FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesTokio 2020
Tokio 2020


Coronavirus (COVID-19)
Coronavirus (COVID-19)


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 4 september 2021

Zou de Taliban een alliantie kunnen vormen met Mexicaanse drugskartels?

Naarmate de Taliban het voor het zeggen heeft in Afghanistan, zullen ze hun greep op de papaverteelt verder versterken. Dit zal op zijn beurt gevolgen hebben voor de wereldwijde drugshandel en in het bijzonder voor de machtige kartels van Mexico.

Afghanistan en Mexico lijken op een wereldkaart ver van elkaar verwijderd en hebben daarnaast ook grote historische, sociologische en religieuze verschillen. Maar de Taliban en de Mexicaanse kartels zijn allebei financieel afhankelijk van drugshandel en schuwen niet om extreem geweld te gebruiken om zich politieke macht en grondgebied toe te eigenen. Voorafgaand aan de verkiezingen in Mexico in juni zijn talrijke kandidaten bedreigd en vermoord door de kartels, wiens voorkeur ging naar andere kandidaten en waar ze openlijker dan ooit tevoren stemmen voor kochten.

In 2009 hebben gerenommeerde experts al tijdens een hoorzitting van het Amerikaanse Congres bewijsmateriaal gepresenteerd van de wereldwijde gevaren die door de Taliban- en Mexico-kartels worden veroorzaakt als "transnationale organisaties voor drugshandel", en hebben daarbij gewezen op gevaarlijke overeenkomsten tussen de Taliban en de Mexicaanse drugskartels die sindsdien alleen maar zijn toegenomen.

Afghanistan, Mexico en Myanmar domineren de opiatenhandel
Ongeveer 95% van 's werelds opiumpapavers worden verbouwd in Afghanistan, Mexico en Myanmar, met alle illegale productie en handel in heroïne en andere opiaten die dat met zich meebrengt. In Mexico zijn drugskartels hiervoor verantwoordelijk en hebben ze de steun van overheidsfunctionarissen. In Afghanistan hebben producenten volgens Amerikaanse en VN-documenten een direct contact met de Taliban. Ze werkten ook samen met de Afghaanse regering – inclusief de door de VS gesteunde regering. Deskundigen op de hoorzitting van het Amerikaanse Congres in 2009 schatten dat 50% van het BBP van Afghanistan dat jaar voortkwam uit de opbrengsten van de illegale drugshandel.

De Taliban hebben altijd een tegenstrijdige houding gehad: consumptie van opiaten is verboden, maar de teelt en verkoop wordt oogluikend toegestaan. Volgens een rapport van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken dat begin dit jaar werd vrijgegeven, vind de meeste opiumproductie in Afghanistan plaats in regio's die al onder controle van de Taliban stonden, of in ieder geval onder hun invloed. Volgens het rapport haalde de Taliban een aanzienlijk inkomen uit de opiatenhandel, erop wijzend dat dit conflicten aanwakkerde, de rechtsstaat ondermijnde, corruptie aanmoedigde en ook een factor was die bijdroeg aan drugsmisbruik in het land.

Een in april gepubliceerd VN-rapport bevestigde deze bevindingen en legde een direct verband tussen de Taliban en de papaverteelt. Volgens het VN-rapport was het totale areaal voor papaverteelt in Afghanistan tussen 2019 en 2020 toegenomen van 163.000 tot 224.000 hectare (402.780 tot 553.500 acres). Bovendien, was er in 2019 zo'n 21 hectare aan papavervelden vernietigd  en in 2020 geen.

Afghanistan heeft zelf ook een ernstig drugsprobleem vanwege de opiumhandel. De VN schat dat 2 tot 2,5 miljoen mensen drugs gebruiken in het land, en velen nemen meerdere keren per dag heroïne. Er is ook een aanzienlijk aantal Afghaanse kinderen die drugs gebruiken, vooral in provincies waar kinderarbeid wordt gebruikt om de papavers te oogsten.

Europa is de belangrijkste bestemming voor Afghaanse heroïne, gesmokkeld via Turkije en de Balkan.

Naar schatting produceert elke hectare 28 kg opium, wat betekent dat er vorig jaar in totaal 6.300 ton opium werd verbouwd.

Kunnen rivalen samenwerken?
De internationale drugshandel heeft een aantal kartels in Mexico doen ontstaan. Het Sinaloa-kartel is momenteel het snelst groeiende en is de baas over die gebieden in Mexico waar de papaverteelt het meest winstgevend is. Het is dus een potentiële rivaal voor de Taliban. Maar het feit dat het kartel en de islamistische groepering verschillende markten bedienen, betekent dat ze elkaar goed zouden kunnen aanvullen.

Volgens de Amerikaanse Drug Enforcement Administration (DEA) heeft het Sinoloa-kartel bijna een monopolie op de Amerikaanse heroïnemarkt. Het Pentagon gelooft dat het kartel aanwezig is in 60% van de landen ter wereld, van de EU en West-Afrikaanse staten tot India, China en Rusland - alle landen waar ook drugs uit Afghanistan worden verkocht. Op dit moment speelt het Mexicaanse kartel vooral in op de vraag naar in Zuid-Amerika gemaakte cocaïne en synthetische drugs. Maar het zou niet de eerste keer zijn dat organisaties, die eigenlijk met elkaar concurreren, samen gaan werken om hun winst en politieke invloed te vergroten.

Papaverveld ( Pixabay)
Papaverveld (Pixabay)

Martins helpt Nederlands team aan F3-winst in Zandvoort

Op het circuit van Zandvoort is zaterdag ook de tweede Formule 3-race van het weekeinde verreden. Het was een spannende race, waarin van alles gebeurde, zondag volgt de langere hoofdrace in de ochtend.

Race twee van het Formule 3-weekeinde ging van start met Ido Cohen en Clement Novalak als ietwat ongebruikelijke eerste rij, uiteraard dankzij het omkeren van de top-12 van race één. Ollie Caldwell en Frederik Vesti vertrokken vanaf rij twee, voor Victor Martins en kampioenschapsleider Dennis Hauger.

Novalak nam bij de start de leiding over, Cohen behield zijn plek en Vesti, Martins, Caldwell en Hauger sloten aan. Vooral Caldwell en Hauger duelleerden flink bij het uitkomen van de Hugenholtzbocht, maar na drie ronden kwam de safety car de boel tot bedaren brengen: Lorenzo Colombo ging rechtdoor in de Gerlachbocht.

Bij de herstart wisten Novalak en Cohen hun plek te houden, maar Martins ging voorbij Vesti, die juist geprobeerd had om Cohen te verschalken. Kort na de helft zette Martins zijn auto op het rechte stuk langs die van Cohen, Vesti nam de Israëliër niet veel later op dezelfde plek te grazen.

Voorin kon Martins het gat naar Novalak dichten en de Brit moest er rap aan geloven: Martins ging naar de leiding. Met een paar ronden te gaan reed Amaury Cordeel zijn auto het grind in de Tarzanbocht in, waardoor de safety car de baan op kwam. Martins, Novalak en Vesti regen nog altijd voorin, Hauger was Cohen inmiddels ook gepasseerd.

Bij de herstart ging het op de Hunserug fout voor Hauger: hij werd van achteren geraakt door Cohen. Het resultaat was een lekke band voor de kampioenschapsleider en een kapotte voorvleugel voor Cohen. De schade viel uiteindelijk echter nog wel mee, want concurrent Jack Doohan kende een dramatische race en stuiterde ook nog eens door het gras.

Martins reed voorin naar de overwinning namens het Nederlandse MP Motorsport, Novalak en Vesti completeerden het podium, Tijmen van der Helm finishte als 21e.

Motoren en moordcommando's: megaproces Eris uitgelegd

"De megarechtszaak Eris is begonnen. Centraal staan leden van motorclub Caloh Wagoh. Zij zouden op bestelling koelbloedige moorden hebben gepleegd. We leggen je het proces uit. Hoe justitie aan bewijs kwam tegen de verdachten? De hoofdverdachte maakte zélf tien miljoen foto’s en 200.000 filmpjes van versleutelde berichten", NOS op 3 zet het op een rijtje.

Verstappen: "Het is een geweldig gevoel om hier pole te pakken"

Voor een uitzinnig publiek veroverde Max Verstappen vanmiddag de pole position voor de Grand Prix van Nederland. Hij bleef Lewis Hamilton 38 duizendsten van een seconde voor en aangezien het moeilijk inhalen is op het circuit van Zandvoort was de eerste startplek erg belangrijk.

"Het is een geweldig gevoel om hier pole positie te pakken. Je ziet hier zó veel oranje en dat geeft een geweldige atmosfeer. Ik heb echt plezier gehad. De auto reed fantastisch en we hebben een goede stap voorwaarts gemaakt ten opzichte van gisteren. Zodra de benzine uit de auto wordt gehaald, is deze baan ook echt ongelofelijk cool om op te rijden, vooral de tweede sector was een genot. Ook is de banking bij bocht drie en de laatste bocht spectaculair", aldus de Red Bull-coureur, zo lezen we op Verstappen.nl.

De pole-tijd van de Nederlander was dus net genoeg om Hamilton voor te blijven maar volgens Verstappen had hij nog veel sneller gekund. "De ronde zelf was goed, alleen bij het uitkomen van bocht drie schakelde ik op, maar het was zo hobbelig dat de auto van de vierde naar de zesde versnelling ging, dus ik verloor anderhalve tiende naar bocht zeven. Blijkbaar had ik ook mijn DRS niet open op het laatste rechte stuk, maar ik heb geen idee hoe dat kan want ik drukte wel op het knopje. Het zat erg dicht bij elkaar, al had ik nog wel wat sneller kunnen gaan als ik niet tegen die dingen aan was gelopen. Maar, uiteindelijk was het allemaal goed genoeg."

De uitgangspositie voor de wedstrijd van morgen is goed maar Verstappen denkt niet dat het morgen allemaal vanzelf zal gaan. "Het is uiteraard de beste startpositie, want we weten dat inhalen hier lastig wordt. Ik verwacht echter niet dat het een makkelijke race wordt. We moeten veel ronden rijden en de banden hebben het moeilijk in de hoge snelheidsbochten, maar vandaag was een goede dag dus ik hoop dat we het morgen af kunnen maken."

Verstappen: "Het is een geweldig gevoel om hier pole te pakken" (Getty Images / Red Bull Content Pool)
Verstappen: "Het is een geweldig gevoel om hier pole te pakken" (Getty Images / Red Bull Content Pool)

Powell slaat slag in W Series-race Zandvoort

Op het circuit van Zandvoort is in de W Series de zesde race van het jaar verreden, waarbij het wederom uitmondde in een strijd tussen de drie voornaamste coureurs uit het kampioenschap.

Emma Kimilainen vertrok van poleposition, met Alice Powell naast zich en Jamie Chadwick en Nerea Marti op rij twee - Beitske Visser vertrok vanaf plek twaalf. De top-4 veranderde bij de start niet, Visser leverde twee plekken in.

Na een paar ronden ging Powell binnendoor bij Kimilainen in de Bocht Zonder Naam, Chadwick nam de Finse richting de Tarzanbocht te grazen. Daarmee waren de eindposities bereikt, want verder gebeurde er niet heel veel meer: Powell won, voor Chadwick en Kimilainen, met Visser op de twaalfde plek.

In het kampioenschap heeft Powell een slag(je) kunnen slaan, doordat ze het niet al te grote gat met Chadwick kon dichten en op gelijke hoogte kon komen: met een gelijk puntenaantal gaat Powell nu aan de leiding op basis van haar drie zeges, tegen twee van Chadwick.

Champoussin verrast favorieten in voorlaatste etappe Vuelta

De voorlaatste rit in de Vuelta is gewonnen door Clément Champoussin. Met een late aanval reed de Fransman verrassend naar de ritwinst. Primoz Roglic behield zonder problemen zijn rode trui.

De twintigste en voorlaatste rit in de Vuelta leek er een voor de aanvallers te zijn. Vanuit de start reden achttien renners weg en de kopgroep leek ook op weg naar de ritzege. De voorsprong liep op naar meer dan elf minuten, maar plots besloot Ineos te gaan rijden in het peloton en ging de voorsprong hard achteruit voor de aanvallers.

Ineos hield een hoog tempo aan en op zestig kilometer van de streep werd het peloton flink uitgedund. Adam Yates trok op de klim van de eerste categorie hard door, maar zijn teamgenoot Egan Bernal kon niet volgen. Miguel Angel Lopez moest ook lossen en doordat Bahrain-Victorious met Jack Haig en Gino Mäder wel mee kon, moest Lopez het in de achtervolging alleen oplossen. De Colombiaan van Movistar, die donderdag de koninginnenrit had gewonnen, kreeg het gat niet dicht en dat frustreerde hem zo dat hij opgaf. 

Waar Lopez en Bernal hun klassement verspeelde deed Haig wel goede zaken. Hij liet zijn ploeg op kop rijden en op de slotklim zouden ze bij de koplopers komen. Op drie kilometer van de streep kwamen Primoz Roglic, Yates, Enric Mas en Haig bij de koploper Ryan Gibbons.

Doordat de favorieten voor de dagzege vooral naar elkaar keken wisten een aantal terug te komen, met daarbij ook Champoussin. De Fransman speelde het slim en trok ten aanval, waarna Roglic, Mas, Haig en Yates nog steeds naar elkaar keken. Champoussin had direct een gat van twintig seconden te pakken, waardoor hij de rit won in de Vuelta. Roglic eindigde nog op de tweede plaats en liep daardoor nog wat seconden uit in het algemeen klassement.

F1: Poleposition Verstappen voor eigen publiek

Max Verstappen start morgen tijdens de Grand Prix van Nederland van poleposition. De Nederlander reed met zijn Red Bull op het circuit van Zandvoort een tijd van 1.08,885 waarmee hij de Mercedessen van Lewis Hamilton en Valtteri Bottas nipt voorbleef.

In het eerste deel van de kwaliciatie was al duidelijk dat het direct spannend zou worden, al was Mercedes het enige team dat op de mediums door wilde gaan naar het tweede deel. Tegen het einde van de sessie werd de baan aanmerkelijk sneller, waardoor er verrassende namen uit vlogen, namelijk Sergio Perez en Sebastian Vettel. Perez kon geen tijd meer neerzetten door de drukte op de baan, terwijl Vettel niet snel genoeg bleek. De Duitser werd in zijn laatste snelle ronde bovendien opgehouden door beide Haas-coureurs Nikita Mazepin en Mick Schumacher die de baan blokkeerden in een poging een gat te vinden voor hun ronde. Ook Robert Kubica kon uitstappen.

In Q2 gingen alle coureurs op de zachte banden naar buiten, waarbij Verstappen al zeer snel met een 1.09,0 iedereen liet zien dat er met hem niet te spotten viel. Richting het einde van de sessie veroorzaakte George Russell de eerste rode vlag van de kwalificatie door tegen het einde van de ronde achteruit door de grindbak te stuiteren en de bandenstapels te raken. De Brit kon op eigen kracht weg komen, maar was klaar voor de dag.

Na het groene licht duurde het niet lang voordat er een tweede rode vlag kwam. Williams-teamgenoot Nicholas Latifi ging iets te wijd en schoof van de baan de banden in. De bolide raakte hierbij fors beschadigd, maar het zorgde er voor dat de sessie niet meer hervat werd. Russell, Lance Stroll, Lando Norris, Latifi en Yuki Tsunoda konden uitstappen. Antonio Giovinazzi ging door naar het derde deel, maar niet zonder problemen, want het wiel rechtsvoor ging er zeer lastig af.

Verstappen ging in het derde deel opnieuw vroeg naar buiten en zette met een 1.08,923 in een niet perfecte ronde de snelste tijd neer, ruim voor Hamilton en Bottas. In de tweede run kwam Verstappen tot een 1.08,885 waarbij de DRS vanuit de laatste bocht niet open ging. Het bleek genoeg voor poleposition, want zowel Hamilton als Bottas kwamen niet meer aan de snelste tijd. Pierre Gasly reed naar een mooie vierde tijd, voor Charles Leclerc, Carlos Sainz, Giovinazzi, Esteban Ocon, Fernando Alonso en Daniel Ricciardo.

Dubbelslag Colbrelli in Benelux Tour

Sonny Colbrelli heeft een dubbelslag geslagen in de Benelux Tour. De Italiaan won vanmiddag de zesde etappe en nam de leiding in het algemeen klassement over van Stefan Küng.

Op 49 kilometer voor de finish koos Colbrelli voor de aanval op de Côte des Moines (8%). Hij had al vrij snel de 14 seconden achterstand in het klassement op Küng gedicht.

Zijn mede-aanvallers Matej Mohoric en Marc Hirschi waren toen inmiddels teruggepakt door het peloton waar Tom Dumoulin een sterke indruk maakte. De Nederlander wilde ook het gat met Colbrelli dichten maar stuitte op de onwil van Tim Wellens,Tiesj Benoot, Victor Campenaerts en Jasper Stuyven. En hier profiteerde Colbrelli van.

Colbrelli heeft in het algemeen klassement 51 seconden op de Sloveen Matej Mohoric en 53 tellen op Victor Campenaerts. De Benelux Tour eindigt morgen.

COVID-19: 2.793 positief getesten en 9 doden, totaal 1.951.886 en 18.035

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 2.793 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.951.886 COVID-19-positief geteste personen gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde personen zijn er 75 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen 442 patiënten op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 10 patiënten opgenomen, er liggen nu 212 mensen met COVID-19 op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 9 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 18.035 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

nemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Rijnstate Ziekenhuis wil weten of personeel gevaccineerd is tegen COVID-19

Ziekenhuismedewerkers die met kwetsbare patiënten werken zoals bijvoorbeeld op de Intensive Care en de afdeling Oncologie, moeten gevaccineerd zijn tegen corona. Dat wil ziekenhuis Rijnstate in Arnhem, dat zo wil voorkomen dat mensen niet naar het ziekenhuis durven uit angst om een besmetting met COVID-19 op te lopen door ongevaccineerde medewerkers. Zo meldt de Gelderlander.

Wetgeving met betrekking tot privacy bepaalt dat werkgevers niet mogen vragen aan medewerkers of ze volledig gevaccineerd zijn. Dat moet veranderen vindt bestuurder Hans Schoo van Rijnstate, die minister De Jonge van Volksgezondheid gaat vragen om registratie van C19-vaccinaties van hun personeel mogelijk te maken. 

Het ziekenhuisbestuur gaat op korte termijn hun personeel bijpraten over hun wens om op afdelingen zoals de intensive care en oncologie een honderd procent vaccinatiegraad voor elkaar te krijgen. "Ik wil erover in gesprek met mijn personeel en ga niemand dwingen om zich te laten vaccineren. Maar de uitkomst kan wel zijn dat we voor iemand die echt niet wil mogelijk een andere werkplek gaan zoeken”, zegt Schoo tegen de NOS.

Desnoods stapt het ziekenhuis naar de rechter om een uitspraak over de maatregel af te dwingen, laat Schoo weten.

Andere ziekenhuizen nemen een meer afwachtende houding aan dan Rijnstate, maar volgen deze discussie met grote interesse.

Visser en Hassan schitteren in Diamond League-wedstrijd Brussel

In het Koning Boudewijn-stadion in Brussel is de voorlaatste Diamond League-wedstrijd van het atletiekseizoen gehouden. Dat leverde mooie prestaties op, inclusief voor de Nederlandse deelnemers. Volgende week woensdag en donderdag wordt het seizoen in Zürich afgesloten met twee dagen atletiek.

100m horden vrouwen
Nadine Visser kent een topjaar: vijfde op de Spelen en een nieuw nationaal record. In Brussel kwam daar een nieuw hoogtepunt bij, want ze pakte voor het eerst een Diamond League-zege, door de Nigeriaanse Tobi Amusan (beiden 12,69) met enkele millimeters af te troeven. Plek drie was in 12,77 voor de Jamaicaanse Megan Tapper.

200m vrouwen
Het draait dit jaar grotendeels om het verhaal van de Namibische tieners Christine Mboma en Beatrice Masilingi, in Tokyo was er voor Mboma olympisch zilver. De 18-jarige Namibische liep ook in Brussel een dijk van een race en won in een ijzersterke 21,84 seconden, voor de 21,95 van de Jamaicaanse Shericka Jackson. De Britse Dina Asher-Smith lijkt helemaal hersteld te zijn en werd in 22,04 seconden derde.

Polsstokhoogspringen
Niet bepaald verrassend stond er weer eens geen maat op Armand Duplantis. De jonge Zweedse olympisch kampioen sprong in zijn derde poging over 6,05 meter en legde de lat vervolgens op 6,19 meter, een poging voor het wereldrecord. Dat ging twee keer bíjna goed, maar net niet, toch zal het ooit lukken. De Amerikanen Christopher Nilsen en KC Lightfoot werden met 5,85 meter tweede en derde.

Mijl vrouwen
Sifan Hassan was de topfavoriete en was ook véél te sterk voor de rest. De Nederlandse ster van de Spelen in Tokyo viel haar eigen wereldrecord zelfs aan, maar dat bleef op 4:12,33 minuten staan: in Brussel finishte ze in 4:14,74 minuten, de vijfde tijd ooit gelopen, waarmee ze nu drie van de vijf beste tijden ooit op haar naam heeft staan. De Ethiopische Axumawit Embaye werd met 4:21,08 tweede, vlak voor de Australische Linden Hall.

100m mannen
Een spannende wedstrijd met een geheel Amerikaans podium: Fred Kerley was in 9,94 seconden de snelste, vlak voor Trayvon Bromell (9,97) en Michael Norman (9,98). Met 10,02 was plek vier voor de Keniaan Ferdinand Omurwa, die onlangs in een wedstrijdje in Oostenrijk stuntte met een gigantisch Keniaans record van 9,86 seconden.

Hoogspringen vrouwen
Een mooie wedstrijd, waarin drie vrouwen de twee meter wisten te slechten. Voor de Russische Mariya Lasitskene en de Australische Nicola McDermott bleef het daar ook bij, zij werden tweede en derde, maar de winst ging naar Oekraïne: Yaroslava Mahuchikh wist ook nog over 2,02 meter te springen.

800m vrouwen
De Jamaicaanse Natoya Goule zette in de slotfase de versnelling in, alleen de Britse Keely Hodgkinson kon haar volgen. Meer dan dat zat er echter niet in en in 1:58,09 minuten ging de winst naar Goule, vlak voor Hodgkinson, wiens landgenote Jemma Reekie als derde finishte.

400m mannen
Liemarvin Bonevacia was weer van de partij, hoewel een podiumplek er net niet in zat: vierde in exact 45 seconden. De winst ging in een meetingrecord van 44,03 seconden naar de Amerikaan Michael Cherry, voor Kirani James uit Grenada (44,51) en de Botswaner Isaac Makwala (44,83).

1500m mannen
Stewart McSweyn en Mohamed Katir maakten de race, maar de Spanjaard moest afhaken bij McSweyn. De Australiër zette door en snelde in 3:33,20 minuten naar de winst, vlak voor landgenoot Oliver Hoare en de Pool Michal Rozmys.

400m horden mannen
Dit seizoen staat bol van de weergaloze tijden, met natuurlijk het bizarre wereldrecord van Karsten Warholm (45,94) op de Spelen als één van dé hoogtepunten van sportjaar 2021. In Brussel meldde Warholm zich af en de tijden vielen ook wat tegen, maar de strijd was mooi: Alison Dos Santos uit Brazilië won in 48,23 seconden, vlak voor Kyron McMaster (48,31) uit de Britse Maagdeneilanden, met de Turk Yasmani Copelli (48,45) op plek drie. Ramsey Angela werd in 49,53 seconden zesde.

5000m vrouwen
Een grotendeels Ethiopisch-Keniaanse aangelegenheid, maar daar kwam de winnares niet vandaan: in een nationaal record van 14:25,34 minuten pakte Francine Niyonsaba uit Burundi de winst, nadat ze in een geweldige sprint voorbij de Ethiopische Ejgayehu Taye schoot - Hellen Obiri uit Kenia finishte net als derde.

Discuswerpen vrouwen
Het discuswerpen werd eerder in de week in een park in het zuiden van Brussel al gehouden, bij de vrouwen ging de winst er naar Yaimé Perez. De Cubaanse gooide in haar tweede poging 66,47 meter en pakte de winst in de beslissende zesde ronde: 63,41 meter. Olympisch kampioene Valarie Allman uit de VS gooide de discus in die ronde drie centimeter minder ver, Sandra Perkovic gooide ongeldig en werd derde - in de reguliere reeks kwamen ze tot 64,25 en 65,14 meter.

Discuswerpen mannen
In de reguliere vijf worpen kwam de Zweed Daniel Ståhl tot 69,31 meter in zijn eerste worp. Kristijan Ceh uit Slovenië (65,68m) en de Jamaicaan Fedrick Dacres (65,17m) volgden, in de beslissende ronde was Ståhl ook de beste: 67,01 meter. Dacres bleef steken op 61,75 meter, Ceh gooide ongeldig en werd derde.

Verspringen mannen
Het was misschien wel het minste onderdeel van de avond: niemand sprong over de acht meter. De winst ging met 7,99 meter in de beslissende ronde naar de Amerikaan Steffin McCarter, voor de 7,89m van Ruswahl Samaai uit Zuid-Afrika. Filippo Randazzo sprong in de finaleronde ongeldig en werd derde, een passende afsluiter van de wedstrijd.

Het nutteloze feitje van de dag: comeback na lange F1 pauze

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Dit weekend is Grand Prix van Nederland in Zandvoort met inwoner van de badplaats Jan Lammers als sportief directeur van het evenement. Lammers heeft een indrukwekkende raceloopbaan achter de rug, maar wist je dat hij een bijzonder record in de Formule 1 op zijn naam heeft staan? In 1979 debuteerde hij namelijk in de hoogste raceklasse maar moest daar in 1982 na de Grand Prix in Zandvoort ook weer afscheid van nemen. Het bijzondere is dat hij in 1992 een comeback maakte in de F1 bij het March-raceteam. We kennen allemaal de comebacks van bijvoorbeeld Fernando Alonso en Michael Schumacher maar niemand presteerde het om met een onderbreking van 10 jaar terug te keren in de F1. Helaas voor Lammers ging March vlak voor de start van het seizoen van 1993 failliet.

Jan Lammers tijdens de Granx Prix van Nederland in 1982 (WikiCommons/Dijk, Hans van/Anefo)
Jan Lammers tijdens de Granx Prix van Nederland in 1982 (WikiCommons/Dijk, Hans van/Anefo)

Verstappen snelste in laatste vrije training

Max Verstappen heeft in de derde en laatste vrije training voor de Grand Prix van Nederland de snelste tijd gereden. In de duinen van Zandvoort kwam de Nederlander met de Red Bulltot een tijd van 1.09,623 waarmee hij ruim sneller was dan de Mercedessen van Valtteri Bottas en Lewis Hamilton.

Het was Hamilton die al vroeg naar buiten ging om de gemiste baantijd van de tweede vrije training goed te maken. De Brit was in gezelschap van Robert Kubica die bij Alfa Romeo de invaller is van Kimi Räikkönen die besmet bleek te zijn met covid-19. De Pool draaide veel rondjes en bleef de Haas-coureurs uiteindelijk voor.

Een aantal rijders wist hun bolide niet op het asfalt te houden. Een van hen was Carlos Sainz die in de Hugenholtzbocht de muur in verdween en zijn Ferrari zwaar beschadigde. Ook Sebastian Vettel kende daar nog een hachelijk moment, terwijl de Duitser daarvoor ook al eens de grindbak opgezocht had. Ook Lando Norris en Mick Schumacher maakten uitstapjes.

Verstappen had weinig last van al het oponthoud en liet op de mediums al zien dat hij de te kloppen man zal zijn. Op de zachte banden deed de Nederlander er nog een schepje bovenop en was hij een halve seconde sneller dan Bottas en Hamilton.

Chadwick Boseman postuum geŽerd door Howard University

Een jaar na het onverwachte overlijden van de Amerikaanse acteur Chadwick Boseman heeft zijn voormalige universiteit hem een bijzondere eer gegeven. De ster uit "Black Panther" is nu de naamgenoot van zijn alma mater.

Een jaar na zijn dood is Chadwick Boseman, de ster van Black Panther, benoemd tot peetvader van de Howard University in Washington DC. Het opschrift "Chadwick A. Boseman College of Fine Arts" is bevestigd aan het gebouw van de Academie voor Schone Kunsten, aldus de universiteit op Instagram.

Boseman heeft daar een opleiding tot filmregisseur gedaan en behaalde in 2000 zijn bachelordiploma. De universiteit bracht dit eerbetoon aan de overleden acteur omdat hij een 'icoon' is en een 'onmetelijke erfenis' naliet voor de volgende generatie. Boseman heeft in 2018 een toespraak gehouden voor afgestudeerden aan de Howard university. De universiteit heeft een Afro-Amerikaanse traditie en wordt voornamelijk bezocht door Afro-Amerikanen.

De acteur stierf op 28 augustus 2020 op 43-jarige leeftijd aan darmkanker. Het overlijden van de acteur kwam voor velen onverwachts omdat hij deze diagnose uit 2016 geheim hield. Ondanks talloze behandelingen, operaties en chemotherapie maakte Boseman in de jaren voor zijn dood verschillende films, waaronder "Avengers: Endgame". Voor zijn laatste rol in het jazzdrama "Ma Rainey's Black Bottom" werd hij in maart postuum onderscheiden met de Golden Globe voor beste drama-acteur.

Chadman is wereldberoemd geworden als prins T'Challa in de stripboekverfimling "Black Panther". De film was een wereldwijd succes. De film leverde in totaal 1,34 miljard dollar op en kreeg drie Oscars.

"Black Panther" is geen gewone superheldenfilm en geen klassieke Marvel-film. Het is een kleurrijk spektakel dat de kijker meeneemt in een andere cultuur. Daarnaast bestaat de cast vrijwel geheel uit zwarte acteurs.

Biden geeft opdracht tot vrijgave onderzoeksrapporten 9/11

Het is bijna twintig jaar geleden dat de aanslag op het World Trade Center werd gepleegd. De onderzoeken door geheime diensten worden nu gedeeltelijk openbaar gemaakt. De nabestaanden vragen hier al jaren om, mede om over de wel of niet medeplichtigheid van Saudi-Arabië te kunnen beoordelen.

Voor de 20e verjaardag van de terroristische aanslagen van 11 september 2001, gaf de Amerikaanse president Joe Biden opdracht tot vrijgave van geheime onderzoeksdocumenten. De president heeft het ministerie van Justitie en andere instanties vrijdag bij decreet opgedragen om te bekijken welke documenten kunnen worden vrijgegeven met betrekking tot het onderzoek van de FBI naar 9/11. De vrijgegeven documenten moeten dan binnen zes maanden toegankelijk worden gemaakt.

Biden zei dat hij "transparantie" had beloofd over documenten met betrekking tot de terroristische aanslagen tijdens de presidentiële campagne van 2020. "Nu we de 20ste verjaardag van deze tragische dag naderen, kom ik die belofte na."

De achtergrond hiervan zijn eisen van families van slachtoffers die Saoedi-Arabië beschuldigen van medeplichtigheid aan de aanslagen van 9/11. Zij hebben Saudi-Arabië aangeklaagd en hopen dat de publicatie van onderzoeksdocumenten die voorheen achter slot en grendel werden bewaard, nieuwe informatie zal opleveren.

Leden van het terroristische netwerk Al Qaida - de meesten waren Saoedi-Arabische burgers - kaapten 20 jaar geleden een aantal vliegtuigen en vlogen ze de gebouwen van het World Trade Center (New York) en het Pentagon (Washington) in. Een ander gekaapt vliegtuig stortte neer in Pennsylvania. Bij deze aanslagen kwamen bijna 3.000 mensen om het leven.

In haar rapport kwam de commissie die de aanslagen moest onderzoeken tot de conclusie dat er geen bewijs was dat "de Saoedi-Arabische regering als instelling of hooggeplaatste Saoedi-Arabische vertegenwoordigers" al-Qaeda had medegefinancierd. Deze formulering is door sommigen opgevat als een aanwijzing dat overheidsfunctionarissen in lagere functies mogelijk wel een rol hebben gespeeld.

De VS zullen volgende week zaterdag bij de 20ste verjaardag van de terroristische aanslagen stilstaan en de slachtoffers herdenken. "We mogen nooit de voortdurende pijn vergeten van de families van de 2977 onschuldige mensen die zijn omgekomen bij de zwaarste terroristische aanslag in de geschiedenis tegen Amerika", zei Biden nu. "Voor hen was het niet alleen een nationale en internationale tragedie. Het was zwaar persoonlijk verlies."

In het presidentieel decreet staat dat de regering "maximale transparantie" moet tonen. Documenten moeten daarom worden gepubliceerd, tenzij er zeer sterke redenen tegen zijn.

11 september 2001 ( Pixabay)
11 september 2001 ( Pixabay)

Politie achtervolgt kilometers lang een vernielzuchtige wegpiraat

De politie heeft donderdagavond een verdachte kilometers lang achtervolgd nadat hij er in Axel bij een controle vandoor ging. De man verloor onderweg een band en veroorzaakte veel schade. Dat voorkwam niet dat hij met snelheden tot 100 km/u tot in België uit handen van de politie wist te blijven, tot hij in Zelzate tegen een boom reed.

Donderdag 2 september kreeg de politie in de late avond een melding dat de ex partner van een vrouw een ruit van haar woning in Axel had vernield. Dat was al de tweede keer in een week tijd. Eenmaal ter plaatse namen agenten de aangifte van de vrouw op. Toen zij met haar in gesprek waren zagen zij de verdachte echter weer voorbijrijden. Ze besloten hem te volgen en een stopteken te geven.

In eerste instantie stopte de man (32) ook, maar toen een agent hem aan wilde spreken gaf hij gas en ging ervandoor. Hierna ontstond een achtervolging, die vanuit Axel over de Zuidsingel Westdorpe ging. Onderweg verloor de verdachte een band, maar dat mocht hem kennelijk niet deren. Met snelheden van zo’n 100 km/u (binnen de bebouwde kom) vervolgde hij op drie banden en een kale velg zijn weg richting België. Daar reed de man, inmiddels achtervolgd door 3 politieauto’s, zich kennelijk vast op het terrein van een bedrijf aan de Karnemelkweg in Zelzate. Agenten zetten zijn auto klem met een politieauto en probeerden hem uit de auto te krijgen. Tevergeefs, want opnieuw reed hij weg, waarbij hij de politieauto aan de kant botste en opzettelijk inreed op een politieman. Eenmaal weer op de openbare weg was zijn vlucht echter van korte duur. Hij reed op de Karnemelkweg tegen een boom, waarna de agenten hem konden aanhouden. De man werd overgedragen aan de Belgische collega’s en is ingesloten.

Zestien Albanese vluchtelingen van zeilboot voor Zeeuwse kust gehaald

Voor de kust van Zeeland is een plezierboot met zestien Albanese vluchtelingen onderschept. De Koninklijke Marechaussee heeft twee Oekraïeners aangehouden. Zij worden verdacht van mensensmokkel. De Marechaussee heeft de zaak in onderzoek..

De afgelopen maanden zijn voor de Zeeuwse kust al tientallen Albanezen van zeilboten afgehaald. Zeeland is een favoriet vertrekpunt van vluchtelingen om naar Groot-Brittannië over te steken. 

Raikkonen positief getest op corona, Kubica vervanger

Kimi Raikkonen zal dit weekend niet meer in actie komen tijdens de Grand Prix van Nederland, de Fin heeft positief getest op het coronavirus. De Alfa Romeo-coureur zal vandaag en morgen vervangen worden door Robert Kubica.

"In overeenstemming met de COVID-19-protocollen zal hij niet verder deelnemen aan dit evenement. Alle contacten zijn verklaard. De procedures van de FIA en de Formule 1 zullen ervoor zorgen dat er geen verdere gevolgen zijn voor de Grand Prix van Nederland", meldt de FIA, lezen we op GPBlog.nl.

Raikkonen zit inmiddels in quarantaine in zijn hotelkamer. Wat de gevolgen zijn voor de Grand Prix van Italië volgende week is nog onduidelijk.

Vuelta: Etappe 20 - De laatste bergen

De Vuelta a España is aangekomen in het slotweekeinde, nog één keer moet er de nodige keren geklommen worden. Nadat Magnus Cort vrijdag zijn derde etappezege pakte, zal het nu vermoedelijk weer een klassieker- of klassementsrenner worden die de winst gaat pakken.

De heren vertrekken aan de westelijke kust in Sanxenxo, waar men koers zet richting Casto de Herville. Dat wordt een rit van iets meer dan tweehonderd kilometer en zoals we in de uitgebreide voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier kunnen zien, moeten er flink wat heuvels en klimmetjes overwonnen worden.

Het is Spanje, dus de kans is altijd groot om hier en daar korte edoch zeer steile strookjes tegen te komen, het kan een leuke rit worden. Die mogelijk leuke rit begint rond het middaguur, Eurosport is er op de Player om 14.30 uur bij, op TV nog drie kwartier later. De finish staat tussen vijf en zes gepland, zoals gebruikelijk.

De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)
De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)

Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)
Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)

Leclerc dominant in F3-race Zandvoort

De eerste Formule 3-race van het weekeinde in Zandvoort is op dominante wijze gewonnen door Arthur Leclerc. De Monegaskische Prema-coureur, broer van F1-rijder Charles Leclerc, was bijna van start tot finish de beste.

De eerste race van het weekeinde in Zandvoort ging van start met de Belg Amaury Cordeel verrassend op pole, naast Logan Sargeant en voor Arthur Leclerc en Ayumu Iwasa. Leclerc kende een dijk van een start en ging buitenom naar de leiding, Cordeel werd in de Hugenholtzbocht in de rondte getikt door Alexander Smolyar.

Sargeant en Iwasa namen zo de podiumposities achter Leclerc in en dat bleef lange tijd zo, tot de safety car de baan op kwam: in het middenveld raakten Johnathan Hoggard en Hunter Yeany met elkaar in de clinch, beiden eindigden in de barriéres in respectievelijk de Tarzanbocht en de Gerlachbocht.

Met Hauger, Sargeant en Iwasa op kop kon het veld na een paar ronden weer door en die posities veranderden niet meer, waardoor de Monegask zijn tweede zege van het jaar pakte. 

Celstraf voor plegers mislukte plofkraak in Amsterdam

Twee mannen van 19 en 21 jaar die in februari een plofkraak wilden plegen aan de Overtoom in Amsterdam-West moeten de cel in. De rechtbank heeft beide een celstraf van dertig maanden opgelegd, waarvan zes voorwaarderlijk. Dit schrijft AT5 op haar website

Door de ontploffingen raakten de geldautomaat en de gevel van het pand zwaar beschadigd. Ook enkele ruiten van omliggende panden raakten beschadigd. Er raakte niemand gewond en er is door de daders geen buit gemaakt

Het was niet de eerste keer dat de mannen in de fout gingen: beide waren al eens veroordeeld voor vermogensdelicten. Naast de celstraf moeten ze zich verplicht laten behandelen en meewerken aan het verkrijgen of behouden van een dagbesteding. 

Tweede dag speciale NS-dienstregeling F1

NS rijdt van vrijdag tot en met zondag een uitzonderlijke dienstregeling tussen Amsterdam en Zandvoort. Met 12 treinen per uur in beide richtingen brengt de NS iedere vijf minuten honderden racefans naar station Zandvoort, dat op loopafstand van het circuit ligt. Om alles in goede banen te leiden, zijn meer dan 300 extra medewerkers ingezet.

9:00 uur: racefans al weer vroeg op de been
De NS verwacht vandaag weer duizenden mensen naar Zandvoort en terug naar huis te brengen. De eerste racefans zijn al met de trein aangekomen. De NS blikt terug op een goede eerste dag zonder problemen waar men ruim 27.000 reizigers naar Zandvoort en weer naar huis heeft gebracht.

Van de Zandschulp als eerste Nederlander in 18 jaar naar achtste finales US Open

Botic van de Zandschulp heeft zich op een overtuigende manier geplaatst voor de achtste finales van de US Open en is daarmee de eerste Nederlander die dat lukt sinds 2003. De 25-jarige Nederlander won in de derde ronde in vier sets van de de Argentijn Facundo Bagnis (3-6, 6-0, 6-2 en 6-2).

Van de Zandschulp treedt met zijn sensationele opmars in de voetsporen van Sjeng Schalken, die in 2003 de laatste Nederlander bij de laatste zestien van de US Open was.

Van de Zandschulp begon moeizaam aan de wedstrijd tegen Bagnis en de eerste set ging ook naar de Argentijn, maar daarna ging het beter lopen. De 25-jarige tennisser ging steeds dominanter spelen, terwijl hij ook minder de fout in ging. Hij pakte de tweede set met 6-0 en ook de derde set werd met overtuiging gewonnen. In de vierde set had hij al snel een 4-0 voorsprong. Bagnis kwam nog terug tot 4-2, maar daarna herstelde Van de Zandschulp de orde weer en won de set en de wedstrijd met 6-2.

In de vierde ronde neemt hij het op tegen de Argentijn Diego Schwartzman, de nummer 14 van de wereld.

Volleybalsters lopen finale EK mis na kansloze nederlaag tegen ItaliŽ

De Nederlandse volleybalsters zijn er niet in geslaagd om de finale van het EK te bereiken. In de halve finale was Italië duidelijk te sterk voor Oranje: 1-3 (19-25, 17-25, 25-16, 18-25).

De Nederlandse volleybalsters hadden de halve finale overtuigend bereikt door in de kwartfinales Zweden te verslaan, maar in de eerste twee sets was Oranje kansloos tegen de Italiaanse volleybalsters.

De ploeg van bondscoach Avital Selinger leek op weg naar een kansloze nederlaag, maar in de derde set kwamen de Nederlandse volleybalsters onder aanvoering van een sterke Celeste Plak terug in de wedstrijd. Oranje won overtuigend de derde set, maar Italië vond de vorm van de eerste twee sets weer terug en liet Nederland kansloos in de vierde set.

In de andere halve finale won Servië van Turkije (32-34, 28-26, 25-23, 25-13) en dus spelen Italië en Servië zaterdag in de finale. Nederland neemt het om het brons op tegen Turkije. In de poulefase verloor Oranje nog kansloos van Turkije.

FOK! Wat een weer: duurt te lang

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Kennen jullie dat liedje, Duurt te lang van Davina Michelle (wie?)? Dat duurde inderdaad te lang. Net als de Formule 1 race van afgelopen zondag en net als dat warmere weer, waar ik het eerder over had. 

Een hoog drukgebied bedekt Europa, wat het weer saai maakt. Saai in zoverre dat het stabiel is en er weinig gebeurt. Dit gebied is vrij krachtig waardoor lage drukgebieden worden verstoten en die warmte nog maar niet wil komen. Wellicht later, maar tegen die tijd zal het vast wel weer anders zijn. Dus over het komende etmaal kan ik vrij simpel zijn.

Het zelfde als gister, droog, af en toe een wolkje voor de zon en een zwak tot matig windje vanuit het noordoosten. De temperatuur varieert van 19 graden in de Wadden tot 25 graden in Limburg. De warmte wordt momenteel woensdag of donderdag verwacht, we gaan het zien allen.

Tot een volgende keer! 

 
Waar het eerder deze week grijs was in het Vondelpark, was vandaag de zon te zien.  (Foto: DJMO)
Waar het eerder deze week grijs was in het Vondelpark, was vandaag de zon te zien. (Foto: DJMO)
 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #71 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #418
review
Astro A20 Wireless Gaming Headset
review
WarioWare: Get It Together!
special
Random Pics van de Dag #417
special
Random Pics van de Dag #416
©FOK.nl e.a.