SkiŽr Faivre verrast met wereldtitel na schuifpartij topfavoriet

Alpineskiër Mathieu Faivre heeft op het wereldkampioenschap in Cortina d'Ampezzo voor een flinke verrassing gezorgd. De Fransman veroverde de wereldtitel op de reuzenslalom, al zijn tweede gouden medaille van de week.

De eerste run was een waar slagveld: Alexis Pinturault maakte zijn favorietenrol waar en slechts drie man konden binnen een seconde blijven. Luca de Aliprandini uit Italië gaf 0,40 seconden toe, ook de Duitser Alexander Schmid (+0,56) en Pinturault's landgenoot Mathieu Faivre (+0,58) hielden de schade prima beperkt.

Daarna volgde Loïc Meillard uit Zwitserland echter al op 1,25 seconden, toppers als Filip Zubcic (11e, +2,12) en Henrik Kristoffersen (15e, +2,32) kwamen er ook nauwelijks aan te pas. De Nederlander Maarten Meiners ging helaas al snel in de fout en finishte niet.

In run twee nam Zubcic de eerste plek in handen, waarmee hij wat plekken steeg tot Marco Schwarz vanaf plek zes 0,72 seconden sneller was. Meillard was bijna een seconde langzamer en verloor twee plekken, Faivre verdedigde zijn positie door met 0,87 de leiding te pakken. Schmid begon prima, maar ging in de fout en verdraaide zich: einde wedstrijd.

De Aliprandini kwam niet voorbij Faivre, maar op 0,63 verzekerde hij zich wel van een verrassende medaille. Op Pinturault stond geen maat... zo leek het, want de topfavoriet schoof na een paar poortjes onderuit en dus werd Faivre gekroond tot wereldkampioen, nadat hij óók al het goud pakte op de parallelwedstrijd. De Aliprandini pakte zilver, brons was voor Schwarz.