Visser en Hassan schitteren in Diamond League-wedstrijd Brussel

In het Koning Boudewijn-stadion in Brussel is de voorlaatste Diamond League-wedstrijd van het atletiekseizoen gehouden. Dat leverde mooie prestaties op, inclusief voor de Nederlandse deelnemers. Volgende week woensdag en donderdag wordt het seizoen in Zürich afgesloten met twee dagen atletiek.

100m horden vrouwen
Nadine Visser kent een topjaar: vijfde op de Spelen en een nieuw nationaal record. In Brussel kwam daar een nieuw hoogtepunt bij, want ze pakte voor het eerst een Diamond League-zege, door de Nigeriaanse Tobi Amusan (beiden 12,69) met enkele millimeters af te troeven. Plek drie was in 12,77 voor de Jamaicaanse Megan Tapper.

200m vrouwen
Het draait dit jaar grotendeels om het verhaal van de Namibische tieners Christine Mboma en Beatrice Masilingi, in Tokyo was er voor Mboma olympisch zilver. De 18-jarige Namibische liep ook in Brussel een dijk van een race en won in een ijzersterke 21,84 seconden, voor de 21,95 van de Jamaicaanse Shericka Jackson. De Britse Dina Asher-Smith lijkt helemaal hersteld te zijn en werd in 22,04 seconden derde.

Polsstokhoogspringen
Niet bepaald verrassend stond er weer eens geen maat op Armand Duplantis. De jonge Zweedse olympisch kampioen sprong in zijn derde poging over 6,05 meter en legde de lat vervolgens op 6,19 meter, een poging voor het wereldrecord. Dat ging twee keer bíjna goed, maar net niet, toch zal het ooit lukken. De Amerikanen Christopher Nilsen en KC Lightfoot werden met 5,85 meter tweede en derde.

Mijl vrouwen
Sifan Hassan was de topfavoriete en was ook véél te sterk voor de rest. De Nederlandse ster van de Spelen in Tokyo viel haar eigen wereldrecord zelfs aan, maar dat bleef op 4:12,33 minuten staan: in Brussel finishte ze in 4:14,74 minuten, de vijfde tijd ooit gelopen, waarmee ze nu drie van de vijf beste tijden ooit op haar naam heeft staan. De Ethiopische Axumawit Embaye werd met 4:21,08 tweede, vlak voor de Australische Linden Hall.

100m mannen
Een spannende wedstrijd met een geheel Amerikaans podium: Fred Kerley was in 9,94 seconden de snelste, vlak voor Trayvon Bromell (9,97) en Michael Norman (9,98). Met 10,02 was plek vier voor de Keniaan Ferdinand Omurwa, die onlangs in een wedstrijdje in Oostenrijk stuntte met een gigantisch Keniaans record van 9,86 seconden.

Hoogspringen vrouwen
Een mooie wedstrijd, waarin drie vrouwen de twee meter wisten te slechten. Voor de Russische Mariya Lasitskene en de Australische Nicola McDermott bleef het daar ook bij, zij werden tweede en derde, maar de winst ging naar Oekraïne: Yaroslava Mahuchikh wist ook nog over 2,02 meter te springen.

800m vrouwen
De Jamaicaanse Natoya Goule zette in de slotfase de versnelling in, alleen de Britse Keely Hodgkinson kon haar volgen. Meer dan dat zat er echter niet in en in 1:58,09 minuten ging de winst naar Goule, vlak voor Hodgkinson, wiens landgenote Jemma Reekie als derde finishte.

400m mannen
Liemarvin Bonevacia was weer van de partij, hoewel een podiumplek er net niet in zat: vierde in exact 45 seconden. De winst ging in een meetingrecord van 44,03 seconden naar de Amerikaan Michael Cherry, voor Kirani James uit Grenada (44,51) en de Botswaner Isaac Makwala (44,83).

1500m mannen
Stewart McSweyn en Mohamed Katir maakten de race, maar de Spanjaard moest afhaken bij McSweyn. De Australiër zette door en snelde in 3:33,20 minuten naar de winst, vlak voor landgenoot Oliver Hoare en de Pool Michal Rozmys.

400m horden mannen
Dit seizoen staat bol van de weergaloze tijden, met natuurlijk het bizarre wereldrecord van Karsten Warholm (45,94) op de Spelen als één van dé hoogtepunten van sportjaar 2021. In Brussel meldde Warholm zich af en de tijden vielen ook wat tegen, maar de strijd was mooi: Alison Dos Santos uit Brazilië won in 48,23 seconden, vlak voor Kyron McMaster (48,31) uit de Britse Maagdeneilanden, met de Turk Yasmani Copelli (48,45) op plek drie. Ramsey Angela werd in 49,53 seconden zesde.

5000m vrouwen
Een grotendeels Ethiopisch-Keniaanse aangelegenheid, maar daar kwam de winnares niet vandaan: in een nationaal record van 14:25,34 minuten pakte Francine Niyonsaba uit Burundi de winst, nadat ze in een geweldige sprint voorbij de Ethiopische Ejgayehu Taye schoot - Hellen Obiri uit Kenia finishte net als derde.

Discuswerpen vrouwen
Het discuswerpen werd eerder in de week in een park in het zuiden van Brussel al gehouden, bij de vrouwen ging de winst er naar Yaimé Perez. De Cubaanse gooide in haar tweede poging 66,47 meter en pakte de winst in de beslissende zesde ronde: 63,41 meter. Olympisch kampioene Valarie Allman uit de VS gooide de discus in die ronde drie centimeter minder ver, Sandra Perkovic gooide ongeldig en werd derde - in de reguliere reeks kwamen ze tot 64,25 en 65,14 meter.

Discuswerpen mannen
In de reguliere vijf worpen kwam de Zweed Daniel Ståhl tot 69,31 meter in zijn eerste worp. Kristijan Ceh uit Slovenië (65,68m) en de Jamaicaan Fedrick Dacres (65,17m) volgden, in de beslissende ronde was Ståhl ook de beste: 67,01 meter. Dacres bleef steken op 61,75 meter, Ceh gooide ongeldig en werd derde.

Verspringen mannen
Het was misschien wel het minste onderdeel van de avond: niemand sprong over de acht meter. De winst ging met 7,99 meter in de beslissende ronde naar de Amerikaan Steffin McCarter, voor de 7,89m van Ruswahl Samaai uit Zuid-Afrika. Filippo Randazzo sprong in de finaleronde ongeldig en werd derde, een passende afsluiter van de wedstrijd.