Noorse langlaufsters onttronen dramatisch Zweden op WK-estafette

Op het wereldkampioenschap langlaufen in Oberstdorf hebben de Noorse vrouwen de troon op de estafette weer overgenomen van Zweden. De uittredend wereldkampioenen kwamen vooral op de klassieke stijl dramatisch voor de dag.

Jonna Sundling viel als openingsloopster voor Zweden op de vijf kilometer klassiek wat tegen en verloor dik tien seconden op de Noorse Tiril Udnes Weng en de Russische Yana Kirpichenko. Vervolgens was grand dame Charlotte Kalla aan de beurt en dat ging nog veel slechter: ze was volstrekt kansloos en verloor meer dan een minuut, Zweden kwam halverwege slechts door als tiende - de waxers namen er na afloop de volledige verantwoordelijkheid voor.

Heidi Weng hield Noorwegen aan de leiding, Yulia Stupak bleef er namens Rusland prima bij. De rest haakte al af en Therese Johaug opende als Noorse kopvrouw een gat van bijna twintig seconden naar Tatiana Sorina. De jonge Helene Marie Fossesholm mocht het afmaken voor Noorwegen en ze liet Natalia Nepryaeva niet in de waan: goud voor Noorwegen, zilver voor Rusland.

De strijd om het brons was interessant en ging uiteindelijk tussen de Finse Krista Pärmäkoski en de Amerikaanse Jessie Diggins. Ietwat verrassend bleek Pärmäkoski de snelste en na optredens van Jasmi Jönsuu, Johanna Matintalo en de 42-jarige en uiterst indrukwekkende Riitta-Liisa Roponen pakte Finland verrassend het brons. Zweden finishte als zesde, nadat Ebba Andersson en Frida Karlsson nog wat posities konden winnen.