Tour de Ski: Stupak sprint naar winst, Bolshunov vergroot macht in klassement

In het Italiaans Toblach is de vijfde etappe van de Tour de Ski afgewerkt, de voornaamste etappewedstrijd in het langlaufen. Het ging om een achtervolging in klassieke stijl, tien en vijftien kilometer voor respectievelijk de vrouwen en mannen, met de uitslag van een dag eerder als de startvolgorde.

Vrouwen
Klassementsleidster Jessie Diggins startte als eerste, voor haar Amerikaanse landgenote Rosie Brennan (+0:15), de Zweedse Ebba Andersson (+0:22) en de Russische Yulia Stupak (+0:26). Het kwartet kwam binnen een paar kilometer samen en in de slotfase was het Brennan die af moest haken. Stupak en Diggins openden de sprint om de etappewinst en die ging naar de Russische, voor Andersson, die Diggins nog wist te passeren.

In het klassement gaat Diggins nog altijd aan de leiding, 22 seconden voor Brennan. Stupak volgt op 58 seconden en op plek vier staat de Zweedse Frida Karlsson (+1:29), vooraf de grote favoriete, maar tijdens pullups in het hotel licht geblesseerd geraakt - ze finishte in etappe vijf als dertiende op bijna anderhalve minuut van het leidende trio.

Mannen
Alexander Bolshunov vertrok als eerste en de klassementsleider bouwde zijn voorsprong gestaat uit van 8 naar 55 seconden aan de finish - onderweg was het zelfs nog even meer dan een minuut. Achter hem vormde zich al snel een soort nationale Russische groep met de Fransman Maurice Manificat: Denis Spitsov, Ivan Yakimushkin, Evgeniy Belov, Alexey Chervotkin, Andrey Melnichenko en Artem Maltsev streden om plek twee.

In een mooie sprint ging die plek uiteindelijk naar Yakimushkin, die Belov klopte. Chervotkin en Melnichenko maakten de Russische top-5 compleet, Manificat zat als enige niet-Rus in de top-9: Spitsov, Maltsev en Ilia Semikov volgden.

In het klassement is Bolshunov alsmaar verder uitgelopen, de topfavoriet staat nu 2:06 minuten voor op Maltsev. Manificat staat daar drie tellen achter, Spitsov (+2:09), Yakimushkin (+2:30), Belov (+3:16) en in mindere mate Dario Cologna (+3:50) hebben ook nog podiumkansen.