Routiniers over exit Annan: "Zag dit nu niet meer aankomen"

De Oranje hockeyvrouwen gaan verder zonder bondscoach Alyson Annan. Een beslissing die bij routiniers Eva de Goede en Margot van Geffen rauw op hun dak valt. "Ging in kleine stapjes de goede kant op."

Het nieuws, dat woensdagmiddag door de hockeybond wereldkundig werd gemaakt, kwam hard binnen bij Van Geffen. "Het overviel me", zegt de middenvelder van Den Bosch. "Dit is een besluit dat is genomen door Alyson en de KNHB. Het is buiten ons als spelersgroep om gebeurd. Ik wist het ook pas een half uur voordat de buitenwereld het hoorde. Ik heb tijd nodig om dit even te laten bezinken."

"Ook ik ben verrast", laat Eva de Goede vanuit Zuid-Afrika weten. De aanvoerder van Oranje herstelt daar van haar kruisbandblessure die ze afgelopen najaar in de laatste interland van Annan tegen België opliep. "Ik had het nu niet meer zien aankomen, zo vlak voordat het team weer bij elkaar zou komen."

Annan maakte vlak voor de jaarwisseling nog haar trainingsgroep bekend, waarmee ze vanaf komend weekend zou gaan trainen in voorbereiding op de Pro League-wedstrijden tegen Spanje en India die voor februari op het programma staan. Het grote doel voor dit jaar is het WK dat komende zomer in Nederland en Spanje wordt gehouden.

Onvrede
Hoewel bekend was dat er onvrede heerste bij (een deel van) de groep over de prestatiecultuur, had Van Geffen niet verwacht dat Annan en de bond daadwerkelijk uit elkaar zouden gaan. "We hebben een aantal keer bij elkaar gezeten. Meetings gehad. Dat ging, in kleine stapjes, de goede kant op. We waren er nog niet, maar ik had wel verwacht dat we dichter bij elkaar zouden komen."

"Ik was persoonlijk graag verder gegaan met Alyson", zegt De Goede. "Ik vind haar een fantastische coach." "Het is megaklote voor haar", stelt Van Geffen. "Ik heb als speelster een heel fijne tijd onder haar gehad."

Net als De Goede is Van Geffen wat verrast door de timing. "Zaterdag zouden we al met de groep bijeen komen. Dat is over drie dagen al. Plannen gaan maken voor het nieuwe traject richting het WK. En maandag is de eerste training. Hoe dichterbij dat moment komt, hoe minder je verwacht dat er een grote verandering plaatsvindt."

Er zijn vragen. Heel veel vragen. En onduidelijkheid. Bijvoorbeeld over de vervanging van Annan op korte en lange termijn. "Er is op dit moment nog niets duidelijk over hoe nu het nu verder loopt. Dus kan ik daar weinig over zeggen", reageert De Goede.

"Tsja, hoe nu verder?", herhaalt Van Geffen. "Ik heb echt even geen idee. De tijd zal het leren. De bond heeft hier vast goed over nagedacht, anders was de knoop in november al doorgehakt. Zaterdag zullen we nog steeds met elkaar bijeen komen. Alleen zal de invulling van die dag wel wat anders zijn."