Tweede Kamer lijkt gepruts De Jonge zat; 'laat Rutte overnemen'

De Tweede Kamer lijkt het geduld met minister Hugo de Jonge te verliezen. Komende week mag De Jonge zich verantwoorden voor het slechte vaccinatiebeleid en de massale diefstal van persoonsgegevens bij de GGD.

"Het is heel kwalijk dat criminelen toegang tot de gegevens van acht miljoen Nederlanders hebben gehad”, zegt PvdA-Kamerlid Attje Kuiken. “En ik neem het de minister in het bijzonder kwalijk dat hij ons onwaarheden voorspiegelt.”

Kuiken is keihard in haar oordeel. "De minister houdt van freewheelen. Terwijl je juist over het vaccineren en persoonlijke data heel precies moet zijn.” Haar geduld met de minister is op. “Ik heb steeds meer vraagtekens of hij de touwtjes nog stevig genoeg in handen heeft. Wat mij betreft moet premier Rutte de regie gaan voeren.”

Coalitiepartijen beginnen inmiddels ook al te twijfelen aan het werk van de minister. Volgens Kees Verhoeven van D66 loopt De Jonge 'tegen de grenzen van geloofwaardigheid aan'.

De geplaagde minister spiegelde onder andere het testbeleid en het bron- en contactonderzoek te rooskleurig voor. Ook bleek hij achteraf te optimistisch over het bouwen van een corona-app. Donderdag werd bekend dat het Europese medicijnagentschap EMA het niet toestaat om zes weken aan te houden tussen twee prikken van het Pfizervaccin. Met die ingreep wilde De Jonge proberen meer mensen te vaccineren.

Premier Mark Rutte blijft echter achter zijn 'broeder-van-een-andere-moeder' staan. "Hugo de Jonge kan het aan. En waarom? Omdat hij het aankan. Het is niet nodig om taken weg te nemen. Als je nog meer mensen gaat aanstellen, maak je het probleem alleen maar complexer."

In het voetbal betekent zo'n steunbetuiging vaak dat de trainer binnen een paar weken mag uitzien naar een nieuwe club.