5000 euro bijstand terugbetalen vanwege zakgeld kinderen
Na de Kinderopvangtoeslagaffaire blijkt dat in de Nederlandse bureaucratie nog al eens wat fout gaat. In hun ijver om fraudegevallen op te sporen zijn daar grote fouten gemaakt, die zelfs zorgden voor tragische zelfmoordgevallen vanwege valse beschuldigingen.
Dat dit geen uitzonderingen zijn blijkt wel nu een aantal verhalen van bijstandsmoeders het nieuws haalt. Eerder werd een vrouw al beboet en moest zij zevenduizend euro terugbetalen nadat bleek dat haar moeder wel eens boodschappen voor haar haalde. Een gemeenteuitspraak waar de rechter het overigens mee eens was.
Woensdag komt de NOS met vergelijkbaar schrijnende gevallen, waarbij een bijstandsmoeder vijfduizend euro mag terugbetalen, omdat haar kinderen zakgeld kregen. Haar ex-man vond dat zijn kinderen wel wat extra's konden gebruiken. Dat was tegen het zere been van de gemeente; dit waren namelijk 'inkomsten' voor de vrouw.
Monique uit Wijdemeren
De vrouw kreeg honderd euro alimentatie. "Dat bedrag was bij lange na niet genoeg. Het was voor mij een uitdaging om de kosten voor de kinderen te betalen. Voor een fiets, schoolreisjes, kleding, schoolspullen, een computer of een mobiele telefoon had ik geen geld. Voor die uitgaven waren mijn kinderen afhankelijk van mijn ex-man, die ook niet veel geld te besteden had."
Op het moment dat de kinderen naar de middelbare school gingen, kregen ze dan ook maandelijks 20-30 euro zakgeld van haar ex. "Voor kleding, schoolspullen, maar ook voor snoep en een mobieltje."
In 2018 kwam de hamer van de gemeente: het zakgeld moest worden terugbetaald. Van enige empathie hoefde de vrouw niet te rekenen. "Het voelde zo ontzettend onrechtvaardig. Zeker omdat de bijstandsconsulente duidelijk tegen mij zei dat ik fraude had gepleegd. Ze had echt totaal geen empathisch vermogen."
Pas nadat er bezwaar werd ingediend werd de vrouw in het gelijk gesteld.
Ronald van Dorland
Van Dorland had een hobby als amateur-DJ, iets waar hij geen geld mee verdiende. Toch dacht de gemeente anders en mocht hij even 65.000 euro lappen vanwege fraude. "Ze hadden foto's van mijn radiostudio gemaakt met een drone of een telelens", vertelt Van Dorland in het NPO Radio 1-programma Nieuws & Co.
Ook hij diende bezwaar in en kreeg uiteindelijk gelijk, maar toen was het kwaad al geschied. "Er was mij niet verteld dat ik opnieuw bijstand kon aanvragen, dus omdat ik geen inkomsten had al die maanden kwam ik weer in de schuld terecht. 14.000 euro. Ik moest mijn radio-spullen en erfstukken verkopen om boodschappen te kunnen betalen."
De stress werd Van Dorland uiteindelijk teveel. "Ik ging veel roken, veel drinken, overal waar maar alcohol in zat. Ik at en sliep weinig." Iets waar de Enschedeër er nog last van heeft. "Het blijft me achtervolgen. Mentaal, fysiek, op alle manieren."