Champoussin verrast favorieten in voorlaatste etappe Vuelta

De voorlaatste rit in de Vuelta is gewonnen door Clément Champoussin. Met een late aanval reed de Fransman verrassend naar de ritwinst. Primoz Roglic behield zonder problemen zijn rode trui.

De twintigste en voorlaatste rit in de Vuelta leek er een voor de aanvallers te zijn. Vanuit de start reden achttien renners weg en de kopgroep leek ook op weg naar de ritzege. De voorsprong liep op naar meer dan elf minuten, maar plots besloot Ineos te gaan rijden in het peloton en ging de voorsprong hard achteruit voor de aanvallers.

Ineos hield een hoog tempo aan en op zestig kilometer van de streep werd het peloton flink uitgedund. Adam Yates trok op de klim van de eerste categorie hard door, maar zijn teamgenoot Egan Bernal kon niet volgen. Miguel Angel Lopez moest ook lossen en doordat Bahrain-Victorious met Jack Haig en Gino Mäder wel mee kon, moest Lopez het in de achtervolging alleen oplossen. De Colombiaan van Movistar, die donderdag de koninginnenrit had gewonnen, kreeg het gat niet dicht en dat frustreerde hem zo dat hij opgaf. 

Waar Lopez en Bernal hun klassement verspeelde deed Haig wel goede zaken. Hij liet zijn ploeg op kop rijden en op de slotklim zouden ze bij de koplopers komen. Op drie kilometer van de streep kwamen Primoz Roglic, Yates, Enric Mas en Haig bij de koploper Ryan Gibbons.

Doordat de favorieten voor de dagzege vooral naar elkaar keken wisten een aantal terug te komen, met daarbij ook Champoussin. De Fransman speelde het slim en trok ten aanval, waarna Roglic, Mas, Haig en Yates nog steeds naar elkaar keken. Champoussin had direct een gat van twintig seconden te pakken, waardoor hij de rit won in de Vuelta. Roglic eindigde nog op de tweede plaats en liep daardoor nog wat seconden uit in het algemeen klassement.