UFC: Alistair Overeem op straat gezet

De Nederlandse MMA-veteraan Alistair Overeem is van de ranglijst van de UFC gehaald. Waarschijnlijk betekent dat dat deze MMA-legende, die al jaren in de top tien van 's werelds grootste MMA-organisatie vecht, ontslagen is.


Alistair Overeem's UFC-carrière (Bron: YouTube)

Overeem (47-19 MMA, 13-8 UFC) was een dure klant voor de UFC. Bij zijn debuut voor de organisatie in 2011 was de toenmalige Strikeforce-kampioen al een legendarische kooivechter na indrukwekkende jaren bij grote organisaties als Pride, Strikeforce en Dream. Overeem won in 2010 ook nog eens het zwaargewichttoernooi K-1.

Tijdens zijn UFC-debuut versloeg hij op grote wijze de publiekslieveling Brock Lesnar. Na die partij kreeg Overeem het lid op zijn neus na een positieve dopingtest. In de daaropvolgende gevechten liep het vaak niet goed af met 'ex-Übereem' en drie van zijn vier gevechten verloor hij.

Maar de reden dat Overeem een MMA-legende is is dat hij altijd zichzelf kan verbeteren en misschien ook wel verrassen. Na een totale reorganisatie in zijn trainingkamp versloeg The Reem achtereenvolgens Stefan Struve, Roy Nelson, Junior Dos Santos en Andrei Arlovski.

Dat bracht hem in 2016 een kampioenswedstrijd tegen zwaargewichtkampioen Stipe Miocic, een gevecht dat helaas in de eerste ronde teleurstellend eindigde in een KO-verlies.

Niettemin wist de Nederlander zich weer te motiveren voor een laatste gooi naar het UFC-goud, maar tien gevechten later (6-4) is de 40-jarige Overeem dan toch bruut via de achterdeur op straat gezet door de grote bazen. Zijn laatste gevecht werd in februari verloren van de Rus Alexander Volkov.