China zet hulpfonds op voor bescherming biodiversiteit in ontwikkelingslanden

China wil de ontwikkelingslanden steunen in de strijd tegen het uitsterven van dier- en plantsoorten met een fonds van het equivalent van een goede 200 miljoen euro.

Deze landen hebben in de eerste plaats financiële hulp nodig om hun projecten voor het behoud van de biodiversiteit uit te voeren, zei president Xi op de Wereldconferentie voor natuurbehoud in Kunming in Zuid-China. Andere landen wordt verzocht aan het fonds bij te dragen, voegde hij eraan toe. Bovendien zal China zijn nationale parken, waar ongeveer 30% van de in het wild levende diersoorten van China land voorkomen, uitbreiden. China wordt door natuurbeschermingsorganisaties beschuldigd dat de snelle economische ontwikkeling van het land ten koste van de ecosystemen is gegaan waardoor de leefomgeving voor vele soorten is ingekrompen.

Het is de bedoeling dat de Wereldconferentie voor het behoud van de biodiversiteit, waaraan ongeveer 200 landen deelnemen, een bindende kaderovereenkomst uitwerkt voor de bescherming van de biodiversiteit, vergelijkbaar met de Wereldklimaatconferentie in Parijs. Eerdere pogingen hiertoe zijn mislukt. Voorgesteld is om 30 procent van het land- en zeegebied onder 'bescherming' te plaatsen.