Nieuw ontdekte kikkersoort vernoemd naar Greta Thunberg

Een recent in Panama ontdekte, zeldzame kikkersoort is vernoemd naar de Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg. Het diertje leeft in een gebied waar de gevolgen van klimaatverandering zijn voortbestaan bedreigen.

De 'Greta Thunberg Rainfrog' heeft als Latijnse naam Pristimantis gretathunbergae. Het dier werd ontdekt door een team natuurbeschermers op een eiland aan de oostkant van Panama.

De Greta Thunberg Rainfrog heeft opvallende zwarte ogen - uniek voor Midden-Amerikaanse regenwoudkikkers. Zijn naaste verwanten wonen in het noordwesten van Colombia. Helaas is het resterende leefgebied van de kikker ernstig gefragmenteerd en wordt het sterk bedreigd door snelle ontbossing voor plantages en veeweiden.

De winnaar van de Rainforest Trust-veiling wilde de kikker een naam geven ter ere van Greta Thunberg en haar werk om de urgentie van het voorkomen van klimaatverandering te benadrukken. Haar 'schoolstaking voor klimaatactie' heeft studenten over de hele wereld geïnspireerd om soortgelijke stakingen uit te voeren, genaamd Fridays for the Future. Ze heeft indruk gemaakt op wereldleiders en haar werk zet anderen aan tot actie voor het klimaat.