FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesTokio 2020
Tokio 2020


Coronavirus (COVID-19)
Coronavirus (COVID-19)


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 3 september 2021

Random Pics van de Dag #406

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Verstappen: "Het was echt mooi"

Het was een bijzondere dag voor Max Verstappen vandaag. Voor het eerst mocht hij zijn rondjes draaien bij de Grand Prix van Nederland. Voor oranje gekleurde tribunes wist de Red Bull-coureur de vijfde tijd van de dag neer te zetten.

"Het was echt mooi om alle fans in het oranje te zien en ze plezier te zien hebben op de tribunes. En de baan beviel mij ook. Het is best een korte ronde met veel snelle bochten, dus het was echt een leuke dag", aldus de Nederlander na afloop, zo lezen we op Verstappen.nl.

De Red Bull-coureur zette de vijfde tijd van de dag neer maar Verstappen denkt dat er meer snelheid in zijn wagen zit. "Ik denk niet dat het vandaag vanuit onze kant heel representatief was in de korte runs, want al na één ronde verliezen de banden een beetje prestatie en mijn snelste ronde reed ik op een gebruikte set banden. Mijn snelle ronde die ik moest afbreken was goed genoeg voor de eerste plek, dus dan hadden we er al wat anders over gepraat."

"Desondanks zullen we aan een paar zaken gaan werken waar we niet helemaal blij mee waren in de korte runs. In de long-runs lijken we competitief, wat natuurlijk altijd belangrijk is, maar we weten ook dat de startpositie hier van levensbelang is. We moeten nog een paar zaken beter begrijpen, om wat meer snelheid te vinden voor de kwalificatie", zo besloot Verstappen zijn analyse na de eerste dag in Zandvoort.

Verstappen: "Het was echt mooi" (Getty Images / Red Bull Content Pool)
Verstappen: "Het was echt mooi" (Getty Images / Red Bull Content Pool)

Ferrari's het snelst op Zandvoort, Verstappen vijfde

Op een oranje gekleurd circuit van Zandvoort was vandaag dan eindelijk de veel besproken terugkeer van de Grand Prix van Nederland. De eerste vrije training waarbij de coureurs het circuit moesten leren kennen werd vooral gedomineerd door een rode vlag na het stilvallen van Sebastian Vettel. Na de tweede vrije training stonden de twee Ferrari's op de eerste plaats. Max Verstappen had de pech dat hij geen vrije ronde had om een snelle tijd neer te zetten.

Al aan het begin van de eerste vrije training gingen diverse coureurs dwars of schoten door in enkele bochten, kortom het was even wennen aan het circuit in de duinen. Maar al snel moest de rode vlag uit nadat Vettel zijn Aston Martin met motorpech aan de kant moest zetten. Doordat er geen groen lampje op zijn bolide brandde, bestond de mogelijkheid dat de wagen onder stroom stond en werd er uiterst voorzichtig te werk gegaan bij het bergen van Vettel zijn wagen. Pas vijf minuten voor het einde van de training ging de groene vlag uit en gingen vrijwel alle coureurs de baan op. Al slalommend wist Verstappen nog de tweede tijd neer te zetten achter Lewis Hamilton.

In de tweede vrije training konden de coureurs wat meer rondes rijden ondanks een rode vlag dankzij een schuiver van Nikita Mazepin en het ging meteen ook een stukje sneller dan eerder op de dag. Voor Verstappen zat een snelle ronde er niet in, diverse keren moest hij zijn snelle ronde onderbreken door verkeer of bijvoorbeeld de spinnende Mazepin. Uiteindelijk staan de Ferrari's fier bovenaan na de eerste dag in Zandvoort. Charles Leclerc was 1,5 tiende sneller dan zijn teamgenoot Carlos Sainz en kort daarachter Esteban Ocon.

Ferrari's het snelst op Zandvoort, Verstappen vijfde (Getty Images / Red Bull Content Pool)
Ferrari's het snelst op Zandvoort, Verstappen vijfde (Getty Images / Red Bull Content Pool)

Ja dat kan dus echt niet (meer)...

Met alle politieke correctheid, SJW'ers, snowflakes en mensen die een safespace nodig hebben....

Laten we eens kijken wat vroeger WEL kon, maar nu nooit meer gemaakt zou kunnen worden..

En dan beginnen we natuurlijk met de meest politiek incorrecte racistische man van Amerika.

Archie Bunker.

All in the Family liep maar liefst 9 seizoenen van 1971 tot 1979 met 204 afleveringen.

Toen konden we nog wel politiek incorrecte en racistische grappen waarderen voor wat het was... comedy.

Tegenwoordig zouden we honderden SJW'ers gelijk op de kast hebben.....

Next up...

De meest homofobe Sargeant Majoor van het Britse leger, Sargeant Major Williams in de comedy, It Aint half hot mum, die liep van 1974 tot 1981 met 56 episodes.

Toen de LGBTQXYZ alfabet gemeenschap nog niet om elk wissewasje liep te janken.

En over de alfabet gemeenschap gesproken...

Stereotype en rolbevestigend, dat kan ECHT niet.

Mr. Humphries uit Are you being served werd gespeeld door John Inman (1935-2007) was homoseksueel en had er nooit problemen mee om als karikatuur neergezet te worden.  De Engelse comedy liep van 1972 tot 1985 met een totaal van 70 afleveringen.

En deze...

Wat is er mis met Baywatch!!!

Nou, begin er maar niet over bij verschillende vrouwen organisaties, het seksualiseren van het vrouwelijk lichaam is echt not done.

Vrouwen sexy in badpakken rond laten lopen met bouncing boobies, foei.. ze moeten een burka dragen als ze mensen uit zee willen redden...

En als laatste een klassieker, die gewoon niet kan, schandalig...

 John Cleese als Basil Fawlty in Falwty Towers, waarvan tussen 1975 en 1979 helaas maar 12 afleveringen zijn gemaakt.

En grappen maken over WO2, echt, foei, hoe durf je, wat moeten de nabestaanden wel niet denken.

'Will you stop talking about the war!'

'Me?, you started it!'

'We did not start it!'

'Yes you did, you invaded Poland'

Welke series kennen jullie die heden ten dagen echt niet meer kunnen, maar stiekem echt wel leuk zijn?

Laat je suggesties in de comments achter

Volgend seizoen Overwatch League gespeeld in Overwatch 2

Het is voor veel spelers onduidelijk hoe het staat met de ontwikkeling van Overwatch 2. Van 'de game is in development hell' tot 'ze nemen gewoon hun tijd' en 'de game is bijna klaar', elke theorie is wel voorbijgekomen.

De waarheid lijkt ergens in het midden, want er is voor de game relatief groot nieuws. Meerdere bronnen, waaronder team Washington Justice, maken bekend dat Overwatch League 2022 gespeeld gaat worden op een 'vroege build' van Overwatch 2. In essentie betekent dit natuurlijk dat de game nog niet klaar is, maar wel ver genoeg in development is dat er een goed speelbare versie beschikbaar is.

Overwatch League 2022 begint in april 2022, voor die tijd komen er ongetwijfeld meer details naar buiten over de game. In februari vindt wederom 'Blizzconline' plaats, wat een uitgelezen kans lijkt.

Cort voor de derde keer aan het feest in de Vuelta

Magnus Cort heeft zijn derde ritzege in deze Ronde van Spanje gewonnen. De Deen van Education First was in de 191 kilometer lange, heuvelachtige negentiende rit van Tapia naar Monforte de Lemos de snelste van een kopgroep van zeven.

Nadat het hooggebergte gedaan was in de Vuelta was de negentiende rit een heuvelachtige rit en dan vooral in de begingfase lagen een aantal beklimmingen op het parcours. Op de beklimmingen ontstond er een kopgroep van achttien renners. De voorsprong van de kopgroep liep nooit ver op, wat betekende de het tempo in het peloton ook hoog lag en dat zorgde ervoor dat groenetruidrager Fabio Jakobsen op de beklimmingen de rol moest lossen in het peloton.

In het peloton werd hard gewerkt door de ploegen van Michael Matthews en Alberto Dainese, maar toch wisten zeven vluchters het peloton voor te blijven, waarin Magnus Cort het afmaakte. Voor de Deen was het alweer zijn derde ritzege deze Vuelta. In het algemeen klassement viel Louis Meintjes weg. Voorafgaand aan de etappe stond hij op de tiende plaats in het algemeen klassement, maar tijdens de etappe kwam hij hard ten val.

Werkgevers moeten vaccinatie- of testbewijs werknemers kunnen checken

Ondernemers moeten de mogelijkheid krijgen om te controleren of werknemers gevaccineerd of getest zijn of recent hersteld zijn van een corona-infectie. Ook moeten ze de mogelijkheid hebben mensen bij wie dat niet het geval is niet zonder meer toe te laten op de werkplek. Voor hen kan dan een andere oplossing worden gezocht zoals ter plaatse alsnog testen, thuiswerken of beschermende maatregelen. Dit is nodig om een veilige werkomgeving te kunnen garanderen en omdat werknemers en klanten er in toenemende mate om vragen.’

Dat zeggen VNO-NCW en MKB-Nederland vandaag bij de start van een campagne om ondernemers en hun medewerkers te wijzen op het belang van vaccineren en een hoge vaccinatiegraad.

Veilige werkomgeving
Ingrid Thijssen, VNO-NCW-voorzitter: ‘Wij merken dat ondernemers in allerlei sectoren in de praktijk steeds meer klem komen te zitten. Enerzijds zijn ze wettelijk verplicht te zorgen voor een veilige werkomgeving, anderzijds mogen ze nu niet eens vragen of hun medewerkers gevaccineerd of getest zijn en kunnen ze mensen niet weigeren. Zeker nu we straks weer allemaal naar kantoor gaan moet dat anders. We moeten het mogelijk maken voor ondernemers en werknemers om - als dit intern speelt - hiernaar te kunnen vragen en zo nodig maatregelen te kunnen nemen.’

Jacco Vonhof, MKB-Nederland-voorzitter: ‘Er zijn verschillende situaties die breed in onze ledenkring spelen. Zo zijn er dus kantoren waar medewerkers vragen om een veilige werkplek met gevaccineerde of geteste collega’s. Ook zijn er bedrijven - bijvoorbeeld in de evenementensector - waar ondernemers straks klanten moeten vragen om een coronatestbewijs, terwijl ze het de eigen werknemers niet eens mógen vragen. Ook sommige opdrachtgevers vragen aan leveranciers om alleen gevaccineerde of geteste werknemers te sturen. Ondernemers hebben dringend behoefte aan helderheid.’

Maak het mogelijk!
In bedrijven waar de problematiek sterk leeft - en waar zowel werkgevers als werknemers daar behoefte aan hebben - moeten ze volgens de ondernemingsorganisaties snel wettelijk de mogelijkheid krijgen om te kunnen vragen of mensen gevaccineerd of getest of recent hersteld zijn van een corona-infectie. Ook moeten die bedrijven de mogelijkheid krijgen op basis daarvan maatregelen te kunnen nemen als mensen níet gevaccineerd of getest zijn (geen klantcontact of alleen met beschermende maatregelen, thuiswerken in plaats van op kantoor, etc.).

Campagne voor ondernemers
Ondernemingsorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland doen de oproep aan het kabinet op de dag dat ze een speciale campagne starten. Hierin vragen ze de hulp van de aangesloten branches en bedrijven om collega’s te wijzen op het belang van vaccineren en een hoge vaccinatiegraad. Nog altijd zijn bijna 2 miljoen mensen niet gevaccineerd. De slogan van de campagne is: 'Twijfel over vaccineren? Laat je informeren.’ Op de campagnesite vinden ondernemers onder meer een informatieve poster die ze kunnen ophangen in hun bedrijven. Ook zijn er banners te vinden voor social media. De informatie komt in verschillende talen beschikbaar en ook staan er links naar allerlei bronnen over vaccinatie voor mensen die twijfelen of meer informatie zoeken.

Weer vier keer goud voor Nederlandse paralympiŽrs in Tokyo

Met nog twee dagen te gaan heeft Nederland op de Paralympische Spelen in Tokyo weer flink gescoord. Het rolstoeltennis en wegwielrennen gingen goed voor Nederland, net als het zwemmen en de atletiek.

Rolstoeltennis - Vrouwen enkelspel
Met name na de Spelen van Rio in 2016 maakte Diede de Groot een enorme opmars, de Grand Slam-titels zijn inmiddels al nauwelijks meer te tellen. De 24-jarige Nederlandse deed waarvoor ze naar Tokyo kwam: goud pakken, nadat ze de Japanse Yui Kamiji met 6-3, 7-6 (1) de baas was. Het is de achtste keer dat het rolstoeltennis op de Paralympische Spelen vertegenwoordigd is en voor de achtste keer gaat het goud in het vrouwenenkelspel naar Nederland - Jiske Griffioen won in Rio, nadat Esther Vergeer vier keer op rij goud pakte.

Aniek van Koot was in Londen én Rio goed voor zilver, maar in Tokyo lukte het niet om een medaille te pakken: de Britse Jordanne Whiley was in een lange strijd met 4-6, 7-6 (7), 4-6 net te sterk.

Rolstoeltennis - Mannen dubbelspel
Tom Egberink en Maikel Scheffers speelden om het brons tegen Shingo Kunieda en Takashi Sanada en het verrassend sterke Nederlandse duo wist dat zowaar winnend af te sluiten: 6-3, 6-2 en paralympisch brons was een feit.

Rolstoeltennis - Quads mannen enkelspel
Niels Vink nam het op tegen thuisspeler Koji Sugeno, met brons als inzet, en dat leverde de quadspeler een paralympische medaille op: 6-1, 6-4 winst voor Vink.

Wegwielrennen - Wegrit mannen C4-5
Daniel Abraham Gebru, in Eritrea geboren met een onderontwikkeld linkerbeen en gedurende de oorlog aldaar ontsnapt richting Nederland, won in Rio goud op de wegrit. In Tokyo was er goud op de tijdrit, maar op de wegrit lukte het niet helemaal: de in de slotfase ontsnapte Fransman Kevin le Cunff pakte het goud. Hij was weggereden bij Yehor Demenyev uit Oekraïne, die zich ondanks een flinke val naar het zilver knokte, terwijl Gebru op een halve minuut van Le Cunff brons won.

Wegwielrennen - Wegrit mannen B
Vincent ter Schure, geboren met een aandoening waardoor lichtgevoelige cellen in het netvlies afsterven, won vele WK-medailles en pakte in Rio goud en zilver op de wegrit en tijdrit. Samen met piloot Timo Fransen werd dat kunststukje herhaald in Tokyo: na zilver op de tijdrit was er een gigantisch dominant optreden op de wegrit. Het duo ging er na een kilometer of 25 vandoor en de rest - ook de piloten - zou ze niet meer terugzien, hoewel de voorsprong van dik tien minuten in de slotronde nog wel wat slonk naar een kleine zes minuten.

Dubbel feest voor Nederland, want het zilver ging naar Tristan Bangma en zijn piloot Patrick Bos. Zij maakten deel uit van een 'achtervolgende' groep en reden in de slotfase meer dan een minuut weg bij de naaste concurrentie. Bangma, wiens oogzenuw wegens optische atrofie langzaam afsterft, kende met Bos nog mechanische pech op de tijdrit, maar kon nu dus alsnog juichen.

Zwemmen - 200m wisselslag mannen SM10
Bas Takken werd geboren met een beperking die ervoor zorgt dat hij minder kracht in zijn benen heeft en dat zijn ruggengraat niet recht staat. Op het vorige WK pakte hij zilver op de 400 meter vrije slag, net als nu in Tokyo, en brons op de 200m wisselslag. Ook dat herhaalde hij in Tokyo, dankzij een sterk optreden op de schoolslag knokte hij zich het podium op.

Zwemmen - 200m wisselslag vrouwen SM10
De 20-jarige Chantalle Zijderveld, geboren zonder rechterhand, pakte in Tokyo al goud, twee keer zilver en brons en daar kwam vrijdag een tweede gouden medaille bij. Op de 200 meter wisselslag was ze ongenaakbaar en zwom ze zelfs het vijf jaar oude wereldrecord uit de boeken op één van de twee afstanden waarop ze de regerend wereldkampioene is.

Lisa Kruger viel in 2006 als kind van een muur af en liep daarbij ernstige schade aan haar linkerarm op - een deformiteit van Madelung, voor de geïnteresseerden. In Tokyo was er voor de 20-jarige Harderwijkse al zilver en twee keer brons, daar kwam vrijdag een derde bronzen medaille bij: Bianka Pap voegde zich nog tussen Zijderveld en Kruger op het podium.

Zwemmen - 100m rugslag mannen S6
Thijs van Hofweegen werd geboren met cerebrale parese en zwom in Tokyo op de rugslag zijn tweede finale van de Spelen. Een medaille zat er niet in voor de winnaar van zilver op de 400m vrij in Rio, maar hij pakte wel een zevende plek.

Zwemmen - 100m vrije slag vrouwen S11
De blind geboren Liesette Bruinsma won in Rio op haar vijftiende al vijf medailles, waaronder twee keer goud, en pakte op het vorige WK drie keer goud en twee keer zilver. In Tokyo ging het wat minder soepel: op de 100m vrije slag moest de wereldkampioene net genoegen nemen met zilver, waardoor ze de Spelen afsluit met twee keer zilver, twee vierde plaatsen en een vijfde plek.

Zwemmen - 100m vlinderslag mannen S11
Rogier Dorsman, die vanwege choroideremie steeds meer van zijn zicht verliest, kent een geweldig paralympisch debuut en won drie keer goud. Daar bleef het vrijdag wel bij, want op de 100m vlinderslag zat een vierde medaille er niet meer in: Dorsman viel vooral in de slotfase terug en tikte aan als vierde, een kleine halve seconde buiten de medailles.

Zwemmen - 4x100m wisselslag mannen 34 punten
Querijn Hensen, Tim van Duuren, Bas Takken en Thijs van Hofweegen deden het prima, maar waren gewoon niet opgewassen tegen het geweld van met name de Russen, Australiërs en Italianen. Het kwartet moest Spanje ook nog voor zich laten en finishte op een prima vijfde plek.

Atletiek - Verspringen vrouwen T20
De 25-jarige Groningse Salima Rozema komt uit in de T20-klasse voor sporters met een verstandelijke beperking, een gevolg van epilepsie. In de finale in Tokyo sprong ze constant, maar een medaille zat er niet in: met 4,69 meter in haar tweede poging eindigde de Nederlandse als tiende.

Atletiek - 100m vrouwen T64
Fleur Jong kreeg op haar zestiende een bacteriële infectie in haar bloed, wat uiteindelijk tot meerdere amputaties leidde: ze raakte acht vingertoppen én beide onderbenen kwijt. Met name dit jaar is ze sportief flink goed bezig: na al eens brons gepakt te hebben op het WK in 2015 was er nu verspringgoud in Tokyo.

Kimberly Alkemade raakte op haar achtste betrokken bij een auto-ongeluk, waarbij haar moeder om het leven kwam en wat voor haar uiteindelijk resulteerde in de amputatie van haar linkerbeen. Als atlete is ze vooral de laatste paar jaar actief en haar zilver en brons op het vorige WK werd eerder al aangevuld met paralympisch brons op de 200 meter.

Marlene van Gansewinkel was in Rio goed voor brons en won onder meer al drie keer WK-zilver. De Nederlandse, geboren zonder linkeronderarm- en been en met een beperking aan haar rechterhand, sprintte op haar blade in de race van haar leven al naar goud op de 200 meter en pakte brons in het verspringen.

Op de 100 meter stonden de drie Nederlandse vrouwen allemaal in de finale en na afloop kon Van Gansewinkel haar ogen nauwelijks geloven: wéér goud en wel in een paralympisch record van 12,78 seconden. Jong finishte met 13,10 seconden drie honderdsten achter het brons, Alkemade werd met 13,12 seconden vijfde.

Atletiek - Speerwerpen vrouwen F46
Noëlle Roorda werd geboren zonder rechteronderarm en timmert tegenwoordig aan de weg in het speerwerpen. Op het WK van 2019 werd ze met een door ziekte verstoorde voorbereiding vijfde, op het EK pakte ze dit jaar goud en in Tokyo was er paralympisch zilver: met 40,06 meter ging ze in de laatste poging voorbij de Britse Hollie Arnold en moest ze alleen de Nieuw-Zeelandse Holly Robinson voor zich dulden.

Atletiek - 400m mannen T62
De 18-jarige Olivier Hendriks werd geboren zonder kuitbenen en met misvormde voeten, inmiddels zijn beide onderbenen geamputeerd en loopt Hendriks met twee blades. Daarop pakte hij dit jaar de Europese titel op de 100 en 400 meter, terwijl hij vicewereldkampioene is op de 400. Op die afstand was het ook in Tokyo raak: goud was ver weg, maar de tiener pakte een fraaie zilveren medaille.

Badminton - Vrouwen
In de klasse SU5 was Megan Hollander aanwezig bij het debuut van het parabadminton. Dat eindigde in de groepsfase: de Nederlandse verloor van Beatriz Monteiro uit Portugal, won vervolgens simpel van de Oegandese Ritah Asiimwe, maar ging vrijdag onderuit tegen Yang Qiuxia uit China, die met 8-21, 9-21 te sterk was.

Tamara van Ark treedt terug als minister voor Medische Zorg en Sport

Minister voor Medische Zorg en Sport Tamara van Ark heeft vrijdag 3 september om gezondheidsredenen haar ontslag aangeboden. Haar portefeuille op het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wordt verdeeld tussen minister Hugo de Jonge en staatssecretaris Paul Blokhuis.

Tamara van Ark treedt om gezondheidsredenen terug als minister. Eind juli kondigde de minister aan dat ze vanwege nekklachten de komende zes weken afwezig zou zijn. Het is op dit moment onduidelijk wanneer ze voldoende hersteld is.

"Helaas is er nog geen sprake van herstel op het niveau dat ik weer aan de slag kan’’, aldus Van Ark. "Dit werk, zowel in het kabinet als in de Kamer, vraagt 100% en vaak meer en dat lukt nu niet. Ik weet ook niet wanneer dat wel zo is. Daarom heb ik besloten nu terug te treden.’’

Van Ark heeft vrijdag 3 september de Koning haar ontslag aangeboden en de Tweede Kamervoorzitter laten weten dat ze haar Kamerzetel beschikbaar stelt.

Minister Tamara van Ark trad op 9 juli 2020 aan bij VWS, als opvolger van Martin van Rijn, die tijdelijk de taken van Bruno Bruins had waargenomen.

EU stelt voorwaarden aan Taliban voor financiŽle hulp

Sinds de Taliban aan de macht is gekomen, is er geen stuiver meer uit EU-landen naar Afghanistan gegaan. Maar dat zou snel kunnen veranderen. De EU-ministers van Buitenlandse Zaken stellen echter duidelijke voorwaarden voor toekomstige samenwerking met de nieuwe heersers in Kabul.

De Europese Unie heeft de radicaal-islamitische Taliban voorwaarden gesteld voor verdere hulpgelden aan Afghanistan en diplomatieke contacten. EU-buitenlandvertegenwoordiger Josep Borrell zei in de Sloveense stad Kranj dat de ministers van Buitenlandse Zaken van de 27 lidstaten in principe overeenstemming hadden bereikt over gemeenschappelijke "voorwaarden" voor de verwachte Taliban-regering in Kabul.

Dit omvat vrij mogen reizen voor Europese burgers en Afghanen, evenals vrije toegang voor humanitaire hulpverleners in Afghanistan. Borrell noemde ook het respecteren van vrouwenrechten en persvrijheid, de vorming van een "inclusieve en representatieve regering" en een belofte van de Taliban dat Afghanistan niet opnieuw een toevluchtsoord voor terroristen zal worden. De buitenlandse vertegenwoordiger van de EU benadrukte dat contacten met de Taliban niet betekenen dat de EU de Taliban officieel "erkent".

De EU-overeenkomst is gebaseerd op een Frans-Duits voorstel. Als de veiligheidsomstandigheden in Kabul het toelaten, willen de EU-landen een gezamenlijke diplomatieke aanwezigheid op de grond vestigen, aldus Borrell. EU-landen hadden aanvankelijk hun ambassades gesloten na de militaire terugtrekking van de NATO. Een woordvoerder van de Taliban in Kabul zei dat de nieuwe regering op zijn vroegst zaterdag gepresenteerd zal worden. Eerder was aangekondigd dat de bekendmaking van de leden van de nieuwe Afghaanse Taliban regering mogelijk na het vrijdaggebed zou kunnen plaatsvinden.

Badr Hari zorgt voor ophef bij staredown Arkadiusz Wrzosek voor Glory78

Badr Hari zorgde vandaag weer voor de nodige ophef in aanloop naar het Glory78-evenement. De 36-jarige Amsterdammer deelde na de staredown uit het niets een stevige duw uit aan zijn Poolse tegenstander Arkadiusz Wrzosek. Daarna verliet hij snel het hotel, waar de persconferentie werd gehouden, zonder zijn gebruikelijke rondje interviews te geven. Zo meldt het AD.

Kabinet denkt aan invoeren coronatoegangsbewijs voor horeca en musea

Wie naar een café of een museum wil, moet mogelijk vanaf eind van de maand bij de ingang laten zien dat hij of zij gevaccineerd is of getest is op corona. Dat zei minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) vanmiddag. Zo meldt het AD.

Het kabinet zal 14 september beslissen welke coronamaatregelen kunnen worden aangepast. Daarvoor wachten ze het gevraagde advies van het Outbreak Management Team (OMT) af. Die nieuwe maatregelen zullen dan op 25 september ingaan, in plaats van de eerder genoemde 20 september.

Hoewel de beslissing over het coronatoegangsbewijs nog niet is genomen, wil De Jonge wel vast  de Nederlanders waarschuwen dat ze zich erop moeten voorbereiden dat men straks overal een coronatoegangsbewijs moeten laten zien. De verplichte 1,5 meter afstand die iedereen van elkaar moet houden, kan dan komen te vervallen.

Dilemma
"We komen in een heel nieuwe fase van de pandemie”, volgens De Jonge. "85 procent van de 18-plussers is gevaccineerd. Maar bijna 2 miljoen mensen zijn nog niet voldoende beschermd. Dat leidt tot een dilemma. Die bijna 2 miljoen mensen kunnen nog voor behoorlijk wat ziekenhuisopnames zorgen als er veel mensen tegelijkertijd corona krijgen. Dat kan leiden tot een nieuwe piek in de ziekenhuizen. Dat kunnen we de zorg niet nog een keer aandoen. De rek is eruit in de zorg. Maar de rek is er ook uit in de samenleving die af wil van alle coronamaatregelen.’’

Vaccinatieplicht
De Jonge benadrukt nogmaals dat het kabinet niet voor een vaccinatieplicht is. "Maar we moeten wel een indringend gesprek voeren over vaccinatie. De groep die er niet voor kiest, is te groot. Die 15 procent zorgt voor een dilemma. Door die groep zijn er nog steeds behoorlijke beperkingen nodig om te voorkomen dat ziekenhuizen weer overbelast worden.’’

23 miljoen C19-prikken, Hugo wil graag 'iedereen' prikken, minder vrijblijvendheid

Ritzege Ewan in Benelux Tour, KŁng nieuwe leider

De vijfde etappe in de Benelux Tour is gewonnen door Caleb Ewan. Na 192 kilometer koersen was de Australiër van Lotto Soudal in Bilzen in de massasprint Sonny Colbrelli, Danny van Poppel en Peter Sagan de baas.

In de rit van vandaag moesten de renners over vijftien klimmetjes. Na 30 kilometer koersen demarreerden Hugo Houle, Casper Pedersen en Jack Bauer. Hun avontuur was echter op elf kilometer van de meet voorbij.

In de finale van de etappe kon klassementsleider Bissegger het hoge tempo niet aan. Hierdoor moet hij zijn leidende positie afstaan aan Stefan Küng. Küng heeft twee seconden voorsprong op Luke Durbridge.

Mentale gezondheid in eerste helft 2021 op dieptepunt, mede door coronacrisis

In de eerste twee kwartalen van 2021 was 15 procent van de bevolking van 12 jaar of ouder psychisch ongezond. Dit percentage is sinds 2001, het jaar waarin het CBS begon met de monitoring van de mentale gezondheid, niet zo hoog geweest. De mentale gezondheid is gemeten via een vragenlijst waarin wordt gevraagd naar vijf aspecten: somberheid, zenuwachtigheid, in de put zitten, rust en kalmte, en gelukkig zijn.

Jongvolwassenen waren het vaakst psychisch ongezond; het percentage dat zich neerslachtig en somber voelde lag bovendien hoger dan voorheen. Daarnaast gaven 4 op de 10 jongvolwassenen desgevraagd in retrospectief aan somberder te zijn dan voor de coronacrisis. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers uit de Gezondheidsenquête, hieraan doen jaarlijks ongeveer 10 duizend respondenten mee. In de periode augustus – december 2020 zijn extra vragen opgenomen over hoe men zich tijdens de coronacrisis voelde, vergeleken met de periode daarvoor. In de publicatie Ervaren impact corona op mentale gezondheid en leefstijl zijn de gegevens uit deze enquêtes nader geanalyseerd.

In het vierde kwartaal van 2020 waren relatief meer mensen psychisch ongezond dan in hetzelfde kwartaal van 2019. Die toename zette zich in het eerste kwartaal van 2021 voort, waarna een stabilisatie volgde. Vooral het aandeel mensen dat zich somber en neerslachtig voelde en het aandeel dat zichzelf als minder gelukkig beschreef, namen in het laatste kwartaal van 2020 toe en dat bleef ook begin 2021 het geval. Daarnaast nam in het tweede kwartaal van 2021 het aandeel mensen dat zich kalm en rustig voelde af.

Is er een relatie tussen corona en mentale gezondheid?
Uit de tijdelijk extra toegevoegde vragen bleek dat respondenten zich tijdens de coronacrisis op een aantal aspecten minder goed voelden dan vóór de crisis. Aan hen is gevraagd of ze zich vaker of minder vaak eenzaam, angstig, somber en/of gestrest voelden dan voor de coronacrisis. Ruim een kwart van de mensen gaf in 2020 aan zich tijdens de coronacrisis vaker eenzaam te voelen dan daarvoor. Ook gevoelens van angst, somberheid en stress kwamen vaker voor tijdens de coronacrisis dan daarvoor. Of de afname in mentale gezondheid in het eerste halfjaar van 2021 wordt veroorzaakt door de coronacrisis is met de beschikbare gegevens niet eenduidig vast te stellen.

Jongvolwassenen vaker somber tijdens dan vóór corona
De mentale gezondheid van jongvolwassenen (18 tot 25 jaar) was het laagst. Een kwart van hen was psychisch ongezond in de eerste helft van 2021, dat is ongeveer 10 procentpunt hoger dan gemiddeld over 2020. Zij gaven vaker dan andere leeftijdsgroepen aan onrustig, somber en niet gelukkig te zijn.

Bijna 4 op de 10 jongvolwassenen voelden zich in 2020 tijdens de coronacrisis vaker somber dan voorheen. Ook in andere leeftijdsgroepen voelden velen zich vaker somber, maar dit percentage (18 tot 28) lag lager dan bij de jongvolwassenen. 3 procent van de mensen voelde zich daarentegen minder vaak somber, minder vaak eenzaam en/of angstig dan voor de coronacrisis en 8 procent ervoer juist minder stress.

Somberheid tijdens corona, vergeleken met periode daarvoor 2020 ( CBS)
Somberheid tijdens corona, vergeleken met periode daarvoor 2020 ( CBS)

COVID-19: 2.576 positief getesten en 9 doden, totaal 1.949.195 en 18.026

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 2.576 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.949.195 COVID-19-positief geteste personen gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde personen zijn er 59 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen 439 patiënten op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 13 patiënten opgenomen, er liggen nu 216 mensen met COVID-19 op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 9 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 18.026 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen met klachten zich laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Overview trailer voor pc-versie Far Cry 6

Ubisoft heeft een overview trailer vrijgegeven die specifiek ingaat op de pc-versie van de game. Wie een krachtige pc heeft, kan namelijk uitkijken naar wat meer opties en grafische kwaliteiten.

Denk aan een HD Texture pack, Ray-Tracing, een benchmark tool om je performance te testen, ondersteuning voor hoge resoluties en aspectratio's en allerlei toegankelijkheidsopties. De trailer biedt ook enkele nieuwe beelden van de game.

Far Cry 6 komt 7 oktober uit voor pc, last-gen en current-gen.

Terreuraanslag in Nieuw-Zeeland: zes gewonden, dader doodgeschoten

Een man koopt een mes in een supermarkt in Nieuw-Zeeland om er vervolgens andere klanten mee neer te steken. Slechts een paar seconden later schieten politieagenten de aanvaller neer. De autoriteiten spreken van een terroristische aanslag. Volgens hen stond de man bekend als een extremist.

Een man heeft zes mensen verwond met een mes tijdens een terroristische aanslag in een supermarkt in de buitenwijken van Auckland, Nieuw-Zeeland. De aanvaller werd doodgeschoten door de politie in burger in het winkelcentrum Lynnmall in New Lynn, aldus de politie. Volgens de hulpdiensten zijn vier van de slachtoffers zwaargewond, drie van hen zouden in levensgevaar zijn. De politie gaat ervan uit dat de aanvaller op zichzelf handelde.

Een "gewelddadige extremist" was verantwoordelijk voor deze aanslag, zei premier Jacinda Ardern op een persconferentie. De dader liet zich inspireren door de jihadistische militie van de Islamitische Staat (IS). Het ging om een man uit Sri Lanka die tien jaar in Nieuw-Zeeland woonde en sinds 2016 bekend was bij de autoriteiten en de klok rond werd bewaakt. Ook in de supermarkt was politie aanwezig om hem te observeren, daardoor kon er snel worden opgetreden.

"Wat er vandaag is gebeurd, was verachtelijk, uit pure haat, het was verkeerd", zei Ardern. Hier zit geen religie achter, maar "een ideologie die door niemand hier wordt gesteund". De politie doodde de aanvaller minder dan een minuut nadat de aanval begon, aldus Ardern.

De politie, die met een groot contingent en een helikopter in actie was, zette het gebied rond het winkelcentrum af. Volgens de informatie zou de man het moordwapen in de supermarkt hebben gekocht voordat hij de aanwezigen met het mes aanviel. De supermarktketen Countdown, waartoe Lynnmall behoort, zei dat het management "verbijsterd" was door het incident. Pas in mei was er een mesaanval met vijf gewonden in een andere supermarkt van de keten.

Het nutteloze feitje van de dag: Prins wint GP in Zandvoort

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Dit weekend strijden de coureurs op het circuit van Zandvoort voor het eerst sinds 1985 weer om de overwinning bij de Grand Prix van Nederland, maar wist je dat de eerste grand prix in Nederland gewonnen werd door een heuse prins? De Grand Prix van Nederland in 1948 werd begin augustus verreden op het net opgeleverde circuit in de duinen. Een Formule 1 WK bestond nog niet maar er waren al wel tal van officiële racewedstrijden.

In Zandvoort werd de grand prix verreden over twee heats met daarna een finalerace. Birabongse Bhanutej Bhanubandh, oftewel Prins Bira, won de wedstrijd in een Maserati in een spannende strijd met de Brit Tony Rolt in een Alfa Romeo die slechts één tiende na de Thaise prins over de finish kwam.

Prins Bira opweg naar de overwinning (WikiCommons/Nationaal Archief)
Prins Bira opweg naar de overwinning (WikiCommons/Nationaal Archief)

Cafetaria creeŽrt 'Max-bak': raceauto van frikandel op patat frites

Daar is ie dan, met vliegende snelheid over de toonbank in Winterswijk: de Max-bak! Een smakelijke auto, bestaand uit frikandellen op een racebaan van patat frites. Zo meldt de Gelderlander

De eigenaar van cafetaria Het Pelkhuisje, heeft de creatie zelf bedacht. "Ik bedenk wel vaker aparte dingen, met kerst bijvoorbeeld. De Grand Prix is heel leuk om op in te spelen. En zo'n frikandel, dat knutselt natuurlijk heel lekker." 

De bestuurders van deze drie automerken veroorzaken de meeste ongevallen

Bestuurders van een Seat, BMW of Audi veroorzaakten de afgelopen twee jaar de meeste aanrijdingen. Dat blijkt uit onderzoek van Univé. Limburgers zijn volgens de verzekeringsmaatschappij de grootste brokkenmakers. Zo meldt de Gelderlander.

De verzekeringsmaatschappij voerde een onderzoek uit naar meer dan 25.000 claims uit 2019 en 2020 waarin automobilisten, vanwege een aanrijding door eigen schuld, aanspraak maakten op de wettelijke aansprakelijkheidsdekking. Volgens Univé is de kans om een aanrijding te veroorzaken gemiddeld 2,26 procent. Seat zit hier met 2,7 procent het verst boven, gevolgd door BMW (2,62 procent) en Audi (2,49 procent).

De grootste brokkenpiloten in ons land zijn Limburgers, gevolgd door inwoners van Zuid-Holland en Noord-Brabant. Drenten, Friezen en Groningers rijden het veiligst, aldus Univé. De verzekeingsmaatschappij beoordeelde ook wie, waar in welke auto er het best in slaagt een botsing te vermijden. Dat blijkt een inwoner van Drente te zijn in een rode Daihatsu.

EU en AstraZeneca leggen ruzie bij over late levering coronavaccins

De Europese Unie en AstraZeneca hebben hun conflict over de vertraagde levering van coronavaccins bijgelegd. Ze hebben afgesproken dat de fabrikant de laatste vaccins voor eind maart volgend jaar levert, meldt de Europese Commissie. De rechtszaak die was aangespannen is van de baan.

De EU verwachtte aanvankelijk veel van het vaccin van AstraZeneca. Doordat het bedrijf het contract niet waarmaakte en het Verenigd Koninkrijk volgens Brussel ten onrechte voorrang gaf, werd de verstandhouding tussen fabrikant en klant grondig verpest. Dat bracht de partijen uiteindelijk voor de Brusselse rechter, waar de commissie probeerde af te dwingen dat AstraZeneca sneller over de brug zou komen. Lees verder bij Skipr.

Sylvana's voorbeeld om 'alle witte mannen te vervangen' valt verkeerd

Sylvana Simons was gisteren ineens 'trending' op Twitter naar aanleiding van een uitspraak in een debat over inburgering en integratie op 28 juni 2021.

In een pittig debat met Joost Eerdmans stelde zij als voorbeeld hoe het zou zijn als zij een motie in zou dienen om alle witte mannen te vervangen door andere mannen. Het op social media rondgaand fragment riep veel commotie op. Een wat langer durend fragment van de discussie tussen Simons en Eerdmans op YouTube brengt enige nuance aan in haar uitspraak.

NS: Stroom racefans naar F1 op gang

Het Formule 1-weekend is begonnen! Vanaf vanmorgen vroeg kleuren racefans de stations oranje. Om alle fans snel naar het circuit te brengen, rijdt NS een uitzonderlijke dienstregeling tussen Amsterdam en Zandvoort met 12 treinen per uur in beide richtingen. Zo brengen we iedere 5 minuten honderden racefans naar station Zandvoort, dat op loopafstand van het station ligt. Om alles in goede banen te leiden, zijn er ruim 300 extra collega's aan het werk.

Reisadvies Amsterdam - Zandvoort
Reizigers moeten rekening houden met grote drukte in de treinen en op de stations. Dit kan leiden tot een langere reis- of wachttijd bij overstappen op de trein naar Zandvoort. We gaan uit van gemiddeld een halfuur. Om lange rijen bij de kaartautomaten te beperken, raden we reizigers aan vooraf online het NS Dutch Grand Prix (DGP) Retour aan te schaffen of vooraf hun saldo op te laden. Vanwege de grote drukte kunnen reizigers dit weekend tot 13.00 uur geen fietsen meenemen in de treinen richting Amsterdam. Tussen Amsterdam en Zandvoort geldt dit voor de gehele dag. Alle informatie en adviezen staan op een speciale NS-webpagina.

Vuelta: Etappe 19 - Sprinten met een gehalveerd peloton?

De achttiende etappe van de Vuelta was er een die wielerfans zich zullen heugen: het debuut van de Gamoniteiro. Daar blijft het wel een beetje bij, het was eigenlijk niet echt een spektakel, volgende keer beter.

Vandaag volgt uiteraard de negentiende etappe en dat wordt een geheel andere. Men gaat van start in Tapia, waarna het gelijk een kilometer of 35 lang grotendeels omhoog gaat. Vervolgens is het tientallen kilometers een kwestie van op en neer gaan, tot het wat afvlakt en we richting slotfase gaan.

Op minder dan dertig kilometer van de streep volgt nog een klimmetje, vervolgens is het dalen en rechtuit naar de finish in Monforte de Lemos, 191 kilometer na de start. De uitgebreide voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier is hier te vinden, starten doen we rond half één en de finish is weer tussen vijf en zes - Eurosport schakelt rond drie uur in.

De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)
De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)

Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)
Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)

BraziliŽ en ArgentiniŽ winnen in Zuid-Amerikaanse WK-kwalificatie

Brazilië heeft ook de zevende wedstrijd van het kwalificatietoernooi van de CONMEBOL-zone voor het wereldkampioenschap weten te winnen. De Goddelijke Kanaries wonnen donderdagnacht Chili in een lastig duel met 0-1. Zuid-Amerikaans kampioen Argentinië won eveneens, met 1-3 uit bij Venezuela. Zondag ontmoeten Brazilië en Argentinië elkaar in São Paulo.

Brazilië kende traditiegetrouw een moeilijke avond in de Chileense hoofdstad Santiago. De ploeg van bondscoach Tite, waar onder anderen Alison, Ederson, Gabriel Jesus en Roberto Firmino ontbraken omdat ze niet waren vrijgegeven door hun Engelse clubs, mocht van geluk spreken dat het kort voor rust een goal van de harde Chilenen afgekeurd zag wegens buitenspel. Invaller Everton Ribeiro zorgde iets meer dan een kwartier na rust voor de winnende treffer. De ploeg heeft nu de maximale 21 punten uit zeven wedstrijden. 

Argentinië beleefde in de Venezolaanse hoofdstad Caracas een gemakkelijke avond. Lautaro Martínez opende de score op slag van rust, waarna de Zuid-Amerikaanse kampioen in de tweede helft via Joaquin Correa en Angel Correa makkelijk uitliep naar 0-3. In blessuretijd redde Soteldo de eer voor Venezuela uit een strafschop.

Venezuela speelde een uur lang met tien man nadat verdediger Adrián Martinez na bijna een half uur van het veld werd gestuurd na een zware charge op Lionel Messi. De Uruguayaanse scheidsrechter González liet het spel doorgaan, maar gaf Martinez geel toen de aanval werd onderbroken. Vervolgens werd hij door de VAR naar de kant geroepen en zette hij na het bestuderen van de beelden de straf om in een rode kaart. Messi kon het duel wel vervolgen en speelde de wedstrijd gewoon uit.

Ecuador won verder met 2-0 van Paraguay. Uruguay moest tegen Peru met een punt genoegen nemen (1-1). Colombia - Bolivia eindigde in 1-1. Brazilië gaat dus aan kop. Argentinië heeftn u vijftien punten en is tweede. Ecuador heeft er twaalf. Uruguay en Colombia staan op negen punten. De eerste vier plaatsen zich voor het WK van volgend jaar in Qatar. De nummer vijf speelt nog een internationale play-off.

FOK! Wat een weer: mooi weer komt eraan

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Welkom! 

Een stuk later dan gebruikelijk, maar we waren alle drie vandaag heel druk en is het weerbericht er vandaag bijna bij ingeschoten. Ik ben momenteel ook behoorlijk moe, dus ik hou het even wat korter.

Vandaag was het op veel plaatsen nog bewolkt, maar in de loop van de dag brak de zon er goed doorheen. Aan het einde van de dag was het vrijwel overal helder. In het zuidoosten was het bijna de hele dag vrij zonnig.

Vannacht is het op veel plaatsen helder, behalve op de Wadden. Daar drijven nog steeds wolkenvelden over die zich uiteindelijk ook weer over de noordelijke helft gaan uitspreiden. De minima liggen rond de 11 graden. Aan zee wat hoger.

Morgen is het landelijk gezien een mooie dag. Helaas lijkt de bewolking in het noorden toch weer vrij hardnekkig te zullen zijn. De temperaturen lopen uiteen van 19 graden onder de bewolking tot 25 of 26 graden in het zonnige zuiden.

Morgen volgt er uitgebreider weer.  

Tot morgen!

 Kamp Vught (Foto: DJMO)
DJMO was vandaag op bezoek in Kamp Vught. (Foto:DJMO)
 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
Weekend gifdump #34
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #71
special
VrijMiBabes #71 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #418
review
Astro A20 Wireless Gaming Headset
review
WarioWare: Get It Together!
©FOK.nl e.a.