Zweedse biatletes schrijven historie met World Cup-zege

De Zweedse biatletes hebben voor het eerst in de geschiedenis de eindzege gepakt in de World Cup op de estafette. In het Tsjechische Nove Mesto pakte de ploeg de winst en dat was precies wat ze nodig hadden om het eindklassement te winnen.

Mona Brorsson begon niet geweldig en wisselde als elfde op Hanna Öberg, die met een redelijk optreden zes posities wist te winnen. Vervolgens kwam Linn Persson aan de beurt en zij deed het erg sterk: met slechts één benodigd extra patroon bij het schieten trok ze alles en iedereen voorbij en hielp ze Zweden naar de leiding.

Slotloopster Elvira Öberg moest het opnemen tegen vooral de Wit-Russische Elena Kruchinkina, die bij de laatste schietbeurt de leiding nam. Öberg bleef er in de slotronde echter dicht bij in de buurt en in de laatste paar honderd meter legde ze haar opponente er in de sprint definitief op.

Zweden pakte zo de winst, met Iryna Kryuko, Dzinara Alimbekava en Hanna Sola werd Wit-Rusland tweede en op een kleine halve minuut wist Julia Simon namens Frankrijk de Oekraïnse Olena Pidhrushna nipt voor te blijven voor plek drie.