Chadwick Boseman postuum geŽerd door Howard University

Een jaar na het onverwachte overlijden van de Amerikaanse acteur Chadwick Boseman heeft zijn voormalige universiteit hem een bijzondere eer gegeven. De ster uit "Black Panther" is nu de naamgenoot van zijn alma mater.

Een jaar na zijn dood is Chadwick Boseman, de ster van Black Panther, benoemd tot peetvader van de Howard University in Washington DC. Het opschrift "Chadwick A. Boseman College of Fine Arts" is bevestigd aan het gebouw van de Academie voor Schone Kunsten, aldus de universiteit op Instagram.

Boseman heeft daar een opleiding tot filmregisseur gedaan en behaalde in 2000 zijn bachelordiploma. De universiteit bracht dit eerbetoon aan de overleden acteur omdat hij een 'icoon' is en een 'onmetelijke erfenis' naliet voor de volgende generatie. Boseman heeft in 2018 een toespraak gehouden voor afgestudeerden aan de Howard university. De universiteit heeft een Afro-Amerikaanse traditie en wordt voornamelijk bezocht door Afro-Amerikanen.

De acteur stierf op 28 augustus 2020 op 43-jarige leeftijd aan darmkanker. Het overlijden van de acteur kwam voor velen onverwachts omdat hij deze diagnose uit 2016 geheim hield. Ondanks talloze behandelingen, operaties en chemotherapie maakte Boseman in de jaren voor zijn dood verschillende films, waaronder "Avengers: Endgame". Voor zijn laatste rol in het jazzdrama "Ma Rainey's Black Bottom" werd hij in maart postuum onderscheiden met de Golden Globe voor beste drama-acteur.

Chadman is wereldberoemd geworden als prins T'Challa in de stripboekverfimling "Black Panther". De film was een wereldwijd succes. De film leverde in totaal 1,34 miljard dollar op en kreeg drie Oscars.

"Black Panther" is geen gewone superheldenfilm en geen klassieke Marvel-film. Het is een kleurrijk spektakel dat de kijker meeneemt in een andere cultuur. Daarnaast bestaat de cast vrijwel geheel uit zwarte acteurs.