Dakar: De Villiers grijpt dagzege, Peterhansel verstevigt leiding

Giniel de Villiers heeft in de Dakar Rally bij de auto's de vijfde etappe op zijn naam geschreven. De Zuid-Afrikaan was in de proef tussen Riyad en Al Qaisumah een minuut sneller dan Brian Baragwanath en ruim twee minuten sneller dan Stephane Peterhansel.

Vlak na de start van de etappe was er een stevige crash voor Henk Lategan die zich de afgelopen dagen goed toonde met de Toyota. De bolide sloeg over de kop en de rijder brak een sleutelbeen, zijn navigator bleef ongedeerd. Het was lastig navigeren, waardoor Carlos Sainz verkeerd reed en veel tijd verloor. Datzelfde gold voor Sébastien Loeb. De Villiers had nergens last van en pakte de dagzege. Beste Nederlander leek Erik van Loon te worden, maar een kapotte velg en een kapotte aandrijfas kostten hem een toppositie, waardoor de gebroeders Coronel op ruim een uur achtstand nog net 24 tellen sneller waren.

In het klassement heeft Peterhansel zes minuten voorsprong op Nasser Al-Attiyah. Nummer drie is Sainz op ruim 36 minuten van de Fransman. Beste Nederlanders zijn de gebroeders Coronel op plek dertig met 4,5 uur achterstand.