FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 12 oktober 2021

Random Pics van de Dag #439

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

NFL: Cardinals naar 5-0, fraaie comeback Ravens

De vijfde speelweek in de NFL is voorbij, tijd voor een korte terugblik op wederom twee wedstrijden. Donderdagavond gaat week zes alweer van start, de Philadelphia Eagles krijgen dan bezoek van de Tampa Bay Buccaneers.

De Arizona Cardinals kregen bezoek van de San Francisco 49ers en ook nu ging dat - weliswaar met wat moeite - weer goed. James Conner scoorde een korte touchdown na een paar minuten, Matt Prater trapte vanaf 21 yards 10-0 op de borden. In het derde kwart deed Deebo Samuel met een 13-yard touchdown run wat terug, maar een 9-yard touchdown pass van Cardinals-quarterback Kyler Murray op DeAndre Hopkins gooide de boel op slot, waar Joey Slye's 47-yard field goal niks aan kon veranderen: 17-10 en de eerste 5-0 seizoensstart voor de Cardinals sinds 1974.

In Baltimore kwamen de Indianapolis Colts de strijd aanbinden met de Ravens en al na twee minuten was het raak: quarterback Carson Wentz bediende Jonathan Taylor die een geweldige 76-yard run bekroonde met een touchdown voor de Colts. Tot diep in het derde kwart domineerden de Colts: Wentz bediende Michael Pittman Jr voor een 42-yard touchdown en Jonathan Taylor rende de punten vanaf 4 yards binnen, alleen onderbroken door een field goal van Justin Tucker.

Ondertussen waren de Ravens al een keer goed weggekomen, want na een fumble van quarterback Lamar Jackson tegen de endzone aan snelden de Colts met bal en al naar de andere kant, maar een forward pass van één yard gooide roet in het eten. Jackson vond in het slot van het derde kwart nog wat, net als Marquise Brown: een 43-yard touchdown pass, hoewel de two-point conversion mislukte. Colts-kicker Rodrigo Blankenship trapte vanaf 43 yard raak in het vierde kwart en met 9-25 leek het gedaan.

Niks was echter minder waar, want Jackson wist Mark Andrews te bereiken voor een korte touchdown en de twee herhaalden dat voor de two-point conversion. Het één-tweetje tussen Jackson en Andrews werd in de laatste minuut nog eens herhaald: 25-25, waarna Blankenship vanaf 47 yards de potentieel winnende field goal naast de palen trapte. In overtime maakten de Ravens de comeback compleet: Jackson bereikte Brown over 5 yards en met 31-25 was het afgelopen.

Uitslagen NFL week 5
Seattle Seahawks - Los Angeles Rams 17-26
Atlanta Falcons - New York Jets 27-20
Cincinnati Bengals - Green Bay Packers 22-25 OT
Minnesota Vikings - Detroit Lions 19-17
Pittsburgh Steelers - Denver Broncos 27-19
Tampa Bay Buccaneers - Miami Dolphins 45-17
Washington Football Team - New Orleans Saints 22-33
Carolina Panthers - Philadelphia Eagles 18-21
Jacksonville Jaguars - Tennessee Titans 19-37
Houston Texans - New England Patriots 22-25
Las Vegas Raiders - Chicago Bears 9-20
Los Angeles Chargers - Cleveland Browns 47-42
Dallas Cowboys - New York Giants 44-20
Arizona Cardinals - San Francisco 49ers 17-10
Kansas City Chiefs - Buffalo Bills 20-38
Baltimore Ravens - Indianapolis Colts 31-25 OT

Griezelen met eerste trailer Scream

Zojuist is de eerste trailer van de nieuwe Scream-film uitgekomen. Het vervolg op Scream 4 jaagt de kijker weer de stuipen op het lijf. 

Het verhaal speelt zich vijfentwintig jaar na de eerste slasherfilm af. Een nieuwe moordenaar heeft het befaamde masker opgedaan en gaat grondig te werk in het stadje Woodsboro. Lukt het de tieners uit het stadje om de moordenaar te stoppen of is het te laat, nu de geesten uit het verleden weer worden opgeroepen?

Scream is geregisseerd door Matt Bettinelli-Olpin en Tyler Gillett. De cast bestaat uit onder andere Courteney Cox, David Arquette, Neve Campbell en Marley Shelton. De film draait vanaf 20 januari in de bioscopen. 

Opgestapte politicus keert terug bij FVD

We hebben hier regelmatig bericht over politici die opstapten bij Forum voor Democratie met als dieptepunten de diverse scheuringen binnen de partij. Maar vandaag was er heugelijk nieuws voor de aanhangers van Thierry Baudet, er keert een eerder opgestapt Statenlid terug bij de partij. Ewald Kegel, die vorig jaar de FVD verruilde voor Groep Otten, keert weer terug op het oude nest.

"Ik was toen omringd door mensen die uiteindelijk naar de partij JA21 zouden overstappen. Ik voelde mij in die periode steeds minder thuis binnen de provinciale fractie", zo schrijft Kegel in een verklaring. "De oorspronkelijke FvD-boodschap, de visie van Baudet, werd steeds meer verloochend. Sinds het vertrek van die mensen is de energie bij FvD weer terug", zo vult het Statenlid aan. Ook geeft hij aan dat 'het oude gevoel' weer terug is.

Henk Otten noemt de overstap van Kegel opmerkelijk in een verklaring op Twitter. "Opmerkelijke stap van @EwaldKegel die ik al bijna 20 jaar ken. Onverstandig besluit van Ewald om naar de geradicaliseerde #fvd sekte terug te keren. Dit heb ik hem gisteravond ook meteen gezegd toen hij mij hierover informeerde."

Volgens een woordvoerder van de partij zijn er gesprekken met meer oud-FVD'ers die terug willen komen. Hoeveel het er zijn wil de woordvoerder niet vertellen aan het AD. "Achter de schermen worden al langer gesprekken gevoerd met verschillende Statenleden en andere volksvertegenwoordigers. Allen benadrukken ze dat na de oorspronkelijke hetze die in de media werd gevoerd tegen Baudet inmiddels helder is geworden dat FVD de enige echte oppositiepartij in Nederland is; de enige die zich serieus verzet tegen de bizarre coronamaatregelen, het onbetaalbare klimaatbeleid, de massale immigratie en de EU."

De scheuringen binnen Forum voor Democratie hebben een slagveld achtergelaten in het Nederlandse politieke landschap. Al het gedoe rond Baudet en zijn volgelingen heeft geleid tot vele nieuwe partijen en tot vier lege stoelen stoelen in de Provinciale Staten omdat er geen politici meer over waren. Journalist Chris Aalberts maakte een uitgebereid overzicht van het slagveld:

Ga mee naar Berlin in Call of Duty: Vanguard story trailer

Vanaf 5 november kan iedereen weer aan de slag met Call of Duty: Vanguard. Uiteraard speelt iedereen de game natuurlijk vanwege de superb multiplayer modus, maar er is ook nog een singleplayer campagne die je kunt doen.

En daar hoort natuurlijk ook een trailer bij. In de trailer zijn nazi's te zien, de nieuwe personages waarmee je op pad gaat en heel veel explosies.

Ook een derde C19-prik voor ouderen: 'Oppepper van immuunsysteem'

Binnenkort kunnen de oudste ouderen een boosterprik krijgen van het coronavaccin, heeft demissionair zorgminister De Jonge bekendgemaakt. Wanneer de toediening gaat beginnen en welke groep hiervoor precies in aanmerking komt, weet hij nog niet. Daar zal het kabinet in november een besluit over nemen.

Tot nu toe kregen mensen één dosis van het Janssen-vaccin of twee van een van de andere middelen. Mensen met een immuunziekte konden een derde dosis van het vaccin krijgen omdat die aan twee prikken niet genoeg hadden, maar dat is niet hetzelfde als een boosterprik. Een booster is bedoeld om afgenomen bescherming door het vaccin weer op het oorspronkelijke niveau te brengen. Voordat met de boosterprikronde begonnen wordt, wordt eerst de Gezondheidsraad om advies gevraagd. Lees verder bij Skipr.

Maanden de cel in voor bedreiging Sigrid Kaag en Hugo de Jonge

Een 42-jarige man uit Spanje is vandaag door de politierechter veroordeeld voor het online bedreigen van twee politici. "Verdachte heeft met zijn bedreigingen bijgedragen aan de onveiligheid in de samenleving," zei de officier van justitie. Het Openbaar Ministerie eiste 4 maanden cel, de politierechter legde 5 maanden waarvan 2 voorwaardelijk op.

De man, die geregeld in zijn geboorteland Nederland verblijft, plaatste zijn bedreigingen op openbare Facebookpagina's. Op 14 september aan het adres van minister Hugo de Jonge: "Vanaf morgen kunt u gerust elke seconde om u heen kijken. Ik betaal de eerste, tweede en ook de laatste kogel. (...) Vanaf nu ben ik gestopt met knikken en onderneem ik actie!"

Twee weken later op 30 september plaatste hij een bericht dat zich richtte tegen de fractieleider van D66 Sigrid Kaag: "Bij deze geef ik u de melding dat ik voor vanavond 2400 uur sigrid kaag ga aanvallen en zo ga verwonden dat ze of dood is, of nooit meer haar functie kan uitvoeren." Op zitting maakte de politica gebruik van haar spreekrecht om te vertellen wat het bericht had gedaan met haar gevoel van veiligheid.

Bedreiging niet geduld
De officier van justitie zei in de rechtszaal te begrijpen dat mensen zich in deze tijd zorgen maken en kritisch zijn op de overheid. "Maar dit had niets meer te maken met betrokkenheid met de samenleving." Verdachte heeft de grens van het strafrecht overschreden. In het laatste geval werd het nog eens extra dreigend omdat hij zijn tekst een tijdsaanduiding extra stevig aanzette.

"Deze zaak dient om een duidelijk signaal af te geven," aldus de officier van justitie. "Voor iedereen moet duidelijk zijn dat deelnemers aan het debat geen misbruik mogen maken van hun vrijheid van meningsuiting. Online bedreigingen worden niet geduld. En we moeten bescherming bieden aan personen die namen Nederland werken aan de publieke taak, die een cruciale rol vervullen in die taak, en uitsluitend om die reden worden bedreigd."

COVID-19 update 12 oktober; verwachte najaarsstijging lijkt ingezet

In de afgelopen week van 5 tot en met 12 oktober 2021 is het aantal gemelde positieve coronatesten met 48% gestegen ten opzichte van de week ervoor. In alle regio’s en alle leeftijdsgroepen steeg het aantal meldingen. Meer mensen lieten zich testen. Het percentage mensen met een positieve testuitslag steeg naar 10,3%.

  • Aantal nieuwe meldingen 17.932 (voorgaande week 12.016)
  • Aantal nieuwe ziekenhuisopname  281, waarvan op IC 71 ( voorgaande week 260, waarvan 46 op IC)
  • Aan COVID-19 overleden personen 24 (voorgaande week 29)
  • Afgenomen testen door GGD 157.728 (voorgaande week 136.452)
  • Aantal positive testen bij GGD 16.199 (voorgaande week 11.064)
  • Percentage positieve testen bij GGD 10,3% ( voorgaande week 8,1%)
  • Reproductiegetal  op basis van meldingen 1.12 (een week eerder 0.96)

Afgelopen week kregen 17.832 personen een positieve testuitslag, een stijging van 48% vergeleken met de week hiervoor. Dat komt overeen met 105 positief geteste personen per 100.000 inwoners. Ruim 158.000 mensen lieten zich testen, 16% meer dan de week ervoor. Het percentage met een positieve testuitslag steeg van 8,1 naar 10,3%. In totaal waren er 8.781 mensen die zich lieten testen na een positieve zelftest. Bij 81,2% van deze mensen werd de positieve zelftestuitslag bij de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst bevestigd. Bij mensen die zich lieten testen zonder positieve zelftestuitslag was het percentage positief 6,0%.

Stijging zichtbaar in alle regio’s en alle leeftijdsgroepen
In alle leeftijdsgroepen nam het aantal positief op COVID-19 getesten toe. In de leeftijdsgroepen onder de 50 jaar was het aantal meldingen het hoogst, met meer dan 110 meldingen per 100.000 mensen. In alle veiligheidsregio’s is een stijging van het aantal gemelde positieve testen per 100.000 inwoners zichtbaar. In de veiligheidsregio’s IJsselland (164), Gelderland-Midden (149), Hollands-Midden (147) en Gelderland-Zuid (131) werden de meeste positieve testuitslagen gerapporteerd.

Ziekenhuisopnames
Het aantal patiënten met COVID-19 die werden opgenomen steeg afgelopen week tot 281 personen, een toename van +8%. Er werden 71 aantal patiënten met COVID-19 opgenomen op de IC intensive care, 25 (+54%) meer dan de week ervoor.

Reproductiegetal
Het meest recente reproductiegetal van 11 oktober, gebaseerd op het aantal positieve coronatesten ligt met 1,12 (bovengrens 1,07 – ondergrens 1,17) voor het eerst sinds 10 juli 2021 weer geheel boven de 1. Dit betekent dat 100 mensen die nu corona hebben samen 112 nieuwe personen besmetten. Het virus verspreidt zich dus weer meer.

Stijging ook zichtbaar in rioolwatersurveillance en Infectieradar
In Infectieradar, waar mensen wekelijks doorgeven of ze klachten hebben die passen bij corona, is ook een stijging te zien in het aantal mensen met COVID-19-achtige klachten.

In het rioolwater zien we dat sinds eind september het gemiddelde aantal SARS severe acute respiratory syndrome -CoV coronavirus -2 virusdeeltjes stijgt. Aan het eind van laatste week van september steeg het landelijk gemiddelde. Gemiddeld steeg het aantal SARS-CoV-2 virusdeeltjes in de week van 27 september tot en met 3 oktober met 20% ten opzichte van de week ervoor. De week van 4 oktober tot en met 10 oktober laat op basis van de eerste metingen een verdere stijging zien van bijna 25% ten opzichte van de week ervoor. Op het coronadashboard is meer informatie te vinden over rioolwatersurveillance.

Sars-COV-2 ( Beeld Pixabay)
Sars-COV-2 ( Beeld Pixabay)

13 jaar cel geŽist tegen 21-jarige Amsterdammers voor dodelijke drillrapsteekpartij

Er is door het Openbaar Ministerie dertien jaar cel geëist tegen twee 21-jarige Amsterdammers die worden verdacht van doodslag op de 19-jarige Rotterdammer Cennethson 'Chuchu' Janga. Zo is te lezen op AT5.

De dodelijke steekpartij vond plaats bij een confrontatie tussen drillrapgroepen '73 De Pijp' uit Amsterdam en '24' uit Rotterdam. De twee frontmannen zouden ruzie hebben gehad en dat kwam tot een confrontatie op 10 augustus 2020 op de drukke pier in Scheveningen. 

Volgens het Openbaar Ministerie escaleert het conflict als de Amsterdamse leider, rapper Tyrece B., door een Rotterdammer wordt vastgepakt. De Rotterdammer zou ook een greep doen naar het tasje van B., waar mogelijk een vuurwapen in zou zitten. Vervolgens stuiven de leden van de Rotterdamse groep uit elkaar en gaat het mis. Slachtoffer Janga rent tussen de twee Amsterdamse verdachten door en camerabeelden laten zien dat zij bewegingen maken naar het slachtoffer. Hij blijkt gestoken te zijn. Nadat hij nog van een trap af weet te komen stort hij gewond neer en overlijdt later die avond aan de steekwonden in hart en buik. 

De verdachten ontkennen betrokkenheid en waren naar eigen zeggen om 'te chillen'  op de pier. De officier van justitie gelooft daar niks van. "Er was een ruzie tussen de leiders van de drillrapgroepen en beide verdachten wisten dat. De een kwam naar Den Haag met vier grote messen. De ander met een klein mes en handschoenen. Op het moment dat de Rotterdammers de pier oplopen, trekt hij die handschoen aan. De ander pakt dan een van zijn messen.”

Verder geeft ze aan dat de verdachten deze situatie doelbewust hebben opgezocht. "Een ruzie tussen twee drillrappers in een scene waarin geweld wordt verheerlijkt. (...) Veel mensen zijn ongewild getuige geweest van de chaos, van het slachtoffer die onderaan de trap vocht voor zijn leven. Door het handelen van de verdachten is de moeder, de zussen en broer van het slachtoffer onherstelbaar leed aangedaan.”

Op 4 november doet de rechter uitspraak. 

Verdachte 'kattenmepper' vrijgesproken wegens onvoldoende bewijs

De rechtbank Rotterdam heeft vandaag een man vrijgesproken van dierenmishandeling. De man werd verdacht van het mishandelen van meerdere katten in Hellevoetsluis, maar dat kan niet wettig en overtuigend worden bewezen.

In juli 2017 werden binnen een periode van vier dagen zeven katten met letsel aangetroffen. Van deze zeven dieren, overleden er vier. De verdachte was tweemaal als eerste aanwezig bij het aantreffen van in ieder geval twee katten met ernstig letsel.

Deskundigenverklaring
Hoewel de omstandigheden opvallend te noemen zijn, is het niet voldoende om tot een bewezenverklaring te komen. Deskundigen van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) schrijven in een rapport dat het letsel bij twee katten kan zijn ontstaan door mishandeling, maar ook door een val of een aanrijding. Een kat die is onderzocht door een dierenarts had letsel dat veroorzaakt kan zijn door een aanrijding of stomp trauma. Ook uit deze geneeskundige verklaring blijkt dus dat het niet mogelijk is om vast te stellen hoe het letsel is ontstaan en zijn er meerdere mogelijke oorzaken genoemd.

De rechtbank concludeert op grond van het beschreven en deels onderzochte letsel dat het kán zijn dat de katten zijn mishandeld, maar het kán ook zijn dat geen van de katten is mishandeld. Ook kán het zo zijn dat één of meer katten zijn mishandeld, maar dat één of meer andere katten zijn aangereden of na een gevecht ergens vanaf zijn gevallen.

Dat de verdachte door getuigen is aangetroffen bij twee gewonde katten kán erop duiden dat hij deze katten iets heeft aangedaan, maar het kan er evengoed op duiden dat de verdachte – evenals de getuigen – op het geluid van de katten is afgekomen en toevallig nét iets eerder ter plaatse was. Dat de verdachte bebloed was bij het voorval met een kat, kán erop duiden dat hij deze kat iets heeft aangedaan, maar het kán er ook op duiden dat hij de kat heeft aangeraakt toen die al om een of andere reden gewond was.

Niet wettig en overtuigend
De vraag die de rechter moet beantwoorden om iemand te veroordelen voor een ten laste gelegd strafbaar feit, is of er sprake is van wettige bewijsmiddelen waardoor de overtuiging bestaat dat de verdachte heeft gedaan wat hem wordt verweten. De rechtbank is met de verdediging van oordeel dat het ten laste gelegde niet wettig en overtuigend is bewezen. Niet duidelijk is of iemand (een of meerdere) katten heeft mishandeld en of de verdachte degene is die dat zou hebben gedaan. De verdachte wordt daarom vrijgesproken.

(Foto-Pixabay)
(Foto-Pixabay)

Launchtrailer voor Marvel's Guardians of the Galaxy

Marvel heeft de launchtrailer voor Marvel's Guardians of the Galaxy vrijgegeven. Dit is ietwat vroeg, de game komt pas 26 oktober uit, maar goed, je kan hem maar vast hebben.

De trailer toont zoals gebruikelijk wat gameplay, wat story beats en natuurlijk een aantal pogingen tot humor. Of dat je ding is, dat mag je zelf gaan bekijken. Over twee weekjes komt de game dus uit voor pc, last-gen en current-gen.

Het nutteloze feitje van de dag: Een niet rode Ferrari

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

De Formule 1-wagens van Ferrari en de kleur rood zijn bijna onlosmakelijk met elkaar verbonden. Rood is de racekleur van Italië, zoals groen dat van oudsher van het Verenigd Koninkrijk is (British Racing Green), maar toch waren niet alle Ferrari's in de F1 rood. Want wist je dat de normaal gesproken scharlaken rode bolides tijdens de Grand Prix van de Verenigde Staten in 1964 op het circuit van Watkins Glen een ander kleurtje hadden? Omdat de grote baas Enzo Ferrari ruzie had met de Italiaanse racebond liet hij zijn Formule 1-team in aangepaste kleuren racen. De Ferrari's werden in de blauw en wit kleurstelling van het gastland van de race geschilderd. John Surtees werd tweede in zijn blauw/witte Ferrari.

Ferrari 158 tijdens het Goodwood Festival of Speed 2014 (Flickr/Andy)
Ferrari 158 tijdens het Goodwood Festival of Speed 2014 (Flickr/Andy)

Ferrari 158 tijdens het Goodwood Festival of Speed 2014 (Flickr/Andy)
Ferrari 158 tijdens het Goodwood Festival of Speed 2014 (Flickr/Andy)

LTO roept hulp van samenleving in

LTO vraagt iedereen met een hart voor de Nederlandse boeren en tuinders om zich uit te spreken tegen onhaalbare, onbetaalbare en ontwrichtende regelgeving. Met een animatie wordt de impact van het 7e Actieprogramma Nitraatrichtlijn in beeld gebracht bij mensen zonder agrarische achtergrond. LTO vraagt de samenleving om, net als boeren en tuinders, te reageren op de voorgestelde regels.

“Onze sector wordt geconfronteerd met regelgeving die tot in de details van onze bedrijfsvoering ingrijpt. Als je zelf geen boer of tuinder bent is het bijna onmogelijk om de gevolgen van alle regeltjes te overzien. Met deze actie brengen we daarom de impact van het 7e Actieprogramma in beeld bij de samenleving. Want of je nou agrariër bent of niet: onhaalbare, onbetaalbare en ontwrichtende regelgeving past niet bij ons land,” zegt Sjaak van der Tak, voorzitter LTO Nederland.

“De voorgestelde regels in het actieprogramma betekenen dat boeren vruchtbare landbouwgrond verliezen, met Haagse kalenderlandbouw tegen de natuur in moeten werken en over de volle breedte beperkt worden in hun vakmanschap en verdienvermogen. Dat kan niet. Laten we daarom met elkaar zien te bereiken dat er een effectieve, werkbare en betaalbare aanpak komt,” vervolgt Tineke de Vries, portefeuillehouder Bodem & Water bij LTO Nederland.

De animatie licht enkele van de meest problematische maatregelen in het ontwerp actieprogramma toe. Ook het ontbreken van een economische impact analyse wordt aan de kaak gesteld. Boeren, tuinders én iedereen zonder agrarische achtergrond wordt gevraagd zijn of haar zorg met de overheid te delen. Het is tot 18 oktober mogelijk om te reageren in de consultatie. Op deze pagina zijn modelbrieven beschikbaar.

Blok en Hoekstra zijn druk aan het rekenen voor compensatie hoge gasprijzen

Het kabinet rekent een aantal scenario’s door om te kijken hoe het beste iets gedaan kan worden voor mensen en bedrijven die in financiële problemen komen door de hoge energieprijs. Demissionair minister van Economische Zaken en Klimaat Stef Blok spreekt van een ‘complex vraagstuk’. Meer hierover bij DvhN.

Omdat het lastig is in te schatten is wie er precies steun nodig heeft, heeft Blok meer tijd nodig te hebben voor het vinden van een slimme oplossing.

Volgens Blok is er "geen directe samenhang” tussen de hoogte van inkomen en de isolatie van de woning waar mensen in wonen. Hoewel hij erkent dat de problemen voor mensen met lage inkomens in slecht geïsoleerde woningen het grootst zijn, wijst hij erop dat ook mensen met middeninkomens en het midden- en kleinbedrijf in de problemen kunnen komen door de alsmaar stijgende energiekosten.

Gas (Foto-Pixabay)
Gas (Foto-Pixabay)

Minimale stijging faillissementen in september

Rechtbanken hebben in september 174 faillissementen uitgesproken. Dit zijn er 11 meer dan in augustus en 144 minder in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Het aantal faillissementen blijft hiermee op een ongekend laag niveau. Dit blijkt uit cijfers van de Raad voor de rechtspraak. Vorige maand gingen 124 rechtspersonen (bedrijven/organisaties) en 50 natuurlijke personen (individuen) failliet.

Sinds mei 2020 daalt het aantal faillissementen scherp. De oorzaak van het lage aantal faillissementen is niet onderzocht, maar het lage aantal is met de coronacrisis in het achterhoofd opvallend te noemen.

In de Algemene regeling zaaksbehandeling Rechtspraak is (onder 2.3) aangegeven dat de rechter bij de inhoudelijke beoordeling van een faillissementsaanvraag naar alle relevante omstandigheden zal kijken, waaronder ook de coronacrisis en de daarmee samenhangende (economische) situatie. Dit leidt er toe dat rechters op dit moment ondernemingen die in de kern gezond zijn, niet snel failliet zullen laten gaan. Mogelijk spelen ook de steunmaatregelen van de overheid een rol bij het lage aantal faillissementen.

Hoe verloopt een faillissement?
Als een bedrijf of persoon rekeningen niet meer betaalt, kan een faillissement worden uitgesproken door de rechtbank. Dit gebeurt duizenden keren per jaar. Als een bedrijf of persoon failliet wordt verklaard, benoemt de rechtbank een curator. De curator onderzoekt of een doorstart mogelijk is, beheert en verkoopt zo nodig de bezittingen van de failliete boedel. De curator zorgt er vervolgens voor dat, binnen wettelijke regelingen, aan de schuldeisers kan worden uitgekeerd of dat een burger kan worden toegelaten tot een wettelijke schuldsanering.

Drukste ochtendspits sinds coronapandemie: recordfile van ruim 750 kilometer

Het was vanmorgen een stuk drukker op de Nederlandse snelwegen. De ANWB meldt de drukste ochtendspits sinds het uitbreken van de coronapandemie. Op het hoogtepuntvan de drukte stond er rond 08.35 uur vanmorgen 759 kilometer file, aldus een woordvoerder van de ANWB. De voornaamste redenen van de files zijn de regenbuien in het zuiden van het land en het weer drukker worden op de weg omdat meer mensen weer met de auto naar hun werk gaan. Zo meldt de Stentor.

Megadrukte op de weg (Foto-Pixabay)
Megadrukte op de weg (Foto-Pixabay)

Stichting Sywert van Lienden verwijdert belofte tot financiŽle verantwoording

De non-profitstichting Hulptroepen Alliantie van Sywert van Lienden en Bernd Damme heeft de afgelopen maanden toezeggingen over financiële transparantie en verantwoording van hun eigen website gewist, schrijft de Volkskrant. De stichting schermde met een onafhankelijke audit, maar de daarbij genoemde accountants zeggen van niets te weten.

De stichting hamerde er altijd op zonder winstoogmerk mondkapjes aan de zorg te leveren, maar de drie oprichters bleken een bedrijf te hebben opgezet waarmee ze in het geheim wel winst boekten, uiteindelijk ruim 28 miljoen euro. Lees verder bij Skipr.

Drama in Steenwijk: paard sterft tijdens reddingsactie van de brandweer

Een drama voor de eigenaar van een paard nadat het dier te water raakte langs De Werven in Steenwijk: het dier stierf tijdens de reddingsactie van de brandweer. Het paard lijkt te zijn overleden aan stress en vermoeidheid. Meer hierover bij de Stentor.

Vermoedelijk was het paard  vannacht uitgegleden op het land waarna het niet meer zelfstandig de kant op kon komen.

Tankers met gevaarlijke stoffen weg bij ADM-terrein vanwege conflict

Tankers met gevaarlijke stoffen, zogenoemde kegelschepen, mogen in ieder geval voorlopig niet meer aanmeren bij het ADM-terrein in Amsterdam. Vanwege een juridisch conflict met de nieuwe eigenaar van het terrein, Wim Beelen, zijn de ligplaatsen tijdelijk opgeheven, is te lezen op de website van AT5.

Dat heeft de Amsterdamse wethouder Victor Everhardt (Lucht- en Zeehaven) laten weten in een brief aan de gemeenteraad. Het gaat om veertien ligplaatsen. De tankers zouden voor 80 procent in het water van het Havenbedrijf liggen en voor 20 procent in het water van Beelen. Het gaat om openbare plaatsen, waar kegelschepen mogen afmeren en wachten voor of na het bezoek aan een terminal. In totaal heeft het Havenbedrijf veertig van dit soort plekken.

Mediation
De vorige eigenaar van het ADM-terrein, Chidda Vastgoed, wilde in 2015 al dat de veertien wachtplaatsen zouden verdwijnen. Volgens het vastgoedbedrijf was de vergoeding die het Havenbedrijf voor het gebruik van het water betaalde te laag. "Om er samen uit te komen waren Chidda en het Havenbedrijf mediation overeengekomen", schrijft Everhardt.

De mediation was op het moment van de verkoop nog niet afgerond. "Dit is op korte termijn geen eenvoudige zaak, vanwege het beperkte aantal kegelwachtplaatsen. Het Havenbedrijf wijst erop dat het algemeen belang van de scheepvaart in de haven ernstig geraakt kan worden door een acuut tekort aan wachtplaatsen voor kegelschepen als alle 14 wachtplaatsen ineens worden gesloten", stelt Everhardt.

Verwijderen
Toch is dat dus, voorlopig, wel gebeurd. Acht plaatsen zijn tijdelijk gesloten in afwachting van een oordeel van de rechtbank. De andere zes ook, omdat het bedrijf van Beelen per brief dreigde de afgemeerde schepen en de afmeer-en ligplaatsvoorzieningen op of na 8 oktober te (laten) verwijderen.

"Hoewel het Havenbedrijf nog steeds van mening is dat het aanspraak kan maken op de wachtplaatsen en de uitspraak van de rechtszaak wil afwachten, heeft de Havenmeester vanwege veiligheidsredenen de laatste zes wachtplaatsen tijdelijk opgeheven", schrijft Everhardt. "De Havenmeester wil de schepen niet onnodig in gevaar brengen. Het college kan zich vinden in dit besluit."

FOK! Wat een weer: wisselend bewolkt en een bui

herfstbanner

Het is wisselend bewolkt en er trekken enkele lichte regenbuien over het land. In de loop van de avond neemt de buienactiviteit iets af. Vannacht trekt een gebied met stevige regenbuien het noorden en westen van het land binnen, met daarbij een kleine kans op onweer. De minima lopen uiteen van 12°C op de Wadden tot 7°C in het oosten. De westenwind is matig, langs de kust vrij krachtig en neemt in het Waddengebied toe tot krachtig.

Morgenochtend trekt het gebied met buien of buiige regen naar het zuiden van het land. Dinsdagmiddag houdt de buiigheid in het zuiden en zuidwesten nog lang aan, elders wordt het op een enkele bui na droog en zijn er zonnige perioden. De maxima liggen rond 14°C. De wind wordt noordwestelijk en is matig, langs de kust vrij krachtig. (Bron: KNMI)

 


Mooie mistfoto7 (Foto: Pukeko)
Ook Pukeko maakte een heel mooie foto van de effecten van mist. (Foto: Pukeko)


Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
FOK! Zien en doen: Verzetsmuseum Amsterdam
review
Guillermo del Toro's Pinocchio is bijna briljant
review
The Dark Pictures Anthology: The Devil in Me
special
Random Pics van de Dag #802
special
AI Picture Gallery #64
special
AI Picture Gallery #63
©FOK.nl e.a.