidwesten behoorlijk goed op. Koud was het met 7 graden zeker niet.

Vannacht is het op veel plaatsen bewolkt en in het binnenland zou nog een beetje motregen kunnen vallen. Als het even opklaart dan kan het tot iets boven het vriespunt afkoelen. Onder de bewolking blijft het ruim boven 0.

Morgen hebben we dan een tweedeling. Het westen kan zich gaan opmaken voor een zeer aardige dag. De zon schijnt daar van tijd tot tijd. Meer nog dan ik in eerste instantie gedacht had. In het binnenland is het echter geen feest. Daar blijft de bewolking de hele dag hardnekkig. In het noorden en oosten kan bovendien ook nog een beetje regen vallen. Tot waar komen de opklaringen ongeveer? Ik denk zo'n beetje in een 40 km brede strook landinwaarts van de kuststreek. Dus voor veel van jullie zal het weer een grijze dag worden

Oorzaak is de iets sterkere wind vanaf zee waardoor de lucht aan de kust een beetje wordt schoon geveegd. Landinwaarts is de stroming zwakker en de zon is nog niet krachtig genoeg om de bewolking te doen breken.

De temperaturen liggen morgen rond een graad of 6 en er staat een matige tot vrij krachtige wind uit een westelijke richting.

Dinsdag is er overal meer zon, zonder dat het meteen stralend zal worden.

The End.

 Oostenrijk in de nacht (Foto: Storm666)
Een heel mooi plaatje uit een winters Oostenrijk bij nacht. (Foto: Storm666)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!