Biden geeft opdracht tot vrijgave onderzoeksrapporten 9/11

Het is bijna twintig jaar geleden dat de aanslag op het World Trade Center werd gepleegd. De onderzoeken door geheime diensten worden nu gedeeltelijk openbaar gemaakt. De nabestaanden vragen hier al jaren om, mede om over de wel of niet medeplichtigheid van Saudi-Arabië te kunnen beoordelen.

Voor de 20e verjaardag van de terroristische aanslagen van 11 september 2001, gaf de Amerikaanse president Joe Biden opdracht tot vrijgave van geheime onderzoeksdocumenten. De president heeft het ministerie van Justitie en andere instanties vrijdag bij decreet opgedragen om te bekijken welke documenten kunnen worden vrijgegeven met betrekking tot het onderzoek van de FBI naar 9/11. De vrijgegeven documenten moeten dan binnen zes maanden toegankelijk worden gemaakt.

Biden zei dat hij "transparantie" had beloofd over documenten met betrekking tot de terroristische aanslagen tijdens de presidentiële campagne van 2020. "Nu we de 20ste verjaardag van deze tragische dag naderen, kom ik die belofte na."

De achtergrond hiervan zijn eisen van families van slachtoffers die Saoedi-Arabië beschuldigen van medeplichtigheid aan de aanslagen van 9/11. Zij hebben Saudi-Arabië aangeklaagd en hopen dat de publicatie van onderzoeksdocumenten die voorheen achter slot en grendel werden bewaard, nieuwe informatie zal opleveren.

Leden van het terroristische netwerk Al Qaida - de meesten waren Saoedi-Arabische burgers - kaapten 20 jaar geleden een aantal vliegtuigen en vlogen ze de gebouwen van het World Trade Center (New York) en het Pentagon (Washington) in. Een ander gekaapt vliegtuig stortte neer in Pennsylvania. Bij deze aanslagen kwamen bijna 3.000 mensen om het leven.

In haar rapport kwam de commissie die de aanslagen moest onderzoeken tot de conclusie dat er geen bewijs was dat "de Saoedi-Arabische regering als instelling of hooggeplaatste Saoedi-Arabische vertegenwoordigers" al-Qaeda had medegefinancierd. Deze formulering is door sommigen opgevat als een aanwijzing dat overheidsfunctionarissen in lagere functies mogelijk wel een rol hebben gespeeld.

De VS zullen volgende week zaterdag bij de 20ste verjaardag van de terroristische aanslagen stilstaan en de slachtoffers herdenken. "We mogen nooit de voortdurende pijn vergeten van de families van de 2977 onschuldige mensen die zijn omgekomen bij de zwaarste terroristische aanslag in de geschiedenis tegen Amerika", zei Biden nu. "Voor hen was het niet alleen een nationale en internationale tragedie. Het was zwaar persoonlijk verlies."

In het presidentieel decreet staat dat de regering "maximale transparantie" moet tonen. Documenten moeten daarom worden gepubliceerd, tenzij er zeer sterke redenen tegen zijn.

11 september 2001 ( Pixabay)
11 september 2001 ( Pixabay)