FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 29 januari 2021

Random Pics van de Dag #220

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

UFC: Overeem zelfverzekerd op weg naar laatste kunstje in de kooi

Zaterdag 6 februari mag de Nederlander Alistair Overeem weer de octagon in om zijn vechtkunsten te vertonen. De inmiddels 40-jarige MMA-veteraan staat dan tegen de Rus Alexander Volkov.


Promo Overeem vs Volkov (Bron: YouTube)

Overeem (47-18 MMA, 12-7 UFC) steekt in goede vorm na winst in vier van zijn vijf laatste gevechten in 's werelds sterkste kooigevechtcompetitie. Volkov (32-8 MMA, 6-2 UFC) heeft één verliespartij meer in zijn laatste vijf gevechten.

The Demolition Man wil nog eenmaal een kans op de indrukwekkendste kampioensgordel in het MMA, die helaas nog ontbreekt in de overvolle prijzenkast van de zwaargewicht. Volkov is echter een flinke drempel op weg naar het goud.

"Hij is als vechter enorm gegroeid in het afgelopen jaar. Maar ik ook", zo klinkt het zelfverzekerd. "Ik denk dat ik op dit moment de gevaarlijkste tegenstander ben nu ik in topvorm verkeer. De timing voor dit gevecht is voor mij perfect."

22 jaar trouwe dienst in de kooi
Overeem staat op dit moment op de zesde plek op de ranglijst bij de zwaargewichten, Volkov staat op plek zeven. "Hij is een goede complete vechter. Hij kan trappen, stoten, is goed op de grond en kan goed grapplen. Hij heeft lange armen, het wordt een interessant gevecht. Maar ik ben er klaar voor, het trainingskamp voelt goed. Het wordt een mooi gevecht."

De tweestrijd wordt het hoofdprogramma van MMA-gala UFC Fight Night 184 en met dit gevecht nadert het einde van de indrukwekkende carrière van de Nederlander. Weinig vechtsporters halen de 22 jaar actieve dienst in de kooi en hebben constant tegen de absolute top gevochten.

Bij een verlies tegen Volkov ziet het er verder treurig uit voor de reus, maar bij winst komt het goud weer erg dichtbij. "Ik ben bezig aan een mooie serie gevechten, ze zijn ook leuk om naar te kijken en spannend. Als we deze stijgende lijn doorzetten dan moet een titelstrijd er nog wel inzitten."

Laatste truukje
Overeem is zich bewust van het feit dat op deze leeftijd een eindsprint extra lastig zal zijn. "Ik ga zeker niet door tot mijn 45e. Dit is mijn laatste truukje, daarna is het over en uit en bedank ik iedereen voor een mooie tijd. We moeten wel realistisch blijven."

Wie er tegenover de in het Verenigd Koninkrijk geboren Nederlander zal staan als het echt om de knikkers zal gaan, maakt hem niet uit. Stipe Miocic, Francis Ngannou of zelfs een Jon Jones zijn de mogelijkheden voor een titelstrijd, maar een voorspelling durft Overeem niet te maken.

Wat hij wel durft te voorspellen is het eindstation. "Als ik die gordel eenmaal boven mijn hoofd mag houden, dan kap ik er gelijk mee. Wat heb ik dan nog te bewijzen?"

UFC Fight Night 184 wordt gehouden op zaterdag 6 februari in de UFC trainingsfaciliteit in Las Vegas, Nevada en is in ieder geval live en gratis te volgen via de site kijk.nl.

Volledig programma:
Main card (ESPN+)
Alistair Overeem vs. Alexander Volkov
Cory Sandhagen vs. Frankie Edgar
Marion Reneau vs. Macy Chiasson
Alexandre Pantoja vs. Manel Kape
Cody Stamann vs. Andre Ewell
Beneil Dariush vs. Carlos Diego Ferreira

Preliminary card (ESPN+)
Clay Guida vs. Michael Johnson
Mike Rodríguez vs. Danilo Marques
Julio Arce vs. Timur Valiev
Molly McCann vs. Lara Procopio
Seung Woo Choi vs. Youssef Zalal

Wil je meepraten over UFC Fight Night 184, Alistair Overeem of MMA in het algemeen? Doe dat dan hier op het FOK!-forum

Skeletonster Bos op podium bij World Cup-finale, WK in aantocht

In het Oostenrijkse Innsbruck is het World Cup-seizoen voor de skeletonners vrijdag alweer afgesloten. Het was alweer de derde wedstrijd van de winter op de olympische baan van 1976 en in totaal de achtste van het seizoen, dat over twee weken afgesloten wordt met het WK in Altenberg.

Mannen
De volledig top-5 van de World Cup-stand was afwezig: zij waren in Altenberg aan het testen voor het aankomende WK aldaar. De Rus Alexander Tretiakov liet zien mooi gebruik te kunnen maken van hun afwezigheid en was in run één de snelste, twee honderdsten voor de Brit Craig Thompson. De Rus Nikita Tregubov (+0,20) streed met de Oostenrijker Samuel Maier (+0,27) en de Brit Marcus Wyatt (+0,33), gevolgd door een trio aan Zuid-Koreanen: olympisch kampioen Yun Sung-bin (+0,34), Kim Ji-soo (+0,36) en Jung Seung-gi (+0,38).

In de tweede run was Yun met enige afstand de beste der Zuid-Koreanen: 'Iron Man' nam met 0,32 seconden de leiding en ging met 0,14 seconden voorbij Wyatt. Maier ging op zijn thuisbaan weer bloedsnel door de laatste bochten en dook twee honderdsten onder Yun's tijd door. Tregubov kwam flink tekort en leverde drie posities in, waarna Thompson in een thriller met 0,04 seconden plek één pakte. Veteraan Tretiakov mocht het afmaken tegen de jongelingen die op één en twee stonden en dat deed de Rus met 0,23 seconden - Thompson en Maier pakten hun eerste podiumplek ooit.

Martins Dukurs schrijft voor de zoveelste keer het eindklassement in de World Cup op zijn naam, dat was vooraf al zeker. Alexander Gassner uit Duitsland en Dukurs' broer Tomass staan ook op het podium van het eindklassement.

Vrouwen
Innsbruck is een korte baan en dus telt de start extra mee, waardoor het niet verwonderlijk was dat Elena Nikitina met afstand de snelste tijd noteerde in run één. De Russische startraket was 0,39 seconden sneller dan de thuisfavoriete en World Cup-leidster Janine Flock én de Nederlandse Kimberley Bos. Valentina Margaglio uit Italië was op 0,45 seconden de naaste belaagster wat het podium betreft, voor de Britse Brogan Crowley (+0,54) en de Russische Yulia Kanakina (+0,59), nog een startkanon.

Kanakina leverde in run twee haar plek in bij de Duitse Tina Hermann, Crowley dook acht honderdsten onder de tijd van de Duitse en pakt sowieso haar beste resultaat ooit. Margaglio was nog eens 0,19 sneller, maar werd met vijf honderdsten verslagen door Bos, die zo zeker een podiumplek pakte. Flock was precies een kwart seconde sneller en was daarmee definitief zeker van de eindwinst in het World Cup-klassement, maar op Nikitina stond voor de dagwinst geen maat: de rappe Russische sloot het World Cup-seizoen af door met 0,39 seconden de winst te pakken.

Tweede Kamer lijkt gepruts De Jonge zat; 'laat Rutte overnemen'

De Tweede Kamer lijkt het geduld met minister Hugo de Jonge te verliezen. Komende week mag De Jonge zich verantwoorden voor het slechte vaccinatiebeleid en de massale diefstal van persoonsgegevens bij de GGD.

"Het is heel kwalijk dat criminelen toegang tot de gegevens van acht miljoen Nederlanders hebben gehad”, zegt PvdA-Kamerlid Attje Kuiken. “En ik neem het de minister in het bijzonder kwalijk dat hij ons onwaarheden voorspiegelt.”

Kuiken is keihard in haar oordeel. "De minister houdt van freewheelen. Terwijl je juist over het vaccineren en persoonlijke data heel precies moet zijn.” Haar geduld met de minister is op. “Ik heb steeds meer vraagtekens of hij de touwtjes nog stevig genoeg in handen heeft. Wat mij betreft moet premier Rutte de regie gaan voeren.”

Coalitiepartijen beginnen inmiddels ook al te twijfelen aan het werk van de minister. Volgens Kees Verhoeven van D66 loopt De Jonge 'tegen de grenzen van geloofwaardigheid aan'.

De geplaagde minister spiegelde onder andere het testbeleid en het bron- en contactonderzoek te rooskleurig voor. Ook bleek hij achteraf te optimistisch over het bouwen van een corona-app. Donderdag werd bekend dat het Europese medicijnagentschap EMA het niet toestaat om zes weken aan te houden tussen twee prikken van het Pfizervaccin. Met die ingreep wilde De Jonge proberen meer mensen te vaccineren.

Premier Mark Rutte blijft echter achter zijn 'broeder-van-een-andere-moeder' staan. "Hugo de Jonge kan het aan. En waarom? Omdat hij het aankan. Het is niet nodig om taken weg te nemen. Als je nog meer mensen gaat aanstellen, maak je het probleem alleen maar complexer."

In het voetbal betekent zo'n steunbetuiging vaak dat de trainer binnen een paar weken mag uitzien naar een nieuwe club.

Ook mensen met grote psychische problemen mogen naar buiten tijdens avondklok

Mensen met zware trauma's, een heftige angststoornis of andere ernstige psychische problemen mogen 's avonds en 's nachts toch naar buiten. Die uitzonderingspositie is vandaag geregeld. Zo meldt het AD.

Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid, CU) zei tegen het AD: 'De avondklok is er niet voor niets, afwijken kan alleen onder zwaarwegende omstandigheden. Daarom wil ik ook deze mensen vragen om in de buurt van hun huis te blijven. Handhavers zullen naar redelijkheid handelen.'

Volgens de staatsecretaris is het voor mensen met ‘ernstige psychische problematiek’ soms onvermijdelijk om ’s avonds even de deur uit te gaan. Op de ‘eigen verklaring avondklok’ vallen ze onder de noemer "Hulp aan een hulpbehoevend persoon" dit geldt dan als een verklaring voor zichzelf. 'Ook is het goed om een bewijs (document) mee te nemen dat de eigen verklaring ondersteunt, zoals een crisiskaart, een afsprakenkaart van een behandelaar of een briefje met de naam en telefoonnummer van de behandelaar.'

Dit moet voorkomen dat deze mensen alsnog een boete krijgen voor het overtreden van de avondklok. 'Een betrokkene die het mentaal even heel zwaar heeft en het huis echt uit moet, kan zich immers mogelijk verbaal moeilijk uitdrukken tegenover een handhaver.'

Op Rijksoverheid staat de uitzondering inmiddels aangegeven;
'Ik heb soms last van ernstige psychische nood ( zoals PTSS, of een ernstige angststoornis). Mag ik een ommetje maken 's avonds of 's nachts?

Vraag uzelf telkens af of dit ook overdag zou kunnen. Als u vanwege psychische nood tijdens de avondklok naar buiten moet dan zorgt u ervoor dat u een eigen verklaring bij zich heeft waarop u uw situatie toelicht. Daarbij helpt het als u iets meeneemt dat uw eigen verklaring ondersteunt, zoals een crisiskaart, een afsprakenkaart van een behandelaar of een briefje met de naam en telefoonnummer van de behandelaar. Dat helpt om de situatie duidelijk te krijgen.'

COVID-19: Braziliaanse varianten (P1 en P2) in Nederland aangetroffen

Er zijn twee nieuwe varianten van COVID-19 in Nederland aangetroffen, die beide hun oorsprong in Brazilië hebben.

Bij bron- en contactonderzoek is bij twee personen in de regio Amsterdam, de Braziliaanse variant P1 (B.1.1.28.P1) gevonden. Deze beide personen zijn kortgeleden teruggekomen van een reis naar Brazilië, zijn in quarantaine gegaan, ontwikkelden klachten en kregen een positieve testuitslag. Gezien de reishistorie is verder onderzoek gedaan.

Bij twee personen in de regio Brabant is in de kiemsurveillance de Braziliaanse variant P2 (B.1.1.28.P2) aan het licht gekomen. Deze twee personen hebben geen reishistorie met het Zuid-Amerikaanse land. Of er een andere link is met Brazilië wordt op dit moment onderzocht.

Dit type van het coronavirus is ook aangetroffen bij iemand in de regio Gelderland, die onlangs in Brazilië is geweest, na terugkeer in quarantaine ging en klachten kreeg. Uit verder onderzoek van het testmonster bleek dat deze persoon de Braziliaanse variant P2 had.

Veranderingen in het ‘Spike-eiwit’
Beide Braziliaanse typen van het coronavirus zijn mogelijk, net als de Britse en de Zuid-Afrikaanse varianten, besmettelijker dan het type dat tot nu toe het meest in Nederland voorkwam. Dat komt doordat door mutaties aan het spike-eiwit, de stekeltjes van het coronavirus, er mogelijk voor zorgen dat deze eiwitten van het virus zich beter kunnen hechten aan menselijke cellen. Of dit ook daadwerkelijk zo is moet nog uit nader onderzoek blijken.

P1
De P1-coronavariant wordt vooral gevonden bij uitbraken in- en om Manaus, de hoofdstad van de Braziliaanse staat Amazonas. Er is bij deze variant nog geen duidelijkheid of het ziekteverloop anders is. De variant heeft onder andere drie veranderingen in het Spike-eiwit, de stekeltjes van het coronavirus, die als zorgelijk worden beschouwd. Deze drie veranderingen zijn vrijwel identiek aan de veranderingen in de Zuid-Afrika variant. De mutaties in deze variant zorgen mogelijk voor een hogere besmettelijkheid en een verminderde effectiviteit van reeds bestaande of door een vaccinatie opgewekte afweer. Dit wordt momenteel (inter)nationaal onderzocht.

P2
De P2-coronavariant is een variant die breed verspreid in Brazilië voorkomt. Van de drie hierboven genoemde zorgelijke mutaties komt er eentje in deze variant voor. Deze mutatie kan mogelijk leiden tot verhoogde besmettelijkheid en verminderde effectiviteit van afweer na eerder doorgemaakte infectie met klassieke varianten dan wel vaccinaties. Of dit daadwerkelijk zo is wordt ook voor deze variant momenteel (inter)nationaal onderzocht. Er is ook bij deze variant nog geen duidelijkheid over een mogelijk veranderd ziekteverloop.
Als er een besmetting met één van de beide Braziliaanse coronavarianten is aangetroffen, start de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst bron-en-contactonderzoek op.

Stop verdere verspreiding, houd je aan de maatregelen
Net als bij alle varianten van het coronavirus geldt ook bij de Braziliaanse varianten: houd je aan de maatregelen. Laat je zo snel mogelijk testen bij (milde) klachten en volg isolatie- en quarantainemaatregelen strikt op.

Tong's voetbalverhalen #96

Tijdens de millennium wisseling 2000 werden er veel verkiezingen gehouden. Ook in het voetbal. Zo werd het Nederlands elftal WK-74, internationaal gekozen tot op twee na beste elftal van de eeuw. Eén was Brazilië WK-70, twee het Hongarije van het WK-54. Het Hongarije dat vóór de verloren finale tegen Duitsland, 5 jaar ongeslagen was gebleven. Hongarije kwam in de finale zelfs met 2-0 voor. Nederland leerde 20 jaar later de Duitse vechtersmentaliteit kennen. Net als Hongarije kwamen ze voor in de finale. Net als de fabuleuze Magyaren, stond Oranje later te pronken zonder beker.

KKD: een late topper en vroege subtopper

Het is vrijdag avond, een nieuwe speelronde van de Keuken Kampioen Divisie, nummertje 22 en de derde wedstrijd van de derde periode. In de reguliere stand staat SC Cambuur bovenaan op doelsaldo ten opzichte van Almere City FC, zij hebben zes punten meer dan De Graafschap dat op een derde plek staat. Nog weer zes punten daaronder volgen NAC, Go Ahead Eagles en N.E.C. op plek 4, 5 en 6. FC Volendam en Telstar maken de top 8 compleet. In de derde periode staan Almere City, De Graafschap, Go Ahead eagles en Excelsior gezamelijk bovenaan.

Vanavond begint met wedstrijden Helmond Sport - Telstar en Jong PSV - Jong Ajax om 18:45, 21:00 starten N.E.C. - Jong FC Utrecht en De Graafschap - TOP Oss. Zaterdag staat Excelsior - FC Den Bosch op het programma om 16:30. Zondag is de vroege subtopper Go Ahead Eagles - FC Volendam, om 12:15. Koploper SC Cambuur speelt later een thuiswedstrijd tegen MVV Maastricht om 20:00. Maandag 18:45 wordt er gefloten bij Jong AZ - FC Eindhoven. De topper van de week sluit deze speelronde af; NAC Breda ontvangt Almere City FC.

Petrovic nieuwe hoofdtrainer Willem II

Willem II heeft Zeljko Petrovic gekozen als nieuwe hoofdtrainer. De 55-jarige Montenegrijn volgt Adrie Koster op, die begin deze werd ontslagen na teleurstellende resultaten. Petrovic was was de laatste anderhalf jaar assistent-trainer van Dick Advocaat bij Feyenoord.

Petrovic heeft een contract getekend tot het einde van dit seizoen en gaat per direct aan de slag bij Willem II. De opvolger van de eerder deze week ontslagen Adrie Koster was in het verleden ook al assistent bij clubs als FC Utrecht, Hamburger SV, West Ham United en het Servische elftal.

[i]"We zijn in een situatie beland waarin lijfsbehoud ons doel is geworden. We zijn ervan overtuigd dat Zeljko een trainer is met wie we dat kunnen bereiken. Persoonlijk ken ik zijn kwaliteiten nog goed uit mijn tijd als speler bij HSV",[/i] aldus technisch directeur Joris Mathijsen.

Petrovic moet Willem II behouden voor degradatie. De Tilburgse club staat momenteel op een zeventiende plaats in de eredivisie. Sinds 21 november wist de club geen enkele overwinning meer te boeken. Komende twee weken staan er twee belangrijke wedstrijden op het programma. Dan neemt de club het het op tegen FC Emmen en ADO Den Haag, de nummer achttien en zestien in de eredivisie.

Juf (31) schaart scholiere van 18

Een 31-jarige lerares op een katholieke school in Birmingham is goed de lul. De Britse docente heeft namelijk een stomende seksrelatie gehad met een leerlinge van 18 lentes.

Het verhaal neemt ons mee naar september 2016. Gemma Beckett was in deze later zomerdagen lerares op het Henry Newman Catholic College in de Engelse metropool. Het meisje in kwestie – destijds jongvolwassen met haar achttien jaartjes – kwam toen bij Beckett in de klas.

De scholiere was nogal emotioneel, want haar moeder was onlangs overleden. De juf in dit verhaal, wier lesbische lustgevoelens werden aangewakkerd, bood het arme kind een troostende knuffel. Al snel sloeg de vonk over, en ze kregen een heftige affaire met elkaar.

De seksrelatie begon in 2017 heftige vormen aan te nemen, waarop de adolescente scholiere de school de rug toekeerde. In oktober van dat mooie jaar trok het meisje zelfs bij docente Beckett in. Waarschijnlijk had er geen haan naar gekraaid, als de school in kwestie in september 2019 geen anonieme tip had ontvangen over de relatie.

De juf, die sinds 2013 bij de school op de loonlijst stond, werd direct de laan uitgestuurd. Deze week moest Beckett voor de rechter verschijnen, alwaar zij alle handelingen heeft bekend. De rechter heeft nog geen uitspraak gedaan in deze zaak.

*Uw verslaggever heeft zijn uiterste best gedaan een foto van de lerares te vinden. Helaas zonder succes, dus voorlopig nog geen 'NICE!' vanuit deze kant...

COVID-19: 4438 nieuwe besmettingen en 58 doden, totaal 970.602 en 13.872

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 4438 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 970.602 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 196 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1572 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 36 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 659 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 58 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 13.872 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Vanaf heden worden ook dagelijks het aantal toegediende vaccins weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Uitreizigster bij terugkeer op Schiphol aangehouden

Op Schiphol is woensdag een 26-jarige vrouw aangehouden, die terugkeerde uit het strijdgebied van Islamitische Staat. Zij wordt verdacht van deelneming aan een terroristische organisatie en het voorbereiden van terroristische misdrijven.

De vrouw uit Den Haag is in 2013 uitgereisd naar Syrië. Dat had ze ook in een afscheidsbrief geschreven. Door het Landelijk Parket was in 2016 voor haar een internationaal arrestatiebevel uitgegeven. Op 22 december 2019 is de vrouw aangehouden in Turkije toen zij, met haar man en drie minderjarige kinderen, probeerden illegaal de grens vanuit Syrië over te steken.

De vrouw is deze week met haar kinderen onder begeleiding van de marechaussee aangekomen op Schiphol. De kinderen zijn door de Raad voor de Kinderbescherming ondergebracht een veilige plek.

De rechter-commissaris in Rotterdam heeft de vrouw vrijdag voor twee weken in bewaring gesteld.

Celstraffen geŽist voor groepsverkrachting veertienjarig meisje

Een veertienjarig meisje uit Rotterdam denkt in de zomer van 2016 met haar nieuwe vriendje mee te gaan naar een gezellig familiefeestje. Maar het draait uit op een nachtmerrie. In een woning aan de Brielselaan wordt ze verkracht door vier mannen. Tegen drie verdachten zijn vandaag celstraffen van 48 maanden geëist. Een vierde verdachte hoorde een gevangenisstraf van 42 maanden tegen zich eisen.

Op slot
Als het slachtoffer op het feestje komt, is er in eerste instantie nog niets aan de hand. Er wordt gedronken en de sfeer is uitgelaten. Na verloop van tijd vertrekken een aantal feestgangers. Ook het vriendje van het meisje gaat weg. Hij zegt dat hij even moet bellen. Als het meisje wil kijken waar hij blijft ontdekt ze dat de voordeur op slot zit en dat ze niet weg kan. Vervolgens wordt ze door één van de verdachten naar de badkamer gebracht. De andere drie komen daar ook naartoe waarna ze ernstig wordt misbruikt.

Videobeelden
Het slachtoffer durft in eerste instantie geen aangifte te doen van wat haar is overkomen. Dat doet ze in 2019 alsnog als blijkt dat de groepsverkrachting stiekem gefilmd is. Ze was erachter gekomen dat er stiekem opnames van de verkrachting waren gemaakt en dat die via Facebook gedeeld waren. Tot die tijd had ze niemand iets verteld over wat haar was overkomen. Ze schaamde zich, was er kapot van en was bang voor de reactie van haar familie. De politie nam de zaak vervolgens in onderzoek en konden de vier verdachten worden aangehouden.

Eigen genot
Volgens de officier van justitie zijn forse celstraffen gepast. “Het is ongelofelijk om op het filmpje te zien op welke manier deze verdachten gebruik hebben gemaakt van een veertienjarig meisje. Ze was willoos op het moment dat deze verdachten gebruik van haar maakten, puur voor hun eigen genot. Ze hebben door zo te handelen op geen enkele manier rekening gehouden met het slachtoffer. En dat hebben ze al helemaal niet door zonder medeweten van dit meisje alles te filmen en er daarmee aan bij te dragen aan dat ze er voor de rest van haar leven aan herinnerd zal blijven worden."

De rechter doet naar verwachting over twee weken uitspraak.

Aanhouding in reeks inbraken moskeeŽn

Eind 2019 tot en met begin 2020 zijn er in Amsterdam meerdere inbraken geweest waaronder in een aantal moskeeën. De dienst 'Forensische Opsporing' heeft bij alle inbraken forensisch onderzoek ingesteld, waarbij DNA-sporen zijn veiliggesteld. In het najaar van 2020 leverde dit een match op met zes inbraken gedaan in moskeeën, drie inbraken in viswinkels, één inbraak in een fysiotherapie en één autoinbraak.

Afgelopen dinsdag 26 januari 2021 is een 30-jarige man aangehouden op verdenking van een reeks aan inbraken, waaronder die van de moskeeën. De verdachte zat reeds gedetineerd wegens een eerdere inbraak / bedreiging. Hij is in de Penitentiaire Inrichting opnieuw aangehouden, verhoord en weer teruggebracht. Alle zaken worden door het Openbaar Ministerie bestudeerd en de pro-formazitting is begin februari. Tot aan de zitting blijft de verdachte vastzitten.

GameStop kopen? Mag niet

Althans, niet volgens de app Robin Hood, noch volgens de mainstream media, die de hedgefunds nu in ene zielig vinden...

De teller voor het verlies van de hedgefunds die GameStop kapot wilde gokken schijnt nu op zo'n 70 miljard dollar te staan. Mooi.

Update 14:15 uur
Blijkbaar is er een rechtszaak gestart tegen Robin Hood. Dit is de app die het kopen van de GameStop aandelen onmogelijk maakte en, volgens sommigen, zelfs aandelen GameStop verkocht zonder toestemming:

Praat ook mee op ons forum

Nutteloze feitje van de dag: een 'korte' Tour de France

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

We kennen de Tour de France als een wielerwedstrijd van drie weken, maar wist je dat de eerste Tour (1903) maar zes etappes kende? Dat klinkt simpeler dan het was hoor, want vier van de zes etappes waren langer dan 400 kilometer. De Ronde van Frankrijk duurde van 1 tot en met 18 juli en er was dus niet elke dag een nieuwe etappe. Niet zo gek aangezien vele renners langer dan een dag deden over een etappe.

De Tour de France van 1903 (WikiCommons)
De Tour de France van 1903 (WikiCommons)

Pornochick neukt miljoen per maand bij elkaar

Je hebt vast nog nooit van haar gehoord, maar Belle Delphine is waarschijnlijk de bestverdienende pornoster van dit moment. De 21-jarige internetster kan iedere maand een miljoen aan euro's op haar spaarbankboekje bijschrijven door haar werkzaamheden.

Soms vraag je je echt af waarom je ooit een vak hebt geleerd. Want waar Jan Modaal zijn hele leven iedere dag voor naar kantoor moet, verdient Belle Delphine in slechts een maand. En dat met enkel nichemarkten aan te boren.

De pornoster is dan ook geen gewone pornoster. Want waar de heldinnen van vroeger, met namen als Silvia Saint, Chasey Lain en Lisa Sparks urenlang achter elkaar werden uitgewoond om de hypotheek op te hoesten, pakt Belle Delphine het geheel anders aan. Zij biedt haar content uitsluitend aan via OnlyFans, naar verluidt een betaalkanaal voor porno waar leden diep in de buidel moeten tasten voor unieke beelden van zijn of haar grootste idool.

De geboren Zuid-Afrikaanse is een van de grootste sterren onder de 450.000 aanbieders op het platform. De dame in kwestie harkt hiermee maar liefst een miljoen euro per maand binnen. En dat met alleen de verkoop van geile plaatjes en filmpjes.

Belle Delphine werd enkele jaren geleden een wereldster door haar sexy poses op Instagram en YouTube. Hierop besloot zij volgespoten condooms en gebruikt badwater (voor € 22,50 per fles) te verkopen aan haar fans. In juli 2019 was het uit met de pret, omdat haar accounts op deze kanalen werden geblokkeerd.

Maar niet getreurd voor de fans, want ze besloot zich te richten op OnlyFans. Net achttien lentes geworden besloot ze het eerst alleen bij naaktfoto's te houden. Maar sinds afgelopen kerst draait ze ook voor het hardere werk haar hand niet om. En niet zonder succes, want ze neukt letterlijk miljoenen bij elkaar.

Toch raadt ze jonge meisjes aan wel even goed na te denken om net als zij ook uit de kleren te gaan op een besloten pornokanaal. "Tegenover ieder succesverhaal, zijn er duizenden meisjes die keihard werken en geen cent verdienen", waarschuwt ze.

Shell Nigeria aansprakelijk voor olielekkages Nigeria

De Nigeriaanse dochtervennootschap van Shell is aansprakelijk voor de gevolgen van twee olielekkages in Nigeria. Dat heeft het gerechtshof Den Haag op 29 januari 2021 beslist.

Vier Nigeriaanse boeren en Milieudefensie vorderen van Shell vergoeding van schade die zij zeggen te hebben geleden door olielekkages uit ondergrondse pijpleidingen en een olieboorput in Nigeria. Het gaat om leidinglekkages bij de Nigeriaanse dorpjes Oruma en Goi en een putlekkage bij het dorpje Ikot Ada Udo in de periode 2004-2007. Ook eisen zij dat Shell de verontreiniging beter opruimt en maatregelen treft om herhaling te voorkomen.

Shell wijst aansprakelijkheid van de hand. Volgens Shell zijn de lekkages veroorzaakt door sabotage en bestaat er in dat geval naar Nigeriaans recht geen aansprakelijkheid. Bovendien is de verontreiniging naar de mening van Shell afdoende opgeruimd. Dat opruimen doet Shell naar zeggen ongeacht de oorzaak van de lekkages.

Eerder, in een tussenarrest, heeft het gerechtshof Den Haag al beslist dat de Nederlandse rechter bevoegd is om te oordelen over de vorderingen van de boeren en Milieudefensie.

Aansprakelijk voor schade
In twee eindarresten van vandaag heeft het gerechtshof de vorderingen inhoudelijk beoordeeld naar Nigeriaans recht. Volgens dat recht rust op degene die zich op sabotage van pijpleidingen beroept (Shell in dit geval) een zware bewijslast. Dat betekent dat sabotage beyond reasonable doubt moet worden aangetoond. Voor de pijpleidingen bij Oruma en Goi is dat bewijs niet door Shell geleverd. Shell Nigeria is daarom aansprakelijk voor de schade die het gevolg is van het lekken van die pijpleidingen. De hoogte van de schadevergoeding moet nog worden vastgesteld in een vervolgprocedure (een schadestaatprocedure).

Lek detectie systeem
Bovendien vindt het gerechtshof dat Shell bij de Oruma-pijpleiding een beter waarschuwingssysteem moet inbouwen, waardoor toekomstige lekkages sneller worden opgemerkt. Dan kan de uitstroom van olie ingeval van een lekkage, en daarmee de (milieu)schade, worden beperkt. Die verplichting wordt opgelegd aan Shell Nigeria én de Shell moedervennootschap.

Verdere sanering?
Het is niet aannemelijk geworden dat Shell Nigeria bij Oruma en Goi onvoldoende heeft gesaneerd. Mocht er nog sprake zijn van restverontreiniging, dan is dat een aspect dat kan worden meegenomen in de schadestaatprocedure.

Sabotage olieboorput
Een derde uitspraak van het gerechtshof van vandaag gaat over de olieboorput bij Ikot Ada Udo. Daar staat sabotage wel vast. Het gerechtshof laat nog in het midden, of dat betekent dat Shell dus niet aansprakelijk kan worden gehouden voor de lekkage. Eerst wil het gerechtshof opheldering over de vraag, of de verontreiniging nog moet worden opgeruimd en tot waar de verontreiniging zich heeft uitgestrekt. Over die laatste vraag lopen de standpunten van de procederende partijen ver uiteen. Deze zaak krijgt dus nog een vervolg.

Marechaussee levert bijstand aan politie voor handhaving openbare orde

De Koninklijke Marechaussee heeft de afgelopen week bijstand geleverd aan de politie voor het handhaven van de openbare orde. Sinds het ingaan van de avondklok stonden elke avond twee pelotons van de Landelijke Bijstandsorganisatie (LBO) paraat.

Zij stonden klaar om in te grijpen bij onlusten of overige handhaving van de openbare orde. Sinds de antikrakersrellen van zo’n 40 jaar geleden was de LBO niet meer op zo’n grote schaal betrokken bij zoveel geweld op straat.

In Breda, Eindhoven, Helmond, ’s Hertogenbosch, Roosendaal, Rotterdam, Stein, Urk en Venlo stond de marechaussee paraat om buitensporige geweld samen met de politie te stoppen.

Waar de marechaussee mee te kampen had? Lees het nu in het zojuist verschenen KMarMagazine.

Livestream natuur- en omgevingsvergunning voor biomassacentrale Diemen

De rechtbank Noord-Holland behandelt op maandag 1 februari om 09.30 uur een bestuurszaak over de natuur- en omgevingsvergunning voor de biomassacentrale in Diemen. Deze zaak is via een livestream te volgen en duurt de hele ochtend en middag.

De zaak draait om de vraag of Gedeputeerde Staten van Noord-Holland de natuur- en omgevingsvergunning aan energieleverancier Vattenfall voor de biomassacentrale in Diemen mochten verlenen. Verschillende organisaties en bewoners zijn daartegen in beroep gegaan.

Defensie verwijdert oude brandstofleiding bij Moerdijk

De Defensie Pijpleiding Organisatie (DPO) is gisteren begonnen met het verwijderen van een oude brandstofleiding in het Hollandsch Diep nabij Moerdijk. Het gaat om twee zogenoemde zinkers die tot 2005 een belangrijk knooppunt vormden tussen Rotterdam en Antwerpen, met aftakking naar Vliegbasis Woensdrecht.

“Het weghalen van de oude zinkers is duur en complex”, legt projectleider van DPO Rob Bagghoe uit. “Een operatie als bij Moerdijk is voor zover bekend maar een keer gedaan in de haven van Rotterdam, net als nu gedaan door Van den Herik. De buizen, die ongeveer een meter onder de grond liggen, worden opgetakeld en vervolgens in stukken knipt. Daar zijn ze zo’n drie weken mee bezig.”

Kerosine
De DPO, een onderdeel van de Defensie Materieel Organisatie, beheert in Nederland 550 kilometer aan operationele pijpleidingen, die grotendeels onder de grond liggen. Daar gaat jaarlijks ruim vijf miljard liter kerosine doorheen. Ruim de helft gaat de grens over en circa twee miljard is bestemd voor luchthaven Schiphol. Het restant is voor de belangrijkste klant, de Koninklijke Luchtmacht.

In Nederland ligt nog 500 kilometer aan leiding die inmiddels overbodig is, zoals die in het Hollandsch Diep. Sinds 2005 ligt op die plek al een nieuwe leiding.

CEPS
Het pijpleidingennetwerk van Defensie maakt deel uit van het Central European Pipeline System (CEPS), met 5.400 kilometer aan operationele leidingen in West-Europa.

Het CEPS is halverwege de jaren ‘50 van de vorige eeuw door de NAVO ontwikkeld om brandstof snel naar oefenende troepen en aan een eventueel front te brengen. Behalve Nederland doen ook België, Duitsland, Frankrijk, Luxemburg en de Verenigde Staten mee.

Boots wordt Plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten

Schout-bij-nacht Boudewijn Boots volgt op 8 maart luitenant-generaal Onno Eichelsheim op als Plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten (PCDS). De huidige directeur Operaties bij de Defensiestaf wordt daarvoor op 22 februari bevorderd tot vice-admiraal.

Als PCDS krijgt Boots de leiding over de Defensiestaf. Hij wordt de 1e vervanger van de CDS en is daarmee medeverantwoordelijk voor de aansturing van de commandanten van de Defensieonderdelen, het Special Operations Command (SOCOM) en Defensie Cyber Commando (DCC).

Rationeel, energiek en mensgericht
Doorslaggevend in de keuze voor Boots is de combinatie van zijn persoons- en leiderschapsprofiel. Hij wordt onder meer rationeel, energiek en mensgericht genoemd. Daarnaast beschikt hij over grondige kennis van en ervaring in operaties en de bestuurlijke (Defensie)organisatie.

Boots trad in 1986 in dienst bij de Koninklijke Marine. Hij voer eerst op mijnenjagers en nam in 1988 deel aan de vredesoperatie in de Perzische Golf, operatie Octopus . Boots maakte vervolgens de overstap naar de fregatten en werd verschillende keren uitgezonden, zoals bijvoorbeeld naar de NAVO-missie Operation Sharp Guard en Operation Enduring Freedom.

Commandant SNMG-2
In de jaren daarna was hij enige tijd gestationeerd op Curaçao en in Engeland en diende hij in onder meer Afghanistan. Ook voerde hij het commando over Zr. Ms. Evertsen en had hij de leiding over het Sea Training Command, de training voor de bemanningen van de schepen van de marine.

Voor hij in 2019 directeur Operaties werd, was Boots een jaar commandant van de Standing NATO Maritime Group 2 (SNMG-2). Als directeur Operaties bij de Defensiestaf leverde hij onder meer een substantiële bijdrage aan de Defensieinzet bij de coronacrisis.

Functies Eichelsheim en Bauer
Van Eichelsheim werd eerder bekend dat hij per 15 april de nieuwe Commandant der Strijdkrachten (CDS) wordt, als opvolger van luitenant-admiraal Rob Bauer. De huidige CDS wordt voorzitter van het militaire comité van de NAVO.

Amsterdamse zatlap gooit steen door ruit in Roosendaal

Een 35-jarige man uit Amsterdam gooide afgelopen nacht, vrijdag 29 januari, een raam van een woning aan de Boulevard in Roosendaal in. Hij bleek onder invloed van alcohol te zijn.

De bewoner hoorde rond 02.15 uur glasgerinkel bij zijn woning en besloot poolshoogte te nemen. Hij zag dat aan de achterzijde een raam was ingegooid. De veroorzaker stond nog buiten met nog een steen in zijn handen. Ook deze steen werd vervolgens door het raam gegooid. De bewoner wist de man te grijpen en belde de politie.

De man, die onder invloed was van alcohol, werd vervolgens overgebracht naar het politiebureau. Hij zit vast voor verder onderzoek. De bewoner verklaarde de man niet te kennen. Wat zijn beweegredenen waren is nog niet bekend.

Sterfte blijft verhoogd met 3.800 overledenen in week 3

In week 3 (18 tot en met 24 januari 2021) overleden naar schatting 3.800 mensen. Dat zijn 450 meer sterfgevallen dan verwacht voor deze periode. In week 2 overleden 3.810 mensen. Dat meldt het CBS op basis van de voorlopige sterftecijfers per week.

Sinds week 39 van 2020 is de wekelijkse sterfte hoger dan verwacht. In de tweede golf van de corona-epidemie overleden tot en met week 3 van 2021 bijna 64.000 mensen, 9.300 meer dan je in deze periode zou verwachten. Dit is inmiddels meer dan de oversterfte tijdens de eerste golf van de corona-epidemie.

Sterfte bij Wlz-zorggebruikers neemt verder af
De sterfte bij mensen die zorg ontvingen in het kader van de Wet langdurige zorg is naar schatting verder afgenomen in week 3 van 2021. De sterfte onder de overige bevolking nam iets toe. Er overleden ruim 1.500 Wlz-zorggebruikers, zoals bewoners van verpleeghuizen en gehandicaptenzorginstellingen. In de overige bevolking overleden ongeveer 2.300 mensen.

In de tweede golf, vanaf week 39 van 2020 tot en met week 3 van 2021, overleden tot nu toe 25.000 Wlz-zorggebruikers. Dat zijn 4.800 meer mensen dan je in deze periode zou verwachten, een toename van 24 procent. In de overige bevolking overleden in de tweede golf tot nu toe bijna 39.000 mensen, 13 procent meer dan je in deze periode zou verwachten (4.400 meer).

Sterfte afgenomen bij mannen
De sterfte nam in week 3 van 2021 onder mannen af ten opzichte van de week ervoor. De sterfte onder vrouwen nam juist iets toe. Er overleden in die week naar schatting net iets meer vrouwen dan mannen.

In de eerste weken van de eerste golf van de corona-epidemie en in meerdere weken van de tweede golf stierven juist meer mannen dan vrouwen, hoewel er meer oudere vrouwen dan oudere mannen zijn.

Tijdens de tweede golf van de corona-epidemie overleden er tot nu toe ruim 32.000 mannen, 5.300 (20 procent) meer dan verwacht voor die periode. Er overleden iets minder dan 32.000 vrouwen, 4.000 (14 procent) meer dan verwacht voor die periode.

Kleine verschillen naar leeftijd
In week 3 overleden per leeftijdsgroep ongeveer evenveel mensen als in de week ervoor. Er overleden naar schatting 2.350 mensen van 80 jaar of ouder, 1.050 mensen van 65 tot 80 jaar en ruim 400 mensen jonger dan 65 jaar.

In de tweede golf, vanaf week 39 tot en met week 3 van 2021, overleden tot nu toe bijna 37 duizend 80-plussers, 19 procent meer (5.900 meer) dan je in deze periode zou verwachten. Onder 65- tot 80-jarigen stierven 18 procent meer mensen dan verwacht (ruim 3.000 meer). Onder mensen jonger dan 65 jaar overleden in de tweede golf tot nu toe 5 procent meer mensen (circa 350 meer).

Sterfte aan COVID-19 tot en met juni bekend
De cijfers over de (over)sterfte zijn gebaseerd op de dagelijkse berichten over het aantal overledenen die het CBS dagelijks ontvangt. Deze berichten bevatten geen informatie over de doodsoorzaak. Deze informatie ontvangt het CBS later via een doodsoorzakenverklaring. Voor alle overledenen tot en met juni 2020 is de doodsoorzaak bekend. Volgens deze cijfers overleden iets meer dan 10.000 mensen aan COVID-19 van maart tot en met juni 2020, zoals het CBS op 1 oktober publiceerde. De oversterfte in die periode wordt dus volledig veroorzaakt door sterfte aan het nieuwe coronavirus.

Informatiebronnen RIVM
Het RIVM ontvangt dagelijks meldingen van overleden COVID-19-patiënten vanuit de GGD’s. Omdat mogelijk niet alle mensen met COVID-19 zich laten testen, er geen meldingsplicht geldt voor overlijden aan COVID-19 en de registratie soms wat langer duurt, zullen de werkelijke aantallen overleden COVID-19 patiënten in Nederland waarschijnlijk hoger zijn.

Tot en met juni 2020 heeft het RIVM 6 182 overleden COVID-19-patiënten geregistreerd. In week 39 van 2020 tot en met week 3 van 2021 registreerde het RIVM 7.271 overleden COVID-19-patiënten, waarvan 391 in week 3 (stand 26 januari 2021). In de tussenliggende periode ging het om minder dan 200 overleden COVID-19-patiënten.

Bijna 169.000 mensen overleden in 2020, 10 procent meer dan verwacht

In 2020 overleden bijna 169.000 mensen, ruim 15.000 (10 procent) meer dan verwacht voor dit jaar. Vooral in het zuidoosten van Nederland stierven meer mensen dan verwacht. Er overleden relatief veel Wlz-zorggebruikers, mannen en ouderen. Ook daalde de levensverwachting in 2020. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het CBS.

De sterfte was vooral hoog in het voorjaar, tijdens de eerste golf van de corona-epidemie. Maar ook tijdens de hittegolf en de tweede golf van de corona-epidemie stierven meer mensen dan verwacht.

Een jaar met oversterfte komt vaker voor. Een griepepidemie aan het begin van het jaar zorgt vaak voor meer oversterfte op jaarbasis. Dit was bijvoorbeeld in 2015 en 2018 het geval. Na een jaar met ondersterfte kwam in 2015 een zware griepgolf met uiteindelijk een oversterfte van ruim 5.000 in dat jaar. Tijdens de griepepidemie van 2018 waren er 9.000 extra sterfgevallen. Over heel 2018 kwam de oversterfte uit op minder dan 3.000, omdat in de maanden na de griepgolf gemiddeld minder mensen overleden dan verwacht. Met ruim 15.000 meer sterfgevallen dan verwacht, is de oversterfte in 2020 een stuk hoger dan in de jaren met zware griepgolven.

Zuidoosten van Nederland relatief het meest getroffen
Vooral in de GGD-regio’s in het oosten van Noord-Brabant, in Limburg en in het zuiden van Gelderland overleden in 2020 relatief gezien meer mensen dan verwacht. Ook overleden relatief gezien duidelijk meer mensen dan verwacht in de GGD-regio’s Zaanstreek/Waterland, Flevoland, en Rotterdam-Rijnmond. In de noordelijke regio’s en in Zeeland was maar beperkt sprake van oversterfte.

Dat het zuidoosten van Nederland in 2020 de grootste relatieve oversterfte kende, komt vooral door de eerste golf van de corona-epidemie. De oversterfte tijdens de tweede golf in het najaar van 2020 was meer verspreid over Nederland.

Wlz-zorggebruikers meer getroffen dan overige bevolking
In 2020 overleden 65.000 mensen die zorg ontvingen in het kader van de Wet langdurige zorg. Dit is bijna 8.000 (14 procent) meer dan verwacht. Onder de overige bevolking overleden 104.000 mensen, wat ruim 7.000 (8 procent) meer is dan verwacht.

Van de overledenen met Wlz-zorggebruik was 80 procent 80 jaar of ouder, 61 procent was vrouw. Onder de overige bevolking was met 42 procent een veel kleiner deel van de overledenen 80 jaar of ouder, en overleden meer mannen (57 procent) dan vrouwen.

Vooral meer mannen overleden dan verwacht
In 2020 overleden ongeveer evenveel mannen als vrouwen. Normaal gesproken overlijden er juist meer vrouwen dan mannen omdat er meer oudere vrouwen zijn. Met name tijdens de eerste weken van de eerste coronagolf en in enkele weken van de tweede golf overleden meer mannen dan vrouwen. Over heel 2020 was de sterfte onder mannen bijna 12 procent hoger dan verwacht, onder vrouwen was het ruim 8 procent hoger dan verwacht.

Niet alleen meer ouderen overleden
Er overleden vooral meer ouderen, maar ook onder mensen jonger dan 65 jaar overleden 4 procent meer mensen dan verwacht (ruim 900 mensen meer). In de leeftijdsgroep 65 tot 80 jaar stierven 12 procent meer mensen dan verwacht (ruim 5.000 mensen meer) en bij de 80-plussers 10 procent meer dan verwacht (bijna 9.000 mensen meer).

Levensverwachting in 2020 gedaald
Een samenvattende maat voor de sterfte in een bepaald jaar is de periode-levensverwachting. Dit cijfer geeft het aantal jaren weer dat iemand nog te leven heeft, gegeven het aantal overledenen naar leeftijd in dat jaar.

De periode-levensverwachting bij geboorte komt in 2020 uit op 79,7 jaar voor mannen en 83,1 jaar voor vrouwen. Dat is lager dan het jaar ervoor: ruim 9 maanden (0,8 jaar) voor mannen en 6 maanden (0,5 jaar) voor vrouwen. Gemiddeld genomen neemt de levensverwachting ieder jaar juist een beetje toe.

De corona-epidemie zal—ondanks de daling in 2020—de al jaren stijgende lijn in de levensverwachting naar verwachting niet nadelig beïnvloeden. Na eerdere perioden met hoge sterfte, zoals de Spaanse griep en de Tweede Wereldoorlog, was de levensverwachting snel weer terug op het oude niveau. De CBS bevolkingsprognose gaat er daarom van uit dat de levensverwachting over een aantal jaar weer ongeveer gelijk is aan de prognose die vóór de corona-epidemie is gemaakt.

Rode Kruis gaat ondersteunen bij vervoer naar vaccinatielocaties

Vanaf volgende week gaat het Rode Kruis ondersteunen bij vervoer naar vaccinatielocaties van de GGD. Mensen die vanwege een fysieke of psychische beperking niet op een andere manier op de locatie kunnen komen, kunnen na een afspraak te hebben gemaakt bij de GGD ook een mogelijke vervoersbehoefte bespreken. "Het is belangrijk dat mensen zo snel mogelijk een vaccinatie kunnen krijgen. Sommige mensen kunnen vanwege een beperking zelf geen vervoer regelen. Daar kunnen wij als Rode Kruis bij helpen,” aldus Marieke van Schaik, algemeen directeur van het Nederlandse Rode Kruis.

Vanaf deze week ontvangen thuiswonende 90-plussers de eerste oproep voor vaccinatie. Hiervoor moeten zij een afspraak maken bij de GGD. De GGD verwijst mensen die niet zelf naar de locatie kunnen komen, door naar VWS. Als blijkt dat mensen door een beperking geen andere vervoersmogelijkheden hebben, koppelt VWS hen aan het Rode Kruis. Rode Kruis-hulpverleners halen mensen dan op, begeleiden ze indien nodig in de vaccinatielocatie en brengen ze weer thuis. Dit kan in alle 25 veiligheidsregio’s.

Ondersteuning vaccinaties
Het Rode Kruis ondersteunt de GGD’en al vanaf het begin bij het vaccinatieprogramma. Inmiddels is de hulporganisatie in 21 regio’s actief bij de vaccinatielocaties. De hulporganisatie levert in de regio’s Hollands Midden en Haaglanden de mensen die vaccinaties toedienen. Dit zijn mensen met een medische achtergrond of die een medische opleiding volgen. In alle 21 regio’s levert het Rode Kruis EHBO-hulpverleners. Zij observeren mensen in het kwartier na de vaccinatie en verlenen zo nodig eerste hulp. Daarnaast biedt de hulporganisatie in een aantal regio’s ondersteuning bij de ontvangst, de administratie en het logistieke proces.

Veel zombies in Firebase Z voor Call of Duty: Black Ops Cold War

Activision heeft een gameplaytrailer online gezet van Firebase Z, het volgende hoofdstuk van de zombiemodus in Call of Duty: Black Ops Cold War.

Na de gebeurtenissen van "Die Maschine" brengt Requiem's volgende missie hen diep in de jungle van Vietnam. Onder leiding van Grigori Weaver moet het team de geheimen van Buitenpost 25 ontrafelen en een hele horde zombies en aliens doden om Samantha Maxis te redden.

Deze nieuwe Zombies-ervaring begint op 4 februari in Call of Duty: Black Ops Cold War voor alle spelers.

Uitnodiging vaccinatie 85-89 jarigen vanaf vandaag op de mat

Vandaag ontvangen de eerste 50.000 mensen uit de groep 85 tot en met 89 jaar een uitnodiging van het RIVM voor een coronavaccinatie. Zij kunnen vervolgens zelf een afspraak voor vaccinatie maken via het GGD-callcenter. In de GGD-vaccinatielocatie krijgen ze het coronavaccin van BioNTech/Pfizer toegediend. Ook morgen en komende week worden nog uitnodigingen verstuurd naar de 85-89-jarigen. In totaal krijgen ongeveer 285.000 mensen een uitnodiging.

Mensen in de leeftijd van 85 tot en met 89 jaar die in een (zorg)instelling wonen krijgen een uitnodiging van het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu . Zij krijgen ook een uitnodiging vanuit hun instelling of huisarts (met uitzondering van bewoners in aanleunwoningen). De bewoners in instellingen kunnen een afspraak maken met de GGD als zij zelfstandig, eventueel onder begeleiding van een naaste, naar een GGD-vaccinatielocatie kunnen reizen. Anders kunnen zij ingaan op de uitnodiging van de instelling of de huisarts.

Goede start vaccineren 90-plussers
Eerder deze week ontvingen de eerste thuiswonende 90-plussers een uitnodiging voor een vaccinatie. Zij kregen de uitnodiging via hun huisarts, die bekeek of zij mobiel genoeg zijn om zelf naar een GGD-vaccinatielocatie te gaan. Sneller dan verwacht konden de eerste 90-plussers dinsdag 26 januari al door de GGD worden gevaccineerd. Bovendien lijkt de bereidheid onder deze groep om een prik te halen op een GGD-vaccinatielocatie, erg hoog. In Nederland wonen circa 90 duizend 90-plussers thuis.

Volgende leeftijdscohort
Naar verwachting wordt de volgende groep van 80 tot en met 84 jaar vanaf 9 februari uitgenodigd door het RIVM. Deze groep omvat circa 400.000 mensen. Ook zij worden bij de GGD gevaccineerd met het vaccin Comirnaty® van BioNTech/Pfizer.

NS dienstregeling 2022: door met verbeteringen, ondanks Corona

NS wil de dienstregeling vanaf december fors verbeteren. Er komen meer treinen, snellere verbindingen en betere aansluitingen. Dat staat in de Adviesaanvraag Dienstregeling 2022 aan regionale overheden en de reizigersorganisaties, verenigd in LOCOV. Er komen twee nieuwe tienminutentreinen bij; Intercityverbindingen met iedere tien minuten een trein. Ook gaan er meer treinen rijden tussen Leiden en Utrecht. Er gaan meer treinen rijden op de Zeeuwse lijn en de reistijd tussen Randstad en Zeeland gaat omlaag. De rechtstreekse Sprinter tussen Leeuwarden en Zwolle komt – dankzij een nieuwe spooraansluiting – terug, waardoor de Friese Sprinter-stations dichter bij de Randstad komen te liggen.

Met de dienstregeling 2022 kan NS - op basis van pre-coronacijfers - 200.000 reizigers een betere reis geven. Ongeveer 24.000 reizigers zouden iets langer onderweg zijn. Hoe de reizigersaantallen uiteindelijk uitpakken, is door de impact van corona nog onduidelijk. Marjan Rintel, president-directeur van NS: “We willen door met de plannen om de dienstregeling te verbeteren, ook in tijden van corona. Reizigers in verschillende steden en regio’s wachten hier op. Wij willen ervoor zorgen dat zij na corona weer veilig en verantwoord kunnen reizen.”

De nieuwe dienstregeling is tot stand gekomen in overleg met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Uitgangspunt is om de bereikbaarheid in Nederland te blijven verbeteren. In de adviesaanvraag wordt aangegeven dat de structurele effecten van corona nu nog onduidelijk zijn. Rintel daarover: "Uiteraard blijven we de gevolgen van de corona-crisis nauwgezet monitoren en zullen we waar nodig bijsturen. Daarover blijven we in gesprek het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat ook in het licht van onze financiële positie die net zoals in hele ov-sector op dit moment onzeker is."

Iedere tien minuten een trein
Tussen Rotterdam - Den Haag - Leiden - Schiphol en Nijmegen - Arnhem - Utrecht - Schiphol hoef je in 2022 niet meer te kijken hoe laat de trein gaat. Daar gaat doordeweeks iedere tien minuten een Intercity rijden. Het zijn de tweede en derde Intercityverbinding die de NS als tienminutentrein wil aanbieden. Dat betekent dat reizigers tussen deze steden zes keer per uur via een Intercityverbinding kunnen reizen. Tussen Nijmegen en Utrecht/Amsterdam wordt de reistijd bovendien tot vijf minuten sneller. In 2017 ging de eerste tienminutentrein van start. Dat zorgde toen voor een forse verbetering én voor een groei in reizigersaantallen.

Meer Sprinters Rotterdam - Dordrecht
Ook tussen Rotterdam en Dordrecht gaan meer treinen rijden. Tegelijk met de Intercity's gaat ook deze tienminutensprinter de hele dag rijden, de eerste van Nederland. Het is de eerste stap naar de CitySprinter; ambitie van NS om iedere 5 minuten een sprinter te rijden en op meer stations te laten stoppen, bovenop meer Intercity’s op dezelfde lijn. Daar zijn aanpassingen voor nodig aan de infrastructuur.

Veranderingen in Noord-Holland
Het aantal Intercity's tussen Alkmaar en Haarlem gaat omhoog. De treinen gaan daar in de ochtend- en avondspits in beide richtingen rijden. Op dit moment rijdt de Intercity alleen in de spitsrichting. Reizigers uit Beverwijk, Castricum en Heiloo krijgen hiermee meer reismogelijkheden.

Een aantal jaar geleden is NS extra spitstreinen gaan rijden vanuit zowel Den Helder als Enkhuizen naar Amsterdam. Omdat er weinig reizigers gebruik van maakten en de overstap in Hoorn verbeterd is, komt een aantal van deze spitstreinen te vervallen.

Tussen Uitgeest en Amsterdam Centraal wordt het aantal Sprinters in het weekend verdubbeld, van twee naar vier keer per uur. Dit is gunstig voor toeristen in de Zaanstreek.

Meer treinen tussen Leiden en Utrecht en Driebergen – Zeist - Breukelen
In de avond- en ochtendspits gaan er meer treinen rijden tussen Leiden en Utrecht. De Sprinter tussen Leiden Centraal en Alphen a/d Rijn gaat doorrijden naar Woerden en Utrecht. In combinatie met de Intercity rijden er daardoor vier treinen per uur tussen Leiden en Utrecht. De Intercity tussen Leiden en Utrecht zal als Sprinter doorrijden naar 's-Hertogenbosch.

Ook tussen Driebergen-Zeist en Breukelen willen ze de sprinterfrequentie omhoog brengen van twee naar vier per uur.

Meer en sneller in Zeeland
Voor Zeeuwen wordt de verbinding met Noord-Brabant en de Randstad fors verbeterd. NS wil één van de twee Intercity's per uur fors versnellen door alleen te stoppen op de grotere stations (Vlissingen, Middelburg, Goes). Deze verbinding zal zo'n kwartier minuten sneller in de Randstad zijn.

Daarnaast komt er overdag een nieuwe Sprinterverbinding bij tussen Vlissingen en Roosendaal. Daardoor blijven alle Zeeuwse stations twee keer per uur bediend. De grotere Zeeuwse stations worden drie keer per uur verbonden.

Sneller in het Noorden
Dankzij de aanleg van nieuwe infrastructuur door ProRail tussen Meppel en Zwolle kan NS de Sprinter Leeuwarden - Meppel doortrekken naar Zwolle, zoals dat in het verleden ook het geval was. Voor reizigers tussen bijvoorbeeld Zwolle en Wolvega wordt de reistijd daardoor bijna tien minuten korter. De Sprinter wordt ook sneller: op de hele rit tussen Leeuwarden en Zwolle scheelt dat 1 tot 2 minuten. Hierdoor wordt de aansluiting in Leeuwarden in de richting naar Groningen verbeterd. De reistijd tussen de Randstad en Fryslân wordt hierdoor korter. De Sprinter tussen Groningen en Zwolle wordt tot vier minuten sneller.

Internationale treinen
De IC Brussel gaat in de plannen ieder uur van en naar Amsterdam Centraal. Nu rijden er nog vier treinen naar Den Haag HS. Door de komst van de tienminutentrein is er te weinig ruimte richting Den Haag. Reizigers tussen Den Haag en Brussel kunnen reizen via een sneller alternatief met een overstap in Breda of Rotterdam.

NS wil samen met Eurostar vier treinen per werkdag van Amsterdam en Rotterdam naar Londen rijden. Mogelijk wordt dat in de loop van 2022 uitgebreid naar vijf treinen per werkdag. Ook in het weekend wordt het aantal treinen uitgebreid.

Definitieve dienstregeling
Elk jaar vraagt NS reizigersorganisaties in januari om advies over de dienstregeling die in december ingaat. NS gebruikt hun adviezen om de plannen waar mogelijk te verbeteren. Daarna bekijkt spoorbeheerder ProRail of de wensen van NS passen op het spoor, waarbij zij ook rekening houdt met de wensen van andere reizigersvervoerders en goederenvervoerders.

Vrouw predikant doet vier knaapjes, predikant kijkt toe

Een echtpaar uit de Amerikaanse staat Michigan wordt ervan beschuldigd veelvuldig seks te hebben gehad met minimaal vier minderjarige jongens. Zo moesten enkele knapen de vrouw in kwestie een veeg geven terwijl manlief toekeek. Saillant detail: meneer Stricjavvar Strickland blijkt tot voor kort predikant te zijn geweest van de plaatselijke kerk.

Dat men iedere zondag Gods woord verkondigt en de kudde gelovigen zijn zegen uitspreekt, hoeft niet te betekenen dat je altijd een eerzaam en braaf gelovige dient te zijn. Hoewel de 38-jarige predikant de opdracht 'Gaat heen en vermenigvuldigt U' met maar liefst acht kinderen toch wel erg letterlijk heeft genomen.

De 27-jarige mevrouw Strickland – inmiddels in blijde verwachting van haar zesde kind met de voormalige predikant – heeft naar verluidt minimaal vier jongens van 15 tot 17 jaar oud te hebben geronseld voor seks. Zo heeft ze in schooljaar 2017-2018 een jongen 50 dollar geboden in ruil voor een paar naaktfoto's. Even later meldde meneer zich weer bij het ventje, om in ruil voor een bedrag van 100 dollar seks te hebben met zijn vrouw terwijl hijzelf – geheel volgens de cuckoldfetisj – wilde toekijken.

Ook twee andere minderjarige knaapjes kregen elk 100 dollar aangeboden. Zij zouden juist moeten toekijken hoe de predikant zijn eega aan zijn zwarte, doch paarsgepunte lans reeg. Een vierde jongen kreeg in 2015 zelfs 200 dollar om mevrouw Strickland aan te duwen, wederom onder het toeziend oog van de almachtige predikant.

Hoewel er natuurlijk beroerdere manieren zijn om aan wat zwart te komen, besloot het viertal onafhankelijk van elkaar toch uit de school te klappen. De voortvluchtige Stricjavvar Strickland is hierop al in juli vorig jaar al uit zijn ambt als predikant gezet en in augustus bij verstek veroordeeld. Zijn echtgenote heeft zichzelf afgelopen maandag vrijwillig aangegeven. De rechtszaak tegen het duo zal op 26 april worden voortgezet.

De voorganger in betere tijden

FOK! Wat een weer: nog meer regen

winterbanner

Het is bewolkt en het regent op de meeste plaatsen. In het zuiden en midden wordt het in de loop van de ochtend overwegend droog, maar in de middag kunnen daar enkele buien voorkomen. In het zuiden is een klap onweer mogelijk. In het noorden blijft het regenachtig, mogelijk valt de neerslag in het noordoosten van Groningen in de vorm van (natte) sneeuw. Het temperatuurverschil is vandaag groot: van net boven het vriespunt in het uiterste noordoosten tot ongeveer 10°C in het midden en zuiden. Van het zuiden uit draait de wind op steeds meer plaatsen naar west tot zuidwest en neemt toe naar matig tot vrij krachtig, aan de westkust krachtig en eerst mogelijk hard. In het noordoosten blijft de wind uit oost tot zuidoost waaien. Daar is de wind zwak tot matig, op de Wadden vrij krachtig.

Komende nacht kan er in het noorden en oosten eerst nog wat lichte sneeuw vallen, in het zuiden regent het af en toe. De neerslagzone trekt in de loop van de nacht zuidwaarts weg, waarna het van het noorden uit breed opklaart. De temperatuur daalt snel waarbij de minimumtemperatuur rond 1°C in het zuidwesten ligt en enkele graden beneden het vriespunt in het midden en oosten van het land. Lokaal kan het glad worden. De wind draait overal naar een noordelijke richting en neemt af naar zwak tot matig, aan zee naar matig tot vrij krachtig. (Bron: KNMI)

 

Toen het nog mooi weer was (Foto: qltel)
Toen het nog mooi weer was (Foto: qltel)

 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Aantal asielzoekers met bijna 40 procent gedaald in 2020

Het aantal asielzoekers was in 2020 bijna 40 procent lager dan een jaar eerder. Bijna 14.000 mensen hebben vorig jaar een eerste asielverzoek ingediend. Er kwamen 3.900 nareizigers, 8 procent minder dan in 2019. Net als voorgaande jaren vormden Syriërs de grootste groep asielzoekers en nareizigers. Dat meldt het CBS op basis van de laatste asielcijfers van de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND).

In 2020 dienden 13.720 asielzoekers een eerste asielverzoek in, ongeveer 40 procent minder dan een jaar eerder. Vooral in het tweede kwartaal kwamen er veel minder asielzoekers dan een jaar eerder, nadat in maart vanwege de coronapandemie reisbeperkingen van kracht werden. In dat kwartaal werden er 1 255 asielverzoeken gedaan, 76 procent minder dan een jaar eerder. In april meldden zich het laagste aantal asielzoekers in een maand (270) sinds het begin van de reeks in 2013. Het aantal asielverzoeken liet in de periode mei tot en met september van 2020 weer een stijging zien. In het derde kwartaal van 2020 kwamen er in totaal 4.100 asielzoekers naar Nederland, 30 procent minder dan een jaar eerder. In het laatste kwartaal van 2020 nam het aantal asielzoekers weer iets af en deden 3.895 mensen een eerste asielverzoek.

Bijna 1 op de 3 asielzoekers uit Syrië
Net zoals afgelopen jaren vormden mensen met een Syrische nationaliteit de grootste groep asielzoekers, in 2020 met bijna 30 procent (4 070) van het totaal. Er kwamen vanuit Syrië 395 asielzoekers meer naar Nederland dan in 2019. Daarmee is het ook het enige land waarvandaan in 2020 meer asielzoekers kwamen dan in 2019.

In 2020 vroegen 995 mensen met een Algerijnse nationaliteit asiel aan, net iets meer dan mensen met een Turkse nationaliteit. Daarnaast kwamen 775 asielzoekers met een Marokkaanse, en 635 met een Nigeriaanse nationaliteit naar Nederland.

Aantal nareizigers daalt minder sterk dan aantal asielverzoeken
Het aantal nareizigers is in 2020 gedaald naar 3 865. Dat is 8 procent minder dan in 2019. Ook het aantal nareizigers was vooral in het tweede kwartaal van 2020 lager dan een jaar eerder. Toen kwamen er 260 (71 procent minder dan in 2019) familieleden in Nederland aan.

Veel consulaire diensten van ambassades, die de machtigingen voorlopig verblijf uitgeven, waren door de coronamaatregelen in het tweede kwartaal dicht of hadden een beperkte dienstverlening. Ook was reizen naar de Europese Unie beperkt of niet mogelijk. Daarna zijn veel consulaire diensten weer geopend en zijn de grenzen geleidelijk weer opengegaan. In het derde en vierde kwartaal steeg het aantal nareizigers weer naar respectievelijk 860 en 1.680.

Ook nareizigers komen vooral uit Syrië Net zoals bij de asielzoekers vormden Syriërs met bijna 38 procent van het totaal de grootste nationaliteit binnen de nareizigers. In totaal kwamen 1 460 Syrische familieleden naar Nederland, 95 meer dan in 2019.

Laatste reviews en specials
special
FOK! Zien en doen: Verzetsmuseum Amsterdam
review
Guillermo del Toro's Pinocchio is bijna briljant
review
The Dark Pictures Anthology: The Devil in Me
special
Random Pics van de Dag #802
special
AI Picture Gallery #64
special
AI Picture Gallery #63
©FOK.nl e.a.