Hockeysters winnen eerste wedstrijd in Pro League na olympische titel

De eerste wedstrijd van Nederland na de glorieuze winst van goud op de Spelen in Tokio is een groot feest worden. Oranje fleurde woensdag de 250ste interland van aanvoerder Eva de Goede en de huldiging van de Golden Girls op met een 2-0 zege tegen België, bij de start van de derde editie van de FIH Pro League.

De wedstrijd tegen België was allesbehalve verheffend en de verwende Oranje-fans hadden ongetwijfeld gehoopt op meer dan twee treffers van hun helden. Maar eigenlijk waren meer ingrediënten niet nodig om te zorgen voor een Oranje-feest in het met vierduizend fans bezette Wagener Stadion.

Al ruim voor aanvang zongen en dansten de in Oranje uitgedoste supporters en klapten hun handen blauw. Een groot contrast met de olympische finale ruim twee maanden geleden, die in een nagenoeg leeg Oi Hockey Stadium in Tokio werd gespeeld. Daar vierde de Oranje-ploeg met slechts een handvol bobo’s en paar andere Nederlandse sporters de winst van de gouden medaille.

De huldiging in het Wagener Stadion na afloop was een stuk uitbundiger. Bij die festiviteiten waren alle zestien spelers en de staf wél aanwezig, tijdens de wedstrijd kwamen slechts zeven gouden olympiërs in actie. Caia van Maasakker, Lauren Stam en Marlou Pheninckx ontbraken, omdat zij in Tokio hun laatste wedstrijd voor Oranje speelden.

Gewone kloffie
Ook topscorer Frédérique Matla, Xan de Waard, Maria Verschoor, Josine Koning, Felice Albers en Laurien Leurink waren alleen in hun gewone kloffie aanwezig. Ze speelden niet vanwege blessures of omdat ze nog even vrijaf wilden hebben. Annan had de speelsters die actief waren op de Spelen voor dit Pro League-duel de vrijheid gegeven zelf te beslissen of ze wilden meespelen.

De absentie van de vaste krachten gaf andere speelsters een (nieuwe) kans. Bondscoach Alyson Annan liet met Marente Barentsen (Hurley), Joosje Burg (Den Bosch) en Sabine Plönissen (Amsterdam) drie speelsters debuteren. Van dit drietal maakte Plönissen de meest betrouwbare indruk. Barentsen begon wat onwennig, maar toonde in het vervolg van het duel wel lef. Burg beleefde een vrij onopvallende eerste interland.

Yibbi Jansen
Veel boeiender was de rentree van Yibbi Jansen. De strafcornerspecialist kwam als een komeet omhoog, maar moest tijdelijk pas op de plaats maken. Jansen zocht zelf de luwte op bij haar club SCHC, waar ze bezig is aan een uitstekend seizoen. In Bilthoven vervangt ze Van Maasakker op de kop van de cirkel. Een last die woensdag, mede door de afwezigheid van Matla, op haar schouders rustte.

Tegen België liet Jansen opnieuw zien dat ze de afgelopen maanden enorm is gegroeid, niet alleen als hockeyster maar ook als persoonlijkheid. Jansen speelde sterk en volwassen op het middenveld. Eenmaal mocht ze aanleggen vanuit een strafcorner, maar haar goede inzet werd gekeerd door D’Hooghe.

De strafcorner van Jansen was een van de weinige hoogtepunten in een verder pover Pro League-duel. Oranje wilde wel, maar in de nieuwe samenstelling ontbraken de automatismen waarmee de ploeg van Annan zoveel indruk maakte in Tokio.

Op die Spelen ontbraken de Belgische dames, nadat ze op dramatische wijze de qualifier van China verloren. Als het aan de Belgische hockeybond ligt, is dat voor de laatste keer. De vrouwen moeten de mannen achterna, die in Tokio olympisch kampioen werden. Daar dromen ze bij onze Zuiderburen ook van bij de dames.

Om die missie kracht bij te zetten, werd de Raoul Ehren als hoofdcoach aangesteld. De kampioenenmaker bij Den Bosch heeft een jonge, ambitieuze groep speelsters onder zich met wie hij een intensief programma volgt. Ehren richt zich op Parijs 2024, met het WK volgend jaar in Nederland en Spanje als eerstvolgende meetmoment.

Geen vuist
Met Ehren aan het roer gaat België de komende jaren op zeker een rol van betekenis spelen in het internationale hockey. Afgaande op de wedstrijd van woensdag hebben de Red Panthers nog wel wat stappen te zetten. Zelfs tegen dit Oranje met al die invallers, bleek de ploeg van Ehren geen echte vuist te kunnen maken. De Belgen waren zeker voor de rust meer aan de bal, maar verder dan wat halve kansjes kwamen ze niet.

Ook Oranje stichtte, met erkend topschutters als Albers en Matla op de tribune, weinig gevaar. Niettemin was het na welgeteld zeventien seconden al 1-0. Bijna vanaf de afslag liep Oranje door de Belgische defensie. Laura Nunnink passte de bal in de cirkel, waar Lidewij Welten geen enkele moeite had om vogeltje vrij Elena Sotgiu te passeren: 1-0.

Lange tijd leek het bij die ene bevlieging van Nederland te blijven tijdens de start van het Pro League-seizoen van Oranje. Tot de fase in de slotfase werden bediend voor hun geduld door een heerlijke solo van Freeke Moes, die ook nog toetredend afrondde: 2-0.

De fans namen er genoegen mee. Zij bejubelden de overwinning en waren vooral druk met het jagen op handtekening en selfies met de Golden Girls.