Martins helpt Nederlands team aan F3-winst in Zandvoort

Op het circuit van Zandvoort is zaterdag ook de tweede Formule 3-race van het weekeinde verreden. Het was een spannende race, waarin van alles gebeurde, zondag volgt de langere hoofdrace in de ochtend.

Race twee van het Formule 3-weekeinde ging van start met Ido Cohen en Clement Novalak als ietwat ongebruikelijke eerste rij, uiteraard dankzij het omkeren van de top-12 van race één. Ollie Caldwell en Frederik Vesti vertrokken vanaf rij twee, voor Victor Martins en kampioenschapsleider Dennis Hauger.

Novalak nam bij de start de leiding over, Cohen behield zijn plek en Vesti, Martins, Caldwell en Hauger sloten aan. Vooral Caldwell en Hauger duelleerden flink bij het uitkomen van de Hugenholtzbocht, maar na drie ronden kwam de safety car de boel tot bedaren brengen: Lorenzo Colombo ging rechtdoor in de Gerlachbocht.

Bij de herstart wisten Novalak en Cohen hun plek te houden, maar Martins ging voorbij Vesti, die juist geprobeerd had om Cohen te verschalken. Kort na de helft zette Martins zijn auto op het rechte stuk langs die van Cohen, Vesti nam de Israëliër niet veel later op dezelfde plek te grazen.

Voorin kon Martins het gat naar Novalak dichten en de Brit moest er rap aan geloven: Martins ging naar de leiding. Met een paar ronden te gaan reed Amaury Cordeel zijn auto het grind in de Tarzanbocht in, waardoor de safety car de baan op kwam. Martins, Novalak en Vesti regen nog altijd voorin, Hauger was Cohen inmiddels ook gepasseerd.

Bij de herstart ging het op de Hunserug fout voor Hauger: hij werd van achteren geraakt door Cohen. Het resultaat was een lekke band voor de kampioenschapsleider en een kapotte voorvleugel voor Cohen. De schade viel uiteindelijk echter nog wel mee, want concurrent Jack Doohan kende een dramatische race en stuiterde ook nog eens door het gras.

Martins reed voorin naar de overwinning namens het Nederlandse MP Motorsport, Novalak en Vesti completeerden het podium, Tijmen van der Helm finishte als 21e.