Forged in the Barrens is de nieuwste Hearthstone-uitbreiding

De eerste uitbreiding voor het nieuwe jaar van Hearthstone is Forged in the Barrens. Het jaar van de Gryphon begint met een tocht door de klassieke zone in Kalimdor waar spelers onder andere te maken krijgen met het nieuwe keyword frenzy, mercenary minions en ranked spells.

Frenzy is het nieuwe keyword met een simpel effect; wanneer je minion voor de eerste keer wordt geraakt én het overleeft, wordt het effect op de kaart getriggerd. Van de nieuwe mercenary minions zijn er tien (één voor elke class), en deze spelen een belangrijke rol tijdens het verhaal dat zich ontwikkelt tijdens het jaar van de Gryphon. Sinds Rise of Shadows probeert Hearthstone over het hele jaar éen verhaal te vertellen en de mercenary minions vormen hierin het begin. Deze mercenaries spelen ook een belangrijke rol in mercenaries mode, het solo-avontuur dat veel lijkt op dungeon run uit Kobolds and Catacombs.

Ranked spells worden krachtiger naarmate je meer mana verzamelt, en werken ongeveer hetzelfde als de schemes uit Rise of Shadows. Wanneer je vijf of tien mana hebt, wordt de spel sterker - onafhankelijk of deze in je deck zit of in je hand. 

Met het jaar van de Gryphon komen er ook ingrijpende veranderingen naar de basisset van Hearthstone. De basiskaarten en classic-kaarten vormden jarenlang de basis voor de Hearthstone-uitbreidingen, en waren altijd beschikbaar; hier komt verandering wanneer het jaar van de Gryphon begint. De basic- en classic set worden vervangen door een core set, die bestaat uit 235 bestaande en nieuwe kaarten. Ook zijn deze kaarten gratis beschikbaar voor alle spelers, zodat je altijd de goede basis kan leggen voor een nieuw deck.